Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

06:46 | januari 18, 2020

60,7 % bakad. Status: Bröstvårta: från en nätt liten ö i Karibien till en världsdel.

Jag börjar mer och mer fundera på som gömmer sig därinne. Vem är du? Du verkar ha ganska starka benmuskler och vara spontant lagd som din mamma för du kan när som helst på dygnet börja trampa vatten som om du var på ett bättre Susanne ”knip” Lanefelt pass i poolen på Sturebadet. Hela magen gör svallvågor när du sätter igång. Nu har du legat därinne i swimingpölen och gäst i 25 veckor, du är 60,7 % gräddad.

Hörru mannen du väger snart ett helt kilo om du inte växt i rapid fart och redan passerat 1000 g under semestern som din morsa som ätit för ett helt fotbollslag. Du är dessutom 3 avlånga colaburkar hög.

Okej, över till mig då. Mina bröst skulle lätt kvala in till premiäravsnittet av Biggest Loser, snabbare viktuppgång blir svår att slå. De är enorma. Nej, men hela gänget på semestern tappade hakan när jag kom ner i en av de tre bikinisarna som jag fortfarande kan ha. Snart är jag inte Petra längre, utan brösten som är ute och går med mig. Måste köpa nya bhar så fort jag kommer hem, för nu hänger halva melonen utanför. What’s up med ens bröstvårta? Om man jämför med ett landskap på en karta så har de förvandlats från en nätt liten ö i Karibien till en världsdel. Hade en liten petite förrättspizza innan nu är det familysize XL.

Har nog dundrat på mig ett gäng kilon senaste två veckorna, vet inte om det är det faktum att jag knappt rört mig och ätit avsmakningsmenyer och trerätters om vartannat eller om det är kroppen som behövt lite mer vikt. Det är bra Harry, då är mamma stabilare på jorden. Jag tror verkligen kroppen lägger på sig det den behöver under en graviditet. Såklart jag helst inte går upp 30 pannor, för det blir så tufft sen efter och i slutet för kroppen, men ofta är det väl mest vätska som rinner av en. Äter helt enkelt det jag är sugen på, inom (OFTAST, läs sällan) rimliga gränser, haha.

Alla min medresenärer säger att kulan haft riktig växtvärk de har dagarna och nu poppar den verkligen fram.

Börjar se tendenser till att det är dags att säga hej då till mina spinkiga fötter och vader. Vissa dagar känner jag hur svullnaden kryper sig på. Ska verkligen börja röra mig mer hemma så blodcirkulationen kommer igång igen. Undra om man får göra LPG, fast bara på benen under graviditeten. Måste kolla upp det, någon av er som gjort det? Den här mamman har iallafall unnat sig tre riktigt grymma massager under resan. Min ryggvärk är som bortblåst och jag måste säga att jag mår så förbaskat bra. Men jag är ju fortfarande inne i andra trimestern, den som kallas honeymoon. Sedan kanske helvetet bryter lös eller så är jag en av de som få förundrat kommer må toppen rakt igenom hela resan från början till slut.

Har inte köpt en enda pinal till Harry. Så måste ta tag i det när vi kommer hem.

Vad var det bästa köpet? Vad var onödigt som ni skulle klarat er utan? Vilket märke har finast killkläder?

Help this mama out!


51 kommentarer51 kommentarer om “60,7 % bakad. Status: Bröstvårta: från en nätt liten ö i Karibien till en världsdel.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Det bästa köpet till mig själv under graviditeten var stödstrumpor, riktigt halleluja moment för mina vader/fötter.

  Svara
 • Onödigast var säng😂 Hon sov med oss och blev kvar i många år. Kanske inte att rekommendera.
  Bästa var en bärsele så jag fick händerna fria emellanåt.
  Killkläder är inte min expertis men om jag hade en son så hade det nog blivit mycket Newbie och Ralph Lauren. Livly fanns inte när jag hade bebis men där finns det ju massor.

  Svara
 • Återbruk! Ni har ju massor av vänner som fått barn! Kolla om de vill sälja, låna ut eller ge bort barn-saker 🙂🙂🙂

  Vi lånade massor av vänner för det är ju sååååå kort tid bebisar använder kläder och saker. Bästa lånet var babysitter som vår dotter satt massor i. Det vet man inte innan så dumt att köpa om man inte behöver 🙂

  Sämsta KÖPET var ett jättedyrt babygym som hon avskydde 😂😂

  Svara
 • Köp inget nytt till en bebis. Det används superkort tid och blir inte slitet. Låna från kompisar etc. Plus att då vet dina kompisar vilka grejer som är bra att ha och men håller nere mängden prylar. Fina kläder finns på Mini Rodini, Bobo Chooses, Minimarket tycker jag. Lindex har också hög gullighetsfaktor!

  För oss var spjälsäng som stod bredvid vår med öppen sida perfekt. Bebisen sov i babynest, som är bäst. Ha med till BB! Bebisen sover tryggt i den och ni kan ha med den överallt så känns det som ”hemma”. Sele och babysitter är praktiskt. Bebisar växer svinfort så man behöver inte så mycket kläder för man hinner inte använda dem (om man inte får en kräkbebis hehe). Less is more även om det är svårt när man ska preppa innan.

  Beställ babyboxar från apoteken och typ Libero. Då får man blöjor, babyolja, amningsinlägg mm gratis och man kan bygga upp ett litet förråd hemma. Assmart och gött för sånt går åt och skönt att få klart. Bara googla, beställ, hämta! 🙂

  Svara
 • Efter andra barnet så är mitt absoluta BÄSTA köp min trikåsjal (bärsjal) från Coracor. Jag var strandsatt på soffan i 6 veckor, för när bebis var vaken skulle han var på mig, och när bebis sov så skulle han vara på mig vilket resulterade i att jag inte fick någon som helst gjort. Satt och drömde om att bara få gå och fixa disken. Samma dag som sjalen kom hem underlättande den vårat liv 100 ggr om. Bebisen skumpandes gott till sömns medans jag kunde röja här hemma. Det är ren lyx. Och när kvällsoron slår till och man har en gallskrikandes bebis som helst vill krypa in i livmodern igen så sparar du dina arm och ryggmuskler genom att slippa gå runt och vagga i armarna i timmar. Det är otroligt enkelt att knyta en trikåsjal så var inte skraj för det, du fixar det på någon minut, köp en direkt så kan du ha den redan på BB. Det hade jag önskat att ja hade gjort. Tack för mig, hej!

  Svara
 • Jag ska få mitt första barn i april och mina kompisar med barn har tipsat om att ha bröstpump och ersättning hemma. I fall man har tänkt amma och det skiter sig så finns det mat hemma ändå 👍

  Svara
 • Bästa köpet – ergobaby adapt! En bärsele som man kan använda direkt! Babybjörns babysitter är också välanvänd.

  Något du måste ha inför förlossningen och efter är xyloproct! Har fått HEMSKA hemorrojder efter båda mina förlossningar. Bästa vännen fick samma. Pratas för lite om det där!

  Svara
 • En Yoyo vagn med liggdel, aktivitetsstol efter 4 månader och babymonitor från Padwico var mina tabsolut bästa köp. Säkerhetspaketet från apoteket med skydd för lådor, bordskanter och sånt var också perfekt att köpa vid typ 5-6 månader. Sämsta köpen var en bedside crib, bebis kunde först sova där vid 3 månader (sov mellan oss i en babypöl innan) och ställde sig upp i sängen vid 5 månader. Så då fick vi köpa en riktig spjälsäng. Så totalt onödigt hehe. En speciell väska för blöjor och sånt är också onödigt om du inte är extremt noga med att lägga allt i rätt fack. Om inte och du som jag kastar ner allt, så kan man lika gärna ha en vanlig snygg väskpåse istället. Sån där tyghjälm är också extremt onödigt, den åker bara av.

  Svara
 • Bästa:
  Bärsele (babybjörn One, skön avlastning för ryggen och våran kille somnar alltid gott i den)
  Babynest – vi hade det överallt i början. Bebis får liksom ligga gött där vi var, nu när han är 8 månader och egentligen alldeles för lång för det gillar han ändå att ligga i det.
  Nattlampa – mitt kontrollbehov tycker det var skönt att kunna se konturerna av honom på natten.

  Annat: Alvedon och laktulos.. man vill inte bli förstoppad efter förlossning så jag drack liten dos typ 1,5 vecka för att undvika det..

  Lindex har fina killkläder.

  Lycka till med bebis.

  Svara
 • Bästa köpet: bärsjal!!
  Sämsta köpet: babybrezza, ungen vägrade flaska 🥴

  Svara
 • Sovpåse (Köp 2st) samt babynest som barnet ska ha första året istället för täcke och kudde, då får även ni sova gott. Filtar sparkar de av och kan hamna på ansiktet och sovpåsen ger ”tyngd” på benen.
  Carefix Celia nätbh (2-3st) samt imse vimse spindel inlägg som är tvättbara (köp typ 20 st) som man kan ha på natten istället för en amningsbh, spänner inte man luktar inte mjölkkossa och brösten får vila och det är enkelt att amma. Bästa! Amningsbh ska man ha boob fastfood amningsbh, inget annat!
  Med vänliga hälsningar från en 2-barnsmor som väntar sitt tredje 6/5
  🤗👫👶🏻

  Svara
 • BÄSTA BÄSTA babysittern är helt klar nuna leaf, skulle aldrig klara mig utan!

  Svara
 • Bästa köpet tveklöst babynest. Love2Dream zippy swaddles. Hett tips är att simma för att hålla igång, väldigt skön motionsform när man är tung!

  Svara
 • Köp INTE drya skor till dig själv nu. Gick upp mer än en storlek och måste nu skaffa nya. Relaxinet i kombination med viktökning kan stretcha ligamenten i dina fötter så att dom helt enkelt blir större, tydligen vanligt. Satsa på riktigt sköna rymliga joggingskor (allt du vill ha i slutet)

  Svara
 • Läser kommentarerna och kan konstatera att det verkar va olika från bebis till bebis men hos oss har babybjörn babysitter varit livräddaren! Allt annat (babynest, spjälsäng, babymonitor, bärsele) hade vi kunnat klara oss utan… Sen såklart barnvagnen är ett måste! Har cybex priam lux rekommenderar varmt. Bilbarnstol vet jag inte om du behöver men isf rekommenderar jag britax swingfix som kan snurra 360 och som barnet kan ha från födsel ända till 4 år. Och sist ubbi blöjhink, öppnar jag hinken luktar det den värsta stank jag känt i hela mitt liv så hade vi inte haft den vet jag inte hur illa det hade luktat här hemma 🤭

  Svara
 • Babynest, använde vårt både i vagnen å i sängen å i soffan! Så bra!

  Svara
 • Petra, måste bara säga det. Du är så satans rolig, garvar högt åt dina texter hahahha. massa kramar

  Svara
 • Din humor er EVERYTHING! Elsker din blogg 😘

  Svara
 • Eames Plastic Armchair RAR gungstol…. hade INTE klarat mig utan den, slippa gå runt och vagga, hade även en liten bebis med kolik och det underrättade för en redan trött mamma att få sitta och gunga framför valfritt favorit program♥️

  Svara
 • 1. Ett babynest i mindre storlek och ett i större han kan ha efter 3 månader.
  2. Köp inte mängder av kläder, man använder mest filtar i början.
  3. Bärsele och bärsjalar, man går ständigt med de på bröstet första månaderna.
  4. Omlottbodies (man är så rädd att dra över huvudet de första månaderna) och byxor med strumpor ihop. Jag använde mest hel pjamaser första månaderna.
  4. Några flaskor så man vänjer direkt!
  5. Nagelsax och fil till bebisar.
  6. Några olika små nappar så han kan välja någon han vill ha, köp sedan massor av den!!!
  7. Amningsnappar man sätter på bröstet, så bra!!!

  Svara
 • Som andra skrivit här beror vad man behöver mycket på hur barnet är. Babynest, spjälsäng med sänkbar sida att ställa direkt bredvid sängen, vagn (anpassad till just era behov. Vi bor nära skog och snö så köpte en Britax go big. Bor en i stan och mest ska köra runt på trottoarer och i affärer hade jag valt en annan vagn), och babysitter var bra för mitt barn som sov i egen säng från dag 1. En kompis som fick barn samtidigt hade ett barn som vägrade att ligga eller sitta själv samt att åka vagn, och ville inte sova i egen säng så de har nog samlat på sig typ 10 olika bärsjalar och bärselar istället.

  Svara
 • Låna eller köp begagnat. Används så kort tid. Vet att du har råd – men tänk på miljön. Bra att ha är massor av små kräkhanddukar. Liten bröstpump att ha med i väskan när det rinner över är också bra. Sämst: amningskudde. Går lika bra att använda vanlig kudde eller knöla under en filt under armen eller liknande.

  Svara
 • Till dig själv är det bra att ha amningskupor hemma och rejäla bindor för avslaget. Bekväma amningbehåar utan något som kan trycka på mjölkhårda tuttar. Jag har inte så stor bröst så för mig funkade det bra med en variant från HM eller Lindex utan sömmar.
  Någonstans att byta på bebisen. Vi körde en mjuk dyna på golvet hemma så slapp vi tänka på att alltid ha en hand på bebisen. Vi köpte också engångsunderlägg som vi bytte ut när de blev smutsiga. Sådana hade vi också i skötväskan för byte på stan.
  Några bebisfiltar är bra att ha också. Får man en bebis som kräks (verkar vara de flesta) kan det vara bra att ha lite tvättlappar hemma också att torka med.
  Babysitter är bra men funkar under en kort period så bra att låna om man kan.

  Svara
 • Våra bästa va helt klart Doona babyskydd, vagnen, babysitter och bärsele. Sen ammade inte jag så nappflaskor och ersättning hade vi självfallet hemma från start!

  Sämsta va helt klart blöjhink, alla säger att de inte ska lukta men de stank ju. Sen hade vi en vagga vi aldrig använde 😅

  Tycker babyshop (dom har lillelam som är en favorit!), Livly, H&M och zara (hemsidan) har finast pojkkläder!

  Svara
 • Babysitter från babybjörn och bärsjalen 👍🏻👍🏻 Vi köpte en massa små sängar och babynest som vår baby V Ä G R A D E men sjalen och babysittern kunde han gott bli vaggad till sömns i.

  Svara
 • Köp massa (för att de blir nedspydda) tunna filtar så ni kan ha bebis hud mot hud men med filt, babynest, bärsjal, amningsnappar om (när) bröstvårtorna blir skitömma och pyjamasar! Kläder får ni säkert så det räcker från nära o kära🥰Newbie och PoP har de mjukaste och skönaste kläderna. Man kan handla saker även efter att bebis har kommit så köp inte allt ”ifall att det är bra ha”. Kram

  Svara
 • Köp inte för mycket grejer! Babynest är ovärderligt och gosiga filtar, bröstpump (och allt annat till jävligt ömma tuttar) och flaskor+ersättning ifall det skulle behövas, sedan kan du köpa allteftersom. Om ni har bil så köp för guds skull ett babyskydd som du kan sätta på vagnen. Ha en fortsatt underbar resa 🙂

  Svara
 • Babynest användes flitigt, i vagga när han var liten, i sängen, i soffan, i vagnen, hade gärna haft med den på BB såhär i efterhand. Blöjhink är ett MÅSTE. Älskade även nyföddsinsatsen till stokke tripp trapp så man kan ha bebis i samma höjd när man äter middag.
  Omlottbodys är bäst i början, newbie och minimarket har fina kläder och Ralph Lauren👌
  Amningskupor storpack från natusan och omlott amningsbhar. Skjortor är absolut bästa amningsplagget. Good luck 😊

  Svara
 • Jag säger som många andra, försök låna lite från de som redan fått barn. Det jag har haft mest nytt av är:
  -babynest, bebis kan sova där i ca 3 månader iaf
  -bedside crib, bebis sover bredvid men i egen säng
  – bb hug me, bästa gravidkudden och nu är den amningskudde
  – bra amningsbhar, köp inte boobs utan prova ut riktiga bhar med ammingsfukktion. Finns bla en butik i gamla stan!
  – om du ska amma, köp ett gäng linnen & t-shirts från boob
  – en bra vagn! Jag har bugaboo fox men välj en som passar er!
  -tvättmaskin! Jag som fick en kräkbebis (kaskader flera gånger dagligen i ca 3,5 månader) uppskattade tvättmaskinen!
  – hm har amningslinnen med ”ingbyygd bh” dvs typ en topp i linnet, de tycker jag är sköna att sova i.

  Svara
 • Bästa köpet är helt klart Stokke tripp trapp. Först med newbornsatsen och sen babysetet. Vår kille har suttit med vid måltiderna nästan från start och älskar att hänga med oss i köket i ”normal” höjd 👌

  Svara
 • Mini Rodini, Minimalisma, Mingo kids, The Sleepy Collection, Lillster och randigt från Polarn. 😍

  Svara
 • Och Beton!

  Svara
 • Baby-sitsen från Stokke, babynest, små kräkhanddukar från IKEA, omlottbodies, ergobaby bärsele, babysitter, amningsnapp & purelan till tuttarna. Kolla runt med dina vänner vilka bebisprylar du kan få ärva/köpa 🙂

  Svara
 • Följde ej denna slaviskt pga mitt första barn och man blir slukad av bebishjärna, MEN – hon har bra poäng med mycket som man tror sig behöva: https://brita.elle.se/allt-du-behover-till-en-bebis-och-vad-du-kan-strunta-i/

  Svara
 • – Låna en bedside-crib från någon kompis (exempelvis Forni?), praktisk att ha ifall bebis är okej med att sova själv.
  – Nappflaska med dinapp så att ni kan testa med flaska så tidigt som möjligt.
  -Baby-wrap från Najell, såå mysig!
  Och vad det gäller kläder:
  -MarMar Copenhagen har väldigt bra bas i olika färger. Så kan man toppa dem med andra märken som har mera mönster eller vad man nu vill ha.
  -helpyjamasar från Livly såå sköna och trycken ser opåverkade efter tvätt!
  Vad det gäller resten så kan du köpa allt på nätet:) hemma på någon dag!

  Svara
 • Kom på en grej till. Vi hade ingen egen bil men skaffade ändå ett babyskydd för att kunna åka taxi hem från BB. Vi googlade runt och det verkade inte superlätt att hitta taxi med babyskydd.

  Svara
 • Åh man glömmer av så fort, men efter att ha läst igenom kommentarerna så skulle jag visst säga att köp mycket kläder. Kanske inte i den allra minsta storleken med dom där efter. De spys och de kommer ryggbaj. De går åt väldigt mycket kläder. Sen kan du ju alltid spara dom om du vill ha fler barn. 💕

  Svara
 • För oss har Sebras säng varit en av de bästa köpen, går att ha tills barnen är ca 8 år. Och som många har skrivit så löns det inte att köpa allt i förväg, alla barn är olika så det är bra att vänta och se hurudan beibi ni får och sen köpa enligt behov.. Vi har inte använt babynest eller bärsal, inget behov. Hon sover bäst i sin säng och vagnen. Sen är det bra som lång kvinna att tänka på att skötbordet och barnvagnen kommer på rätt nivå så man inte får ryggbesvär pga att bordet eller vagnen är för lågt. Kläder hinner man också köpa mycket efter födseln.. Man vet inte hur stor eller liten kille det kommer. Och köp / låna från vänner om möjligt, flesta saker har man en så kort tid.

  Svara
 • Bästa! Var garanterat stokke stol med babyinsats!

  Svara
 • Bästa köp:
  Babynest- båda barnen låg i det till en början, smidigt i vagn bland annat amningskudde- Bra att ha i början om barnet inte kunde ta bröstet ordentligt mekanisk bröstpump – slippa pumpa för hand, ja tack!
  Multi Mam- kompresser- för såriga bröstvårtor. Lägg på den efter amning o så kyler de lite. Så underbart skönt! Finns bland annat på Apotea
  Windy- pysventil: väldigt bra om Harry är knepig i magen
  Fina killkläder- Åhléns samarbete med Minimarket (Love, love, love!) Sedan Livly och MiniRodini.

  Svara
 • Bästa köpet är helt klart nässug på apoteket . Skulle aldrig klarat mig utan på varken son nr 1 som snart är fyra och nu våran minsting på 7 veckor .
  Även babynestet är ett stort plus .
  Minus vet jag inte riktigt än .

  Mini Rodoni , newbie , polarn och pyret och Lindex blir det mycket av 🙂

  Svara
 • Du ar grym och du gor ett sant jaaaaavla jobb som skapar liv darinne i kistan mama! Heja heja. Och om kroppen vill ga upp 30 pannor, lat den! Det rinner av. Jag gick upp 35 🙂 Gottade inte speciellt mkt under graviditeten, kroppen skotte det dar fint. Jag behovde alla extrakilon, min bebis visade sig var ett tutt-monster. Allt hull borta efter 4 manader, ligger pa minus efter 6. Lita pa din fantastiska kropps signaler (aka AT). xoxo

  Svara
 • Skippa shoppingen, ert vängäng verkar ju alla skaffat bebis senaste åren så ni borde rimligen kunna låna runt alla typer av bebisprylar, dvs allt från kläder till ev babygym. Som en känd influencer så visa den vägen för dina läsare istället för detta köp å köp å köp som får en att🤮

  Svara
 • Har du legat på mage under dina massager eller gjort på något annat sätt?

  Svara
 • Favoriter här är I dig denmi och Filemonkid <3

  Svara
 • hahahah barnet är väl inte TRE långa colaburkar hög redan??

  Svara
 • Bästa, definitivt bärsele för fria händer, babysitter från Babybjörn, nu används gåstolen flitigt till min 7 månaders. Köp ett färgglatt babygym, annars avskyr bebisen att ligga där, bäst är ett med en hård överdel som du sedan kan dra ner åt sidan, när bebis börjar sitta som den kan ha som stöd. Spjälsäng utan en sida precis bredvid sängen för att slippa böka vid alla uppvak/ amning.
  Jag använder mest kläder, jackor, mössor från Mini Rodini till mina pojkar, men även tinycottons, dear sophie och adidas.

  Svara
 • Tänker att du nog ska fokusera på vad du behöver i början, det brukar bli overload med barngrejjer ändåt. Smärtstillande hemma, olika juicer eller liknande att dricka, snäll mat, lätt laxerande då förstoppning är mkt vanligt efter förlossning (hello alla organ som liksom vart ihopträngda och nu ska möblera om sig och ett mörbultat underliv) och feta krämer för bröstvårtor om man tänkt sig att amma. En riktigt bra vattenflaska till bb-väskan och sen att ha hemma är guld. Kan inte nog betona vikten av ett bra hemkomstkit för mamman.

  Svara
 • Stort grattis till Harry!
  Sitter här i sängen med min lilla son som blir sex veckor imorgon. Våra bästa köp hitills är en bärsele, Ergobaby embrace (som en blandning mellan sjal och sele) och en Babybjörn babysitter. Båda sakerna är guld när man vill kunna äta middag tillsammans!
  Vi fick jättemycket saker av vänner (fördelen med att få barn sist i kompisgänget😉) och att köpa begagnat är verkligen toppen då sakerna knappt hinner slitas alls.
  Om du ska amma vill jag också verkligen rekommendera smidiga amnings-BHs och linnen då brösten ska fram i tid och otid, i alla fall om min lilla herre får bestämma…

  Svara
 • Till vårt första barn hade vi en babysitter som han satt i på golvet när vi åt middag. Men det gick sådär, han ville ju va med oss uppe vid bordet. Så när andra barnet kom köpte vi stokke tripp trapp stol och köpte till babyinsats. Såå bra. Hon älskar det och sitter i samma höjd som oss andra vid middagsbordet.
  Vanlig babysitter har dock varit räddningen i badrummet när en duschar eller går på toa eller fixar med tvätten.

  Men som många skriver, det är då olika från barn till barn vad som funkar.

  Grattis och lycka till!

  Svara
 • Just! Om du tänkt amma då finns det amningabhar med bygel som vi med stora bröst kan ha.. OM jag hade vetat när mitt första barn föddes men nee då gick jag runt i 10 månader i dubbla utan bygel, dvs 0 stöd. Det finns bra med bygel från Anita, Freya och Elomi. Har köpt flera nu när jag fick andra barnet, så himla gött.

  Svara