window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

16:39 | augusti 30, 2019

Världens godaste (enklaste!) pastarätt – Vodkapasta!

Ber verkligen om ursäkt för bloggen hamnat lite i skymundan den här veckan men det har varit fullt ös med Adoore utförsäljningen, kampanjplåtning och massa samarbeten. Men nu skiter vi det i det och blickar framåt, för nu är jag här igen.

Okej, nu kanske ni sitter och biter på naglarna och undrar vad tusan ni ska bjuda er dejt på ikväll? Får ni gäster över i helgen? Chocka dem med livets godaste pastarätt. Vodkapasta är det absolut godaste jag vet – och igår hade Linn lagat den till oss. Fan, vad fin hon är.

LOVA MIG ATT NI PROVAR DET HÄR RECEPTET, ni kan inte fortsätta leva era liv utan det.

Okej, vodkapastan!

Kul kuriosa; originalet är från en liten restaurang i Florens. Och det är vad jag skulle välja som min sista måltid – 100 procent. Ägarens mormor kommer in varje morgon och gör såsen från hemligt recept. Himla spännande. Man undrar ju om hon kommer ta med sig det i graven …

Men detta är Linns take på den:

•Pasta (rigatoni, penne rigati eller tortiglioni) beroende på favorit

•Massa färska körsbärstomater (viktigt att de har mycket smak, så ingen skit från ex. Holland. Vi hade Vikentomater i olika färger igår)

•En kruka basilika

•Vitlök (några klyftor, man får smaka av)

•En gullök (superfinhackad, tänk löjromslök)

•Chili (helst två men en om man är känslig. OBS! med kärnor så att det händer ngt)

•Tomatpuré ca 1 matsked (OBS! Mutti el. liknande)

•Vodka

•Grädde

Om man vill toppa med:

•Buffelmozarella

•Parmesan

Finhacka lök, vitlök och chili. Pang ner i smör och olja. Svetta det i en gryta eller liknande, det får absolut INTE ta färg.

Hacka alla tomater, pang bom. Upp med lök etc. och ner med tomatpuré, stek på den lite, då kommer smaken fram.

Ner med löktjofräset igen och rör runt. Eller stek i separat stekpanna.

Släng i alla tomater, rör och låt det koka ner. Eftersom vi bor i Sverige kan tom. Vikentomater behöva en liten hjälp på traven, om man smakat dem och tycker att de skulle kunna varit snäppet sötare på med en nypa socker. Sen på med en näve ish av basilikan, dra ner vodka och koka, koka, koka.

DEN BLIR GODARE JU LÄNGRE DEN FÅR KOKA. Går den ner för mkt, på med mer vodka. Man får liksom gå på känsla. Här kan man också med fördel pressa i en extra vitlöksklyfta. När man känner att nu börjar folk bli hungriga sätt på pastan, i med grädde – igen, på känsla – men den ska liksom vara mellanröd och resten av basilikan.

Sen när pastan är al dente, eller gärna precis innan dess – häll av och i med ca en halv till en dec pastavatten i såsen. Sen ner med pastan, rör runt och servera på studs. Toppa med moz eller parmesan om det faller en på läppen.

Klart!

Sen kanske en gäst kommer tidigt. Häll i alla sådana massa vin så de distraheras för att fråga när maten är klar.


13 kommentarer



13 kommentarer om “Världens godaste (enklaste!) pastarätt – Vodkapasta!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

  • Mmh, med dem ingredienserna kan det inte bli dåligt!!

    Svara
  • Mycket spännande 😀 Värt att prova. Älskar tallrikarna

    Svara
  • Hur mycket vodka? Haha

    Svara
  • Ska dubbelkolla med Linn, haha!

    Svara
  • Ibland lite, ibland mycket. Men jag kör ner en hel del. Några deciliter iaf. Kör ofta Koskenkorva, det blir 👌🏼

    Svara
  • Du skriver SÅ kul!! Briljant!

    Svara
  • Hur mkt av allt??? 😀

    Svara
  • Undrar också!! MÅSTE prova!

    Svara
  • Mums! Tack för recept, ska testas snart. Men är de någon deciliter vodka vi pratar om eller mer milliliter? 🤗

    Svara
  • Råkar du veta vad restaurangen heter i Florens? Ska dit nästa vecka och med den där lockande introduktionen så vill man ju verkligen dit och smaka originalet!! 🙂

    Svara
  • Ristorante Alla Vecchia Bettola Firenze
    Viale Vasco Pratolini, 3/5/7, 50124 Firenze FI, Italien
    +39 055 224158

    (Missa inte heller deras florentinska steak – to die for)

    Svara
  • Detta var såååå gott! Älskar alla dina recept.

    Svara
  • Grymt recept! Men två frågor:
    1. är det matlagningsgrädde man ska ha i eller vispgrädde?
    2. på bilden ser det ut som en schalottenlök och inte en gullök, vilket är att föredra?

    KRAM

    Svara