Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

17:04 | oktober 10, 2018

Hjälp mig med inredningsdilemma!


Nu sitter jag med fötterna, i ett par förstora lånade gympaskor, på bordet på våning fyra i NO18’s skönaste soffa. Min rumpa har verkligen brett ut sig och gröpt ett skönt hål i det gamla dunet. Den brinnande datorn i knäet är för tillfället fylld med flikar på inredningssidor. Min dator är typ 100 grader och bränner mot låren. Tror den håller på att krasha. Fått oroväckande många varningsskyltar om att hårddisken är full, trots att jag frenetiskt trycker på delete. Anyway, jag ska ju inreda en liten lägenhet i Göteborg nästa vecka, men inte haft så mycket tid på mig – så sitter och drar i massa trådar nu för att få ordning på pusslet.

Har dock stött på några hinder på vägen.

Varför gör ingen tillverkare gardiner i över 3 meter? Den som började tillverka färdiga gardiner i 4 meter skulle ju tjäna storkovan. Nu tror jag dock att jag äntligen lyckats lösa den pucken med hjälp av lite kontakter.

Ett annat litet dilemma som jag brottas med, som ni kanske har koll på! Är det någon av er som målat om ett plastgolv någon gång? Blev det bra? Det verkar råda dela meningar på Google nämligen. Min trognaste källa för information. Jag googlar allt, det är lite obehagligt. Ibland undrar jag vad man skulle hitta om man grävde lite i min historik. Kanske borde göra ett inlägg: ”Det viktigaste jag lärt mig från Google”. Egentligen borde jag inte lägga så mycket tid på det här projektet som jag gjort, men jag har så svårt att släppa saker och låta ting bli som de bli. Egentligen skumt att jag har sådant kontrollbehov när det kommer till mitt jobb men är en total kaosperson när det kommer till mitt privatliv eller hur jag är som person.

Känner ni igen er?

Däremot är det jädrans kul att sitta och fightas med en tight budget, man får vända på varenda spänn för att få budgeten att gå ihop. Man måste också tänka till ordentligt och komma på smarta lösningar.

Okej, nu kom jag från frågeställningen. En sista sak. Har ni täckt över ett stänkskydd i glas någon gång? Förstår att man inte kan måla över det pga fukt, men kan man typ täcka över det på något tjusigt vis som inte kostar skjortan?

Kanske borde dra ut till ett byggproffs i helgen och höra mig för.

Vet ni vad, jag ljög för er. Jag har en fundering till.

Heltäckningsmattor? Vet ni någon som säljer tjusiga sådana som man kan köpa på dagen över disk? De flesta är ju beställningsvaror. Dessa får ju såklart inte heller kosta en förmögenhet, men rör sig bara om en liten slice.

Japp, HJÄLP MIG! Hur sjukt att jag typ har ett eget litet världsbäst Google? Med tillförlitliga källor! Ni är bäst! Puss!

Är på jakt efter linnegardiner som släpar några centimeter i marken i färgen greige. Alltså grått och beige. Lite som Brangelina, alltså Brad och Angelina, fast i inrednings vokabulär.


28 kommentarer28 kommentarer om “Hjälp mig med inredningsdilemma!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Åh detta med gardiner undrar jag också!!! Kan du SNÄLLA säga hur du löser det?

  Svara
 • Bauhaus har heltäckningsmattor på rulle. Jättelätt att köpa direkt i butik, bra pris oxå!

  Svara
 • Foliera glasskivor kan man ju göra i antingen mönster eller valbara färger och olika glans.

  Svara
 • Lägg ut en förfrågan om hjälp med gardinsömnad så kommer säkert ngn med symaskin nappa. Ni som inte har egna bloggar: bara att slänga ut frågan i nån lokal köp- och sälj-grupp.

  Så köper du tyg på meter. Det är sjukt lätt för nån med basic symaskinskubdkap att sy gardiner. Och blir så mycket billigare.

  Men linnetyg är dyrt. Skulle kanske inte satsat på 8 meter nice linne med en tajt budget. Skulle kanske kört bomull.

  Men iaf! Fråga annars på tygaffärer. Många såna butiker syr upp gardiner också möt extra kostnad.

  Oh och som inredare med stort intresse för nice textilier skulle jag nog ha satsat på att skaffa mig en sömmerska-kontant som kan sy upp billigt det jag behövde. Kuddfodral, gardiner osv. Det blir så mkt lättare att få exakt det man vill ha. Tips är att kolla tex med textilstudenterna på Konstfack. De lär sig sy bra och kan tänka mig att nån student behöver extra cash. Om du inte vill peja en vanlig på stan.

  Ang plastgolv så är det viktigt att veta vad för typ av plastgolv då dessa reagerar lite olika rent kemiskt. Istället för att googla och få helt olika svar (pga är olika från fall till fall): snacka med en färgaffär! Kanske kan du (eller dina säljare) snacka med nåt färgföretag om ett bloggsamarbete så får du ner kostnaden o kan även dela med dej av inspo till läsarna :). Men om du har bråttom: prata med proffs. Chansa inte!

  Risker är bla att golvet kan bli farligt halt, nötas snabbt i färgen eller bli klistrigt som att det aldrig torkar. Bäst är om du kan ta med en liten bit av golvet till färgbutiker.

  Heltäckningsmatta finns på ställen som bauhaus och Fredells på rulle. 🙂

  Lycka till!

  Svara
 • Måla plastgolv: Kompis pappa gjorde det i litet badrum, och det blev bra!

  Stänkskydd i glas: Dekorplast/foliering finns ju i massa olika utföranden. Bara att klistra upp!:)

  Heltäckningsmatta: såg att nån skrev det men ja, finns på byggföretag typ Bauhaus:)

  Svara
 • Hornbach har också heltäckningsmatta, ikeas mattor kan ju också funka om det är inte är så stort

  Kan man inte ta loss stänkskyddet och måla/sätta tapet bakom bara för att få det som man vill

  Svara
 • Men snälla du , vad håller du på med?
  Petra har du inte tid med uppdrag, säg ifrån….
  Det känns oseriöst på ngt vis.
  Stress stress….

  Svara
 • Alltså, nu gör jag det jag alltid tänker att jag inte ska göra. Svarar på en sån här kommentar, alltså.

  Men: vi är inte alla likadana. Jag är precis som Petra. Jag har alltid 1500 bollar i luften och saken är den att skulle jag begränsa mig till 150st eller vad det nu kan vara, då skulle jag förmodligen göra de uppdragen sämre. Jag är en prestationstyp som gillar pressen. Det har sina nackdelar, ja, men det har också fördelar och det är sån jag är.

  För det andra tycker jag att Petra känns som motsatsen till oseriös när hon gör sina uppdrag. Hon må göra mycket men hon lägger också hjärta och själ i det hon gör, tycker jag det verkar som. Det finns yrkesstolthet och seriositet i det.

  Svara
 • Det är väl tvärt om väldigt seriöst att lägga ner mer tid och engagemang än vad uppgiften egentligen kräver? Frågan är snarare vad du håller på med när du försöker mästra en vuxen kvinna.

  Svara
 • Fråga på typ Flugger om att måla på plastmatta. I mitt jobb avråddes vi från att måla på platsmatta i våtrum då de oftast innehåller en sorts olja som gör att den nya färgen aldrig riktigt torkar och är klibbig. Tror spontant att det tyvärr är en ganska ohållbar och kortsiktig idé om än lockande!

  Svara
 • Jag vet två olika som målat badrum o fått bra resultat.. men tror de tig tid innan färgen fäste, man var typ tvungen att torrtorka första året har jag för mig..? Vet att det funkat i badrum iaf, som folk ovan också skriver 🙂

  Svara
 • Mina göteborgstips för heltäckningsmatta är http://www.golvomatt.se De har fina på rulle i butiken och en uppsjö för beställning.
  Stoff&stil har massa tyger och när jag pratade med dem för något år sen så sa de att de syr upp på beställning.

  Svara
 • OKEJ HEJA DIG! Inte fått måtten än på trägolvet så perfekt att det kanske går att lösa på plats i GBG ju! Kramar!

  Svara
 • Vi har målat gästtoalett, grovhall och barnens sovrum. Allt i grått. Mest för att vi inte vet vad vi vill göra i killarnas rum och för att stå ut med gästwc och grovhall till rikliga renoveringen. Skulle säga att det inte håller så bra!! Vi är dock mycket i dom rummen… Tycker ändå att det är bättre än innan med blåspräckig plastmatta. Men om andra alternativ finns ta dom!!

  Svara
 • Målat plastmatta i garderobsutrymme/walk in Closet. Helt Ok efter 3 år fortfarande. Men sliter ju inte ytan så hårt
  Är en 90-tals matta. Frågade om råd på färgaffären innan, gör så du med!

  Långa gardiner finns på Ohlssons tyger. Köpt 3,6 längder färdigsydda med kanaler där. Inte superdyra. Hemtex Hr även 3,5-3,6 m i linne.

  Svara
 • Amen PERFA ska kolla det med!! Tack, tack, tack!!!

  Svara
 • jag har målat min plastmatta i mitt kök, tvätta ordentligt med målartvätt, flera gånger, o använd golvfärg för betong. rollade 2 gånger, o blev superfint!

  Svara
 • ett alternativ till att måla på glasskivan är att sätta en dekorativ eller enfärgad tapet bakom så livar du upp glasskivan 🙂 (enfärgad om den är matt förstås)

  Svara
 • Tror dessvärre att den jäveln sitter fast på väggen redan så den går inte att plocka ner.

  Svara
 • Jag har både jobbat i färgaffär i 3 år och målat min egen plastmatta i badrummet!

  Lite såhär skulle jag säga!

  Är mattan väldigt mjuk kommer du får problem om inte också färgen du använder är av det mer elastiska slaget. Är mattan lite stummare kan du få toppenresultat. finns lite delade meningar om att slipa mattan innan, vissa menar att man släpper ut kemekalier vilket man ju inte vill men som sagt, beror helt på vad man har för matta!

  jag gjorde såhär på min:
  1. Rengjorde mattan nogrant med målartvätt för att se till att inga fettrester eller smuts fanns kvar på mattan.
  2. Slipade lätt men ett finkornigt handslippapper bara för att rugga upp ytan ytterst lite.
  3. rengjorde igen.
  4. Tejpade alla kanter.
  5. Målade första lagret med en häftgrund som är har extra bra vidhäftning mot svårare underlag. låt torka.
  6. Målade två lager med en färg för betonggolv. Anledningen att jag använde den är för att den ska tåla skav och ”traffik” bättre än andra färgen då den oftast används i garage.
  Klart!

  Om man vill kan man också lägga en matt lack över för extra hållbarhet!

  Tips är att välja en mörkare färg, jag gjorde misstaget att använda en ljus grå men eftersom att en täckmålad yta blir helt enhetlig i färgen syns damm extremt väl om färgen är för ljus! Mellan till mörk kulör är bäst skulle jag säga!

  Jag målade min matta för 1 år sedan. Färgen har hållt mycket bra, finns några skav eftersom att min matta är lite i det mjukaste lagat och jag använde badrummet som förråd under min renovering. Allt som allt en bra korttidslösning om inte en helrenovering är aktuell!

  Svara
 • Okej, tack proffset! Du gjorde min dag lite härligare och enklare! Så bra tips! Nu håller vi tummarna för att jag är lika händig som dig!

  Svara
 • Hej,

  Det går mer än bra att måla på platsmattor, det finns dessutom speciell golvfärg för detta. Jag har målat grönt i vårt skafferi 🙂
  Åk till Bauhaus, dom säljer jättefina heltäckningsmattor på rulle, 4 meters bredd. Du får hjälp med storlek och kan bära hem direkt.
  Lycka till!

  /Anna

  Svara
 • TACK, TACK, TACK <3

  Svara
 • Bauhaus för heltäckningsmatta, finns många att välja på och priserna är ok. Söker man ”billiga” gardiner så har Rusta ett par längder som är polyester men ser ut som linne. Otroligt bra pris! Dock är de 220 i längd, så vill man sätta gardinstången/skenan i taket så blir de för korta.

  Svara
 • Amen man tackar vilken pärla du är <3 <3 Ska kika med desamma!

  Svara
 • Massor av gardiner på Ohlssons tyger Sveavägen, billiga och dyra, långa och korta! Å

  Svara
 • Ikea sy-service!! Syr upp på beställning och linnetyg finns på metervara ASBILLIGT! Mitt bästa life hack!

  Svara
 • Jaaa, undrar oxå över gardingrejen. Nästan ingen som saluför över 240 cm..Värdelöst. Blir snordyrt att köpa tyg och sy själv. Borde väl vara tvärtom kan man tycka…

  Svara