window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

10:55 | april 5, 2019

Flamberat organ, Äggklockan och Golvad av solen.

När jag var yngre hade jag träningsmedlemskap på E2 i Nacka Strand (som nu förvandlats till SATS som nästintill alla anläggningar gör förr eller senare) enbart för de erbjöd gratis solarium. Det var såklart innan jag var medveten om hur farligt det var. Jag och min dåvarande bästis Zey möttes utanför med våra cyklar tidiga mornar för att hinna grilla våra hudar i de klaustrofobiska maskinerna med starka lysrör innan plugget. Då var de inte lika fancy som dagens solarium med inbyggd fläkt och aroma pustar, utanför stod istället en trött gammal fläkt, som nätt och jämt snurrade, på en plastpall från Ikea. Hela rummet luktade flamberat organ blandat med kokos från ampullerna man kunde köpa i maskinen utanför som utlovade en intensivare bränna.

Eller okej, jag måste börja i rätt ända, faktiskt en hel generation bort. Mamma. När jag var liten älskade jag och bläddra i hennes gamla fotoalbum fulla med bevis från vem hon en gång varit. Lite som vår tids album på Facebook, men det här var framkallade bilder, noggrant fastklistrade med fyndiga bildtexter med en plastfilm som ett sista skydd mot smutsiga närgående fingrar och tidens fördärv. Minns det bruna albumet med ”GREKLAND” bokstaverat med stora tydliga bokstäver. Hon och hennes vänninor låg toppless på stranden med tandpetare mellan fingrarna för att få maximal bränna även mellan simhuden. Det skulle inte förvåna mig om de hade en folieliknande spegel i sina strandväskor, precis som i Sunnes Sommar. Juste, äggklockan! En sådan liten, men avgörande detalj. Den lilla äggformade klockan stod placerad bredvid den gula solstolen i plast. De vred nämligen upp ägget till 15-20 minuter, som sedan punktligt talade om att det var dags att vända på filén – så hela kroppsunan fick sin exakta beskärda del sol.

När jag var på språkresa på Malta sjukanmälde jag mig sista dagarna, ”mensvärk” tillsammans med ovannämnda vapendragare för att krama ur det sista av vad solen hade att erbjuda. Smaskade på med babyolja på redan friterad hud för pricken över i:et. Försökte täppa till hålen i brännan efter brännblåsorna från båtutflykten. Fjällade bort allt tre dagar efter hemfärd.

Brun på en kvart. Jag och Bosse snubblade över burken från Lancaster på Arlanda.

⁃ Den här har en kompis tipsat om, säger jag ivrigt medan jag rycker fram den bruna burken med solskyddsfaktor 0 som utlovar solbränna utöver det vanliga.

Malaga, första dagen på stranden smörjer vi in våra kritvita kroppar med den klippiga lila mirakelkrämen. Sex timmar senare går vi hem mot lägenheten som två rosa grisar med frossa. Petar på varandras knallröda hy, som för någon sekund blir ljus för att snabbt slå om till kräfta igen, rycker på axlarna, flinar och avslutar glatt varandras mening med:

”Rött blir brunt”

Första dagen på Maldiverna. Tar jag på mig alldeles för stor kostym och mod. Ger mig storbröstad ut i 32 gradersvärme med SPF 30 som sköld. Tji, fick jag! Solen golvade mig i första ronden och lagom till lunch var jag knallröd.

Dagen efter fick jag tips från coachen, Darko. Kiropraktorn från Serbien, med fru i Ryssland och mamma från Spanien.

⁃ Okey, Petra go to the restaurant and ask for 4 liters of yogurt. Not 1, 4. Then dip (plekar på min kashmir tröja) the sweater and lay in the bath for 1 hour at least. You should also buy a hat. Not just a regular hat. A BIG HAT, that covers your shoulders.

Man tycker ju att man borde lärt sig av sina misstag genom åren. Men ändå blir knockad av solen. Önskar jag kunde åka tidsmaskin och radera mina solariebesök som ung, tänk om man hade vetat då vad man vet nu.

Glöm inte smörja in er gullfisar,

Solproffset,

Petty


3 kommentarer



3 kommentarer om “Flamberat organ, Äggklockan och Golvad av solen.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

  • Ju fler gånger man bränner sig desto känsligare blir huden. Ändå finns det fortfarande vuxna människor som inte använder solskyddsfaktor för att de tror att de inte blir bruna då…..

    Svara
  • En liten upplysning, solarium ger UVB & UVA strålning precis som vanliga solen. 15 minuter i ett svenskt solarium motsvarar solstrålning i 15 minuter runt midsommar i Stockholmstrakten. Det är inte solariesolandet du ska vara rädd för utan utlandsresor till sydligare breddgrader med stor solexponering på blek hud med brännskador som följd! Jämför du 14 dagar i Thailand så motsvarar det 20 min solariesolning varje vecka året runt i 5 år….

    Svara
  • bet. this is so nice.

    Svara