Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

21:17 | november 1, 2020

Nattrutiner!

Jag är helt slut, just nu får vi ingen paus för andrum. Kan vara för att vi varit inne i lägenheten i två veckor. Harry är inne i en period där han är så svår att natta, nätterna har blivit bättre, han vaknar inte en gång i timme längre. Utan kanske var tredje, ibland varannan men betydligt bättre. Men nu vill han inte sova på kvällen. Precis när en sak löst sig, så dyker nästa problematik upp. Som att man man spelar det där spelet på ett nöjesfält när man ska slå ner små huvuden som hoppar upp i en rasande fart och så fort man träffat ett så ploppar ett annat upp. Så känns det. Men det är väl så det är att ha barn.

Ungjäveln är precis som mig. Har så mycket energi, vill inte missa en sekund av livet. Fastän jag vet att han är så trött så stretar han emot och gör allt i sin makt för att hålla sina små tindrande blåögon helt öppna, lägger av ett asgarv – gör allt i sin makt för att få hänga med oss. Man kämpar och kämpar. Och precis när han lyckats somna så vaknar han 30 minuter senare och så försöker vi göra allt för att inte lyfta upp honom, men det går inte.

Och så får han vara vaken ett tag. Och sedan börjar vi om med samma procedur. Så runt tolv har liksom hela kvällen gått, båda är helt slut och då somnar han.

Laddat ner boken som Kim West skrivit ”Good Night, Sleep Tight” som så många tipsat om. MEN NÄR FAN SKA JAG HINNA LÄSA DEN? Haha! Vem hinner läsa en bok med en bebis? Blir så irriterad kunde de samlat den viktigaste informationen och komprimerat ihop den på 10 sidor. Försöker skumma igenom den nu för att få ett hum.

Läste att det är lika viktigt att de vaknar samma tid på morgonen. Så nu ska jag börja väcka honom sharp 07.00. Så kanske han börjar somna tidigare.

Rutiner, rutiner, rutiner, rutiner. Det verkar vara alla nattgurus motton. Inte min starkaste sida, men ska försöka bli bättre.

Har ni bra rutiner?

Under karantänen har något stort hänt! Harry har fått sin första gadd! Jajamän, en liten vit taggtråd skiner till nere i tandköttet.


32 kommentarer32 kommentarer om “Nattrutiner!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Testa att dra ner på sovtiderna dagtid. Skapa rutiner även kring dem. Träna H på att läggas i säng eller vagn för en sovstund vid regelbundna tider. Speldosa vid blöjbyte dagtid, dovt ljus och ingen speldosa nattetid. Bebisar har ingen koll på vad som är natt och dag men med enkla medel så märker de att det finns en skillnad. Nattetid är det nästan mörkt, mamma och pappa pratar tyst och väldigt lite stimulans, ingen speldosa etc. Dagtid tvärtom. Försök vänja H vid att roa sig lite själv: babygym, mobil ovanför vagga/spjälsäng. Dra ner ljuset i lägenheten en timme före nattning, förbereda på lugn och att nu är dagen över.

  Svara
 • Vi nattar vår 6 månaders i hans säng med flaska. Han hatade det till en början men nu somnar han nästan direkt han har ätit upp. Nu får han ersättning men när jag ammade så pumpade jag till sista målet. Vi har inga strikta, långa kvällsrutiner utan mer att han får gröt, pyjamas på och sen sista målet ersättning i sängen. Efter att han har ätit upp så släcker vi lampan och går ut ur rummet (han blir för uppspelt när vi är där inne;)) vi får gå in någon gång och ge napp men han somnar oftast vid sju, blir sömnmatad när han sover vid 23 och vaknar oftast upp vid sex varje dag. Får ingen annan mat på natten längre, vaknar ibland upp och vill ha nappen vid 3 tiden. Sedan en månad tillbaka fick han eget rum också då vi väckte varandra, nu sover vi alla mycket bättre! 🙂

  Svara
 • Jag läste boken ”12h sleep by 12 weeks old”, den var bra! Men man behöver ca 2h för att ta sig igenom 🙈.

  Vi har fått mer ordning sedan vi började med fasta mattider varje dag. Mat kl 07, 11, 15, 19. Läggning kl 19 och han vaknar strax innan 07. Däremot vaknar han fortfarande några gånger under natten och ammar 1-2 gånger, har inte orkat ta den ”striden” än då han blir 6 mån nu snart och nätterna fungerar bra nu (när man är van med kaos är allt bättre).

  Vi upptäckte av en slump att vår grabb vill somna själv utan att vi är där och stör. En kväll efter att ha sjungit, vaggat, hyssjat mm en halvtimme gick jag iväg och skulle hämta hans napp. Kom tillbaka efter 30s och barnet sov!!
  Sedan dess har vi testat lägga ner honom i hans säng när han börjar gäspa och lägga oss tysta i sängen brevid och vänta på att han somnar själv. 9/10 nätter somnar han tyst utan gnäll. Förstår att det inte är det vanliga men sjukt när man hittar något som fungerar. Ofta vaknar han efter ett par timmar och vill sova nära, då är det bara att ta nestet och lägga i vår säng och då blir han nöjd.
  Dagtid sover han bara så länge vagnen rullar (och det inte är några höga ljud som stör) eller i famnen i sovrummet.

  Kämpa på! Det är jobbiga faser och ibland ännu jobbigare men sen får man ju ett skratt o gos från bebis och då glömmer man ❤️

  Svara
 • Rutiner är svårt på vissa bebisar… man kan göra ett gott försök (min uppfattning) men sen blir det som det blir. Runt 5-6 månader hade vi en som vägrade somna, tack o lov var det mitt i sommaren så vi var ute o gick med vagnen i ljumma kvällar. Nu med nr två får vi ut o november-rusket haha. De är ju chefer i miniformat så det är bara att göra så gott det går! Och så mycket som händer… tänder och nya intryck. Inte konstigt sömnen är kaos ibland.

  Svara
 • Jag önskar jag hade ett bra tips, för oss tog det inte veckor och månader innan det blev bättre, det har tagit 3 år! Fattar inte hur vi orkade. Med båda barnen dessutom och båda hade kolik i flera månader. Vi vaknade flera gånger på natten, upp och vagga, massera mage, bada osv. Hepp, hjälpte inte ett skit. Tillslut stod man där på Ica med alla andra pensionärer kl 7 och man redan hunnit tvätta två maskiner, tömt diskmaskin, laddat diskmaskin osv😆 Mitt i allt förlorade jag båda mina föräldrar så egentligen minns jag inte hur vi klarade av det men jag har en fantastisk sambo, fantastisk familj och släkt så mitt tips är helt enkelt att försöka dela på nätterna och ta hjälp utifrån med avlastning. Hoppas det blir bättre 🙂

  Svara
 • Alla barn/människor har ju olika behov, jag kan ju bara utgå från vårt barn. Jag är ingen rutinperson och när alla runt mig gav råd om nattning osv så kände jag bara gud vad jobbigt.. ibland var hon ju pigg på kvällen ibland däckade hon, beror ju på vad som hände under dagen.. så just kring nattning har vi aldrig haft några stränga rutiner utan låtit hon fått hänga med oss bara.. klart egentid mellan paret blir bortprioriterat men det var det så värt för att vi respektive vuxen skulle få göra det vi tyckte om, om det var att äta en varm middag, ta en lång dusch, träna osv så byttes vi av.. vi bestämde tidigt att ständigt ha kommunikation och att bebis går först dem kommande åren var vi överens om.. och det har funkat väldigt bra för oss, upplever stella trygg och lugn i alla situationer!

  Svara
 • Vilken tid börjar ni natta honom? Det låter som han skulle vara övertrött och kan inte därför somna. Vid 19-20 tiden är det en ”biologisk” tid för bebisar att sova, då har de naturligt med melatonin som hjälper dem att somna.

  Svara
 • Kämpa på! Ta en dag/natt i taget. Det blir bättre!
  Min dotter är 8 månader och jag har varit nitisk med hennes rutiner sen hon va 3 månader. Min man blir tokig på mig som tvingar oss ställa klockan även på helger och semester/lov. Det räcker att man går utanför schemat med en halvtimma så påverkas humöret/måendet för resten av dagen. Jag har rullavagns mat/sov-schema som inspiration men anpassar så det passar vår familj.
  Hoppas ni hittar en rutin som passar er. Här är det sova på makens mage som gäller, allt annat resulterar i skrikfest.

  Svara
 • Godmorgon från fellow trött-mössa! Alltså, som motvind till alla ”nattgurus” gjorde jag helt tvärt om när min dotter var bebbe. Orkade ärligt talat inte upprätthålla alla dessa rutiner som folk talade så gott om (och som typ gjorde iaf de i min vänskapskrets som ABSOLUT skulle ha ett barn som sov vid 19 när de var typ tre månaders pyttebebisar, utbrända), utan följde helt sonika mitt barns mönster. Det är jobbigt som det är att vara förälder, man ska väl för tusan inte behöva bränna ut sig för att få sitt barn att somna vid 19… Så hon fick sova när hon var trött typ 22-00, rutinerna (och tröttheten) fick komma när hon började föris helt enkelt. Sen vaknade hon ändå var tredje timme fram tills hon var 2,5 år men hon gjorde iaf inte morgon vid 04 för då tror jag seriöst att jag hade dött av sömnbrist hehe. Som treåring (nu) är hon fortfarande en kvällspigg liten dam som gärna är uppe och med till 21-22 och sen trynar till 9-10 om hon får chansen haha! Och sover hela natten! Din dag kommer med, bränn inte ut dig! ❤️

  Svara
 • Jag tror att ni bor för litet. Ett litet eget rum behövs. Där han sover ostört. För er skull också så ni orkar. Rutiner är bra men fungerar nog inte utan ett barnrum. Så gjorde man förr och det fungerade så bra så. Krångla inte till saker i onödan.

  Svara
 • Jag skulle inte säga att det viktigaste är att komma upp på morgonen utan att hålla samma rutiner varje dag. Räkna hur många timmar han sover per dygn så får du snabbt ett hum.

  Min 7-månaders sover gärna till 8 och får göra det. Sen somnar han igen efter ca 1,5-2h och sover i 1-1,5 h. Är sen vaken över lunch för att sen somna vid 13-14 igen. Sover i ca en timma då och sen en snutt vid 16-17 igen. Lägger sig för natten vid 19.30. Dagtid är sömnen något flytande men i det stora hela brukar han orka vara vaken i två timmar år gången.

  Rutinerna ska passa er familj så gör ert egna schema 🤗

  Svara
 • Jag tror stenhårt på att vakna samma tid varje morgon och sen anpassa dagen efter det! Och sen framförallt att läggtiden på kvällen blir 12 timmar innan de vaknar på morgonen. Vår dotter vaknade alltid vid fem (:() så då körde vi på kl 18-18:30, blir ju inte 12 timmar men det funkade. Sen körde vi inspirerat av ”somna utan gråt” en till bok haha men jag läste den faktiskt inte förrän efter utan mer sammanfattningar på forum haha. Vilket för oss innebar tidig läggdags dvs vid 18, och sen samma samma nattningsrutin varje kväll, för oss samma radda med sånger och sen en sång som hon var/är betingad att somna till (detta kan även va en ordföljd eller ramsa eller så men samma som man upprepar när de är trötta och somnar) det fick henne alltid att somna om och vi använde det alla tider på dygnet. Med allt detta sagt är min dotter extremt trött av sig, alltså hon vägrar också att somna ibland men har alltid varit väldigt lätt att märka när hon är trött pga gnällig. Men det är väl också en grej iofs, att tolka gnällighet som trötthet kanske? Att liksom försöka se de små tecknen och sen börja kanske natta tidigare om han verkar trött så han inte hinner bli övertrött? Tycker själv det varit extremt skönt med tidig läggdags, då har jag och min man alltid någon timma kvällstid att mysa!
  Sen tror jag typ inte på att kämpa. Funkar det inte att natta, ge upp en stund typ och börja om igen. Så man inte känner att man stångar sig blodig och det blir nåt negativt för både en själv och barnet… även om man längtar efter egentiden iofs… men det kommer!! När de flyttar hemifrån?

  Svara
 • Min son är bara en vecka yngre än H, så kul att följa dig! Vi har börjat med rutiner-ish efter nattniningsstrul. Utgår från RullaVagns sömnschema. Bara ”utgår” för vi följer mängden sömn men inte ”när” lika slaviskt dådet blev svårt om man villpka bil/gå promenader andra tider tyckte vi (att han somnade när han inte ”fick”). . Använder appen Baby Tracker och loggar varje tupplur på dagen (obs! Smidigt). Sen lägger vi honom 19-19.30 varje kväll och han somnar oftast inom 15min själv till slut (vi går in och pillar in nappen när gan skriker). Det ju googlar på nu är ”bebis vaknar varannan timme och vill amma 😅”.

  Svara
 • I den boken du köpt så står det ”sleep is a biological need, sleeping is a taught skill”, vilket öppnade mina ögon ordentligt. Jag tror rutiner är avgörande, hur tråkiga jag som vuxen än tycker de är, och sen ha tålamod att följa en strategi/tankesätt/metod med tålamod. Poängen med boken (och flera andra ”gentle methods”) är att du lär barnet att somna utan din hjälp, det vill säga utan vaggande, rullande vagn, mat, sång, buffande (beroende på ålder såklart) etc. Barnet får tid och uppmuntran att lära sig hitta sitt sätt att koppla av och somna. På så sätt kan barnet somna om på egen hand sen när det vaknar på natten – istället för att behöva väcka dig för hjälp.

  Det funkade för oss, och alla jag känner som provat.

  Och PS! Boken har ålderskapitel från 4 månader upp till flera år, därför är den så tjock. Nu läser bara inledning + kapitlet för barnets ålder. Då är den inte så massiv längre 🙂

  Svara
 • se till att han inte sover för mycket under dagen! har själv 3 barn och lyckats just med sovrutiner rätt bra. det finns ett tak för hur mycket barn kan sova och i denna ålder är det inte oändliga med timmar helt enkelt. se till att han inte heller sover 3 timmar innan läggningen så han är tillräckligt trött. när min var 6 månader, sov de 1,5 timmar på förmiddagen, 1,5-2 timmar på eftermiddagen. senast vid 15-16 var det slut, och så fick de lägga sig vid 19. varje dag samma tider och samma rutiner. vaknat vid 6-7 på morgonen.

  Svara
 • Rutiner är A och O när de börjar bli mer medvetna och inte är nyfödda längre, hur tråkigt det än må vara. Jag fick höra av vår BVC att barn mår bra av rutiner, precis som vuxna, de behöver veta vad som ska hända det gör dem lugna. Rimligt eg. Lägga sig samma tid och gå upp samma tid, varje dag.
  Om jag kan ge ett tips är det väl att gå och lägg dig när du nattar honom, även om det är ”tråkigt” utan egentid, så får det kanske vara så ett litet tag nu? Då behöver du inte natta om honom när han vaknar, utan han kommer sova bättre när du ligger där automatiskt.
  Kämpa!

  Svara
 • Rutiner 7 mån bebis hemma mest hela tiden.Gör samma saker varje dag.
  Åker sällan någonstans med bebis utan då är någon av oss hemma med bebis. Eller så anpassar vi oss till bebis rutiner.
  (Enstaka gånge skiter vi i det och då blir det ofta kaos)
  Andra barnet första reste vi mkt då var det stökigt kaos svårt med rutiner..

  Upp 6
  Gröt 7
  Sova 9 40 min promenad
  Amma 10
  Lunch 11
  Sova 12 2 Tim vagn
  Amma 14
  Middag 16
  Sova 16 40 min promenad
  Amma 18
  Gröt 19
  Sova 1930

  Svara
 • Vi försökte oss på att följa Rulla vagns Sovschema https://rullavagn.nu/artikel/sa-gor-du-livet-med-bebis-enklare-satt-mat-och-sovklockan/
  Funkade ibland, och ibland inte.. men var på nåt sätt skönt att ha nåt att haka upp sig på för att få lite ordning 🙂

  Svara
 • Min 3.5 månaders sover 11 timmar i sträck med ett uppvak för mat .. vi har samma mat och sov rutiner varje dag. Hans schema (som kommit naturligt av sig självt men som nu e rutin)
  06-07 vaknar på morgonen
  08.30 första målet (ca 200 ml ersättning) sedan 30 min sovstund där han somnar av mjölken
  11.00 andra målet (ca 200 ml ersättning) sedan ca 1.5-2 timmar sovstund
  15.00 tredje målet (ca 200 ml ersättning)
  16.30 ca 30-60 min sovstund beroende på längden av tidigare sovstunder
  17.30 rengör honom och smörjer in (ibland badar), byter till pyjamas
  18.00 sista målet (ca 200 ml ersättning)
  18.30-19 somnar av mjölken, rapar honom och lägger ner i hans säng
  02-03 vaknar och gnäller, matar ca 60-90 ml i sömnen och somnar om

  Svara
 • Rekommenderar boken ”visst kan Lillis räv sova”. Är en kort bok med en godnattsaga med nattningstips plus en del till föräldrarna.

  Svara
 • Rekommenderar boken ”vist kan Lillis räv sova”. En lättläst Och kort del till föräldrarNa samt en godnattsaga med tips om hur nattningen ska gå smidigt.

  Svara
 • Måste tipsa här, återigen, om Rulla vagns tips. Vi har tagit avstamp i de sedan vår lilla var 3,5 månader.
  Vi kombinerar alltså sovschemat (som du fått tips om tidigare), med tipsen om rutin för nattning.
  Vi gör såhär:
  Sover dagtid enligt rulla vagn (7 månader, vaknar ca 06).
  – lite pure kl 17.30/18
  – drar för mörkläggningsgardinen, tänder läslampan och gör iordning sovrummet inför natten
  – sitter på toa, smörjs in, nattblöja, och pyjamas kl 18.30
  – lägger sig med mamma i sängen för lite lässtund (samma bok, dag ut och dag in), släcker läslampan (=kolsvart i rummet). Sjunger några nattvisor, killar lite på ryggen, osv. Min bebis får också såna ryck ibland och vill bara flaxa omkring, men jag bara ligger stilla, smeker försiktigt över kroppen och talar lugnt (om jag alls talar). Det viktiga i dessa ryck är att Under Inga Omständigheter tända lampor och/eller lämna sovrummet
  – det tar oftast 15-30 min innan bebis somnar
  – vaknar efter 30 min-1 timme, ammar en liten slurk till och sen sover. Vaknar några gånger per natt för att amma (vi samsover).
  Det funkar så bra för oss. Vi vägrar metoder med skrik, och liknande och detta är just nu ett vinnande koncept och vår väg mot att bebis sen sover själv i sin säng.

  Svara
 • Min dotter är sju månader och ammar inte längre på nätterna. Hon tar bara napp istället om hon vaknar och somnar då om. Var likadant med min son vid den åldern.

  6-7 vaknar
  Ammar ena tutten
  En timme senare- ammar andra tutten
  9 sover en timme
  10.30 lunch
  11.30-12.30/13.30 sover
  Ammar
  16.00 sover ca 15-30 min
  Ammar
  17 gröt med kokosolja
  18 sover för natten

  Tror hon klarar sig för att hon får så mkt mat under dagen ❤️

  Svara
 • Jag tror inte alls man behöver ha strikta rutiner, vi har inte haft det med något av våra tre barn. Dra ner på sista vilan om han har svårt att somna. Med första barnet hörde jag hela tiden ”han är övertrött, lägg honom tidigare” vilket inte stämde, han var helt enkelt inte trött. Och håll inte på och greja och prova en massa olika saker för att få honom att somna. Mörkt rum, en hand på magen och sen bara vänta.

  Svara
 • Hej!

  Det här är första gången jag kommenterar på en blogg. Men känner så med dig när jag läser ditt inlägg. Jag blev GALEN med min son (första) som vägrade somna trots att ”han var trött” eller kanske mer ”ENLIGT RULLA VAGNS SCHEMA SKA DU SOVA NU!!!”. Låter som Harry kanske inte behöver så mycket sömn dagtid?
  Min dotter (andra) är 10 månader nu, och shiiiiit vilken skillnad det blir när man har en mer avslappnad inställning till deras sömn. Man läser överallt att bebisar mår bra av rutiner, och det tror jag med! Men kanske inte av att bestämma när de ska sova på dagen? Vad vet jag…
  Min lilla har sen start fått styra själv med sömnen dagtid, sen har vi haft fast rutin för läggning på kvällen. Hon gick över till en lång sovstund när hon var typ 5 månader?
  Ibland blir det två om hon är trött pga tänder eller tidiga mornar.

  Menar inte att säga hur du ska göra. Men jag önskar så att jag hade haft denna inställning med min son, då jag blev helt slut och frustrerad av allt sövande av en bebis som inte alls ville sova.

  Svara
 • Kära trötter!
  Mina barn låter som din Harry och alla råd du fått fick vi och inget funkade!
  Ibland får man bara kapitulera och inse att sova tillsammans och tidigt med en förälder är det enda som funkar innan man blir galen av sömnbrist.
  Man får följa barnets rytm (naturligtvis ska dag och natt finnas) och passa på att sova när barnet sover. Tänk på att sömnbrist används som tortyr…
  Mina barn är nu 11 och 19 och har för längesedan lämnat vår säng och är fulla av rutiner fast de fick styra när de var små!
  Ta det lugnt och sov – det kommer en annan tid, helt säkert! Sov – annars kan du inte njuta av den som är nu!
  Stor kram och sov gott!
  //S

  Svara
 • Vill inte ge tips utan bara säga det kommer bli bättre! Detta kommer inte vara för evigt, även om det är svårt att se när man är mitt i det.

  Svara
 • Min dotter är 5.5 mnd. Vi började med soverutiner när hon var 3 mnd ungefär. Alltid pysjamas klockan 18 och en flaska i sofaen. Stänger tvn Under tiden! Sen lägger vi henne i sengen och hon somnar oftast efter en liten stund! Ett uppvak rundt kl 01 då vi ger henne en flaska sen sover hon till kl 06:00! Hon vilar ca 0730, 1130, 1330 och 16 ☺️ Hoppas det löser sig snart!! Kram

  Svara
 • Tvärtemot vad många skrivit så har det för oss alltid funkat att inte begränsa sömnen på dagen. Ofta har vi känt att de, få, gånger vi haft svårt att natta har det berott på övertrötthet.
  En annan sak som jag tror är viktig att ha med sig är att det är så här med så små. Och att lösning kanske inte alltid kan vara att anpassa dem till oss vuxna utan tvärtom. Risken är att det blir en fruktlös kamp som bara gör er mer stressade och trötta. Sov när han sover. Gör sova till ngt prestationsfritt som både ni och han gör för att det är skönt. Inte för att det är ett tvång eller ett måste.

  Svara
 • När min dotter var i den åldern hade vi ungefär samma problem. Det finns nåt som kallas för kvällstrassel och som skulle kunna förklara beteendet. Men nya gaddar ställer nog också till det en hel del, är garanterat fler på g. Men angående rutiner så körde vi på ungefär samma inför läggningen och helt plötsligt så slutade kvällstrasslet upp och vår bebis var sjukt sömnig vid kl 18 redan. Såååå det kan nog ta ett tag innan rutinerna verkligen sätter sig och börjar fungera.

  Svara
 • Upplevde precis samma som du beskriver. Men började med att skapa rutiner, nästan lite överdrivet kändes det som, och kortade ned napsen samt inte lät honom sova för sent på kvällen. Det gav så bra effekt! De måste såklart få tid att vänja sig, men så sikt så blir det bättre.

  Svara
 • Jag tror man måste inse att bebisar är olika och detaljerade sovscheman som vissa anger här inte är för alla bebisar 🙂

  Se om det hjälper att lägga vid sovtåget som kommer kl 19, fokusera på att få till en nattsömn där ni kan hålla näsan över vattenytan och tanka sedan energi med roligare saker än att slaviskt följa rutiner om ni märker att de ändå bara har begränsad effekt. Är mina fem cent. Mvh en som haft en bebis av varje sort

  Svara