Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

14:52 | januari 9, 2019

Vi har skaffat en bebis!

Petra Tungården Puck

Åh, herregud! Vart tog den här dagen vägen känns som jag inte hunnit med någonting alls, bara flängt fram och tillbaka. Startade morgonen på absolut sämsta sätt. Lyckades tokförsova mig och vaknade 08.52 i PANIK. Vi la oss rätt sent, sedan väckte Puck oss en gång i timmen inatt. Hon har fått en fäbless för mina extensions och sover på mitt huvud som en värmande huvudbonad, alltså på riktigt som en liten lurvig mössa. Så en gång i timmen börjar hon äta på fästena i löshåret. Sedan ville hon ha någon form av hinderbana mitt i natten och sicksackade mellan mig och Markus. Därefter skulle det kissas och bajsas så där kvart i fyra. Och så fortlöpte natten. Att skaffa valp (vill inte ta mig friheter, haha) är som att skaffa en light version av bebis. Underbart på alla vis, men jag känner mig rätt sliten efter tre veckor utan bra sömn.

När hon blir helt vild eller gnällig, vill hon antingen: kissa, bajsa eller äta. Eller allt på samma gång. När behoven är uträttade så vill hon leka eller sova. Precis som ett barn.

Puck är något av det bästa som hänt mig så det är ju värt det alla dagar i veckan, men vore skönt med lite rutiner, men antar att det kommer.

Är det någon som är ett valpproffs som har bra tips för våra nattrutiner? Hon sover ju i sängen med oss och får panik om vi har henne på golvet, då vår säng är väldigt hög.

Nicole Ryden Janne

Idag hade vi finbesök av cocker spanieln Janne på kontoret, Nicoles hund. Janne är alltså också en tjej eller tik, precis som Puck. Drömduon Puck och Janne. Kommer bli ett riktigt radarpar.

Sveriges tröttaste matte och svinroliga Nicole, om ni inte följer henne på instagram så måste ni göra det. Hon är rapp i käften och sylvass med pricksäkra sarkastiska texter. Finns det något bättre än keps när man ser ut som sju svåra år och har fem minuter på sig att lämna lägenheten från att man slår upp ögonen.

PUCK

Alltså jag orkar inte, spana in Jannes små labbar. Ska man göra en Harlow & Sage fast med Puck & Janne? Instagramsuccé nästa, haha.

Janne Nicole Rydén

Eftersom Puck inte fått sin sista vaccinspruta än så får hon inte träffa ”okända” hundar. Men hon har ju träffat några av mina kompisars hundar men de har varit tio gånger så stora som Puck. Då har hon busat och bråkat som en galning. Men idag när Pucken fick träffa Janne i samma storlek som henne själv blev hon nästan rädd för henne istället.

Nej, nu är det promenadpaus och hemgång! Tänker att det är bäst för Puck att köra halvdagar på kontoret så här i början innan hon vant sig vid alla intryck, så får jag jobba lite hemifrån.


24 kommentarer24 kommentarer om “Vi har skaffat en bebis!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hej! Jag fick hem min cavalier i augusti och jag vaknade också vissa morgonar och bara grät och tänkte fan hur ska jag klara detta, dessutom helt själv. var också på bristningsgränsen för sömnen och kändes som allt gick fel. Nu är min kära ögonsten helt perfekt, rumsren och superduktig. så mitt tips till dig; ge det tid – så kommer hon komma in i rutinerna och så blir livet lättare för dig också 😀

  Svara
 • Tack för det, vi behöver alla uppmuntringar som finns haha

  Svara
 • Försök trötta ut henne med övningar där hon behöver tänka mycket. En valp ska ju lära sig precis allt så alla övningar är ju passande..och uttröttande. Jag ställde klockan varje natt för att ta ut och kissa min hund så att inga olyckor skulle ske inne och för att hon fort skulle förstå att man busar och kissar ute. Jag gick inte in förrän hon hade utfört sina behov ute. Efter en vecka hos oss var hon helt rumsren och idag 2,5år senare har hon aldrig gjort ifrån sig inne. Sen att hon var världens piraya var en annan sak.. Men som sagt, håll ut och försök trötta ut henne innan ni vill sova.

  Svara
 • Låt henne inte sova i sängen. Ha en korg åt henne och sov på madrass bredvid om hon gnäller för mycket.

  Svara
 • Håller med. Har haft 4 hundar innan å kennels råd var alltid att sova på golvet brevid valpen.. tänk hur valparna sov med sin mamma alla huller om buller:) ha ej i sängen när de är valpar, skapar dåliga rutiner. Trötta ut innan sömn! Och lär valpen gå i koppel för å slippa bära.

  Svara
 • Read some of what Caesar Milan has written about puppies! If you start out right you will have a wonderful friend … if you indulge your puppy’s every wish she will control you!

  No matter what you do (success or failure) your puppy will love you.

  Good luck!

  Svara
 • Låt puck sov i en Hundhage,det man ska tänka på är att hon kommer säkert börja gnälla men hon lider inte. Om Puck börjar gnälla så var där i början, gör det mysigt. När hon sover i Hundhagen så kommer ju hon pipa när hon vill ut. Lägg lite leksaker i Hundhagen och vatten. Det är också perfekt att ha en hundhage för att öva ensam träning.

  Svara
 • Var tydligare! Då förstår hon snabbt att på natten sover ni alla 🙂 Skaffa en korg (klart hon kan sova på golvet trots hög säng) och begränsa ytan som hon kan röra sig på. Första nätterna lär ni behöva hålla om henne (i korgen!) till och från när hon blir ledsen. Det kommer blir kanon till slut! Min sov hela nätter from tio veckor.

  Svara
 • Hej! Skriver aaaaaaldrig kommentarer (säkert klassisk start på kommentarer lol) men har själv en valp. En dvärgtax som jag fick hem 19:e september och som är strax över 5 månader.
  MEN back to subject and enough about me *princesspose* – köp en valphage, lägg massa tidningar på golvet, lägg dit lilla sängen och stäng till så att hon inte kan härja fritt i läggan. SKIT i att gå upp på natten och rasta, hon kan pinka och bajja på tidningarna i valphagen. Min valpos gnällde första 2 veckorna, men då la jag ner handen för det var bara närhet och mys hon saknade – DET ÄR VÄRT ATT KÄMPA IGENOM DEN HÄR TIDEN. Here is why:
  1. hon kommer snart lära sig att sova hela natten
  2. ni får på sikt bättre sömn av att inte ha henne i sängen
  3. vovvar blir fett schmutziga (vi har skor och slickar ej random spya som dom)
  4. ni kommer få lättare med ensamhetsträning om hon vänjer sig att inte alltid vara 3 cm ifrån närmaste hoooman

  Svara
 • Vi fick våran hund för tre år sedan och han har från första början sovit i egen säng ( mysig hundiglo ). Den första veckan var det mycket pip men han lugnade sig när en av oss sträckte ner handen till honom under nattens gång. Det gäller att stå emot pipandet för där testas gränser kan du tro, precis som med små barn 😉 Han kommer nu i vuxen ålder ibland upp till oss om kvällen och vill gärna ligga nära en stund, men sen vill han ner i sin säng där han kan sova ostörd ( och vi med i våran säng ) resten av natten. Sen har vi turen att han hatar tidiga mornar och gärna sover tills kl 10 innan han vill ut o göra sina behov, ibland får vi även tvinga honom 😄 Sätt tydliga regler för hur ni vill att ni ska ha det i framtiden och var konsekventa redan från början så kommer det gå jättebra!

  Svara
 • Det är snart över! Man brukar säga att valpen kan hålla sig 1 timme vid 1 månad, 2 timmar vid 2 månader … och 6 timmar vid 6 månader, d.v.s. rumsren. Vår hund sover alltid i vår säng. 8 år nu. Helt ljuvligt! Kan knappt somna utan. Rumsrena blir de alltid. Njut av att hon är så himla mysig!

  Svara
 • En bur/ större hundväska ( finns bl a på Rusta) ställ den vid sängen och Ni alla tre kommer att få sova
  Bra även att ha med på kontoret där får Puck en egen o trygg retreat
  / Karin

  Svara
 • Är det mycket nytt på dagarna kan nätterna bli stökigare men det ger sig, det har ”bara” gått ett par veckor (blir ev. ett tag till med nattligt stök) Ett tips kan vara prommis innan sängdags och ingen mat el godis sent på kvällen så kanske det underlättar för henne och er. Desto yngre hund, desto svårare för dem att hålla sig. Men framför allt tålamod och hitta er egna rutin, hundarna är precis som oss – dvs väldigt unika och när ni lärt känna varandras rutiner så blir det lättare. Underbart med valp på alla sätt och vis men det är lite tufft emellanåt <3

  Svara
 • Nattryck fick vår hund också när hon var valp, kortfattat, uppmuntra det inte! Börja inte leka och visa att det är ok, då blir det en dålig vana som Puck lär sig. När vår var valp och hon fick ett ryck vid olämplig tid på dygnet tog jag upp henne i famnen och höll om henne utan att säga ett ord, bara höll tills hon blev lugn. Kissa alltid efter lek, sömn och mat (har ni säkert koll på), men får hon ett nattryck så behöver hon säkert ut efter det också. Behåll lugnet bara och uppmuntra inte till lek vid olämpliga tider.

  Sömnrutin har ni fått tips på, valpar behöver ofta en begränsad yta vid sömn för att känna sig trygga och lugna. Kanske kan du sticka ner handen och klappa om hon gnyr, eller ligga bredvid på golvet några nätter (inte jätteroligt men en lösning på endast-sängen-problemet). Hundar lär sig snabbt men man måste vara konsekvent och bestämd på ett mjukt sätt 🙂 Tänk också på att det är lätt att man överstimulerar en valp vilket blir en ond cirkel – valpar behöver inte mycket av något och långa promenader, för mycket inlärning och aktivering kan leda till en överstimulerad och stressad hund.

  Tips på bra läsning – Anders Hallgren och Eva Bodfäldt. Finns även en podd som heter ”Vår bästa vän”, där finns säkert ett och annat passande avsnitt.

  Lycka till! Valptiden är inte så himla rolig alla gånger men det blir bättre 🙂

  Svara
 • Har också en liten valp men på 3 månader. Va påväg att bli galen första månaden då jag va uppe ca 1 gång/h varje natt men nu sover hon hela nätterna. Vi försöker trötta ut henne innan hon ska sova och sedan ligger hon i en bur bredvid vårena säng. Har fungerat perfekt för hon piper bara när hon behöver kissa. Hon brukar även lägga sig i buren på dagen när hon vill vara ifred och sova. De är som hennes lilla krypin 🙂

  Svara
 • Vi har med en valp på snart 10 v och jag vet hur det känns att inte få sova!Man blir tokig och igår var jag tvungen o vila sittandes på toan på jobbet,haha!
  Låt henne få ligga på en filt eller valpmatta brevid er och låt henne få ligga i knät o bli lugn sen lägg ner henne och ha en arm nere om hon gnäller och klappa henne o säg ”sova” och lugn o fin.Trötta ut henne på kvällen med godis i tex en tom hushållspappersrulle man viker så får hon leka med den etc.
  Jag går inte ut mitt i natten o kissar henne utan det blir på pappet (oftast)En valp ska inte bli överstimulerad med för mycket intryck på dagarna.Jag är ingen expert o det är olika för alla hur man vill ha det.Men är man trygg o har Tålamod kommer man ha en fin hund tillslut 🙂 Jag längtar tills man får sova en hel natt igen 🙂
  Men som sagt allt är värt det för det är SÅ mysigt med hund!All lycka till med Puck 🙂 Kram från en trött men glad matte 🙂

  Svara
 • Hej! Jag har också en liten dvärgtaxvalp som är 11 veckor. Hon sover i sin korg bredvid min säng och jag gör som många har skrivit, sticker ner handen till henne om hon gnyr. Hon behöver också kissa en gång per natt, vilket är helt ok för en så liten valp. Hon fick vara i sängen första veckan för att bli trygg, men jag har inte haft något problem med att få henne att sova på golvet. Inte spralla upp henne innan läggdags, tar också upp och lugnar henne om hon blir lite för pigg och vill bita och då brukar hon blir lugn och somna, därefter kan jag lägga ner henne i korgen. Intressant som du Ann skrev om hur länge de kan hålla sig. Det stämmer verkligen på min lilla valp. Snart 12 veckor och sover minst tre till fyra timmar och behöver således bara rastas en gång på natten. På dagen går hon på två underlägg som jag har lagt ut på golvet. Hon kissar eller bajsar ingen annanstans vilket jag tycker är fantastiskt för en så liten hund. Det som jag tror gäller är: Fasta rutiner och mycket kärlek och inte ge efter för valpen som då tror att det är hon som bestämmer. Lycka till Petra och Markus med en alldeles bedårande liten Puck!

  Svara
 • Mina tre bästa tips;
  – Gå ut med hunden precis innan den ska sova (passa på att trötta ut den)
  – Våra valpar sover nedanför sängen på hundbädd med ett mini-täcke (som man har i spjälsängar haha) under natten, men låter dem vara i sängen under dagtid/kvällen. Lät dem sova i sängen först men övat bort så lovar att det går!
  – Uppfödaren rekommenderade att ge lite A-fil på natten, lättare än mat och det ska hunden bli lugn av! Funkar bra!

  Svara
 • Skall bara tillägga att underläggen är till för om jag inte hinner ut med henne på dagen, annars rastar jag henne så klart ute på dagarna, efter mat, sömn och lek!

  Svara
 • Låt inte hunden sova i sängen. Dels kommer det bli en dålig vana och dels så är hundar i sängen inte så hygieniskt. Blir lätt skitit, hundhår och bakterier i sängen då. Ha en egen säng till henne nedanför er säng och var konsekventa med att hon ska sova i den.

  Svara
 • Angående att sova på huvudet, låt henne inte göra det helt enkelt 😉se till att hon är aktiverad när ni går o lägger er och ignorera när hon vill leka under natten 😊

  Svara
 • Känner igen känslan 😂
  Vår förra hund skulle ut o bajsa mellan två o fyra på morgonen mellan oktober o mars då hon var pytteliten o om vi inte gick ut då när hon sa till blev det en hög på golvet ! Bara att gilla läget o gå ut sen att det var en av dom kallaste vintrarna jag varit med om här i umeå var mindre bra 😂
  O hunden före det ville inte alls gå ut på natten utan höll sig till morgonen redan från åtta veckor så alla hundar är olika ❤️
  Lycka till med sötnosen 😍

  Svara
 • Har också en cavalier, de är världens mysigaste och bästa hund. Som många tipsat om – låt henne inte vara i sängen på natten. Vi hade en korg som stod precis nedanför sängen första tiden där han fick sova. Ville han komma upp sa vi bara gå och lägg dig. De piper en del och vill mest ha närhet, så det hjälper att bara sträcka ner en hand eller låta henne komma upp på morgonen. Men det är det bästa sättet. Eftersom ni inte (förmodar jag) vill ha henne sovandes i sängen resten av livet. Det kommer gå så bra, när de väl har lärt sig vara rumsrena och allt det där så är det SÅ värt det. Finns ingen bättre hund än denna ras (klart men är partisk men men). Stor kram

  Svara
 • Grattis! Funderade också på Cavalier men tyvärr så har den rasen mycket hälsoproblem med hjärta och hörsel, dessutom att hjärnan är för stor för skallen och skapar alltså ett tryck i huvudet. Så helst ska man inte köpa denna ras men extremt viktigt med dokumenterat friska föräldrar 🙂 Viktigt att kanske förmedla detta till dina följare eftersom många som ser Puck såklart blir sugna på en likadan!

  Svara