window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

I betalt samarbete med CELLAVIVA

12:35 | juli 11, 2020

Nu vill jag leva för varje dag och för evigt för dig.

Ju äldre jag blir, desto mer inser jag hur skört livet är. Hur det bara kan ryckas ifrån en när man minst anar det. Det var inte färre som dog i cancer eller andra sjukdomar när jag var yngre, snarare tvärtom – forskningen går hela tiden framåt och vi blir klokare och tekniken utvecklas för var dag som går. Men som yngre var jag lyckligt omedveten. Nu när jag fått barn har jag aldrig varit så medveten om min, Harrys, Markus, min familj och mina vänners existens.

Idag med sociala medier kommer vi så nära människor vi knappt känner, men som ändå känns som ens bästa vän – och det blir så påtagligt att vem som helst kan drabbas. Vem som helst kan kastas under bussen av livet. Det spelar ingen roll om du levt livet på ett visst sätt – du kan ändå vara en av dem. Det uppvaknandet fick jag för några veckor sedan när jag läste om en tjej i min omgivning som blivit drabbad. Hela kroppen stelnade och jag hade svårt att få luft. Nej, inte hon. Helt plötsligt fick sjukdomen ett ansikte. Det handlar inte längre om en tv-reklam där folk ber en skänka pengar för framtida forskning. Det handlar om en människa. Om ett liv som levs parallellt med mitt. Som trots att hon inte står mig nära, är en verklig person. En underbar ung till syntes fullt frisk människa som verkar ha de största av hjärtan. Det handlar om henne.

Efter att Harry kom har jag äntligen bokat tid hos hudläkaren för att kolla upp alla mina leverfläckar.

Jag ska boka tid för en hälsoundersökning.

Jag ska aldrig missa en tid som gäller Harrys hälsa, på samma vårdslösa sätt som jag gjort med min. Det kryper under skinnet när jag tänker på de påminnelser om cellprover som under år hopat sig i hallen.

Från att ha varit en person som aldrig reflekterat över döden har jag insett att just samtalet om vår egen dödlighet får mig att vilja leva ännu mer. Jag vill göra allt i min makt för att alltid kunna finnas där. Innan levde jag mitt liv som att det inte fanns någon morgondag, nu vill jag leva för varje dag och för evigt för dig. Det känns ibland som jag blundat för att min egen existens kan ha ett slut. Jag har alltid tänkt,  ”inte jag”.  Men ju äldre jag blir desto påtagligare blir min tid på denna jord. Och det är kanske först nu med den vetskapen som jag börjar leva fullt ut på riktigt.

Min pappa har MS. Den blev sämre innan vårt bröllop. Och kort därefter åkte han till ett annat land för att b la tvätta sina stamceller och kom tillbaka som en ny människa. Det var först efter mina FaceTime samtal med honom från sjukbritsen som jag egentligen upprepade gånger hörde ordet stamceller.

Därför har jag efter inrådan från Damon, Fornis fästman, som kan vara Sveriges mest pålästa man i ämnet, bestämt mig för att spara Harrys stamceller. Under ett två timmars långt samtal i solnedgången i Sydafrika i vintras bestämde jag och Markus oss för att kontakta Cellaviva. Eftersom vi har möjligheten så vill jag göra allt i min makt för att det ska kunnas finnas bästa möjliga chanser för honom – och kanske hans framtida syskon. Efter resan pratade jag ihop mig med min barnmorska efter att jag såg att Cellaviva broschyren låg på hennes skrivbord.

Och därefter bestämde vi oss för att vi ska spara Harrys stamceller i Cellaviva i förebyggande syfte.

Själva händelseförloppet är egentligen ingen stor grej för er som föräldrar, utan det är kontentan av det. Det är superenkelt. När du bestämt dig och signat upp dig får du hem en Cellaviva låda som du tar med dig till förlossningen. Nu under Corona tider så anpassar de sig efter sjukhusets restriktioner – men annars är det en undersköterska eller barnmorska från Cellaviva med på förlossningen (om ni vill) som ni kontaktar i samband med att ni är på väg in för att föda. Nu fick Majsan snällt vänta i timmar ute på parkeringen i sin bil utrustad med alla redskap som krävdes för stamcellssparandet.

När Harry var ute och Markus klippt navelsträngen tog han sig ut med lådan som innehöll en del av navelsträngen, min moderkaka, mitt och Harrys blod.

Efter förlossningen fick vi bekräftat att det lyckades spara stamceller och att de finns i tryggt förvar så länge vi väljer att betala för det.

Varför ska man spara stamceller, hur gör man det och vad gör dessa stamceller?

Stamceller i navelsträngen har visats sig kunnat ersätta sjuka eller dysfunktionella celler i kroppen. I dagsläget kan stamceller ersätta dåliga celler i kroppen med sparade stamceller. Stamcellerna sparas från navelsträngen vid födseln (alltså helt ofarligt för bebisen) och kan idag hjälpa till vid över 80 olika sjukdomar – bland annat leukemi, immunbrist och cancer. Dessutom kan stamcellerna som du sparar från navelsträngen från ett barn inte bara användas till just den individen utan även till föräldrar, syskon och kusiner. Ett stamcells-sparande kan alltså användas för en hel familj.

Vilken typ av stamceller och vems stamceller som ska används beror på vilken sjukdom som ska behandlas och givetvis vilka andra alternativ som finns.

Framför allt ser jag detta som mitt livs viktigaste investering. Det här är den fond som jag tror kommer ge bäst utdelning och ringar på vattnet med tiden. Jag tror nämligen att i takt med hastigheten vi forskar i och med dagens teknik så kommer stamcellerna att öppna upp ännu fler dörrar och möjligheter. Det här är bara början.

Cellaviva har väldigt bra och framför allt tydlig information på sin hemsida om det här, t.ex. detta:

Hur går det till då, om man vill spara stamceller?

Jag tycker först och främst att du kan prata med din barnmorska för att få mer kött på benen eller såklart besöka Cellavivas hemsida. Där kan man beställa tjänsten med tydlig information om hur processen går till. När du har beställt ditt paket kommer en box hem på posten, den boxen ska med till sjukhuset och kommer användas när det är dags för avnavling. Du kan välja att boka personal från Cellaviva som kommer och sköter det på plats. Då ringer du eller din partner helt enkelt Cellaviva när ni är på väg in till sjukhuset, och sedan har ni en löpande kontakt tills det är dags för personalen att komma!

Att spara stamceller är inte billigt, det är revolutionerande och kostar därefter. Det är en kostnad som kräver att man diskuterar det hemma, men jag tror ändå att det är aktuellt för många där ute. Med rätt prioriteringar budgetmässigt kan det vara otroligt värt att spara stamceller om något mot förmodan skulle hända med er familj i framtiden.

Här kan du läsa mer om sparande av stamceller och framför allt skapa dig en uppfattning om vad det är.


26 kommentarer



26 kommentarer om “Nu vill jag leva för varje dag och för evigt för dig.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

  • Jag ska äntligen köpa min första märkesväska som jag sparat ihop till (!!) men djungeln är stor! Vilken väska skulle du rekommendera som perfekta första märkesväskan 15.000-20.000 som funkar till vardags men en kväll ute med vänner eller för en dejt? Ska jag tänka svart är klassiskt eller våga satsa på exempelvis Gucci beiga mönster?KRAM

    Svara
  • Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man läser kommentaren om märkesväskan till detta inlägg… perspektiv.

    Svara
  • Tänkte precis detsamma, samt att jag fick lust att svara ”J” själv att hon skall spara sina duktigt sparade pengar till ngt vettigare, alt spendera dem på ngn riktigt häftig och minnesvärd upplevelse som hon kan bära med sig i livet ist.

    Svara
  • Livet får ett helt annat perspektiv och mening efter man blivit mamma. Jag önskar att detta var möjligt när jag fick barn för 10 år sen. Det var säkert möjligt men inget jag hörde talas om. Är det något man bör investera i är det hälsan. Du skriver så målande och fint❤️🤗

    Svara
  • Hej!
    Mycket intressant inlägg! Hoppade in och läste på hemsidan om kostnaden. Lite oklart om totalkostnad. Skulle du vilja samman ställa den fasta kostnaden och månadskostnaden? Tack på förhand🙏😍

    Svara
  • Hej Sanna,
    Vad roligt att du är intresserad av vår tjänst, vi håller på att uppdatera vår hemsida och kommer att lansera en ny inom kort där kostnaden förhoppningsvis blir tydligare. Det är en komplex tjänst som tyvärr kan vara svår att förmedla på ett enkelt sätt, vi tar till oss all feed-back och försöker ständigt bli bättre. Det finns olika prissättningar beroende på vilket upplägg man önskar beställa. Vid beställning av båda stamcellskällor, dvs både hematopoetiska och mesenkymala stamceller samt vår närvaro vid förlossningen, så landar kostnader på 27 900 kr. För den en kostnaden erbjuder vi också kostnadsfri delbetalning på 24 månader. Sen betalar man 150 kr per månad för förvaringen i vår biobank, så länge man önskar spara cellerna. Jag förklarar gärna närmare om du vill veta mer, maila mig gärna på: [email protected].
    Mvh Sofie, Cellaviva

    Svara
  • Jättefint inlägg Petra (tills det skiftade och framkom att det enbart rör sig om ett betalt reklamsamarbete).

    Svara
  • Håller med. Har inget emot samarbeten i sig, fattar att det är det som ger inkomst, och det är trevligt om de inte känns helt malplace mot bloggens profil. Men det är något med när men läser en fin och djupt personlig text som denna som sedan visar sig vara en del av ett samarbete som gör att jag tappar allt förtroende.

    Svara
  • Håller med – oavsett ämne eller företag tappar det direkt tyvärr effekt när det framkommer att det är ett samarbete. Förlåt, är liksom bara så.

    Det här är säkerligen något som du själv är intresserad och brinner för det tvivlar ja inte på, men det har ju varit en del tvivelaktiga samarbeten tidigare under åren som inte alls varit genuina, tror det kanske ”ligger kvar”.

    Svara
  • Hej, tänker att anmäla sig till Tobiasregistret ger dig möjlighet att hjälpa en annan människa att överleva idag.

    Jag är själv sjuk i akut lymfatiskt leukemi, behandlingen har fungerat för mig men gör den inte det så behövs stamceller från en matchande donator för att överleva. Det finns inte en registrerad donator för alla.

    Sjukdom tar inte hänsyn till din ålder eller om du har barn. Jag är 37 år, med två små barn. Det vänder snabbt och vad utfallet blir kan vi aldrig veta.

    / e

    Svara
  • 💕

    Svara
  • Jamen exakt. Det känns inte alls kul Petra att profetera på folks rädslor och olycka på det här viset. Samarbeten, absolut. Men detta känns bara så fel.

    Svara
  • Nej, det blir lätt malplacerat och ger en dålig eftersmak tyvärr.

    Det oavsett om detta är för en bra sak eller ej.

    Svara
  • Så nu fick vi verkligen bekräftat att möjlighet till hälsa och överlevnad är betydligt större för den med en större plånbok. Detta inlägg är oerhört osmakligt.

    Svara
  • Det kändes sorgligt när ett så fint och reflekterande inlägg visade sig vara ett betalt samarbete för något som riktar sig till människor med stora plånböcker. Reklam som spelar på människors rädsla inför sjukdom och död är osmakligt.

    Svara
  • Angående om tjänsten är etiskt, ekonomiskt och medicinskt försvarbar: https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2017/01/varden-vill-inte-delta-i-kontroversiell-insamling-av-navelstrangsblod/

    Svara
  • Hej H,
    Det är väl känt att det inom vården finns olika uppfattningar om det mesta, inklusive att spara stamceller, och vad gäller stamceller, särskilt i Sverige. Vissa tycker att det ska vara något som samhället ska betala för via skattsedeln, medan andra tycker att det är för dyrt och att den medicinska nyttan inte är tillräckligt säkerställd.

    Ursprungligen var artikeln i Läkartidningen mer nyanserad, men som tyvärr ofta händer, förkortades artikeln innan den gick i tryck. På grund av detta missöde lät Läkartidningen i sin nätupplaga trycka ett förtydligande. Av förtydligandet framgår att det finns en rad mycket starka argument för att spara stamceller från navelsträng. Rubriken är dessutom rent missvisande eftersom vi genom åren samlat in ett mycket stort antal prover över hela Sverige där vårdpersonal ofta varit oss behjälplig.

    Mvh Sofie, Cellaviva

    Svara
  • Klart det finns positiva aspekter med att spara blod från navelsträngen, det är därför vården bedriver Nationella navelsträngsblodbanken dit man frivilligt kan donera och stamceller kan komma ALLA till nytta, inte enbart de som kan betala för det. Så som vården faktiskt borde vara utformad. Blodbanken drivs helt utan vinstintresse och finansieras av landstingen och Barncancerfonden. Har man inte möjlighet att bidra till blodbanken kan man donera en slant till Barncancerfonden istället 🙂
    Uppmanar alla som har möjlighet att bidra till Nationella navelsträngsblodbanken om man kan! Samt friska vuxna individer; gå med i Tobiasregistret.

    Svara
  • Hej Ninni,
    Staten har precis som du säger funnit det ekonomiskt och medicinskt motiverat att inrätta en altruistisk donationsbank, Nationella Navelsträngsblodbanken. Den bekostas av landstingen, Barncancerfonden och transplantationsklinker som begär ut prover från biobanken. Insamling i Sverige är tyvärr bara möjlig vid tillfrågan av Nationella Navelsträngsblodbanken, enbart vid Östra sjukhuset i Göteborg och är begränsad till vardagar. Cellaviva är ett komplement till den verksamheten, det finns ingen konkurrens. Vi på Cellaviva tror att cellterapi kommer spela en betydande roll inom framtidens sjukvård och framtida medicinska behandlingar, därför anser vi att tillgången av personliga stamceller kommer vara väldigt värdefull. Om man blir tillfrågad av Nationella Navelsträngsblodbanken så är det självklart betydligt bättre att donera stamcellerna än att låta dem kasseras tillsammans med efterbörden, som tyvärr är verkligheten vid de flesta födslar i Sverige.
    Mvh Sofie

    Svara
  • 👌

    Svara
  • Till ”Ninni”👌

    Svara
  • Blev glad och trodde du skrivit ett känslofyllt inlägg om något viktigt, men sen så visar det sig bara vara reklam. Skamlöst.

    Svara
  • Inte okej, hade varit bättre med ett helt vanligt samarbete istället för att lindat in det..

    Svara
  • Håller inte med kommentarerna är besvikna över att inlägget var i samarbete med cellaviva. Tvärtom tycker jag att hela inlägget känns trovärdigt, känns som nått Petra skulle stå för/säga även om det inte var i samarbete med cellaviva? Flera av Petras kompisar har ju också sparat stamceller, så även utan samarbete känns det ju som nått som Petra skulle göra = trovärdigt.

    Tycker att din text var så himla fin Petra, känslor som alla nya föräldrar kan känna igen sig i. Min yngsta fyller 10 år idag men önskar verkligen att jag hade haft kunskap kring och möjlighet att spara stamceller.

    Svara
  • postpartum belte
    Dette er ikke bare flott for nybakte mammaer, men også for kvinner som har fått rørene fjernet, eller delvis eller full hysterektomi, for kvinner som har veldig dårlige rygger og hofter og trenger den ekstra støtten og kompresjonen for å holde alt sammen, og det hjelper også. med angst til mens du sitter i en bil. Jeg elsker også hvordan du kan legge til skumputer til visse områder for å gi mer støtte. Rundt rundt føler jeg at produkter som disse bør fortelles av leger til pasienter som har en slags laparoskopisk eller til og med full kirurgisk prosedyre som vil være en god investering avhengig av hva de har gjort og hva legen mener er best for deg for din utvinning. postpartum belte

    Svara
  • Hej

    Rekommenderar du att man sparar stamceller?
    Hur många av er har gjort det?

    Mvh
    Kevin

    Svara