Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

16:00 | november 15, 2018

Hur kommer vi bo i framtiden?

HSB Framtidens boende-32

I lägenheten jag stylade i Göteborg mäts och registreras allt som händer. I HSB Living Lab på Chalmers har man därför en unik möjlighet att förespå framtiden. Det finns över 2000 sensorer i huset som mäter allt från hur mycket vatten du förbrukar, till hur ofta ett fönster öppnas, till hur dina tv-vanor ser ut etc.

Hur tror du att vår boendesituation kommer att se ut i framtiden? Hur lever vi mer hållbart? Hur kommer dina barn och barnbarn att leva sina liv, och hur kommer deras hem en dag gestalta sig? Det är just sådana här frågor HSB Living lab har möjlighet att hitta lösningar på. Med hjälp av sensorerna kan de få svar på hur deras projekt fungerar på riktigt – i verkliga livet. Byggnaden är så mycket mer än ett hus, det är ett boende, men också ett levande laboratorium där HSB kan forska på ett sätt som aldrig gjorts förut.

HSB Framtidens boende

Våra hus som vi bor i idag är också en bov i dramat när det kommer till energiförbrukning och utsläpp. Forskarna ser bland annat över vilka material som är mest hållbara när vi i framtiden bygger våra hus, och hur vi lever på de kvadratmeter vi disponerar. En del i forskningen är att HSB tror att vi kommer att mäta kubik istället för kvadratmeter. I takt med att jordens befolkning bara blir äldre och äldre – och fler och fler. Idag pratar vi i Sverige nästan uteslutande om lägenheter i termer som ”två rum och kök”, eller ”68 kvm”. Lägenheten jag stylade är 47 kubikmeter  – där varje sida är 3,6 meter, som en kub. Man bor i kluster om 6 lägenheter som delar på gemensamma ytor som med kök, vardagsrum, dusch och balkong.

Något jag tycker är coolt med hela huset är att det är byggt i moduler, där varje del är utbytbar och huset lätt går att flytta. Fasaden kan bytas ut mot solceller och snabbt ändra form.
HSB Framtidens boende

Så här såg rummet ut innan vi satte tänderna i det.

HSB Framtidens boende

Vi hade två dagar på oss att göra om rummet. Fattar inte hur vi hann införskaffa alla möbler, måla om och lägga in en heltäckningsmatta. Budgeten för allt var på 20000 riksdaler.

HSB Framtidens boende

Jag ville förvandla det lilla krypinet till ett mysigt hotellrum där färgerna gick ton i ton, så det inte tog så mycket fokus från ytan, utan istället kändes som en enhet. Framför allt ville jag lyfta takhöjden, genom att bygga hyllplan från golv till tak, samt låta gardinerna löpa hela vägen från tak till golv. Vi passade även på att mörkbetsa stegen.

HSB Framtidens boende-18

Speglar kan verkligen göra att ett rum känns större. Dessutom ville jag få in något ovalt för att bryta av det fyrkantiga, då rummet är utformat som en kub.

HSB Framtidens boende

Den här bilden är tagen innan mattan var helt skuren. Men ville bara visa att även plastmattan fick sig ett litet ansiktslyft för att gå ihop med resten av rummet.

HSB Framtidens boende

Jag tycker verkligen att gardiner som går från tak till golv ger en lyxig mysig hotellkänsla. Hoppade av lycka när jag fick tag på dessa magiska linnegardiner från Gotain i sista sekund, de fulländade verkligen hela rummet. Och det blir så maffigt när takhöjden är 3.60.

HSB Framtidens boende

HSB Framtidens boende

Så glad att den här pangduon kom och hjälpte till att montera Elfa hyllorna som jag hade beställt, annars hade vi nog aldrig hunnit klart. Jag har fått testa lite nya produkter från Elfa som släpps till sommaren, tycker de är så tjusiga men framförallt praktiska då man lätt kan flytta om hyllsystemet efter behov, vilket är perfekt när man har få kvadrat att leka med. Väldigt praktiskt. Dessutom blir det ju riktigt tjusigt med en väggfärg bakom. Man kan välja till roliga attribut som spegel.

HSB Framtidens boende

Jag täckte alla lister med en plastskena som man klickar i så man slipper vila ögonen på hålen.

HSB Framtidens boende    

Vi ville inte övermöblera, utan lämnade en del golvyta så den nya ägaren inte skulle känna sig i instängd.

HSB Framtidens boende

Vi gjorde en liten mysig cafehörna som man kan använda både som ett lägre matbord eller ”skrivbord”. Dagen efter skulle det svänga förbi en riktig mattkille med rätt verktyg och skära till de sista ojämna kanterna.

  

HSB Framtidens boende

Där uppe bakom gardinen gömmer sig loftet som vi bäddade i en bränd kulör som gick hand i hand med resten av inredningen.

HSB Framtidens boende

Jag är så nöjd med resultatet, tycker verkligen att det blev mysigt. Projektet var så roligt – och lärorikt. Måste bara ge ett stor tack till Uchenna som slet som ett djur, målade om och flängde runt och soliga Pålle som hjälpte oss sista dagen för att vi skulle hinna få klart allt. Ska bli spännande att se vad HSB hittar på härnäst.

Vill ni läsa mer om projektet tycker jag att ni ska klicka här!


7 kommentarer7 kommentarer om “Hur kommer vi bo i framtiden?”

  Men gud, innan ni inredde såg det verkligen ut som en fängelse-cell.
  Snyggt jobbat! Väldigt insporerande med hyll-vägg + spegel, och med mattan.

  Svara

  Känns som att ni inte tänkte överhuvudtaget på funktionalitet eller design ur ett långsiktigt perspektiv. Idén med förvaring längst hela väggen är jättebra (så skulle även jag gjort), men jag hade gjort förvaringen dold. När en människa väl bor där kommer denne tvingas bo utan i princip några tillhörigheter eller bo i ett förrådsliknande rum. Stort nej på inredningen denna gång.

  Svara

  Var kommer den bruna sittpuffen ifrån? 😍

  Svara

  Jättefint! Om jag får drömma hade jag gjort Elfa-väggen på andra sidan, vid stegen. Hade även dragit ett draperi (som den för loftsängen) så man slipper se förvaringen. Sedan en fotölj eller dylikt med bord där ni satt Elfa-hyllan, det är viktigt att ha en sitt/slapp/mysplats som ej är säng.

  Svara

  Så otroligt fint! Älskar tonerna! Vart kommer tavlorna ifrån?

  Svara

  Hej!

  Lådfronterna på Elfasystemet – var finner jag dem?

  Med vänlig hälsning, Lina

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här