Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

09:16 | februari 18, 2020

Jag hade inte tänkt filma min förlossning…

House of dagmar

Stickad klänning, House of Dagmar. 

God morgon! Eller kanske god lunch om ni frågar mig. Jag somnade nämligen vid halv nio igår med alla kläder på i sängen, så när klockan slog 05.00 var jag utvilad som aldrig förr och tassade upp. Vet typ inte vad jag gjort sedan dess? Suttit framför datorn, pillat med saker – men ändå inte fått något gjort känns det som. Skulle egentligen fotat idag, men vi har flyttat det till fredag förmiddag, så har hela morgonen obokad. Känns nästan som man vunnit tid på livets triss. Älskar den känslan. Som när man ställer klockan på morgonen, men vaknar innan och inser att man har en halvtimme extra tillgodo i sängen. Jackpot.

Något jag faktiskt har gjort är att avverka några förlossningsvideos, haha. Maggans och Fornis har jag sett flera gånger. Men gillade verkligen Victoria Törnegrens förlossningsvideo – ärlig och varm. Tårarna forsade ned för kinderna när deras dotter kom ut. Jag har liksom inte reflekterat så mycket över att ungen faktiskt ska ut. Jag kan måla upp scenarion när Harry är ute. När jag, Markus, Puck och han ligger i vår säng och solen letar sig in i sovrummet eller när vi går en promenad och bara går och kollar på lilla korven. Sådana scener ser jag framför mig, men har svårt att måla upp en bild av själva förlossningen. Fan, vad det ser ut att göra ont. Orimligt ont. Ser hur naglar borrar sig in i partnerns hud, hur djuriska ljud kommer ända inifrån magen och ögon som smalnar i varje värk.

Jag hade inte tänkt filma min förlossning, men nu känner jag bara att KLART VI SKA (eller Markus då). Och vill såklart inte filma ALLT, utan små glimtar. Markus är ju lite rädd för blod och får lätt lågt blodtryck, kan ju verkligen gå hur som helst. Han kanske ska ha på sig en hjälm redan när vi gör entré på förlossningen. Kanske får be en barnmorska filma lite. Oavsett vad jag bestämmer mig att göra med materialet så vill jag ha filmen. De där ögonblicken vill man ju minnas för alltid. Varje gång man står inför en tuff uppgift, känner hur rädslan förlamar ens kropp och man inte vågar ta steget – då spolar man bara upp den lilla frekvensen när man krystar ut en jävla unge genom sin fiffi – och så kör man gasen i botten och minns känslan när barnet är ute. Att det var DU som tryckte ut ungen.

petra tungarden blogg-22 (kopia)

Hur fin är den här stassen? Älskar, älskar, älskar de smickrande revärerna på sidorna och de vida armarna. Så fin i sommar till ett par bara ben och klackar.


16 kommentarer16 kommentarer om “Jag hade inte tänkt filma min förlossning…”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Tycker du ska be någon annan att filma än Marcus alternativt ställ upp stafli. Marcus bör ju också få vara med live under förlossningen och inte tänka på filmkamera mm.

  Svara
 • Det kan vara jättekul för egen del att ha lite film, jag kommer knappt ihåg min förlossning pga födde barn haha. Men tänk på att Marcus kommer ha fullt upp med att hjälpa dig och det blir inte samma upplevelse om han står bakom en kamera hela tiden. Hur gör man förresten, filmar barnmorskorna? Alla som filmat sina förlossningar har ju tack och lov haft bra upplevelser, en annan fick sövas och snittas efter 20 timmar haha – det hade gått under kategorin psykologisk skräckfilm hahha

  Svara
 • Åh gud förlåt så ska man kanske inte skriva till en som ska föda! Tänkte mig inte för, får tillägga att jag blev kär i min barnmorska och alla undersköterskor var underbara. Och allt gick så bra så jag fattade inte att jag skulle snittas 🙂 Hade även världens bästa narkosläkare och på BB träffade jag en tjej som idag är en av mina närmsta vänner.

  Svara
 • KLART ni ska filma! Min sambo filmade småsnuttar och tog bilder, men filmerna värderar jag SÅ högt idag. Det ångrar man inte ❤️ fortfarande 1,5 år senare tittar jag på dom där. Min näst käraste ägodel efter själva barnet, hehe. Men det tog kanske fyra månader innan jag vågade titta 😬

  Svara
 • Tror inte du ska räkna med att ens kunna fråga en barnmorska om det eftersom de är så galet underbemannade, och helt ärligt så har de ju viktigare jobb än att filma er, de ska ju hjälpa dig få ut bebis! Nej ring en vän när Marcus däckar istället så kan han hålla din hand (vem vet kanske liggandes på egen bår hehe ;)) och barnmorskorna kan göra sitt!

  Svara
 • Filma om du vill, säkert ett otroligt minne! Men! Var inte någon som frågar barnmorskan. Du vet säkert hur vården ser ut och hur obemannade dom är. Dom finns till för att förlösa barn och ta hand om er, inget annat! Man får minnas att även de förmodligen har svårt att säga nej trots att dom inte har tid.
  Kram

  Svara
 • Håller helt med. Inte ska dom vara ansvariga för att dokumentera. Skaffa ett stativ istället!

  Svara
 • Den stickade klänningen har ju ull i sig, ska du ha den i sommar? 😅🙃

  Svara
 • Att barnmorskan hinner då och filma är nog inget du ska räkna med 😝

  Svara
 • Att hjälpa till och ta ett kort efter förlossningen är det nog få bm eller usk som nekar men att be oss filma är att gå ett steg för långt.
  Tänk också på att på många förlossningsavdelningar är det förbjudet att filma och fota så att personalen syns.
  Det kan också dyka upp akuta situationer och att som trilla in i ett kamerastativ vid en sugklocka är nog inte så många sugna på.

  Svara
 • Jag förstår inte ens hur man kommer på tanken att be en barnmorska film förlossningen för att ha detta som
  Content till sina sociala medier. För att det kommer att bli just det – material för sociala medier att visa upp.
  Vi hinner knappt gå på toaletten under många arbetspass men att filma förlossningen ….. 😳😳😳

  Svara
 • Ja, helt absurt egentligen.
  Vad har man för bild av vården när man tror att en sådan sak är ok att be om?!
  Vi är utarbetade och underbemannade men visst, jag har inget bättre för mig Petra. Jag filmar gärna din förlossning… 😑

  Svara
 • Krystar ut en jävla unge genom sin fiffi – vilken hemsk kommentar. Tror inte heller att barnmorskan är där för att tillgodose era behov att ha en film. Dom har nog lite annat att tänka på, som du säkert är tacksam för i den stunden.

  Svara
 • Där jag jobbar har vi inte tid att ställa upp som fotografer och filma. Tänk på att du inte är ensam patient på avdelningen. Vi sjuksköterskor arbetar med medicin och vård, det var det som vi utbildade oss till.
  Anställ en doula eller förlossningsfotograf?

  Svara
 • Hej Petra. Visst är det svårt att visualisera förlossningen, födde själv för 5 månader sedan och hade en väldigt bra förlossning som inte alla blev som jag hade tänkt efter som det är omöjligt att veta innan. Dock! Fråga absolut inte personalen om att filma, har både mamma och syster som är BM och dom hade inte gillat det. Ofta är det stressigt och även om det inte är det har dom viktigare saker att göra. Jag hade min syster med som tog kort så jag och min man bara kunde fokusera på att föda. Stort lycka till!

  Svara
 • Som många andra skriver så be för guds skull inte en barnmorska att filma! Det är helt otroligt att så pass många influencers verkar tro att personalen på förlossningen är allt-i-allo som både ska förlösa, serva, ta hand om och fixa content.

  Svara