Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

09:34 | december 12, 2019

En graviduppdatering: Mitt och Harrys första möte.

Petra Tungarden gravid

Det är väl självfallet att vi ska ha lite gravidsnack här inne med, men tänker att de inläggen blir tydligt märkta så att man kan välja själv om man vill ta del av det eller inte. Igår gick jag in i vecka 19. Eller egentligen avklarade jag vecka 18, om man räknar på barnmorskorsvis, så idag är jag 18 veckor + 1 dagar gången (45,7 % bakad). Förstod aldrig vad folk surrade om innan jag blev på smällen men nu är jag med på noterna.

I slutet på förra veckan kände jag Harry för första gången. Hade flängt runt hela dagen och minns att jag låg raklång med massa kuddar uppbullade och åt havregrynsgröt med äppelmos i soffan när det plötsligt fladdrade till på högersida om kistan. Tänkte att det var ett jäkla kurr, men sedan hände det igen och igen. Nästan som att någon låg och rodde i en liten pöl långt ner i magen. La handen på för att komma närmre, det kändes som den berömda scenen ur filmen ET när han sträcker fram sitt finger och det okända och mänskligheten möts. För i precis samma sekund som min hand nuddar magen fladdrade han till som aldrig förr. Fick nästan en chock, för trodde jag inbillat mig först.

Mitt och Harrys första möte. Jag undrar om han kände min hand?

Sedan dess har han fladdrat loss ett par gånger. Inte sparkar, utan mer bara ett litet hallå jag rör mig härinne: ”Kolla på mig manma, jag kan fladdra.”

Har fortfarande lite svårt att greppa att jag är gravid eftersom jag mår så oförskämt bra. Så det var härligt med ett litet hej från människan där inne. Hur knäppt att Harry är runt 20 cm – och att jag typ gått halvvägs av graviditeten. Jag längtar tills på tisdag då vi har vårt stora ultraljud. Den här gången ska jag sockerchocka den stackars ungen så han inte bara ligger med ryggraden till. Sist vägrade Harry vända sig trots ansträngande försök med upphopp, skakningar från barnmorskan och en ofrivillig kalldusch iskallt vatten.

Längtar tills magen är lite större, ibland är den mallig och fläker ut sig men vissa dagar är den otroligt blygsam och då ser det mer ut som jag lagt en degklump nere vid skötet. Kommer säker få ångra det orden ljuvt i slutet på graviditeten.

Hur mår kroppen? Har inte tränat på år och dagar. Kommer liksom inte igång men nu i skrivande stund sitter jag på Sturebadet och ska strax bänka mig på trappmaskinen. Mentalt har jag iallafall tänkt träna 180 gånger senaste tiden, så den tankeverksamheten borde ändå summeras ihop till några pass. Blir typ andfådd av att gå upp för en trappa och vill inte förlora varenda liten muskel i kroppen så nu ska jag upp på hästen igen. Mår ju så mycket bättre när jag tränar. Haft sinnessjukt ont i nacken och ländryggen. Men var både hos naprapaten och på massage i måndags, så nu känns det betydligt bättre i ländryggen iallafall.

När det kommer till mat vill jag bara förtära ”helgmat” konstant. Nyttig mat som jag brukar föredra till vardags, får det inte alls att vattna i munnen. Vill bara fylla magen med varmmat, pasta, mackor och havregrynsgröt. Vet inte hur mycket havregrynsgröt jag konsumerat senaste tiden. Och mackor i alla dess former. Är mycket mer hungrig nu än innan graviditeten.

Hur mår ni? Det är så kul att så många härinne är gravida samtidigt! Så spännande att få läsa om hur det går för er!


19 kommentarer19 kommentarer om “En graviduppdatering: Mitt och Harrys första möte.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Vad är det du har i ditt hår och vart kommer det ifrån? Ser SÅ fint ut!!

  Svara
 • https://www.softgoat.com/sv/michaela-forni

  Den är från Fornis kollektion, en cashmeretofs!

  Svara
 • Älskarrrr helt plötsligt att läsa om andras graviditeter hehe. Är i vecka 17 nu, så ännu roligare att läsa om din. Inte heller mått något dåligt förutom denna veckan då jag varit sänkt i feber och extrem huvudvärk JAJA hellre nu än på julafton.
  Inte känt något än men en vecka kvar till RUL så får se den snart iallafall.

  Harry!!! Så fint namn! Får se om det stannar då! 😜

  Svara
 • Kul med graviduppdatering! Mer av de 🙂 SÅ spännande!

  Svara
 • Jag tränade också väldigt lite under mina graviditeter. Jag tappade liksom all kondis i vecka 6 och sedan återhämtade den sig aldrig. Men det jag gjorde var att hitta ett kort träningsprogram för gravida som tog ca 10 min att göra hemma som var superbra för att stärka upp rygg och bäcken för att orka med de gigantiska magar jag hade. Jag märkte direkt när jag slarvade med det för då fick jag ont i ryggen. Orkar man träna nästan som vanligt under graviditeten är det så klart jättebra men om man inte orkar tycker jag att man ska göra något litet. Sedan var det så himla skönt att komma igång med träningen igen efter förlossningen! Fast jag fick ju börja med mammamage appen.

  Svara
 • Åh, vad hette träningsprogrammet för gravida som du körde?

  Svara
 • Jag hittade några övningar i en gravidbok som jag fick från min barnmorska tror jag. Jag kan minnas fel nu för det var ett tag sedan.

  Svara
 • Ok, tack 🙂

  Svara
 • Så kul att få följa din resa! Jag är gravid i vecka 34 med en liten pojke. Vi hade också gender-reveal party, såå roligt. Vi bjöd in alla våra vänner och våra familjer på tårtkalas där fyllningen då visade sig vara blå 🙂
  Jag har mått otroligt bra och hade svårt att ta in att jag var gravid. Jag tyckte att magen aldrig kom. Men vid vecka 23-24 putade den ut ordentligt helt plötsligt, från en dag till en annan. Nu när det är 6 veckor kvar är magen enorm… Men det är samtidigt mysigt 🙂

  Svara
 • Tips är att göra havregrynsgröt på havremjölk och äta med havremjölk. Då står man sig några timmar tom i slutet på graviditeten!

  Svara
 • Så kul att få följa din resa! 🙂

  Svara
 • Jag har säkert missat nåt men är Harry ett namn ni överväger eller bara vad kulan kallas? Jag gillar´t i alla fall.
  Jag kände också första gången runt v 19 och förstod då att det fladder jag hade känt var bebisen.

  Svara
 • Jag är 25 år och är gravid för första gången, nu i vecka 9! Längtar efter kub test så man kan gå ut med graviditeten för vänner och släkt.
  Mår inte illa men är galet trött och orkar inte träna och vill leva på skräpmat (var ett hälso och gym freak innan).

  Svara
 • Tycker verkligen att det är så kul för dig med graviditeten och lille Harry, stort grattis!

  Men jag tycker ändå att det är skönt att du markerar när det är gravidinlägg så vi som inte riktigt är i det stadiet i livet kan skippa just de inläggen.. Tack! <3

  Svara
 • Såå roligt att läsa om din graviditet! Jag är själv i v.17 och har också mått bra, så det är superkul att du håller mig uppdaterad. Dock har jag inte fått någon mage än men det är väl olika för alla!
  Hoppas att den poppar snart!!!
  Tack för roligt uppdatering!

  Svara
 • Tjolahopp hej! 18+5 här så vi är endast några dagar emellan, kul! Ska också på RUL i nästa vecka, taggggggen alltså.

  Svara
 • Tänk vad olika det är med graviditeter, även mellan ens egna. Är i vecka 14 och väntar barn nr 2. Min mage är lika stor som den var i vecka 20 i första graviditeten och jag har känt fladder sedan en vecka tillbaka. Märkligt men sant! Och förra graviditeten mådde jag sämst av alla hormoner och allt kändes som en berg och dalbana, men mest neråt faktiskt. Den här gången är jag superstabil och jämn i humör och mående.

  Svara
 • Myyyys med fladder!! Jag var i typ v 16-17 när jag satt på ett möte och plötsligt kände något som inte var vanliga magrörelser. Men alltså sen när första karatekicken kommer.. Next level spännande! Är i v27 precis och nu startas varje dag med att jag ligger kvar i sängen en kvart extra och väntar in morgongympan i magen. Dock blir man väldigt beroende av att känna rörelser och det är lätt att bli nojjig, men min donna i magen verkar hålla sig till rutiner än så länge så det är skönt! I övrigt mår jag hyfsat, har fått ta det såååå lugnt senaste dagarna efter lite för mkt aktivitet förra helgen + en 12 h arbetsdag i tisdags… Då var inte kroppen nöjd! Har foglossning och magen växer i racerfart så jag pustar, stönar och vaggar fram, haha! Bävar lite för hur 30+ veckorna kommer bli!

  Svara
 • Mysigt med fladdret! Är i v.17 (andra barnet) och känner både fladder och har stor mage redan nu denna gången, så mysigt. Citrusfrukter och mackor är livet för tillfället! 😁

  Svara