Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

12:37 | augusti 19, 2019

En sak som jag verkligen har ångest över.

Nu sitter jag i nersjunken i den svarta skinnsoffan på Mamma Mia på Karlavägen längst inne i korridorren i väntrummet med gråa heltäckningsmattor och sporadiskt utställda bord med familjemagasin med ångest upp till öronen. Varför har jag inte gjort det här tidigare, blir så arg på själv. Sitter och intalar mig själv att det kommer gå bra. Jag kommer inte ha cellförändringar, men det är ju inte självklart. Nummer 38, om fyra nummer är det min tur. Försöker stilla mina nerver med olika konstiga löften till mig själv.

”Om det här går bra ska jag aldrig mer klaga på något, inget annat kan gå fel.”

Jag kan ju inte göra något åt min ofantliga idioti, lathet eller rädsla – gjort är gjort. Jag kan inte spola tillbaka tiden och rinna genom åren. När jag var yngre tog jag vaccination mot HPV, tre gånger blev jag stucken i rumpan med vaccin som ska skydda mot livmoderhalscancer, men det är ju ingen garanti.

Skrattretande att min mamma är barnmorska och pappa gynekolog – och här sitter jag åtta år från första kallelsen till cellprovet.

DÄRFÖR VILL JAG BARA SKRIVA TILL ALLA ER SOM INTE GJORT PROVET. Gör det, ni vill inte sitta här på ålderns höst och ångra att ni inte gjorde det i tid. Var inte lika mindre begåvade som mig, utan gör det i tid. Kommer nog aldrig förlåta mig själv om det nu skulle vara något.

Så nu var det gjort. Fem minuter tog det. Om fyra till sex veckor får man svaret hem i brevlådan. Det känns som en evighet, men om man sätter det i perspektiv hur lång tid jag väntat så är det en fis i rymden.


10 kommentarer10 kommentarer om “En sak som jag verkligen har ångest över.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Petra, du har en sådan otrolig förmåga att uttrycka dig i skrift. Tack för att du delar med dig <3

  Svara
 • Vad glad jag blir <3 PUSS PÅ DIG!

  Svara
 • Jag hade förändringar i 25-årsålderns som togs bort. Går på alla kontroller, slarvar aldrig. Nu blir jag 45 snart.
  Ba’ do it tjejer!

  Svara
 • Jag måste också göra mitt, blev uppskjutet pga av familjeomständigheter förra året. Nu är det stabilt, och dags att ta hand om lilla kroppen. Bra peppande inlägg!

  Svara
 • Jag gjorde mitt för första gången förra veckan. Jag är 29 år. Känner samma som du, vilken idioti. Det gick bättre än förväntat men nu i efterhand kan jag inte förstå att jag låg där med benen i sär. Fyfan.

  Svara
 • Så bra att du tagit dig tiden att göra det, se det som en livförsäkring till dig själv!

  Jag precis svar i förra veckan att de höggradiga cellförändringar (+HPV) jag har gått med ett tag nu har läkt ut, behövde inte operation men hade jag behövt det så hade det varit värt det alla dagar i veckan för att detta inte skulle ha kunnat utvecklas till något!

  Till alla som inte har gått på sitt prov, GÖR DET! Hade jag inte gått hade jag kunnat få ett hemskt besked om några år!

  Kram

  Svara
 • Gick på min första kallelse och tro på fan att man hade cellförändringar! Tur att de upptäcktes i tid. Inte så kul att bränna bort dem men vad göra…? Nu är det efterkontroller med jämna mellanrum som gäller 🙂 Så när kompisar jämrar sig över att det är så jobbigt och läskigt så drar jag den där storyn 🙂 Att det är för nånting bra!!

  Svara
 • Usch, vad jobbigt men vad skönt att det gick att få bort <3 Och ja, det är verkligen viktigt.

  Kramar!

  Svara
 • Jag gör varje år pga vi har årlig hälsokontroll via jobbet. Förra året hade jag förändringar, men de hade läkt ut av sig själva till i år. Fick faktiskt lite dödsångest när jag fick beskedet förra året, framför allt eftersom det bara kom ett brev hem att jag var tvungen att komma tillbaka på en andra check för att bekräfta det de hade hittat – utan mer information om att det kan läka ut av sig själv, vad det innebär med dessa cellförändringar etc. Jag tänkte cancer, och fick inte mer information förrän på andra checken när jag själv ställde frågor. Och att sedan behöva gå ett år utan att veta om man har början till cancer, eller om det skulle läka ut, var ingen höjdare. Jag ville gå på återbesök tidigare, men det är tydligen inte lönt att göra det förrän efter ett år. Hursom, fick goda nyheter som sagt och nu kan jag släppa det.:)

  Så om någon inte går på regelbundna kontroller – gör det. Visst, det är ingen kul grej att ligga och sära på benen för en okänd person, men så mycket bättre än att få cancer…!

  Svara
 • Jag hade svåra förändringar som togs bort och ca 6 mån efter första kontrollen efter ingreppet ser det bra ut.Men måste gå på kontroller 1 gång per år i 5 år nu.
  Viktigt att göra det som sagt och jag hade med slarvat i ca 4-5 år…
  Kram

  Svara