I betalt samarbete med MatHem
17:23 | september 23, 2019
Ät dig jorden runt + Indiska köttbullar i kryddig tomatsås!
Med hösten kommer rutiner och med rutiner kommer vardaglig matlagning. Som tur är har MatHem en hel hög med roliga maträtter i deras receptbank som kommer att förgylla höstkvällar då inspirationen tryter. Inför denna höst har jag kommit fram till den briljanta idén att fantisera mig bort till världens olika hörn genom matlagning – inne hos MatHem kan du nämligen välja recept utifrån flera olika länder.
Häng med på en jorden runt resa med Mathem och mig!
Det finns minst sagt många härliga matkulturer att inspireras av och MatHem har samlat många i sin receptbank. Så för dig som är sugen har jag givetvis en rabattkod att ta del av och bäst av allt – denna gång funkar den för ALLA. Japp, du läste rätt!
Oavsett om du är gammal eller ny kund ger PTG100 ALLA kunder 100 kr rabatt på ordern över 700 kr. t.o.m 31 september!
Som ni vet är jag besatt av indisk mat, därför föll valet enkelt på att starta vår kulturella tripp i kryddparadiset Indien.
På menyn står:
”Indiska köttbullar i kryddig tomatsås med couscous”.
Dra mig baklänges vad god den här kryddningen och tomatsåsen blev. Ni måste verkligen prova det hemma – och är du vegetarian, kan du antingen göra det med quorn eller typ steka på lite göttig halloumi och kasta i. Mums.
Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök och vitlök tillsammans med spiskummin, kanel, ingefära och chiliflakes utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger och fräs ytterligare 30 sek under omrörning. Tillsätt passerade tomater, vatten, buljong och honung och låt såsen småputtra under lock.
Dags för köttbullar!
Blanda färsen i en bunke med salt, spiskummin, riven vitlök, citronskal och yoghurt.
Blanda väl och forma 16 köttbullar med vattensköljda händer.
Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttbullarna på medelhög värme så att de får fin färg runt om.
Lägg ner köttbullarna i kastrullen med tomatsåsen och låt puttra 5 min.
Blanda couscousen med olja, vinäger, salt, peppar, granatäppelkärnor och finhackad koriander. Servera de indiska köttbullarna i tomatsås med couscous.
MUMS!!!
INDIEN
En gammal favorit till mig är Tikka Masala som har maxat med kryddor och framför allt ett mjukt naanbröd att sätta tänderna i. Händer mer ofta än sällan att jag slänger i mig en tallrik eller två av denna rätt på en bakisdag.
ITALIEN
Näst på tur är pastans hemland Italien! Det finns nog ingenting godare än en välgjord pasta bolognese och som att det inte vore nog har jag nu via receptbanken hittat en 2.0 version gjord på högrev. Bolognese på steroider!
GREKLAND
Efter en kort båttur på Medelhavet lägger vi till i Grekland. Under Anandas bröllop i början av sommaren var vi ju nere i Athen där jag blev återintroducerad till moussaka som jag helt hade glömt bort existerar. Så god och hälsosam vardagsrätt!
MAROCKO
Vid lunchtid hade jag glidit in i Marocko för att smälla i mig en härlig och fräsch lunch i form av en marockansk sallad!
MEXICO
Och när magen kurrar mellan maträtter är det dags för snacks och då åker vi söderut, närmare bestämt till Mexico. Där smäller vi i oss quesedillas fyllda med bönor som både är gott och enkelt!