Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

12:16 | september 2, 2019

Ska inte ni skaffa barn snart?

För några år sedan skrev jag:

Du som är så härlig och rolig? Varför är inte du tillsammans med någon” – en text som handlade om hur det var att vara den där obotliga super-duper-singeln som ständigt bombarderades med frågor om varför. VARFÖR HAR DU INTE TRÄFFAT NÅGON? VARFÖR VILL INGEN VARA TILLSAMMANS MED DIG? Är det något fel på dig? Varför, varför, varför?

Eller så kändes det iallafall. Tillslut började till och med jag undra om jag var värd att älska. Alla andra lyckades ju få till ett förhållande, tvåsamhet – som att det var det viktigaste i livet, som att det var min enda strävan. Att det inte var socialt accepterat att vara singel så länge. Sista kniven i bröstet var alltid när folk avslutade med: ”Du kommer säkert träffa någon som det håller med”.

Tack, säkert… Jag vet att det sällan är någons avsikt att trampa på någon på tårna, men man känner sig bara ännu mer ensam i en sådan situation. Även om det inte ens var en känsla man kände själv innan, så gjorde folk klart det för en – ”att det kommer lösa sig”.

Nu har jag ett annan fråga som skaver. Barn. Sedan många i min närhet fått barn får jag den angelägenheten kastad i mitt ansikte var och varannan dag. Och absolut, såklart man kan diskutera det med nära vänner, men folk som jag knappt känner ställer den frågan i tid och otid. Jag tycker det känns så himla privat. Nu har vi inte försökt få barn än, men tänk om det var fallet eller föreställ er att vi hade fått flera missfall. Tänk om vi kämpade i det tysta, bakom stängda dörrar – och konstant blev påminda om det och var tvungen att hålla upp en fasad eller kanske ibland brista ihop totalt inför en bekant som kanske är det sista man vill.

Tror verkligen man ska tänka sig för innan man kastar ur sig en sådan fråga, man vet inte vad de orden betyder för någon annan. Jag har själv ställt den frågan till folk, så jag ska absolut inte komma med ett pekfinger eller kasta sten i glashus. Men kände bara att det är värt att belysa, tror bara att man ska fundera en extra gång <3

Nu när jag ändå har lågan uppe vill jag även säga att samma sak gäller om någon inte tar ett glas vin på en middag. Och man glatt vrålar över bordet: ”Är du gravid” – och inte släpper det. Ska man behöva ha husarrest om man är på smällen för man är rädd för frågor.

Och nu vill jag avsluta med något glatt, som passar i kontexten – JAG FICK HEM MITT BREV FRÅN GYNEKOLGEN! Och allt såg bra ut. Tack gode gud. Glöm inte att göra era cellprov. Och ta hand om varandra därute.


20 kommentarer20 kommentarer om “Ska inte ni skaffa barn snart?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Så bra !
  Hoppas fler läser o tar åt sig finns mycket man inte kommenterar offentligt och ingen ska behöva förklara varför eller varför inte .
  Jag fick aldrig några barn av vissa skäl som oxå kommenterats på olika sätt. Har gått vidare o in i en ny fas i livet utan barn.
  Önskar att alla kunde vara lite ödmjukare mot varandra och inte prata om det man inte vet .
  Skönt med svaret !!!
  Fick svar förra veckan från mammografin men blev kallad igen för nya prover .
  Vad detta innebär får vi se .
  Älskar din blogg o ditt sätt att vara fram o öppen om det mesta ☺️ Blir glad av din energi/ Annelie

  Svara
 • Vad fint att du delar med dig om din resa, förstår att det inte alltid kan vara enkelt.

  Håller tummarna för att det inte är något, utan bara en dubbelkoll <3 Det kommer gå bra.

  Vad glad jag blir! Puss & Kramar,

  Petra

  Svara
 • Alltså, jag FATTAR inte hur folk tänker. Jag har aldrig frågat någon som är singel om ”de har träffat någon”, eller något par ”ska inte ni skaffa barn snart”. Aldrig. Inte ens mina bästa vänner. För om det är mina bästa vänner så vet jag redan vad som pågår i deras liv, och om jag inte vet så får de berätta för mig om de vill. Man kan faktiskt fråga andra frågor om vad som sker i sina vänners liv som ger dem möjlighet att själv välja hur mycket detaljer de vill gå in på just då och där.

  Det är normalt att vara singel. Det är normalt att inte ha barn även om man är ett par. Det är så sjukt onormalt att fråga såna frågor!!!!

  Förlåt, men jag brinner av på sånt här. Fattar verkligen inte hur folk är så knäppa, har människor ingen social kompetens?

  Svara
 • Instämmer! Har flera vänner som varit tillsammans en längre tid och har det bra men har aldrig frågat när de ska ha barn! Det är väl endå inte min business? Får dom det; jättekul, blir det inga; deras beslut. Eller så kan de inte få barn av olika anledningar och vill inte bli påminda om det i tid och otid… Folk får göra precis som dom vill 🙂

  Svara
 • Blir så provocerad av sådana frågor, låt människor leva sina liv SJÄLVA.

  Svara
 • Tack för att du skrev detta. Tack.

  Svara
 • Det är en så respektlös fråga och jag tycker att man kan säga till personen som frågar nåt i stil med ”en sån fråga kan vara känslig.”. Vi har ett barn och väntar nu äntligen andra, efter års försök och flera missfall. Har tillochmed fått frågan om syskon under pågående missfall, alltså det var så knäckande. Nu får vi kommentarer om att det kommer vara stor ålderskillnad och då säger jag öppet att det inte gått att planera så för oss, då skäms de.

  Svara
 • Jag vill tro att folk som frågar ändå menar väl men jag förstår hur jobbigt det måste vara. Gah,
  Det värsta är att om/när ni får barn så kommer nästa fråga. När kommer nummer två? Är det inte dags för ett syskon? Än är det väl inte kört?
  För egen del kunde jag bara få ett barn och det sa jag varje gång någon frågade. Till slut tystnade frågorna.
  Hopplöst.

  Svara
 • Så himla vktigt att ta upp! Är så trött på att vi kvinnor hela tiden ska behöva få dessa frågor om att vara singel, giftemål och barn frågor. Blir så trött på det! Bra du säger ifrån <3

  Svara
 • Tack för detta <3

  Svara
 • Så sjukt bra skrivet! Go Petra!

  Svara
 • Det är tydligen så himla lätt att kasta ur sig frågan ’när ska ni ha barn?’, men inte lika lätt att tackla svaret alla gånger har jag märkt ;). Även om det brister och gör ont så har jag bestämt mig för att vara öppen och ärlig även inom det ämnet, trots att det är svårt och kräver lite extra mod. Så när jag får frågan (tja, det händer ofta när man är 30++ och är den enda i umgängeskretsen som inte har barn) då svarar jag kort och enkelt att vi kämpat för att bli gravida, men inte lyckats på 6 år. Vi har såklart lyckats bli fattiga på kuppen (ivf) och har dessutom endel extra hinder pga sjukdom, men tro det eller ej; vi har faktiskt inte gett upp hoppet, wohooo! Ja, då unnar jag mig att njuta lite (ok, inte njuta, men ja typ hehe) av att se hur de reagerar, och väntar ivrigt på deras svar ;).

  Svara
 • bra skrivet! Förstår inte varför man tycker att de är en bra idé att ställa så personliga frågor… har själv ett barn och får många gliringar om att det ”väl snart är dags för ett till?!”. Kanske det, men de har inte du med att göra vill man ju bara säga.

  Svara
 • Sen slutar folk tyvärr inte ställa den typen av frågor ens när man fått barn. ”När är det dags för syskon?” Jag har själv två barn. Får frågan varje vecka om vi inte vill ha ett tredje?! Sååå trött på den frågan.

  Svara
 • SÅ JÄVLA BRA SKRIVET BARA <3

  Svara
 • Instämmer till 100%! Känner mig ofta ”pressad” att tacka ja till alkohol för att slippa frågan eller få menande blickar. Ni har ju dessutom skaffat er en liten bebis precis, om än lite ludnare än en människobebis 😍🐶

  Svara
 • Så bra skrivet Petra!! <3

  Svara
 • Jag förstår precis. Jag och min man har varit tillsammans sedan tonåren. I kanske 10 års tid har jag fått liknande frågor i olika former. Först om vi tänker skaffa barn, sedan undrar folk om det börjar vara dags snart och frågan kom speciellt ofta efter det att vi gifte oss. Och nu när jag gått upp i vikt så tror folk att jag är gravid. Min kropp är min kropp. Kanske den någon dag bär ett barn, kanske inte. Men det är min och min mans sak. Ingen annans.
  Så ja, varje gång frågan kommer eller någon vill gratulera mig för den tror att jag är gravid, så ber jag dem vänligen att sluta av att ställa den frågan. För de vet inte vad som kan ligga bakom .
  Som tur har varken min familj eller vänner någonsin ställt den frågan, utan det kommer främst från halvbekanta.
  Tack för att du skrev om det här.

  Svara
 • Minns så himla väl när du skrev det förra inlägget!!! Då var jag tillsammans med en kille som jag var så himla kär i. Bara några veckor efter det gjorde vi slut. Nu har det gått fyra (?) år av att vara SUPERSINGEL och nu börjar jag få exakt dom frågorna ställda till mig. Argh!

  Svara
 • Så bra skrivet o hoppas många får sig en tankeställare. Vet inte om många frågat dig ang barn, men Dasha lade ut på sin blogg en screenshot där du skrivit ni ”ska börja baka direkt efter bröllopet” eller liknande, så kanske därför man tänkt du varit öppen med det. Men oavsett känns det som onödig grej att förhöra någon kring.

  Svara