window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

14:36 | oktober 13, 2020

En fem månders bjässe!

Blä! Känns så tråkigt att kika in här när jag inte uppdaterar som jag vill. Hinner verkligen inte med – det är svårt att få tiden att räcka till just nu. Men snart har jag anställt någon som kan hjälpa mig och då blir det full fart i maskineriet igen. Jag älskar nämligen bloggformatet – mycket mer än jag gillar Instagram. Här kan man vara privat på ett annat sätt, komma innanför skinnet – allt behöver inte vara så snyggt utan snarare mer ärligt och naket. Ni är ju mina kompisar. Men ibland går det så mycket snabbare att bara kasta upp innehåll på insta i telefonen, det är så lättillgängligt.

Så ni får inte tro att det här inte är min favoritplats längre. Snart när tiden är kommen är jag tillbaka som vanligt.

Det här med att få barn – vem hade kunnat tro att det skulle ta så mycket tid, haha. Framför allt är jag så förbryllad över hur många timmar om dygnet man spenderar med att försöka få sitt barn att somna – och sedan fortsätta sova. Vissa kvällar tar det bara några minuter medan det andra aftnar tar två timmar eller hela kvällen. Sömnen går fortsättningsvis sådär. Men vi kämpar på. Man börjar ju vänja sig vid att bli väckt sju gånger per natt. Totalt överkörd är numera normalläge.

Är helt uppsluppen av Adoore just nu. Just nu håller jag på med det sista inför vårkollektionen, vrider och vänder och finslipar det sista på alla samples. Vi kommer att släppa massa nya spännande nyheter 2021.

NEJ, MEN DRA MIG BAKLÄNGES DET KOMMER BLI SÅ FINT. Ibland känns det som att jag är manisk. Alltså jag kan inte sluta. Jag har alltid haft lätt för att somna, men nu ligger jag bara och tänker på olika klänningsmodeller och idéer. Tillslut måste jag liksom försöka stänga av och räkna får för att kunna somna trots att jag är så trött att jag ser i kors.

TUR ATT HAN ÄR SÅ FÖRBASKAT SÖT! Och rolig! Harry har nämligen börjat skratta helt hysteriskt – alltså GAPSKRATTA! Han får sådana skrattanfall att han måste kippa efter andan. Snacka om att man får gratis skrattterapi varje dag. Tror kanske jag ler 1329383948343242 mera sedan Harry kom in i våra liv.

Igår fick vi äntligen bekräftat från Skatteverket att han har ett namn. Så säg hej till Harry Ulf Anders Tungården. Ulf är min pappas namn och Anders är Markus styvpappas namn.

Han börjar bli en riktig bjässe. Hur kan man ens växa så mycket? Imorgon blir han 5 soliga månader.

Han har liksom kläder för en 6-7 månaders bebis och väger lika mycket som min kompis unge gjorde när hon var 9 månader, haha. Markus ställde sig på vågen med honom för några dagar sedan och då bänkade han 9,4 kg men det kan ju inte stämma? Vi får se hur mycket det är på nästa BVC-kontroll.

Jag har precis slutat amma.

Det gick faktiskt lättare än jag hade trott. Sista månaden var fan en kamp. Det gick inte amma honom. Han var helt galen. Viftade med händerna som att han var på rave och stretade emot ilsket. Vägrade ta bröstet. Och när vi började lägga honom i hans egna säng blev det bara en kamp varje natt att ta upp honom, så han vaknade ännu mer och gick inte att natta om. Jag somnade ju till hela tiden när han ammade så det slutade med att han, jag, Markus och Pucken låg i en hög i sängen och jag var rädd att han skulle råka hamna fel och inte få någon luft. Så jag sov ännu sämre.

Tillslut kände jag att vad tusan håller jag på med. Satt med bröstpumpar till höger och vänster för att sedan hälla över i flaskan som han gladeligen smaskade i sig. Sedan la ena bröstet bara av helt, fick inte igång produktionen. Så för några veckor sedan började jag delamma och det fungerade toppen. Så tillslut för en vecka sedan blev det bara naturligt att jag slutade helt.

Folk har så galet mycket åsikter om amning. Men jag känner bara att GÖR DET SOM KÄNNS RÄTT FÖR DIG – OCH DITT BARN. Lägg inte så mycket vikt och fokus på vad andra tycker. Får du inte igång amningen och du sitter och gråter i frustration och det resulterar i massa ångest dagligen. Sluta. Vet du vad, du har gjort ditt absolut bästa. Jag tror ingen mår bra av att upprätthålla något för någon annans skull.

Fy, första tiden var hemsk för mig. Men sedan blev det bättre efter en månad – och nu i slutet kände jag bara – vem gör jag det här för? Såklart jag vill att Harry ska få i sig bästa tänkbara näring. Men det gick bara inte längre, det var inte värt den stressen. För jag tror stressen inför momentet kan vara lika skadligt.

DET JAG VILL SÄGA ÄR: DU ÄR BRA SOM DU ÄR OCH DU RÄCKER TILL! Oavsett vad du väljer att göra så tror jag att du själv vet vad som är bäst väg att gå för just dig.

Haha, så här ser mina kvällar ut numera. Två bebisar i famnen.


24 kommentarer24 kommentarer om “En fem månders bjässe!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Styvpappa? Hur gick det till?

  Svara
 • Haha, är lite trött syftade såklart på Markus styvpappa : )

  Svara
 • postpartaler Gürtel-
  Trotzdem habe ich noch nie einen postpartalen Gürtel benutzt, und ich bin so froh, dass ich es getan habe! Ich glaube nicht, dass ich so schlank war, bevor ich schwanger wurde. Würde auf jeden Fall jedem und jedem empfehlen. LIEBE das! Es ist wunderbar!

  Svara
 • Så störigt med amningshetsen!! Vaad spelar det för roll om man inte ammar i minst 1 år? Så länge man matar barnet, väl?? Det är ju inte heller som att man brukar träffa en vuxen och ba: ”oj han blev nog inte ammad så länge som barn, stackarn”.

  Svara
 • Håller med dig, älskar också bloggformat. Älskar att göra en kopp kaffe och gå igenom alla bloggar varje morgon <3

  http://johannagrahn.se

  Svara
 • Åh vilket underbart inlägg om amning! Jag slutade med helt med att amma min dotter som är 6 månader bara för några dagar sen. Kämpat som en galning sen hon föddes. Hon tog bara bröstet med amningsnapp vilket var sånt kladd så började pumpa… pumpade som en galning i typ 5 månader sen bara kände jag som dig… varför? Hon tog flaska utan problem och drack ersättningen minst lika bra. Varför ska det vara så ångestladdat att inte vilja eller kunna amma? Jag är inte sämre mamma för det. Hon fick bröstmjölk i 4-5 månader och mår hur bra som helst. Ännu bättre nu när hon fått börja smaka annat också.
  Så skönt att läsa och se att någon annan känner samma som mig.
  Eloge till dig som lyckas arbeta samtidigt som du har bebis och sömnbrist ❤
  Kram

  Svara
 • Wow vad glad jag blir att läsa ditt inlägg!
  Jag kämpade som fan med att pumpa och hålla på till min dotter. Men la ner helt nu för en vecka sen. Hon har aldrig tagit bröstet utan amningsnapp och det var sånt kladd så valde att pumpa från det att hon var typ 2 månader fram tills nu…hon har tagit flaska utan problem..
  Hon blev 6 månader förra veckan och då kände jag precis som du… varför? Varför hålla på att pumpa när hon dricker ersättning utan problem och mår minst lika bra av det.
  Förstår inte varför det är så ångestladdat kring amningen. Jag är inte sämre mamma till henne för att hon får flaskan… tvärtom! Jag mår så mycket bättre av att slippa det ångestmomentet som amningen inneburit

  Tack för att du beskriver precis det jag med känner!!

  Eloge till dig som lyckas arbeta trots bebis och sömnbrist ❤ grym förebild!

  Kram

  Svara
 • Jag är nyfiken på vad Harry äter nu när ni slutat amma. Kör ni på ersättning eller har ni börjat med mat/gröt/välling?

  Vore så kul med en 5-månadersuppdating med allt. Typ hur stor han är, hur han sover osv ☺️

  Svara
 • Så hade jag också, ena bröstet lade av. Fy fan vad dåligt jag mådde psykiskt av det. Och sen få så fina kommentarer från ”nära” -Åh kan mamma inte ge dig ordentligt med mat.

  Den mamman står inte högt i mina ögon nu

  Svara
 • Den person borde du säga upp bekantskapen med. FY vilken elak kommentar! Heja dig!

  Svara
 • Vår 5 månaders vägde just in på 9 perfekta och tunga kg 🙈❤️ Fint att ni gör vad som passar er ang amning!

  Svara
 • Klart man vill och gör det bästa för sitt barn(och för mamman såklart)! Kämpar på med amningen med min 3-veckors baby, och hoppas verkligen det ska funka bra. Men vi får se, gör så ont i hjärtat när han blir frustrerad och skrikig vid matningen. Fattade inte hur mycket mammor kämpar innan jag själv fick barn.

  Svara
 • JA till att man får göra vad som passar en själv och sin bebis bäst!! Vår dotter är lika gammal som Harry och hon käkar en flaska mitt på dagen och en på kväll (ersättning) tänker att jag kommer börjar fasa ut amningen snart .. Hur Gör ni med flaskor/mat när ni ska iväg? Nått bra tips? 🥰

  Svara
 • Kan du göra ett inlägg om vilka klänningar man kan använda som preggo och vid amning?:)

  Svara
 • Åh, älskar att läsa din blogg! Speciellt om livet med Harry, så mycket igenkänning.

  Svara
 • Helt rätt ang amningen. Jag kämpade med min dotter och min son när dom var bebisar (nu 21 & 13), jösses satt uppe om nätterna kämpade och kämpade man kände sig helt värdelös när det inte riktigt fungerade. Man fick alltid höra hos barnmorskan HUR viktigt det var att amma, så det va så inpräntat i mig,
  om jag hade bebisar idag hade jag gladligen gett flaskan om det inte amningen funkar.
  kram Åsa (som har börjat läsa din blogg och det är så kul att läsa den !)

  Svara
 • Jag har inte ammat något av mina tre barn.

  Notera hur jag inte kommer med någon förklaring till varför. Bara punkt.

  Svara
 • Bra jobbat och heja dig! Du vet bäst och du är bästa mamman till ditt barn!!! Folk som ska hålla på och kommentera andras amning kan fan slänga sig i väggen.

  Svara
 • Älskar dig för att du skriver detta. Just nu funkar amningen för mig och min 2 månaders bra. Men när han var 6 veckor var det typ ett helvete. Han tuttvägrade och höll på. Gjorde mig så ledsen att känna att jag inte ”räckte till”. Pumpade också ett par dagar men en dag var jag så stressad så det inte kom ut någon mjölk. Så gav någon flaska ersättning hör och där – han blev så mycket nöjdare. Men hade sån ångest innan jag väl gav första flaskan – BVC med mera har ju målat upp det som knark?? 😂

  Svara
 • Jag håller helt med, vill man inte amma, eller det går inte, eller barnet vill inte, skit i det då, det är faktiskt år 2020 och ersättning funkar fint. Dessutom vid 5 mån är det ju ändå dags att börja introducera mat.
  Bra inlägg Petra!

  Svara
 • Åh, kommer precis ihåg hur det kändes när jag äntligen bytte till ersättning när mitt andra barn var typ 5-6 månader. Sån oerhört lättnad och det funkade så bra och allt bara blev så mycket lättare. Är glad att jag kunde amma båda barnen men också typ arg på mig själv att jag hade lagt så mycket energi och kraft på amning och pumpning och så var det så bra och enkelt att ge flaska. Kändes så onödigt.

  Svara
 • Håller med dig helt om amningen! Själv blev jag tokhetsad att amma på BB fast det inte gick alls. Stressen av att inte kunna amma och att vår lilla tös inte blev mätt gjorde att jag fick typ en mental kollaps och började med ersättning. Vilket halleluja-moment! Hon åt som en häst och jag slappnade av rejält.
  Detta med amningshets måste sluta och alla mammor måste kunna få göra det som är bäst för bebis och mamma.

  Tusen tack för en underbart underhållande och härli blogg! 🙂

  Svara
 • Hur går det med köttballongen? Har den gått tillbaka av sig själv med hjälp av knipövningar eller vad är status?

  Svara
 • Äsch de här med amning, min dotter föddes för en vecka sedan och jag hade inga krav på mig själv om att jag måste få igång amningen, går de så går det. Typ.
  Men, pga medicinering så kan jag inte amma, så nu har vår dotter 2 personer som kan mata henne.
  Och nöjda och halv trötta föräldrar, men främst en väldigt nöjd, söt och mätt bebis.

  Svara