Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

17:00 | oktober 27, 2019

En helt vanligt lista om mig.

Petra Tungarden Info

Denna lista har jag sett inne hos både Sandra och Michaela – och precis som de säger kan det ju finnas massa nya bloggläsare här inne som inte har så bra koll på helt vanliga saker om mig och mitt liv. Tycker själv att det kan vara svårt att hitta grundläggande info om personen på nya bloggar jag hittat, vilket gör att man inte förstår alla sammanhang som det skrivs om i bloggen.

Här kommer därför en helt vanligt lista om mig!

Vad heter du?

Petra Teresia Ellinore Tungården. En rolig kuriosa är att det bara är min familj och lilla släkt som heter Tungården. Min farfar Hans Hansson fick ett högt uppsatt jobb där arbetsgivaren tyckte att han borde byta till ett flottare efternamn, så han bestämde sig för att ta namnet på herrgården som låg ett stenkast bort från min pappas barndomshem – och sedan dess är det Tungården.

Petra-Tungarden-lagenhet-vardagsrum-2-1 (1)

Var bor du?

På soliga Östermalm, precis på smärtgränsen för att få kallas lärkstan (haha, eller så stod det iallafall i prospektet, tillhör säkert inte ens lärkstan) i en trea med Lorpan och Puck.

Vad köpte du senast?

Senaste gången jag drog mitt privata kort var häromdagen på Sansa, Hong Kongs Sephora. På kvittot hittar ni, om ni kan tyda kantonesiska: en årsförbrukning av varierande sheetmasks (läs: 179 st), mirakelkurer för torra fötter, pain relif-kuddar för axlarna, en pincett som kan klämma pormaskar och ögonmasker med lugnande torkat te.

Hur lång är du?

177 stabila centimeter ovan mark. Har under några års tid trott att det blivit fel när jag mättes senast för mitt pass, men så mätte jag mig nyligen och jag är ta mig tusan så lång.

king-charler-cavalier-valp

Vad stod det i ditt senaste sms?

”Har du köpt trosor åt monstret”

Stackars Lorpan, samma natt som jag for började såklart Puck att löpa och har nu blodat ner hela lägenheten och väcker honom konstant på nätterna. Hur har ni gjort som har tikar? Har ni opererat era hundar? Är så kluven, känner att jag måste läsa på mer om ämnet. Jag vill inte att Puck ska bli en annan hund, älskar hennes karaktär. Men samtidigt löper de som jag förstått mindre risk för livmoderhalscancer om man opererar.

Kommentera gärna med tips!

puck-1

Vad gillar du mest med dig själv?

Hmm… måste nog säga min positiva inställning till livet och min livsglädje. Jag älskar att leva och ser ofta glaset halv fullt. Och sedan min sociala förmåga, som jag främst tror handlar om att jag är nyfiken och genuint intresserad av andra människor.

Vad gillar du minst med dig själv?

Ibland gör jag saker utan att tänka efter, de bara går av farten. Önskar att jag var lite mer eftertänksam. Kan bli besviken på mig själv när jag inte vågar ta konflikter, önskar att jag var bättre på att tala ut och säga vad jag känner istället för att hålla det inom mig.

Har du söndagsångest?

Sällan, då ska det vara en riktigt tung fylla inblandad, haha. Men annars ser jag ofta framemot en ny vecka.

Vilka städer har du bott i?

Så tråkigt men har bara bott i Stockholm. Skulle verkligen vilja vidga mina vyer en vacker dag och flytta utomlands med familjen, bara för något år för att testa på det.

Låt på huvudet just nu?

Det här kommer låta så skumt, men jag är i en period där jag inte konsumerar så mycket musik. Förr kunde jag sitta på nätterna helt lyrisk och göra egna soundcloud listor. Men när jag hade extremt mycket på jobbet en period så kände jag att jag bara blev ännu mer stressad av musik, så jag började lyssna på dokumentärer eller poddar istället – och det har typ hållit i sig. Har alltid ljud på i bakgrunden, om jag fick välja skulle Nyhetsmorgon rulla på repeat hela dagen.

Men borde kanske börja lyssna på musik igen. När jag tränar på Becore eller Kampsportslabbet så är det ju redan musik på klassen.

Är du en ringare eller smsare?

Förr i tiden älskade jag att prata i telefon, men nu tycker jag mest att det är jobbigt. Jag har fyra människor som jag ofta pratar med: Freddie, Carro, Linn och Mathilda. Freddie och Carro pratar jag med kanske 8 gånger om dagen, haha. Men det är också helt okej, att säga: Hej då kan inte prata med dig mer när som helst under samtalet.

Annars föredrar jag att smsa.

När går du och lägger dig?

Har alltid lagt mig runt 12, men nu sedan det började bli mörkt har jag däckat vid 22 tiden. Förutom nu på resan då det varit långa dagar och kvällar.

Hur många kuddar sover du med?

En, sover jag med fler får jag ont i nacken. Jag sover på mage som ett litet barn, men försöker vänja mig av med det eftersom jag konstant har ont i nacken, men det går sådär.

Äter du några vitaminer/kosttillskott?

Hello, kosttillskottets moder.  Nej, men jag äter kollagenpulver, järn, d-vitamin, b-vitamin, omega 3.

Vad läste du för språk i gymnasiet? 

Franska. Men skulle inte direkt skryta om mina spårkkunskaper, låter nog mer finsk än fransk när jag försöker forma de romantiska orden. Önskar däremot att jag kunde tala fler språk, framför allt skulle jag vilja lära mig spanska.

Vad har du för ringsignal på telefonen?

Den vanliga.

Larb Thailansk taco Recept

Go to-mat som alltid är gott?

Jag och Lorpan är inne i en riktig matkris. Vi måste vidga vår meny hemma. Men om jag måste säga något så lax i ugn med någon god sås, Larb (thailänsk nyttig taco) – ni hittar receptet här, salmalax med asiatisk sås.

Asiatisk Laxsallad

Hur uppvaktar man dig?

Är nog inte så svårflirtad, men när man lyssnar och visar att man bryr sig. Faller mer för de små extra glimtarna i vardagen än de pampiga flådiga överraskningarna. Som när jag är riktigt trött i soffan och Markus säger att jag bara kan ligga kvar medan han går och handlar och lagar en god middag till mig. Eller vänner som ställer upp när man behöver dem. Det är gulligt.

Petra Tungarden pojkvan

Vad gör du ikväll?

Äter pasta med Fingal i ljummet Verona och pratar ikapp om livet.


11 kommentarer11 kommentarer om “En helt vanligt lista om mig.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Alltså, finns det något sötare än cavalier-valpar?! <3

  Svara
 • Hej Petra,

  Vi har en tvååriga cava-tik (okej, världens bästa ras eller?! Finns inga roligare, gosigare individer). Vi beslutade för att operera henne för ett år sedan. Hon blev så deppig vid löp, andra hundar blev jobbiga och risken för vissa sjukdomar minskar (dock en vattendelare). Hursom så förändrades hon inte alls, varken personligheten, pälskvaliteten eller vikten. Hon är exakt lika matglad som innan dock men lika petit! Hon mådde ju som en kratta i ett par dagar och var sjukt sur på tratten men hon repade sig otroligt snabbt och är exakt lika glad, valpig, busig och galen som från dag ett.

  Lycka till oavsett hur ni gör, finns nog inget svar som är 100%, bara att gå på er magkänsla.

  Svara
 • Jaaaaaaa, världens bästa ras ju!

  Tack för att du tog dig tiden att skriva. Gud, vad skönt att läsa, man blir ju så orolig man vill ju inte förändra något, men samtidigt kanske det är bäst. Haha, Puck kommer mörda den där tratten men det får hon ta – och vad bra att pälsen och vikten hållit sig densamma.

  Ska nog ringa en veterinär och pratar lite <3 <3

  Kramar!

  Svara
 • Om du inte ska ta valpar på henne så operera bort livmodern. Det minskar risken för juvertumörer avsevärt och du slipper skendräktighet, livmoderinflammationer och sånt skit. Det är ett rutiningrepp hos veterinären och jag har aldrig hört om en hund som förändras rent personligt pga bortopererad livmoder. Vi fick ta bort livmoder på en hund förra året (hon är 9 år) pga inflammerad livmoder som sprack och hon var riktigt illa däran. Men hon repade sig och är sig på pricken lik förutom att hon inte löper då. 🙂 Så jag skulle säga go for it!

  Svara
 • Okej, tack! Ja, det kanske inte är så allvarlig operation som jag tror. Alla säger olika. Men gud vad skötn att det gick bra för er lilla gosboll <3 Och vad underbart att hon är samma glada prick!

  Kramar!

  Svara
 • Hej Petra! Vi har en snart sjuårig cocker-poo och när hon löpte blev hon väldigt låg. Och för varje löp höll det här låga i sig längre och längre. Det var inte alls samma hund längre. När hon var fem opererade vi henne. Veterinären sa att där hade börjat bildas cancer så det var ju tur att vi beslöt oss för att operera.
  Hon blev som en valp igen! Hon är så himla himla pigg och glad nu när hon slipper sin ”PMS” haha.

  Det är väl hyfsat vanligt har jag förstått, att tikar blir deppigare och deppigare vid löpet ju äldre de blir. Så var det för vår vovve iaf.

  Svara
 • Oj, vilken tur att ni bestämde er för att göra det! Ja, men jag förstår henne vem fan vill springa runt med PMS tre veckor åt gången, haha. Det är fan ett helvete.

  Eftersom jag inte varit hemma så vet jag inte exakt hur hon betett sig förutom att hon väckt Markus hela nätterna och är ännu mer pussig än vanligt. Hon vill typ hångla upp en, haha.

  Svara
 • Vår tik fick juvertumörer för några månader sedan som opererades bort, vissa var elakartade andra inte. Efter operationen blev hon sitt vanliga jag igen, pigg och glad. Veterinären sa att det var konsekvensen av att vi inte steriliserat henne, om vi hade vetat så hade vi såklart gjort det långt före… Men så vill bara tipsa om att göra det, för vår tjej gick det som tur väl bra men det kan ju komma cancer och annan skit av det. Kram på dig

  Svara
 • Hej! Hundar är bäst 🙂 Har inte själv kastrerat min tik men vet andra som har behövt göra det av medicinska skäl och där tiken sen har blivit inkontinent. Tydligen blir upp till 20% av kastrerade tikar inkontinenta 3-5 år efter operationen (kollade upp detta!). Kanske kan vara bra att kika närmre på?

  Svara
 • Som veterinär, och med egna tikar som alla har steriliserats, skulle jag rekommendera det. De håller sig enligt min erfarenhet piggare och allmänt ’fräschare’ som kastrerade, och som andra redan har sagt så minskar risken för juvertumörer (och såklart slipper man livmoderinflammation). Jag har inte märkt av några negativa effekter, och personlighetsmässigt så har de bara blivit piggare och gladare. De slipper dipparna i samband med löp och eventuell skendräktighet och håller sig mer jämna i humöret. De kan bli inkontinenta, få mattare/ulligare päls och bli tjockare, men jag tycker ändå att fördelarna överväger. Skulle de bli inkontinenta så går det ofta att behandla. Standard i Sverige är att man tar bort både livmoder och äggstockar, vilket är det bästa enligt mig, men kolla hur kliniken du går till tänker göra för säkerhets skull. I vissa fall tar man bara bort äggstockarna och då finns risken för livmoderinflammation kvar, så det är att rekommendera att ta bort även livmodern. Risken för juvertumörer minskar framför allt om man kastrerar efter 1-2 löp, så fundera inte för länge på det.:)

  Svara
 • Min förra golden-tik dog av livmoderinflammation när hon var 9 år (förra hösten). Nu har jag en ny liten golden-tjej och kommer definitivt att ta bort hennes livmoder och äggstockar när hon har haft sitt första löp. Symptomen för livmoderinflammation är oftast väldigt diffusa och därför svåra att diagnostisera. Jag önskar ingen det jag och min hund gick igenom så därför skulle jag rekommendera att sterilisera henne. Kolla även din kompis hund-insta (Janne) där hon har ställt samma fråga och fått massvis med kommentarer 🙂

  Kram

  Svara