window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

09:15 | september 27, 2020

Så får du din bebis att sova – tips!

Somntips bebis

Okej, wow vilken respons jag fick på insta från er – det verkar vara fler än vi som har barn som vaknar varje timme under natten. Vi har faktiskt haft två lite bättre nätter där han vaknat varannan timme så känner mig som en ny människa, haha. Man är glad för det lilla.

Jag tänker att jag bara kastar ut alla tips här! Har dock inte hunnit testa något själv än förutom sockervatten för Harrys tand när han gallskrek nonstop iförrgår – och yes, det funkar som smärtlindring. Och sedan har vi försökt köra på Rulla Vagns schema för dagarna, men det har inte fungerat för bra nattsömn för oss – än.

1. Sockervatten smärtlindring för bebisar. Vi tog det pågrund av att han gallskrek i flera timmar och hade ont i sina tänder.

2. ”Detta skrev jag när jag testat sovträning som jag först inte trodde på för 3 år sedan när min idag 3,5 åring var 4,5 månad. 🙂

Hej!

Jag måste bara dela med mig om en helt fantastisk upplevelse som jag har fått vara med om de senaste dagarna. Min son blir 5 månader den 26 augusti. Han har alltid varit väldigt snäll och inte alls gnällig. Han vaknade kanske 3 ggr per natt och fick mat vilket jag var ganska nöjd med och klagande inte alls på tillvaron. Jag tänkte mest att han behövde det eftersom han hela tiden varit en ganska stor bebis (9 kg redan vid 4,5 månader).

När min lilla älskling gick in i sin fas 4 så ändrades allt. Han var konstant grinig, han sov bara sämre och sämre, ville inte sova på dagarna mer än 10 minuter åt gången. Han som alltid varit matglad ville inte ens äta längre utan det var konstant protester mot allt. Tänkte att det var bara en fas och det blir säkert bättre snart! Men istället kom han förbi fasen men det blev nästan värre. Han vaknade nu 10 ggr per natt och gallskrek tills man plockade upp honom. Jag och min sambo bråkade en hel den och var ständigt irriterade på varandra på grund av sömnbrist. Men i stress och trötthet så fick Tor mat om och om igen på natten, napp, vaggning ja, i stort sett allt vi trodde han bad om. Kanske då skulle vi få sova en hel timme. Tillslut klarade jag inte längre utan jag fick nog och började läsa och fråga om andra hade samma problem. Då tipsade min kompis mig om boken Sova hela natten av Anna Wahlgren, börja inte gama och skrik nu för att ni läser hennes namn, bara för att hon varit kritiserad i mycket utan lyssna och läs istället och döm sen. Jag var själv väldigt skeptisk till det hela men kände att det kan ju knappast bli värre. Jag kan ju iallafall läsa boken. Det gjorde jag och inte en gång utan tre gånger. Jag var helt fast. Den var så intressant och jag började förstå Tors beteende. Han var inte hungrig och behövde mat på natten utan tvärtom, han om någon som är så stor och över kurvan klarar sig mer än väl på natten från 4 månader. Han behöver ingen mat! Jag förstod efter att ha läst boken att Tor visste inget annat än att somna med mat, vaggning, napp och fick panik om han ej fick någon av de sakerna. Han var heller inte trygg i sin säng eftersom varje gång han skrek kom jag eller min sambo stressade och räddade honom från den “hemska sängen med vargar i”. Inte så konstigt att han kände sig otrygg där när vi sprang dit och räddade honom. Helt fel signaler.

Jag var helt bestämd, jag skulle ge det ett försök och i boken stor det att efter denna 4 dagars kuren så skulle han ha lärt sig att man är trygg i sängen och där finns inga vargar. Vilket skulle leda till att han lärde sig somna om själv och kunna sova i 12 timmar!!! Min sambo var jätteskeptisk och jag hoppades väl bara på att det iallafall skulle bli bättre.

Så det jag ska skriva nu känns så overkligt att jag nästan själv ibland tror att jag drömt eller att jag ljuger för mig själv. Min sambo likaså.

Boken var det absolut bästa som hänt oss! Hör och häpna!! Förra veckan var mitt liv ett helvete. Idag är det rena drömmen, redan efter 4 dagar så sov Tor 20:00-08 varje dag sen vi kom igång. Han sover middag två gånger om dagen enligt schemat jag själv skapat till honom. Han har aldrig varit tryggare, gladare och jag har inte hört honom skrika en enda gång. Han somnar på minuten med ramsan han får vid godnatt varje middagslur och natt. enda gången han är gnällig är 5 minuter innan mat eller nattning för att han har själv lärt sig klockan skulle man kunna tro efter schemat. Rutiner är bebisens bästa vän har jag förstått. Hans aptit är tillbaka och han äter som aldrig förr på de bestämda tiderna. På natten och inför varje middagslur har vi plockat bort mat, napp, vaggning, buffning, ja allt. Han får sin snutte sen släcker vi lampan och säger vår ramsa: Natti natti, sov så gottx4 Sen sover han. Vi busar alltid innan läggdags tills han skrattar högt för det är viktigt att han inte somnar med mat och förknippar mat och sova. Han ska gå och lägga sig med ett leende och vakna med ett leende och det gör han verkligen. När han vaknar efter att inte ha ätit på 12 timmar så skriker han inte ens av hunger utan vi leker lite och myser tills jag ger honom mat. Vårt liv har förändrats totalt. Han är en glad bebis och jag är en glad mamma. Jag och min sambo är inte irriterade längre heller. Och vår bebis är trygg.

Ni som tror att det handlar om att jag låtit min bebis ligga och skrika sig själv till utmattning har fel som vissa verkar tro om denna tekniken. Den handlar om att lugna barnet med sin röst hela tiden och visa att man är där. Enda gången han skrek var första nattningen för han undrade såklart vad hans mamma höll på med, hade hon blivit knäpp? Men det tog inte många minuter innan skriket blev lite mufflande bara, jag visade ju hela tiden att jag fanns där med min röst. Första nattningen får man dessutom buffa i sängen tills lugnet kommer.

Jag rekommenderar starkt denna till alla som har äldre barn som äter på natten eller inte kommer till ro. Bästa som hänt oss. Jag har antecknat varje natt och schema som ni kan få ta del av. Nu återstår uppföljningsveckan då man mest ska fortsätta som sista natten och hålla alla rutiner stenhårt. Efter det så kan man såklart ändra någon tid och var han sover efter det. Men rutinerna måste sitta först. Självklart är jag medveten om att detta kan få ett bakslag men då kämpar jag bara vidare och håller tummarna men hittills så har allt som står i boken stämt. Har ni som vill testa frågor på hur jag har gjort så svarar jag gärna.

Tor sover iaf på rygg (boken beskriver mycket på mage då den är väldigt gammal, vi bor i en liten tvåa men jag löste det genom att de 4 dagarna sov Tor i badrummet och jag på badrumsgolvet (första natten) eftersom bebisen behöver ett eget mörkt rum och vår toalett är mörkast) compact living hehe. Middagslurarna sov han i vagnen och på natten i sin spjälsäng. Det jag menar är att har man bestämt sig så går allt att lösa. Lycka till, till er som vill ge det ett försök. Jag köpte boken online som e bok.

Schema

8:00 god morgon – mat
10-11:30 sova middag
12:00 mat
13:30 mat
14:00-15:30 sova middag
16:30 mat
19:00 mat
19:30 bad/nattslurk
20:00 god natt

Ingen napp och ingen mat och allt gick över förväntan hela första natten. Man märker verkligen att det är inte maten som är problemet. Han har somnat om själv. Självklart med lite protest men mycket bättre än vad jag trodde.
19:55 god natt- somnade 20:14
Vaknade 22:39- somnade 22:42
Vaknade 23:55- somnade 00:22
Vaknade 02:53- somnade 02:58
Vaknade 03:03- somnade 03:16
Vaknade 04:35- somnade 04:37
Vaknade 04:43- somnade 04:59
Vaknade 05:10- somnade 05:17
Vaknade 05:46-somnade 05:47
Vaknade 07:08- somnade 07:11
Vaknade 07:52- somnade 07:57
08:00 väckte med god morgon

Natt 2

Tagit bort buffning helt och kör nu bara ramsan. Han skriker ej längre när han vaknar utan det är mer som att han kallar lite. Ingen napp, inte ta upp och ingen mat liksom förra natten men inte heller buffning i början eller på natten. Ramsan ENDAST.

19:55 god natt- somnade 20:12
03:49 vaknade- somnade 03:57
05:37 vaknade- somnade 05:42
08:00 väckte honom för godmorgon

Natt 3

19:50 godnatt- somnade 20:05
Han var lite protesterande för Kalle hade kommit hem och lekt precis innan. Men gick ändå bra får man säga.

Sen vaknade jag av ett ljud 06:27 och sprang upp i givakt vid dörren men utan att behöva ramsa eller något då han somnade om direkt själv.

07:54 vaknade lille prinsen själv med ett glatt humör. Och själv har man sovit från 22:30-06:27 Drömmen 🙏

Natt 4
Godnatt 19:55- somnade 20:06
Vaknade 3 ggr under natten som jag hörde honom och jag lyssnade lite men han somnade om själv alla gånger så ramsade ej och gick själv aldrig upp ur sängen. Hade jag inte sovit utanför dörren så hade jag inte ens hört honom.
Väckte honom 08:00

Jag har alltså själv fått sova 8 timmar från 00-08 för första gången på hur länge som helst eftersom jag hörde i bakgrunden att han somnade om samma minut och jag kunde slappna av och fortsätta sova. Det handlar alltså inte om att barn aldrig kan vakna på natten utan att göra dom så pass trygga i sin säng att dom kan somna om själv utan att behöva matas, tröstas, nappa eller vaggas. My life has changed! Uppföljningsveckan kvar. Då ska jag bara fortsätta stenhårt med rutinerna och inte ändra något. Efter den veckan ska allt sitta och det är helt okej om man måste ändra något eller sova någon annanstans en kväll efter den veckan. Jag återkommer efter min uppföljningsvecka”.

3. Se till att bebisen får vakentid efter varje matning på dagen + gå upp samma tid varje dag (kl 7) = får dygnsrytm och se till att hen äter väldigt mycket och ordentligt på dagtid så maten minskar på natten.

4. Kolla in @takingcarababies (på instagram) tipsen man får i hennes onlinematerial har fungerat kalas för oss hittills. Har två småttingar ca 4 månader som sover relativt bra.

5. Har ni testat white noice på telefonen? Lägg brevid honom på låg volym och repat. Vi kör på 500 hz på Spotify.

Jag och Markus brukar köra denna white noise på youtube – den fungerar faktiskt!

6. Viktigast är att barnet får rutiner. För oss har Rulla Vagns sömnschema fungerat alldeles utmärkt. Du fyller i vilken månad ditt barn är i och så försöker du följa mat- och sovschemat slaviskt.

7. Låter kanske konstigt men lägg tepåsar i bhn på natten. Så barnet inte känner doften av bröstmjölk. Haha, det fungerade för mig och blev inte lika många uppvak.

8. Ge ersättning på kvällen innan nattning, då sover de bättre om du ammar resten av dagen.

9.

1. Låt inte babyn sova efter 16.00 under dagarna (alltså 2 korta sovstunder under dagen som avslutas senast 16.00)
2. Mycket ljud, ljus och aktiviteter under dagen så bebis blir trött.
3. Lägg babyn kl 20.00 så sover flrhoppningsvis hen hela natten till 06.00

Men låt det ta tid och lär in nya vanorna pö om pö.

10. Om ditt barn har tandsprickning prova alvedon och babydent innan läggdags.

11. Vi började med appen ”Napper” i veckan och hittills verkar den fungerar riktigt bra min och min kompis dotter som är i samma ålder som Harry. Värt att testa kanske!

12. Kan tipas om @takingcarababies här på instagram hon räddade mitt LIV!

13. Jag var uppe var 40e minut när min dotter var 6 månader tills jag läste boken ”Good night sleep tight” av Kim West. 3 dagar senare sov hon hela nätterna igenom plus hennes båda tupplurer på dagarna. Fick tipset av en annan mamma så jag skickar vidare till alla jag kan 😊 😅 ren magi!

14. Såg på din blogg att Harry vaknar varje timme, jag har haft samma problem med mig son som vaknat varje timme (lika gamla) höll på att bryta ihop totalt tills vi har testat detta.

Här kan du läsa lite om det klick!

Och sen finns det en grupp på facebook Sleep regression SOS, där det finns ett sömnschema delat, sök på Melissa McCutchan i gruppen så kommer det upp. Ingen grej för alla men kanske kan funka ☺️min grabb somnar i sin spjälis kl 19, vaknar för amning 02.30 och sen 05.30 till vår säng för amning och mys och sen redo för dagen kl 06-06.30

Innan sov han från 19- 23 och sen vaken varje timme

15. Gäspa jättemycket en halvtimme innan du ska lägga honom. Jag lovar att det fungerar, barnet blir så mycket tröttare. Och försök få till nattrutiner. Samma sak varje kväll. Ett bad, en pyjamas, samma vaggvisa och snuttefilt. Så ditt barn förstår att nu är det dags att sova.

Ha sovrummet svalt och mörkt. När han vaknar, tänd inga lampor utan fortsätt ha det så mörkt som möjligt.

_______________

Jag har säkert missat massa av era tips på insta – så kommentera gärna i inlägget om du har något ovärderligt tips som fungerat för er att dela med dig av.

NU HOPPAS VI PÅ TRÖTTA NATTBEBISAR <3 Kämpa alla föräldrar ni är bäst! 


21 kommentarer21 kommentarer om “Så får du din bebis att sova – tips!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Jag hade stora problem med att få min bebis att somna, och det första halvåret fungerade bara att vagga honom i famnen.
  Jag hade honom i famnen och vaggade fram och tillbaka med ena handen på rumpan och klappade lätt hela tiden. Hela tiden sjöng jag någonting lungt, typ Vem kan segla förutan vind eller så lät jag bara shhhhhhhh. Började han knöla runt parerade jag med benböj. Japp det här var tungt! När jag trodde han sov tog jag bort en sak i taget, slutade shhhhhha, vänta en stund, slutade klappa i rumpan, väntade en stund, slutade gunga. För säkerheltskull kunde jag lyfta armen och släppa den, föll den bara = han sov. Sen var det svåraste, lägga ner honom. Jag flyttade handen från rumpan till under nacken och la långsamt och försiktigt ner honom och tog inte bort händerna på en gång! Väntade lite och tog bort dom långsamt.

  Sen lärde jag mig även hans sömncykel. Han vaknade alltid, oavsett vad efter en halvtimme. Så om jag låg kvar bredvid honom tills han vaknade, låtsassov när han vaknade till, eller så behövde jag klappa lite på honom så han somnade om. Sen väntade jag 10 minuter till och SEN kunde jag gå och han sov som en stock!

  Svara
 • postpartum belte-
  Med det sagt har jeg aldri brukt et fødselsbelte før, og jeg er så glad jeg gjorde det! Jeg tror ikke jeg var så slank før jeg ble gravid. Vil definitivt anbefale til alle og enhver. Elsker dette! Det er fantastisk!

  Svara
 • Hjälp tipsa inte vidare om sova hela natten metoden vara första meningarna i personens kommentar är ju problematiska! Det finns en anledning varför varken BVC, barnpsykologer eller barnläkare rekommenderar den här metoden och det är för att den kan skada barnet, skapa otrygghet och anknytningsproblematik. Anna Wahlgren kan inte avgöra om just DITT barn inte behöver äta på natten och det finns ingen person med befogad utbildning som skulle säga att en sån liten INTE ska äta på natten. Ett barn ligger väl rätt på kurvan just för att den FÅR äta när den behöver det? För att inte tala om hundra andra saker som är dåligt med denna metod.

  Det är asjobbigt att inte få sova men det är också lite en package-deal som ingår när man skaffar ett barn. Man kan ju göra det lilla som går för att bättra på oddsen men framförallt kan man vara lyhörd och ge sitt barn närhet, trygghet och lyssna in dennes behov för att i slutändan få en glad, nöjd och trygg individ.

  Svara
 • +1

  Svara
 • Såg att det tipsats en del om sömnmetoder…. typ kurer. Känner man att man behöver läsa nåt, ha nåt att förhålla sig till rekommenderar jag istället somna utan gråt. Inte en metod utan förhållningssätt skulle jag säga, som är lyhört för barnet. Och som inte går ut från typ ett rigitt schema över hur man ska göra oavsett vem ens barn är. Fast det är med ett schema kan man säga haha. Men ja namnet på boken är talande. Rekommenderar.

  Svara
 • Innan ni provar Anna wahlgrens metod tycker jag att ni ska lyssna på vad Louise Hallin har att säga om hennes metod, Louise är expert på barn och psykoterapeut.

  Svara
 • Det låter så kämpigt att vänja bebin på detta sätt.😅 Jag var för lat med mina barn och samsov varje natt med bebisen bredvid mig. På 1 år var det två nätter som barnet var vaket mer än några korta matstunder. Men andra barnet led av reflux så då var vi vakna jämt. Sov sittande med hen på bröstet nätterna igenom, under 1 års tid. Vi är nog power mamas oavsett hur vi får våra skatter att sova bäst!

  Svara
 • Mitt bästa tips, förutom Anna Wahlgrens sovmetod som någon tipsade om här ovan, är brios gungande tassar. Kunde inte leva utan dem. Heja dig! Det är skittufft nu men kommer bli bättre – jag lovar.

  Svara
 • Anna Wahlgrens kurning är de BÄSTA SOM HÄNT!! Alla borde lära sina bebisar detta 🙂 min dotter ”kurades” som 4 månader och är nu 8 månader och sover 19-07 utan att vakna <3

  Svara
 • Är ni för trött och bebisen vaknar för ofta låt han sova i er säng, passa på! Ge välling innan sovdags, kolla på youtube en stund på telefonen! Byt kissblöja på natten så det blir torrt och skönt för bebisen. Ge mat direkt om hen vaknar (jag har alltid ersättning/välling och en termos bredvid sängen så det går fort som fan! Klart bebisar kan sova hela natten men det är väldigt få som gör det. Mina sover super bra och hela nätter förutom att dem fått mat när dem vaknar och de är värt de 3 minuterna jag lägger på det. Alltid bra att fylla på! Och vem orkar jobba bort det i 6 månader.. och ha på samvetet att bebisen kanske är hungrig! När min äldsta fyllde 3 år! Så sov hon hela nätter 19-07 utan mat och uppvak! Men sen när dem slutar med blöja vid 3-4 så ska dem ju upp och kissa på nätterna så då måste man kliva upp ändå 😂 så jag räknar kanske vid 6år då får man lite lugn och ro under nätterna! Bättre att acceptera att kan fan aldrig får sova 😂 ett tips är att lämna bort till mormor och farmor mkt så man kan få lite avlastning ! Sen är ju småbarnsåren över och det är ju väldigt sorgligt ❤️ Måste man väcka barnen helt plötsligt på morgonen 😂 Gör det som funkar för er och barn är ju olika och har olika behov! Men sömnen är helt enkelt KÖRD! 😘

  Svara
 • Nej tack. ”Självklart med lite protester”. Lika med skrik efter hjälpa. Bebisen är 4 månader och behöver sina föräldrar? Inte tränas till tystnad.

  Svara
 • Jag tror att det är viktigt att man inte tar till extrema metoder som man inte kunnat studera långvariga effekter på, bara för att man är så trött och desperat att det känns som att man ska dö.

  Jag tänker främst på Anna Wahlgrens metod. Varför skulle man vilja tvinga sin lilla bebis till att trösta sig själv? Jag tänker tillbaks på hur det var att vara barn och rädd för att sova. Minns så väl en gång jag vaknade och var rädd, ropade på mamma som svarade ”sov nu, Emelie!” från ett annat rum. Jag kände mig så avvisad och skamsen och minns den känslan så väl än idag. Då var jag ändå 4 år, tänk dig att vara en liten bebis som inte kan uttrycka sig på andra sätt än genom skrik. Tänk dig att ligga där orörlig, rädd och ensam och få någon idiotisk ramsa som svar, från ett annat rum.
  Vad gör det med en bebis psyke egentligen? En bebis som behöver Så mycket närhet, kärlek, värme och tröst.

  Jag har ju förstått att det är en väldigt effektiv metod, och första gången jag läste om den blev jag eld och lågor och var på väg att köpa boken samma sekund. Jag är glad att jag ändå valde att researcha lite först och se vad andra säger om vad det kan finnas för negativa effekter. Det hade känts fruktansvärt att komma till insikt ett par månader senare (eller ännu värre, år!), med vad fan det är man håller på med egentligen.

  Svara
 • Rena rama utbildningen här ju.
  Skönt att du har hittat något som fungerar

  Svara
 • Hoppas du får en lugnare vecka <3

  Här kommer några supertips från mig <3

  https://campadre.se/tipsa/7817?utm_source=mgm&utm_medium=sharelink&utm_campaign=7817

  Eller min favorit:

  https://invite.bestsecret.se/VZS-8D3-K3M?c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration

  Jag handlar genom denna sidan för att få pengar tillbaka:

  http://www.refunder.se/b/Spara50länk https://invite.bestsecret.se/VZS-8D3-K3M?c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration

  Svara
 • Hej!

  Varifrån kommer jackan på första bilden (den med denim inslag)?
  Tack tack för svar.

  Svara
 • Hej!

  Varifrån kommer jackan (med denim inslag)?
  Tack för svar😊

  Svara
 • sjukt bra tips 😀 Rutiner började jag och min sambo direkt med men det andra hade jag inte tänkt på.

  Svara
 • Alla kommentarer blir avklippta på höger sida när jag läser i mobilen. Kan Cube fixa kanske? Tack!

  Svara
 • Du har den gulligaste bebisen 🙂

  Svara
 • Rutiner är verkligen det första steget mot bättre sömn! Rulla vagn är bra men justeras inte efter ålder och det går inte att följa upp. Testa Napper där det finns sömnschema som förändras i takt med att barnet blir äldre så man slipper tänka själv. Finns dessutom white noise och baby monitor. Finns dock bara på iphone 🙁

  Svara
 • Började med appen BabyNaps för två månader sen. Från att ha vaknat varje timme sover vår 8månaders hela nätter! 🙌🏻🙌🏻🙌🏻 Sömnschemat där liknar Rulla vagns, men mycket tydligare.

  Svara