window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

19:50 | november 8, 2020

Inspiration: Hur du pyntar för en magisk jul.

JULPYNT-PETRA-TUNGARDEN

Sjukt nog kryper sig julen på med ilfart och det får mig att drömma om dekoren och mysfaktorn jag ska försöka få till här hemma i år. Några som är en stor inspiration till när det kommer till en snygg uppstyrd jul är Elsa och Sofia. De vet exakt hur man pyntar för den där moderna men lantliga julkänslan med tunga tyger, grankvistar, vackert porslin och utsökt mat.

Bild från Malin Persson.

Det absolut viktigaste för en fulländad julinredning är det mest uppenbara -granen. De senaste åren har vi haft ganska stora kungsgranar som fått ta plats i vardagsrummet. Och då har det varit extra viktigt att pyntet är ganska neutralt med några noga utvalda röda detaljer. Jag gillar även att ha en ljusslinga som lyser upp rummet när man dricker morgonkaffet framför Nyhetsmorgon. Det smidigaste sättet att få hem granen på är att beställa den från Smålands granar. Det levererar den nämligen hem till en och efter julen återvänder de för att hämta den för att återanvända granen till något annat. Ett hållbart och tidsbesparande tips!

Har du inte plats med en gran eller inte orkar sopa barr hela december är det snyggt att ha några grankvistar i en vas för att få in julgranskänslan.

Bild från Johanna Bradford.

Ett annat sätt att få in julkänslan i hemmet är val av blommor och växter. Jag kommer själv satsa på lite spretiga buketter med amaryllis i huvudfokus. För den som har möjlighet att hänga krokar i taket är det även snyggt att knåpa ihop en stor granklädd krans med massa levande ljus på.

Grankrans á la Elsa Billgren

En metallring, går att köpa i hobbyaffärer och vissa blomsterbutiker
Mjuk metalltråd
Grankvistar
Rött sidenband

Gör så här: Börja med att vira metalltråden runt metallringen. Stick in kvistar av gran åt samma håll runt om hela metallringen. När du är nöjd, knyt ett rött sidenband i en ögla och knyt slutligen en rosett. Häng upp på valfri plats som ett vackert och väldoftande blickfång.

Dukningen är definitivt en stor del av att komma in i julstämning. När det gäller julborder tycker jag att det är allra snyggast att använda sig av naturens egna tillgångar. Plocka in grankvistar, kanelstänger, linnematerial och jutesnören. Pynta med apelsingirlanger som du enkelt kan göra själv hemma –hittade en grym guide på ica.

STANSA. Skala apelsinerna försiktigt, så att du får ut så stora skalbitar som möjligt. Stansa ut valfria figurer med pepparkaksformar. Ta gärna hjälp ett träunderlägg för att få kraft om det är svårt att komma igenom skalet.

SKÄRA. För att göra torkade apelsinskivor skär oskalade apelsiner i tunna skivor.

TORKA I UGN. Lägg skalen och skivorna på en bakpappersklädd plåt. Torka dem i mitten av ugnen på 50–75°C tills de är helt torra, ca 2 timmar (tiden varierar beroende på storlek och tjocklek och varierar även från ugn till ugn). Lägg sedan skalen i press över natten (annars krullar sig skivorna lätt), t ex mellan två skärbrädor med något tungt ovanpå.

APELSINGIRLANG. Trä upp skalen på ett jutesnöre. Börja på undersidan av en skalbit, trä igenom nålen och tillbaka ett par millimeter högre upp. Trä på nästa bit på samma sätt några centimeter upp. Gör en så lång girlang som du önskar. Knyt gärna fast en bit grankvist i varje ände av girlanden.

SNYGGA SKIVOR. Trä en nål med sidenband och stick ner i mitten av en torkad apelsinskiva. Trä tillbaka ett par millimeter högre upp.

Girlanger i alla dess former är förövrigt en hit som kommer att skapa mysfaktor på ett nafs. Här hade jag hållit mig till neutrala toner för att det inte ska ta över din befintliga inredning helt. Har man lyckan i att ha en öppen spis är den snyggt att klä in den i grankvistar och annan växtlighet.

Även paketen kommer att gå i naturens tecken. Jutesnöre och brunt papper är klassiker som åter är trendigt att omsluta dina gåvor med. Fullborda paketen med en kvist eller torkade apelsiner för ett genomarbetat slutresultat.

 

För bubbelfantasten finns det nu bubblig glögg till förfogande. Känns ju som en festlig uppdatering på den gamla hederliga glöggen -och receptet är busenkelt!

1 Skiva citron
0,5 dl glögg (rödvinsglögg)
1 Dl mousserande vin
frysta björnbär
1 Skiva apelsin

Julen kretsar väldigt mycket kring bakverk och för den som är trött på saffransbullar, pepperkakor och knäck så är det hög tid att prova Food Stories Blood Orange-Berry Pavlova. Jag tror man allmänt ska tänka lite så med julen -att ta in det man annars gillar i vardagen och addera en julig touch på det hela istället för att tvinga i sig sånt man inte gillar. Detta är dock inget problem för mig, julbordet är nog bland min topp tre favorit mat alla kategorier.

Julstjärnan är en snygg detalj som jag personligen tycker är viktig att lägga lite krut på. Jag gillar framför allt dessa lite modernare asymmetriska stjärnorna som tar plats i hemmet. Just denna är från Moravia.

En billigare variant på julstjärnan kan man knåpa ihop själv på flera olika sätt, men jag tycket att denna guide var väldigt tydlig.

PETRA-TUNGARDEN-JUL

Och sist men inte minst till det viktigaste som är att tända ljus, krypa upp i soffan med någon man tycker om och slå på en julfilm som man har sett tre tusen gånger tidigare. Mina favoriter är precis som alla andras Love Actually och The Holiday -de förknippar man ju så extremt mycket med årets mörkare månader. På Netflix kommer det ju även ut massa lättsamma christmas chick flicks som man kan beta av i decembermörkret -tänkte själv sätta tänderna i filmen Holidate som Emma Roberts spelar i.

Amen det kanske är dags att damma av ”Rubert” min tupé igen så här lagom till första advent. Önskar att jag hade massa eget hår så jag kunde klippa en tjusig lugg. Dessvärre har jag mer av en hockeyfrilla, mycket hår baktill och inte så först tjockt precis runt ens nylle där man önskar att det var fylligt och härligt.


5 kommentarer5 kommentarer om “Inspiration: Hur du pyntar för en magisk jul.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här