Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

09:10 | augusti 16, 2018

Medaljongsjukan/Fjällros

Okej, nu börjar jag få smått panik. Jag har fått fler utslag på andra bröstet också och ett på halsen. Förlåt, men okej man gifter sig förhoppningsvis en gång i livet. Har planerat en fest till punkt och pricka i nästan ett år, lägger en smärre förmögenhet på tre dagar – och så ska jag få fjällros. Har googlat och googlat, finns inga botemedel. Vi gifter oss om nästan exakt en månad. Om det här fortsätter sprida sig är jag rökt. Nä, det är fan inte okej. Maximal otur. Det står att man helst inte ska duscha så mycket eller använda tvål, fräscht. Jag som tänkt hårdträna nu sista månaden.

Tji, fick jag för att jag var orolig för att jag skulle kunna få en finne i ansiktet, INTE BÖLDER ÖVER HELA KROPPEN. Det kliar absolut ingenting, känner inte ens av utslagen – men de syns och ser äckliga ut.

Jag har aldrig ens hört talas om det här vidriga viruset eller jo fjällros, men inte hört om medaljongsjukan. Det smittar inte mellan människor, är helt ofarligt, men man ser ut som skit. Lucky me så sprider det sig oftast bara upp över hela halsen och kroppen, men inte ansiktet. Ska jag ha polo i tre dagar då? Jag vet att det bara är ett ytligt problem och inget livshotande, men jag blir ändå ledsen. Började gråta imorse när jag visade bilder för Markus på google. Jag vill inte se ut så på min bröllopsdag. Jag ber till gudarna att det är lindring form av viruset och slutar sprida sig precis i detta nu.

 • Man bör inte irritera huden och bör därför undvika kläder som sitter åt eller är av ylle.
 • Undvik mycket och stark tvål och att duscha för mycket.
 • Använd gärna en fuktighetskräm.
 • Klåda kan också lindras med receptfri kortisonkräm.
 • Solljus kan också verka lindrande för klådan och utslagen.

Vet ni vad jag har sagt att jag aldrig mer ska sola solarium i mitt liv, men nu tänker jag fan skita i det om jag får fler utslag tänker jag grilla mig i de där ohälsosamma strålarna och bränna bort jävlarna.

Typ så här ser det ut på sidan av mitt bröst. Fast bara på själva bröstet och på sidan av ryggen.

Inte för att vara sådan, men det känns som att sådana här saker händer mig precis hela tiden. Det omöjliga liksom, som man inte skulle kunna förutspå eller komma på i sin vildaste fantasi. Som när min dator blev dränkt i ett vattenfall för att en kille sa att jag kunde ställa den mot en stenväg precis vid dj-båset så skulle han passa den när han dj:ade på ett event. Men det han inte visste var att väggen skulle förvandlas till ett porlande vattenfall. Himla skumt av hotellet att inte nämna att de hade en sådan där tjusig vattenfallsvägg när de placerade ut hans dj-utrustning bara en halvmeter från stenväggen. Så hela min Célineväska badar i vatten och alla mina saker guppar runt där i väskan. Didn’t see that coming. Och datorn, väskan och allt innehåll blev såklart förstört och jag hade lämning till Metro Mode magasinet två dagar efter med allt material på den hårdisken. Kul att ringa chefen och säga att: ”det skett en liten olycka”. Fick gå hem med datorn i en platspåse från Scandic fylld med ris.

Ska försöka få tag i en hudspecialist idag, vägrar tro att det inte finns något man kan göra. Det måste ju finnas något man kan göra dundra in en jädrans kortisonspruta, bada i kortisonkräm eller någon galen kinesisk medicin (de har bot mot allt).


47 kommentarer47 kommentarer om “Medaljongsjukan/Fjällros”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Åh, jag har också haft fjällros! Inte med lika dålig timing som för dig dock, hoppas att det försvinner snabbt! För mig var allt borta på 2-3 veckor, hade värst mellan brösten och upp mot halsen. Det som hjälpte var framförallt det feta krämen locobase repair, det hjälpte iaf mot det röda. Använde också salva med kortison i, men det har du säkert testat.

  Lycka till!

  Svara
 • Locobase Repair är en jäkla mirakelsalva. Tog den på min hunds hudproblem som hon haft i flera år och som jag testat allt för att bli av med, och de försvann på två smörjningar! Känns lite fånigt när man har varit hos veterinär flera omgångar, bytt mat två gånger, testat antibiotika etc. etc. och så hjälper en vanlig fet hudsalva från Apoteket… 🙂

  Svara
 • Jag har haft det två gånger, aldrig fått ett utslag i ansiktet men många på bröst och armar. Tyvärr tog det lång tid för mig innan det försvann. Hoppas på bättre tur för dig!

  Svara
 • Jag har fått denna skiten nu för andra gången… tycker det är märkligt iomed att det står att man oftast inte får det mer än en gång. men… finns alltid undantag 🙂

  Svara
 • ..och nej, ingen av gångerna har jag fått något annat svar än att det går över av sig själv.

  Svara
 • Hej fina Petra!
  Jag har också haft detta trista virus! Hos mig kommer det under stressiga perioder! Börjar med en ”Madre” normalt sätt på ena bröstet! Aldrig haft på hals och i ansikte.
  Tar tyvärr sin lilla tid att läka ut!
  Kram från skomässan i Nacka
  C

  Svara
 • Håller tummarna för att det hinner försvinna tills dess!

  Svara
 • Tycker du ska se till att få kortison. Har hört att det hjälper bra mot detta. Hoppas det snart går bort. Försök att inte stressa upp dig. Vet det är svårt jag var livrädd att jag skulle få mina eländiga munsår inför mitt bröllop :).. men jag hade tur. ( Det kom efter bröllopet istället ;)). Hoppas du snart blir fri från detta. Kramar

  Svara
 • Hoppas det går över snabbt! Jag hade det när jag var i dramatiska 13 års åldern och ba:tänk att jag inte visste förra sommaren att det var sista gången jag kunde bada😭. Sen bleknade det på en vecka och var över på två veckor. Ser så mkt fram emot dina bröllopsbilder, du kommer se fantastisk ut!

  Svara
 • Hej Petra,
  Jag har haft liknande utslag och här i Frankrike säger de att det är en svamp (vet inte ens vad fjällros är). De skrev ut en kräm som man ska tvåla in sig i och efter 2 dagar var allt borta. Kanske värt att kolla upp?

  Svara
 • Fast varför måste du hårdträna nu sista veckorna? Du sa ju att du är i ditt bästa fysiska skick någonsin så man tycker att du kunde vara nöjd med det och njuta av bröllopsfixet istället nu de sista veckorna…

  Svara
 • Om man har kommit igång med träning och mår bra av det så vill man såklart fortsätta. Det hade jag också velat. Visst, inte unviversums största problem, men det är klart att det är surt.

  Svara
 • Hej Petra!

  Usch vad otur men jag hade liknande utslag och fick svaret precis som någon annan här att det var svamp!

  Jag fick en specifik duschkräm och lotion att smörja in mig med, det bleknade successiv och försvann därefter, inom en månad. Jag fick det för att jag svettats i kläder som inte andades, arbetade som servitris i skjorta – de kan komma tillbaka ibland i stressiga perioder där jag återigen svettas i kläder som inte andas!

  Hoppas du får hjälp fort och att det löser sig!! <3 <3

  KRAMIS!

  Svara
 • Bra att du går till hudläkare (eller bara vårdcentralen) så du får en diagnos på vad det är. Jag säger som flera tidigare har skrivit – att det ser ut som hudsvamp. Jag hade det en gång och det gick bort illa kvickt med hjälp av anti-svampmedel.

  Svara
 • Jag fick dessa utslag över hela magen och brösten för 15 år sedan. Mindre kul när man träffat en ny kille dessutom. Men fick en STARK kortison kräm utskriven av läkare och utslagen försvann på ett par veckor👌 har inte kommit något mer sedan dess.
  Har du varit till hudläkare?
  Kram

  Svara
 • Stark kortison den heter Davobet men en tub går på runt 900kr men den bleker bort och läker. Jag förstår att du blir ledsen och stressad men ju mer du oroar dig så kommer kroppen i ännu mer obalans. Skit i solarium då får du bara pigment fläckar. Ta hand om dig nu.
  Kram Eva

  Svara
 • Gå till en riktig hudläkare som kan ge en korrekt diagnos inte en webläkare som bara sett mobilbilder. Hudterapeut kommer bara vilja sälja produkter och behandlingar. Om det är svamp t.ex. så går det bort snabbt med rätt behandling.

  Svara
 • Hej Petra,

  Jag har också medaljongsjukan nu, så förstår hur du känner dig.

  En alternativ metod:
  Köp kolloidalt silver och spraya på kroppen 4-5 gånger dagligen och drick 0,5 dl utspätt med vatten.
  Jag tycker det är värt att prova och det verkar hjälpa på mig iallfall.
  Hör av dig om du har frågor.

  Mvh Vick

  Svara
 • Nej! Drick för fan inte kolloidalt silver! Det har absolut ingen läkande effekt, är rent skadligt för kroppen och kan leda till att du blir blågrå. Kolloidalt silver som botemedel för allt är en av vår tids största bluffar.

  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/kolloidalt-silver

  Svara
 • Det var väl en överdriven reaktion. Det stora problemet vi har nu är för mycket antibiotika och kortison. Så lugna ner dig.

  Svara
 • Säker på att det är medaljongsjukan? Vet inte om Du träffat en läkare som ställt diagnos. Jag har haft liknande som man först trodde var det, men visade sig vara ringorm istället. (Det är svamp) och då fick jag en kräm med kortison+svampmedel och det försvann på några dagar. Ringorm och medaljongsjukan kan nämligen se liknande ut! Kan vara värt att testa en sån kräm, för hjälper det är det förmodligen ringorm.. lycka till! Tror det kommer försvinna innan bröllopet i vilket fall, fick också panik när man läste att det kunde hålla i i veckor/månader men det gjorde det inte. Hoppas på samma för dig!

  Svara
 • Det är klart att det är stressigt, inget du behöver be om ursäkt för. Förstår att du inte vill ha utslag över hela kroppen när du gifter dig. Det kommer säkert att lösa sig, och om det inte gör det så kommer det att bli helt fantastiskt ändå! Säger som de andra – gå till en riktig hudläkare. Det kan absolut vara något annat och en bra hudläkare kommer ge dig rätt behandling.

  Svara
 • Du låter lite manisk i ditt inlägg stressa ner människa innan du möter den berömda väggen. Verkar vara stressutslag. Sök läkare för utslagen så får veta vad du verkligen har och kan få rätt medicin. Att googla och egenställa symptom och diagnoser på nätet är en skitdålig ide.

  Svara
 • Ska tipsa om nåt lite äckligt, men galltvål….is the shit!! Har sett människor med alla typer av utslag bli av med dem snabbt med galltvål.

  Svara
 • kan vara hudsvamp, köpt ”Svamp schampoo” på apoteket och testa

  Svara
 • Vad jobbigt för dig!
  Försök stressa ner, träffa en läkare och ät mycket antiinflammatorisk mat. Ditt bröllop kommer att bli magiskt! Hoppas att allt löser sig <3 kram

  Svara
 • Ring Kungsholmens hudklinik! Dem
  Löser allt

  Svara
 • Har haft medaljongsjukan i sommar! Det tog kanske en månad för mina utslag att försvinna men hade också tur, fick inte lika mycket som jag har sett att man kan få. Körde lösa kläder för att inte skava mot utslagen.

  Svara
 • Ser ut som min syster som fick svamp på hela överkroppen nu under sommaren… Kliar inte med sprider sig. Hon fick något utskrivet och det är redan bättre, en annan kompis menar att han använde mjällschampo på kroppen i en vecka och sedan var det borta. Ser verkligen ut som samma men gå till läkare först!

  Svara
 • Ja det kan vara pityriasis versicolor, ser ut som det. Cleracil mjällschampo kan då hjälpa.

  Svara
 • Min pojkvän hade liknande utslag förra sommaren, gick till akuten och det visade sig vara nässelutslag, förmodligen pga stress. Han fick någon kortisonkräm mot detta som tyvärr inte hjälpte. Däremot fick han till slut en spruta som heter Xolair som är relativt ny i Sverige, och utslagen (som han då hade över hela överkroppen) försvann på ett par timmar. Bara ett tips ifall det skulle visa sig att det inte är medaljongsjukan!

  Svara
 • Hade det för något år sedan. Fick en större på ena bröstet och resten några små på kroppen, ej hals och ansiktet. Det försvann av sig själv efter några veckor. Det röda försvinner rätt snabbt.

  Svara
 • fick samma utslag i turkiet! Jag gick bara till apoteket och drog av alla kläder. Fick 2 salvor med svamp! hjälpte och försvann på en vecka. Receptarien som sålde salvorna till mig sa att det är vanlig hudsvamp, som är vanlig när man är konstant fuktig på huden och aldrig riktigt torkar. Bad och fuktigt klimat, handdukar är blöta precis som alla sängkläder. Kolla hos hudläkare!

  Svara
 • Jag hade samma sak i somras, efter en vecka i Palma (solen) var dom borta. Och jag skulle alla gånger hellre ha dom på kroppen än en finne på nästan 😉

  Ta hand om dig!

  Svara
 • Det ser ut exakt som såna utslag jag får i perioder, hudsvamp/ringorm som kommer av att ha fuktiga kläder, tex när du tränar mkt (nu har det ju också varit en sjukt fuktig och kvav sommar). Har visat mina utslag för läkare och fått tips att smörja in med Daktar svampkräm några ggr om dagen så försvinner de fort. Lycka till!!

  Svara
 • Säger också att det kan vara svamp, gå och kolla för det lönar sig att få det bromsat i tid om det är svamp (pityaris versicolor el liknande) som ”äter” upp pigment, fick själv det efter en varm och fuktig sommar. Försvann med mjällschampo men de försvunna pigmenten fylldes inte i förrän efter solning. Denna sort ger ingen skorpa utan mer en slät yta men att pigmenten försvinner.

  Svara
 • omg, certainly a yeast symptom. I would recommend the detox cure (lots of water and tea, no sugar, no white bread, no pasta). I would also use hygiene laundry rinse (from canesten or lysoform), bed linen and clothes should be replaced frequently. get well soon 🙂

  Svara
 • Så såg det ut när jag hade hudsvamp. Försvann av svamp-schampo!

  Svara
 • Stackare! Jag hade också det i våras. Testade det mesta men gick sen till en hudläkare och det som fungerade efter bara 2 gånger var: ketoconazol actavis. Man gnider in det över hela kroppen och låter det verka i 2h sen tvättar man av det. Det funkade faktiskt!

  Svara
 • Usch stackare, jag har också haft medaljongsjukan och det var hemskt – framförallt kände jag mig jätteful (och grät också haha). Solning funkade inte alls för mig, då började det klia på hela kroppen 🙁

  Men om det är till någon tröst så kom det inga utslag i ansiktet precis som många andra skriver här ovan och det började minska efter ett par – tre veckor och sedan var det helt borta efter ca 6 veckor, så lagom till bröllopet kommer du vara superfin. Styrkekramar!

  Svara
 • Hej Det ser ut som pityriasis verticolor. Är svamp eksem. Köp fungoral på apoteket. Tror det er behandling 2 ggr dagen i någon vecka, sen kan du sola och det försvinner. Jag har det kroniskt. Man kan få den när huden varit fuktig. Lycka till ☺️

  Svara
 • Hej Petra!

  Jag läste kommentarerna till inlägget och om det är svamp som många skriver så skulle jag köra typ Pevaryl direkt. Det tar kål på skiten snabbare än shampoo från apoteket. (Jag fick vita prickar på vissa ställen på ryggen/bröstet när jag kom hem från Asien och det visade sig vara hudsvamp. Pevaryl var min räddning!)

  Sen har jag haft stresseksem när mina föräldrar skiljde sig. Jag fick då en starkare kortisonkräm att ta på eksemen som hjälpte. OCH jag fick ”sola” på sjukhuset. Första gången var det 10 sekunder, nästa 20, nästa 30 osv. Man ökade dosen. Vet inte vad det var för strålning men det fungerade iaf. det var inget solarium men man stod upp iaf. Bör tilläggas att det var 14 år sedan… men en husdoktor borde veta vad man kan göra.

  Om du ska torka ut skiten så använd tandkräm eller typ talk.

  Hoppas allt löser sig. Massa kramar!!!

  Svara
 • Köp Fungoral (mjällschampo) som tipsats om tidigare! Min pojkvän hade precis såna där utslag som försvann på några dagar efter att ha tvättat kroppen med schampot.

  Svara
 • Fick utslag till ena kinden flera år sedan. Så langt att det blev öppen sår. Orsak stress.. Hadde glömt att ta hand om mig själv.
  Under ett halvår provade vi ett och annat (kortison osv), men tog inte läkarens starka 3 månadersmedicin (stark med bivärkningar), utan lugnade livet och viktigaste: lämnade bort all kemikalier från ansikte. Bara en mjuk fuktkräm (växtbaserad) och mascara. Emellan argan olja. Inga serum, de gjorde allting värre. Mycket vatten, absolut ingen alkohol (igen värre), minde socker (bakterierna gillar då man äter sött). Så småningom blev huden bättre.
  Följd efter din blog nu några år och har varit länge orolig. Med alla dina symptomer (magen, hud) ropar din kropp efter hjälp. Lugnare livstil, med tillräckligt vila och du måste lämna bort alkohol. Högst en vinglas med maten med inga söta drinkar under veckan. Ett matdagbok kan hjälpa samt skriv upp drickar också.
  Stress är vanlig orsak till tarmproblem i dagens samhälle, så började ju min stress visa sig också. Följer själv också Foodmap och min värsta punkt är sötningsmedel xylitol, sorbitol osv. Då får jag krampar i magsäck. Så du kan också läggat till mera uppmärksamhet runt socker du använder (ätit/druckit).
  Då kroppen mår illa måste man ta tag i det, det finns bara en stycke. Ger den upp så går den inte alltjämt fixa ihop längre. Du kan lämna med vissa symptomer för hela livet.
  Hoppas att allting blir bra fort och att ni får en bra bröllop. Bara du minns att njuta själv av det hela.

  Svara
 • Jag fick samma typ av utslag i början på sommaren och läkaren konstaterade medaljongsjukan. Det som hjälpte mig var att sola för då tynade utslagen bort. Tror tyvärr inte det finns så mycket mer att göra. Lycka till!

  Svara
 • Hallå, har du provat receptfri kortison? Jag får medaljonssjukan regelbundet men utslagen försvinner på några dagar om man smörjer dem morgon och kväll.

  Svara
 • Hej,
  Testa BioCool skincare – gör under och fungerar mot det mesta!! http://www.biocool.se/sv/biocool-medica-500-g
  Hoppas du blir bra snart!

  Svara