window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

13:58 | mars 15, 2020

Några tankar…

Nu är vi äntligen på planet, det var en riktigt liten flygplats vilket kändes skönt. Har dränkt mig i vår alkohol var femte minut, som jag fraktade med från Sverige i små reseförpackningar. Den är så stark att det svider till i näsan. Håller tummarna att vi tar oss helskinnade ur det här. Ska bli skönt att sätta fötterna innanför tröskeln hemma om några timmar. Längtar efter Markus och Puck.

Tror inte den här stressen och oron är bra för någon, hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att det skulle urarta som det gjort. Samtidigt vet jag varken ut eller in. Det är så många tankar där uppe, vad är det som händer med vår värld. Har ju varit helt isolerad från verkligheten senaste dagarna i ett litet hus på en kulle, utanför Tavira en liten stad i södra Portugal. Det enda jag sett är ängen, himmelen och den lokala matbutiken. Alltså långt ifrån tömda matbutiker och pågående hysteri, bara följt allt genom nyheterna och sociala medier. Det är så svårt att få en verklig bild genom bruset, vem ska man lyssna på? Hälften sitter inlåsta medan resten verkar leva på som vanligt. Vad är rätt och vad är fel? Varför tas inte ett gemensamt beslut? Vem ska man lyssna på?

Är också helt chockad över hur människor kan ha så mycket hat inom sig. De som önskar att karma ska bita mig i röven och att Harry förhoppningsvis blir smittad så jag minsann får sona för mitt ”brott”. Jag hoppas innerligt att dessa ord växt fram utav rädsla, för hur kan man önska något så hemskt mot en annan medmänniska.

Jag förstår att människor drabbas av panik-och katastroftankar. Men som min gamla chef precis skrev: vad hjälper det att börja hata alla, gorma om vad som är bäst att göra, vem som vet bäst och vem man ska lyssna på. Hjälp varandra istället för att skrika ut skällsord.

De är väl i dessa tider det är som viktigast att se till att ens granne också har mat hemma, inte se till att roffa åt sig varenda smula så man minsann överlever längst.

Kan inte förstå människor som köper handsprit för ett helt landslag. Som sedan auktionerar ut till högst bjudande så att man kan tjäna en hacka. Det värsta är att de stackarna som behöver handspriten som mest, de äldre, absolut inte kommer att få den på en konstig auktionssajt som bara yngre antagligen lyckas googla upp.

Hoppas innerligt att Harry växer upp i ett varmare samhällsklimat. Visste ni att mobbningen i skolor har gått upp avsevärt i USA sedan Trump blev president? Är det verkligen så vi vill leva?


58 kommentarer



58 kommentarer om “Några tankar…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

  • Varken gravida eller bebisar är ju en riskgrupp för corona, så ta det lugnt 😄 jag är höggravid, överburen till och med, min enda rädsla är att min man blir sjuk så han inte får vara med på förlossningen.

    Svara
  • Är själv gravid & har inte ens vågat googla på ordet gravid & Corona. Så att läsa den här kommentaren gjorde min dag lite lättare :), tack.

    Svara
  • Allt är så nytt så det är ju ingen som kan säga säkert ännu vad det innebär för gravida och fostret. Men av man har sett hittills i Kina så har gravida inte mått sämre än någon annan.

    Men fosterskador och sådant, beroende på i vilket vecka man blir smittad det finns inga studier på det ännu.

    Svara
  • Fast det är ju ett influensavirus. Inte en helt ny bakterie..?

    Svara
  • Det är ett virus från gruppen Corona, inte influensa. Det liknar SARS i sin uppbyggnad, SARS är alltså också ett Coronavirus. Symtomen påminner däremot om influensa. Så man kan inte översätta statistiken för gravidas påverkan vid influensa till Corona.
    Det är ett helt nytt virus men inte en helt ny virusfamilj. Ett helt nytt virus innebär osäkerhet kring statistik.
    Detta är skrivet som information, är ej kritisk. Svårt m tonläge i skrift 🙂

    Svara
  • Fast jag bir så trött på att människor inte tänker längre än ”mig och mitt”. Är man gravid så förstår jag att man blir orolig för viruset, men att sen lugna ned sig genom att tänka och SKRIVA KOMMENTARER om att gravida inte är i riskzonen, det övergår mitt förstånd. Det är en virussmitta. Den sprids superfort mellan människor. Och det FINNS en riskgrupp som kan dö utav den? Det är ju bland annat genom folk som inte anser sig vara i riskzonen och därför fortsätter sina liv som vanligt som den sprids vidare? Min 7-åriga systerdotter har astma och är därmed i riskgruppen, min pappa är över 70 och äter blodförtunnande medecin och är allmänt svag och är därför också i riskgruppen. Självklart är det fel att skriva hatiska kommentarer till Petra, men att bunta ihop all även rimlig kritik som ”hat” för att inte äga sitt misstag är vilseledande! Nyheten att corona dödar folk i riskgrupperna fanns då Petra ändå valde att åka till Portugal och hon var medveten om detta (hon skrev ju bland annat att hon dränkte sig i handsprit på flygplatsen osv osv). Av respekt för sina medmänniskor i riskgrupperna stannar man hemma. Det är inte livsviktigt att gymma, shoppa, gå på bio eller för den delen åka till Portugal för att plåta bilder.
    Att sen gravida inte är i riskgruppen är ett så lamt tankesätt. Att komma till barnmorskekontroller med ett eventuellt virus med sig som sen kan smitta till någon som faktiskt har nära och kära i riskgruppen är ett helt möjligt scenario! Även om det inte är ”farligt” för dig och ditt foster att få corona – Visa er medkänsla och omtanke för de svaga i vårt samhälle.

    Svara
  • 100% innefattar allt man kan säga om den här situationen. Väl skrivet. Petra, du måste fortsätta rannsaka dig själv. Det här känns som ett lamt försök att flytta fokus. Du åkte själv av egoistiska skäl, sitt inte sen och be andra rå om sin granne. Herregud.

    Svara
  • Väldigt välformulerad kommentar! Precis mina tankar. Förstår inte att det ska vara så viktigt att åka och plåta några bilder. Även bortsett från corona så är det ju inte helt riskfritt att resa så i v. 33. Och att gravida inte är en riskgrupp? Nej kanske inte men hur bra är det egentligen att bli så sjuk när man är gravid i v 33? Tror visst det kan innebära komplikationer för barnet. Hur många gravida känner du som har fått corona egentligen? Varför är man villig att chansa? Tycker din vän Forni skrivit bra om detta på Instagram om influencers som inte direkt tar detta på så stort allvar. Känns som om du tillhör den skaran.

    Svara
  • Men herregud! Jag har ju skrivit att jag missbedömt situationen. Att jag gjorde helt fel beslut som åkte, att det var korkat. Jag försöker inte försvara mig själv. Jag tar på mig att det var idiotiskt och såklart i efterhand helt onödigt att åka.

    Att jag kommer sitta i karantän och absolut inte besöka barnmorskan utan prata med henne över FaceTime.

    Vad mer tycker du att jag ska göra? Jag kan ju inte resa bak i tiden?

    Svara
  • Håller med dig. Kämpa på, gjort är gjort och fokus framåt ❤️

    Svara
  • Håller också med dig Petra, du ska inte behöva försvara dig på något sätt tycker jag – det är ditt val och beslut. Och som du sagt flera gånger var ju situationen helt annorlunda när du bestämde dig för att åka, då var det nog få som misstänkte hur stora proportioner detta skulle ta. Jag tycker du är stark som medger ditt misstag och hoppas alla här inne kan lugna sig lite och förstå att det inte hjälper någonting att hata på dig för detta. Tycker du är grym på alla sätt och hoppas du får lite lugn och ro nu<3

    Svara
  • Håller helt med övriga kommentarer. Självklart ska inte Petra behöva ta en massa hat i onödan och det är för min del helt absurt hur vissa väljer att gå till personangrepp eller önska att hon eller hennes ofödda bebis ska bli smittade. Men det är faktiskt ingen rättighet att resa utomlands för att man behöver content till Instagram eller vad som nu var anledningen. Jag tycker att man som influencer/ offentlig person har ett visst ansvar i sånna här situationer. Så därför kan jag inte riktigt förstå hur du inte valde att ta ditt ansvar och faktiskt avboka resan istället när du var medveten om riskerna. Och sen inte kunna ta kritik utan se allt som hat är ett rätt märkligt beteende kan jag tycka. Vi är alla i det här tillsammans och det är därför viktigt att vi alla tar vårt ansvar och är solidariska och visar våra medmänniskor respekt genom att göra vad vi kan för att minimera smittorisken.

    Svara
  • Precis! Du har ju ingen tidsmaskin som du så fint nämner, men du kan ju anta en något ödmjukare approach och inte börja kalla hela debatten för ”hat”, och att börja och predika om nackdelarna att vara egoistisk ”för att tjäna sig en hacka” (precis som du ville göra genom att inte avboka en modell och plåta bilder under en pandemi) och vikten av att värna om sin granne (som du uppenbart inte gjorde).

    Svara
  • Håller med dig till 100%, väldigt bra skrivet Ellie!

  • Mycket bra formulerat och tydligt vad majoriteten av oss försöker förmedla.

    Svara
  • Instämmer till 110% med Ellie!

    Svara
  • +1

    Svara
  • Men snälla människor läs på. Gravida blir LÄTTARE smittade. Det finns minst tre offentliga fall med gravida som fått Corona och sedan när barnet föds så har den haft det direkt när de kommer ut. Senast i London, finns att läsa på DN.

    Svara
  • Till Linnea.
    Jag är också överburen just nu och inte heller rädd för virus. Men det jag är orolig för är om det finns personal på plats när jag väl ska föda. Tänk om både du och jag behöver akut kejsarsnitt, eller barnläkare för det är något fel på barnet. Och personalen är hemma i karantän för att inte smitta till exempel för tidigt födda barn. De barnen är väl infektionskänsliga och har sämre immunförsvar. Tänk om våra barn drabbas av förlossningsskador på grund av det. Vi kan också dö på förlossningen om vi inte får rätt vård i tid.
    Det oroar mig.

    Svara
  • Klokt Petra!! ❤️

    Svara
  • Bra skrivet! Håller med och önskar dig och familjen allt gott nu under sista graviditetsveckorna ❤️

    Svara
  • En nyfödd med Corona i England men ingen vet om något speciellt kommer ”hända” med den. Fått via sin mamma innan födseln.
    Jag tror inte Corona är så väldigt farligt faktiskt

    Svara
  • Jag håller med dig Petra. Man blir mörkrädd över hur vidriga människor kan vara. Skrapar man lite på ytan så finns den där aggressiva människan där. Skrämmande… Jag måste även säga att du är så klok och en väldigt vacker kvinna🙂 Önskar dig allt gott med din kommande bebis❤️

    Svara
  • <3

    Svara
  • Kloka ord Petra, önskar dig och din familj allt gott ❤️

    Svara
  • ❤️❤️❤️

    Svara
  • Blir så ledsen när man läser om hur mkt elaka saker folk kan klämma ur sig utan att tänka ett steg längre. Klokt skrivet Petra och du som alla andra gör det bästa vi kan under dessa tider. Allt kommer lösa sig om vi alla hjälps åt istället för att sprida hat och sitta bakom en skärm och skriva elaka kommentarer till en person som gör så gott hon kan i sin situation. Stora kramar till dig!

    Svara
  • Vi andra ska ta ansvar och ska inte roffa åt oss minsta smula men att du själv tar lite ansvar här och inte avbokade hela resan…? Önskar varken dig eller ditt barn nåt ont eller smitta. Önskar såklart ingen det och du kommer bli en toppenmamma. Men jag vet inte om det är nåt med influensers som tror ni är immuna mot allt som inte är bra. Klimathotet, konsumtionen, Corona. Detta berör er och era barn med. Alla kommer växa upp på samma planet och läget är allvarligare än på länge. Vi måste sluta tro att dåliga saker händer andra.

    Svara
  • +1

    Svara
  • +1

    Svara
  • +1

    Svara
  • Det är väl ganska uppenbart vilka men ska lyssn på: myndigheter och forskare. Inte hysteriska bloggare eller självutnämnda experter. Det är inte så jäkla svårt när man tänker efter. Att sprida rädsla är att skada andra människor. Och att sprida rädsla är framförallt ni bloggare experter på. Hänvisa till tillförlitliga källor ist för att ge era läsare påhittads skitsvår om hur covid19 ska hanteras.

    Svara
  • Jag är förundrad över vart alla dessa människor som hävdar egenansvar har varit i hela mitt (riskgrupps-)liv? Så många gånger människor till och med verkat stolta över att ha tagit sig till tentan, gymmet, jobbet – you name it – trots att de känt sig ”lite krassliga”. Det blir så tydligt (och sorgligt) att det är först när faran kommer nära på en själv som det börjar gormas om andras skyldigheter – ofta dessutom ackompanjerat av ”tänk på våra gamla! tänk på våra sjuka”-bannor. När faan (sorry) tänkte merparten av dem som nu skriker högst på oss innan? Fyfan finns det något som skrämmer mig mer än virus i kombination med hjärt-/lungsjukdom är det människor som låter sin egen själviska rädsla förvandla dem till monster.
    Lycka till med allt 👑💪🏻.

    Svara
  • ❤️❤️❤️

    Svara
  • Ja man blir rädd för allt hat som ” folk” sprider ! Och att du fått ta emot så mycket – verkligen inte rätt! Du är grym och här kommer lite värmande styrkekramar! Vi låter inte hatet vinna ❤️

    Svara
  • Va ju inte speciellt svårt att räkna ut vad som kommer hända. Vad händer om du skulle föda för tidigt? Ska du göra det hemma då med barnmorska på FaceTime? Smitta ner barnmorskor på förlossningen så att andra gravida som tagit sitt ansvar inte ska kunna föda säkert? Sedan kalla kritiken för har? Fyfan

    Svara
  • Ingen är väl sjuk, vad vi vet.

    Svara
  • Fast jag som höggravid kan lika gärna blivit smittad på jobbet, bussen eller Ica. Jag skulle då löpa lika stor risk att smitta barnmorskorna. Då symptomen kan vara så milda kan jag inte helt säkert veta att jag inte är smittad. Skulle det inte vara liks farligt om jag smittade andra, som om Petra gjorde det?

    Det var absolut dumt att åka men Petra har ju inte automatiskt fått corona bara för att hon åkte?

    Svara
  • Vacker bild och kloka tankar! Önskar allt gott! <3

    Svara
  • Tycker du helt ska sluta läsa dina kommentarer, ingen förtjänar att bli påhoppad på det här sättet! Hoppas också att Harry får växa upp i ett varmare och mer kärleksfullt klimat ❤️

    Svara
  • Våra barn kommer definitivt växa upp i ett varmare klimat. Bokstavligen talat. Det är det som konsumtion, flygresor och utsläpp leder till.

    Svara
  • Precis vad jag tänkte Camilla <3 Heja dig Petra! Vi gör alla så gott vi kan <3

    Och ni andra som verkar veta bäst om precis allt och har som högsta mål i livet att predika för andra – härligt för er och vad skönt det måste vara att veta att man ALLTID gör rätt och aldrig har fel! 🙂

    Svara
  • Nyfiken på vilken källa som anger att mobbningen ökat sedan Trump blev president? För trovärdighetens skull bör du källhänvisa när du kommer med sådana påståenden.

    Svara
  • +1

    Svara
  • Hej Petra, detta är första gången jag kommenterar din blogg men jag tycker att du förtjänar att höra lite positiva, mjuka ord mitt i alla de bedrövliga som du har fått.

    Skaka av dig de idiotiska kommentarer och ta ett djupt andetag och fyll dina lungor, din kropp och ditt hjärta med styrka och självförtroende över att du redan NU är en fantastisk mamma till er Harry. Att världen skulle se ut så här idag hade ingen av oss kunna förutse.

    Åk hem, krama om din familj och kom ihåg att du är fantastisk och att Harry är så lycklig som hamnat i just din mage!
    Kram

    Svara
  • Hej Petra och Harry!
    Är helt övertygad om att du gjort rätt beslut, när du åkte (just då fanns inte de direkt som finns i dag)
    Folk är ju för fan(ursäkta språket)inte kloka som vräker ur sig skit på detta sätt.
    Jag var själv gravid när svininfluensan for fram 2009/…
    Och flög hem från Thailand.
    Självklart ska vi tänka på de äldre och inte utsätta dem för smitta.
    Du kommer klara det här galant och bli en supermamma.
    Snart är 2v över och du kommer inte vara smittad av Corona, men förkyld kan ju alla bli. Stor kram till er alla.

    Svara
  • MEN HERREGUD FOLK är ju helt sjuka i huvudet? Har ni INGET VETTIGARE FÖR ER än att hata på en bloggare som åker på en resa? Åk och ställ er på Arlanda och försök stoppa de tusentals svenskar som flyger in och ut ur landet varje dag istället. Ni sitter bakom era skärmar och hatar men tror att ni är dom godaste mest perfekta människorna på jorden. Klagar på att bloggare inte gör något åt klimatkrisen utan bara uppmanar till konsumtion. Men vet ni vad? Det stämmer!! Det är exakt det deras jobb går ut på!! Så om det gör er så jävla förbannade så SLUTA LÄS BLOGGAR.
    Hejdå.

    Svara
  • Heja heja!!!

    Svara
  • Nu får väl ni ge er. Petra har ju sagt själv att det var fel att åka men samtidigt har hon säkert träffat mindre människor än hon skulle ha gjort om hon var hemma i Stockholm. Jag kan garantera att hon inte kommer gå och leta upp närmaste äldre/person inom riskgruppen och slicka dom i ansiktet, så länge hon tvättar händerna, spritar och håller avstånd är hon inte en större risk än någon som reser från Göteborg till Stockholm. Det kanske inte var det smartaste beslutet att åka men det var hennes beslut då, har ni aldrig gjort något som man sen inser inte var det smartaste? Nä skäms på er och sköt er själv istället.

    Svara
  • Är det bara jag som undrar vad bilden har med texten att göra?

    Svara
  • Undrar också…

    Svara
  • Hej. Tycker inte att du förtjänar att höra att folk hoppas att smittan ska drabba dig och ditt ofödda barn, det är helt sjukt vad människor kan vara elaka, och det är rent av fruktansvärt. Jag har tyckt att du verkar vara en sådan fin och omtänksam människa och jag har följt din blogg med stor glädje. Med det sagt tycker jag att ditt beslut att resa i dessa tider är så förbannat korkat och dumt så klockorna stannar. Gäller självklart inte bara dig utan ALLA som reser och utsätter sig själv och ANDRA för att bli smittade. Vi lever i en värld med stor egoism och det är så otroligt viktigt att vi tänker några extra steg rådande tider som vi befinner oss i.
    I din text i tidtagare inlägg där du skriver att du förstår att vi vill ha någon att skylla på, det blir så tokigt och folk blir bara mer provocerade. Önskar du hade bemött det här med större ödmjukhet och förståelse från början.
    Hoppas du och din familj klarar er och att du inte utsatt andra för fara

    Svara
  • Menat till Petra

    Svara
  • Kärlek….du gjorde de bästa efter den informationen du hade. Stor kram

    Svara
  • Helt sjukt hur folk beter sig så fort det dyker upp en krissituation, är orolig för och har full respekt för alls som är rädda och tillhör riskgrupper. Men börjar sakta men säkert bli mer rädd för människornas hysteri. Usch alltså. Mer rädd att bli nedslagen på affären för att jag tar sista toarullen eller eventuellt utskälld av en hysterisk kvinna som ”bara måste” säga till för att jag ens tänkte tanken att gå in i butiken.
    HON HAR REDAN VARIT DÄR! Vad ska hon göra åt det nu, hur ska det faktum att ni läxar upp henne förändra detta? Så absurt. Vuxna människor som ska läxa upp andra vuxna människor.

    Svara
  • Hej Petra,
    Hoppas du kom gott hem. Tråkigt att du överöses med en sådan storm av kritiska kommentarer. Tror du, precis som jag och många i min närhet, håller sig så uppdaterad det går i dessa tider. Följer man myndigheternas uttalanden så hänvisar de till sunt förnuft. Senaste informationen från igår på Krisinformation säger undvik stora folksamlingar, stanna hemma om du är sjuk, var noga med handhygienen, undvik besök på äldreboenden. Utöver det avråder UD från icke nödvändiga resor. Tycker du utifrån den information vi får från våra myndigheter agerat som många andra. Du blir utsatt för att du har ett offentligt forum att kritisera i.
    Myndigheternas agerande i dessa tider är en helt annan diskussion och inget du ska lastas för.

    För övrigt en vacker bild på dig och magen! Kram på dig

    Svara
  • Det är taget beslut. Om man kan ska man jobba hemma. Hemma i sin bostad. Och jag tror att när ministern säger att alla som kan ska jobba hemma menar hon inte att influensers som ska plåta content är så viktiga att de räknas som att inte kunna jobba hemma… Det är beslut taget på att undvika allt som kan sprida smitta.

    Att vi inte förbjuder med militärvakt är ju för att vi tror att folk ska förstå själva att när ministern säger att alla som kan ska jobba hemma ska folk hörsamma det ändå…

    Svara
  • Skönt att du kom hem ordentligt! Så tråkigt med all denna hatstorm, som sagt situationen såg inte ut som den gör nu när du åkte iväg. Vuxna människor som sprider hat på internet…skärpning!

    Du kommer bli en fantastisk mamma! Längtar tills ni släpper vårkollektionen för Adoore <3

    Svara