I betalt samarbete med Mathem
17:30 | mars 17, 2019
Vietnamesiska Vårrullar
Nu är det återigen dags för ett nytt Mathem-samarbete och den här gången har jag provat vietnamesiska vårrullar från MatHems receptbank via Tasteline som är kopplat till Mathem. Tasteline har nämligen ännu fler recept än Mathems hemsida – och du kan köpa hela receptet i ett klick.
Dock gjorde jag om receptet lite som jag alltid gör, det är det bästa med att beställa mat på nätet, det är så enkelt att bara klicka ur varor från recepten och anpassa det efter dina egna preferenser.
Det bästa med denna maträtt är att den är väldigt kompatibel för sociala tillställningar, man ställer bara fram alla ingredienser på matbordet så att man kan sitta länge och plocka ihop sina vårrullar. Dessutom krävs det typ noll procent ansträngning av dig som värd. Klockren grej om någon är vegetarian, vegan, laktos eller gluten. Då kan välja det man själv föredrar. En annan schysst grej är att man kan slänga ner alla gamla rester man har i kylen i rullen. Jag valde att göra mina på sashimilax, men det går lika bra att göra den vegetarisk med halloumi eller friterad tofu. Funderar på att klicka hem en fritös i nästa beställning från Mathem så jag kan fritera tofu hemma. Så soft att de har nästan hela Clas Ohlsons sortiment också.
Viktigaste är ju själva grunden: risplattor. Det är också en grej jag måste lyfta fram med Mathem, att de har ett så välsorterat sortiment. Sedan är smaken som baken. I fyllningen hade vi:
Paprika
Rödlök
Koriander
Sashimilax
Vitkål
Bröngroddar
Saltade jordnötter
Mango
Som ni vet handlar ju allt egentligen om såsen, jag gillar ju extra allt – och gjorde hela tre såser. Haha, men en sås går ju också jättebra. Jag gillar att trippeldippa. Snabbaste såsen ut är busenkla: majo (Hellmans), wasabi och soja.
Jag rekommenderar även varmt att ni även gör min thailändska sås, den gör sig så bra i all mat och dessa vårrullar är inget undantag.
Du behöver:
Chili
Lime
Japansk Soya
Vitlök
Fisksås
Palmsocker (Funkar med rörsocker också)
Koriander (snåla inte!)
Ingefära
Tillagning:
Jag brukar alltid höfta såsen. Du kommer känna när du hittar rätt. Måste verkligen mäta upp måtten. Men typ 3 pressade lime (köp en juicepress det kommer underlätta ditt liv), riven vitlöksklyfta, en halv matsked palmsocker, 2 matskedar fisksås, en chili (beroende på hur stark den är), en liten hint av ingefära.
Överkurs för dig som har tiden är att marinera sashimilaxen i dressingen ovan, en timme innan servering för extra smak.
Okej, gänget är ni redo för sås nummer tre? DENNA MÅSTE NI PROVA! För den är löjligt fin. Smörig och fet, fast liksom asian fusion. Snodde receptet av Linn, som i sin tur stal det från Pållan (väldigt viktigt att hänvisa till den korrekta källan när det kommer till såskunskaper).
Du behöver:
Smör
Riven ingefära
Chili
3 pressade vitlöksklyftor
pressad färsk lime
Soya
Koriander
Höftade denna med men drog ner typ 50 gram smör. Smöret ska sedan brynas, det ska verkligen bli brunt (men inte bränt). Sedan drar du ner resterande ingredienser på volly, haha. Avslutningsvis skickar du ner en jäkla massa koriander i kastrullen, det är det sista du gör. Men låt den stå och gojsa till sig typ en halvtimme på lågtempratur innan. Den måste få stå till sig, det är då alla festliga smaker kikar fram.
Sen gör så här: Antingen doppar du risplattan i kokande vatten. Jag tycker personligen att det går lika bra att bara ha ett fat bredvid med kallt vatten och så får den ligga en halv minut innan du lyfter över den på din tallrik. Sedan sular du ner valfritt göttigt innehåll. Jag skickade på thailändska såsen och Pållans brynta smörsås. Sedan dippade jag i wasabi soya majon. Eller så dippar du i alla tre.
Det enda som sedan behöver göras är att rulla ihop innehållet till en vårrulle.
Hugg in vet ja! Du kan ju dessutom preppa några och ha med i matlåda dagen efter.
Japp, här är tre andra recept som jag tänkte bocka av nästa vecka från Tastelines sida. Uppdatering kommer.
Asiatisk vegofräs i salladsblad med limepicklad rödkål, Asiatisk noodle bowl med krispig tofu, Yakiniku med syrlig vitkålssallad.
Jag testade Markus favoritrecept från förra samarbetsinlägget, det med kycklingfärs och nudlar och det var kanske det godaste jag någonsin lagat!!! Så bra tips!
Vart kommer den gröna talriken med höga kanter ifrån, har letat så länge efter sånna🤩🤩🤩