Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

13:34 | november 6, 2019

Eksem?

Petra Tungarden Smycken Safira_-66

Hallå gänget…

Jäklar, vad allt rullar på i ett galet tempo just nu, har lite svårt att hinna med allt. Jag är ju en liten perfektionist när det kommer till det mitt jobb, vilket egentligen inte lirar med min kaosartade personlighet, haha. Men vill ofta att varenda liten detalj ska vara perfekt. Har redan nu bestämt mig för att ta det betydligt mer mañana i början på nästa år eller lägga upp mitt arbete lite annorlunda, för orkar inte arbeta med andan i halsen konstant. Vill hinna ta hand om mig själv och träna.

Men nog om det! Nu ska vi istället prata om mina lår, fått någon konstig klåda på benen. Jag tror inte ni förstår hur mycket det kliar, det är nästan så att jag får tejpa mina händer i grythandskar för att inte riva upp huden ner till benet. Och så har fått massa konstiga blåmärken, utan någon anledning (förutom mitt brutala kliande, som inte mot förmodan skulle kunna vara boven i dramat. Så idag var jag och gav blodprov och på fredag ska jag träffa en läkare. Började googla, men slutade ganska raskt med det, då otrevligheterna bara radar upp sig på internet om sjukdomar. Förhoppningsvis har jag bara fått någon typ av eksem. Såg något klippt på Nyhetsmorgon om tropiskt eksem, att det var många som hade det utan att veta om det. Det kliar ofta på mina smalben, men liksom inte lika extremt som det gör nu över hela benen.

Hej och hå, vinterblekheten kom som en käftsmäll.

Känns det inte som att jag åker på konstiga saker titt som tätt. Minns ni innan bröllopet när jag fick medaljongsjukan?

Gula-Fingrar__mmcompress-normal__

Eller att jag självdiagnostiserat mig med raynauds sjukdom? Någon nervsjukdom som göra att fingrarna ser ut så där, när det blir kallt. För så fort jag går ut och det är för kallt ser mina fingrar ut som de gör ovan på bilden och så tappar jag helt känseln.

Psoriasis__mmcompress-normal__

Eller när jag trodde att jag fått psoriasis i hårbotten.

Eller så är jag bara hypokondriker, haha. Det är på gott och ont man kan googla sig fram till det mesta idag. Det är så lätt att vara sin egna doktor och inbilla sig värsta tänkbara scenario.

Har ni råkat ut för några liknande konstiga tillstånd?


30 kommentarer30 kommentarer om “Eksem?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Ring din vårdcentral idag och beskriv allt. Boka en tid. Visa upp det för en läkare.
  Och jag tror du menar atopiskt eksem. Jag har det och det går att få hjälp. Men du måste kontakta sjukvården.

  Svara
 • Exakt, det var det jag menade, haha! Atopiskt eksem!

  Ska till läkaren på fredag så lägger fram det då <3 Tack för att du skrev! Kram!

  Svara
 • Jag har eksem och har haft det i hela mitt liv. En morgon vaknade jag upp med blåmärken över hela benen (precis som dina), jag kollade upp det och anledningen var att jag hade kliat för hårt. Jag hade lösnaglar då som inte kunde riva upp huden, så istället blev det blåmärken! Det var inget farligt 😇

  Svara
 • Usch, vad jobbigt! Men bra att det inte behöver vara något farligt. Det känns genast lite bättre efter jag läst din kommentar <3 Kram på dig! Och tack för att du tog dig tiden att skriva.

  Svara
 • Hej du borde kolla upp @MedicalMedium på instagram, tror att du förmodligen borde detoxa levern och att alla dina symptom är tecken på att din lever är överbelastad och behöver lite hjälp på vägen. Stor kram! 🙂

  Svara
 • Kristina kan inte du bara lägga ner. Uppmaningar kring detox är bara onödigt och rensning av av organ finns inte och är definitivt inte aktuellt i detta läge. Det som krävs nu är en ordentlig undersökning, professionell utredning och diagnostisering samt en behandling om det finns en. Utifrån evidens och skolmedicin. Det du gör när du sprider detta detoxande är att förvirra men också förminskar fysiologiska åkommor som behöver utredas och behandlas av kunnig medicinsk personal. Jag och mina kollegor som är medicinsk personal är måttligt trötta på de människor som utan kunskap pratar om och uppmanar till detoxande som ett bot på sjukdomar.

  Svara
 • +1 från en annan med medicinsk utbildning. Så jäkla trött på alla som snackar om leverdetox och annat dravel. Har en gammal vän på Facebook som håller på och dravlar om kolloidalt silver, leverdetox och annat. Hon har studerat till ”nutritionist” på någon fakeskola med typ medium som lärare, och driver nu eget företag där hon säljer örter och homepatiska vätskor (dvs. vatten) mm. Så. Trött. Hade det varit ofarligt så är det väl en sak, men att tipsa folk om saker som faktiskt är farligt, alternativt säga till folk att gå till ett medium istället för läkare är allvarligt!

  Svara
 • Jag var utomlands och en kort tid efter det började det klia helt sinnessjukt mycket på mina ben, framförallt i ljumskarna. Jag trodde att jag var torr bara eller irriterad hud, men kunde vakna av att jag bokstavligt talat kliat sönder mina ben. Visade sig att det var skabb, finns salva receptfritt på apoteket. Var mindre kul, men gick ändå snabbt att bli av med, dock måste lägenheten saneras (tvättas och frysa textilier). Tänkte eftersom du varit utomlands.

  Kram!

  Svara
 • Hmm.. Men vi bodde ändå på ganska fina hotell, så borde ju inte vara det. Men man vet ju inte, kanske kan finnas lite överallt. Ska kolla det med läkaren med. Men då kanske det borde smittat Markus med? Eller det kanske inte smittar på det viset?

  Svara
 • Mina ben ser exakt ut som dina! Vet inte heller vad det är, men kliar frenetiskt på benen, särskilt under natten och på kvällen. Skriv gärna om du hittar något som hjälper!!

  Svara
 • MINA med!! Jag hade exakt som du också Petra förra veckan, men nu har det blivit bättre.. men kliat som faaaaan och blåmärken över hela bena och låren. Snälla uppdatera oss sen när du får svar om vad de kan vara! KrAm

  Svara
 • Men gud vad konstigt att alla tre fått det! Jag återkommer så fort jag varit hos läkaren på fredag ; ) Men tror verkligen det skulle kunna vara det som hon ovan skriver atopiskt eksem som tydligen många traskade runt med utan att veta om det <3 Svarar här i tråden på fredag!

  TILLS DESS – GRYTHANDSKAR LADIES!

  Svara
 • Åh din stackare! Jag hade samma förra vintern och genomled fem besök för att leta efter skabb, hade Anticimex hemma för att kolla vägglöss och smorde loss med kortison. Ingen kunde hitta något och det visade sig vara just eksem. Kliar fortfarande när jag blir torr, och det måste vara kallt ute. Blir som små ”bett” men smörjer jag med någon skön lotion går det bort. Stor kram och lycka till!

  Svara
 • Är som du, får allt konstigt som man kan få och båda de senaste två gångerna jag var på Vårdcentralen var det som en film. Läkare A bara ”men gud vad konstigt! Har jag aldrig sett förut! Måste kolla med en kollega!” Kollegan hämtade en kollega som hämtade en kollega tills vi var typ 6 pers i mottagningsrummet. Jättekul, not! Jag har bland annat haft: blodförgiftning (två gånger), en köttätande bakterie på mitt finger och hypergranulation (inne på andra vändan nu).

  Svara
 • Hahaha, precis som en film ju!

  Men gud stackare! Blodförgiftning låter ju riktigt farligt, och usch för en köttätande bakterie – hur tusan fick du det???? Tänker på en köttätande växt som attackerat dig och lämnat en liten partikel på ditt finger.

  Svara
 • Blodförgiftning är svinfarligt, andra gången så fick jag ett sår på fingret som gjorde att allt svullnade upp trippelt och sen blev de synliga blodkärlen på armen ilsket röda och sen gröna. Åkte till akuten när det tagit sig till armbågen!

  Köttätande bakterie: ingen aning! Men sommarjobbade på en restaurang då och läkaren som undersökte mig var VÄLDIGT noggrann med att ta reda på vilken restaurang det var haha.

  Svara
 • Be dem kolla om du kan ha zinkbrist 👋🏻

  Svara
 • Jag får EXAKT sådär på min högra hand när det är kallt ute!!! Behöver inte ens va minusgrader. Vet du vad det kan vara?? :p

  Svara
 • håller med om att kolla zink

  Svara
 • Yes, det ska jag komma ihåg tack!

  Svara
 • Hej Petra! Jag fick klåda var ändå gång min ”brun utan sol” började försvinna, utslag överallt och det kliade fruktansvärt. Jag har börjat smörja mig med cano derm, inte särskilt snygg förpackning ingen doft men helt fantastisk! Har varit helt återställd i två år nu, det är en kräm från apoteket, alltså en vanlig lotion för autopisk eksem. Kan inte vara utan den. Tror att det finns väldigt mycket kemikalier som irriterar i parfymer krämer och hår produkter osv. Men prova canoderm jag använder miniderm till ansiktet🙈 men min hud är såååå fin så jag kommer aldrig att sluta med den och tro mig, jag har provat allt!
  Stor kram och lycka till🤗✨

  Svara
 • Jag är så känslig att när jag får mina extrema myggbett (helt klart allergisk reaktion) så kliar jag så jag får blåmärken av det.
  Vi är många i släkten med atopisk hud, vilket det låter som i ditt fall. Dottern är senast i raden ut att klia sig blodig om benen.

  Svara
 • Det låter som om det skulle kunna vara atopiskt eksem. Jag har det, kliar ofta ffa på smalbenen på kvällarna när det blossar upp. För mig är det väldigt kopplat till kallare, torrare väder men ffa stress och dålig sömn. Jag fick en salva utskriven, Mometason Glenmark, vilken funkar väldigt bra för mig!

  Svara
 • HrTd

  Svara
 • Jaga ar precis samma problem med fingrarna som dig när det är kallt ute, så fruktansvärt obehagligt!!

  Svara
 • Hej! En nära vän till mig hade exakt samma problem! Gick till VC först och fick utskrivet kortison, vilket inte hjälpte. Sluta med att hon gick till privat hudläkare och fick diagnosen direkt eksem, fick en stark kortison kräm och vips blev förbättrad väldigt fort och inom några veckor var de borta! Boka in dig hos en hudvårdsläkare så ska du se att dom sätter diagnosen direkt ist för att krångla med VC. Kram Malin

  Svara
 • Hej! Dina vita fingrar är garanterat Raynauds syndrom. Jag har haft samma i fingrar och tår sedan jag var i tio-års åldern (nu är jag 27). Det ska tydligen vara så pass vanligt att 10 % av kvinnliga befolkningen har det. Ändå träffar jag aldrig på andra som har samma? Tyvärr finns ju inte så mycket att göra åt det. På med vantar och varma skor såhär års…

  Svara
 • Låter som vi har lite samma hud. För att få bort det värsta kliandet testa kortison som finns receptfritt på apoteket och för att undvika att det bryter ut som värst är ”propyless” från apoteket den hudkräm som ALLTID hjälper. Älskar härliga produkter med doft men på vintern är det tyvärr propyless som gäller!

  Svara
 • Hej. Ser ut som att du har flera typer av olika hudproblem. Eksem i hårbotten kanske av färgmedel du använder till ditt hår eller av tex torrschampo. Kanske Nässelutslag som kommer och går. Har du testat q for skin produkter? Säljes på bla hälsokostaffärena. Mvh Linda

  Svara
 • Jag har själv Raynauds och detta är min enda räddning!
  https://www.bucken.se/product.html/supertunna-varmehandskar?category_id=7
  Kanske inte är så trendriktiga men är definitivt livets handskar, löp och köp! 🙂 Kram

  Svara