Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

21:47 | september 12, 2018

Kärleksbabbel.

De senaste dagarna har bara flugit förbi. Hur kan tiden bara rinna ifrån en? Det blir lätt så när man hoppar från ställe till ställe.

Kom precis innanför dörren efter ett sent besök hos Ida Lanto för att prova mina bröllopsklänningar. Herregud, säger jag bara – hon är ett geni. Det finns ingen som är så duktig på att lyfta fram och förstärka ens siluett som Ida är. Trodde inte att jag skulle känna så här inför min bröllopsklänning, men det var som att hela anledningen till giftermålet rann över mig nere i den lilla ateljén på Jungfrugatan. När hon provade slöjan kunde jag knappt hålla tårarna tillbaka. Jag, tjejen med de höga murar som sällan låter känslorna ta över. Men det kändes så på riktigt allting. Alla dessa månader av hårt slit är bara runt krönet. Jag hör nästan musiken vibrera i bakhuvudet.

Man kan till och med räkna dagarna till vårt giftermål på två händer. Och snart räcker det med fem fingrar.

Gift. Försöker förlika mig med tanken. Att ha en man. Dela efternamn. Vara ett vi. Plocka bort en namnskylt från ytterdörren. Förvirrande när det står samma efternamn adresserat på ens brev eller folk tilltalar en till samma namn.

Minns när jag låg i min lägenhet en regnig söndag i slutet på augusti på Malmskillnadsgatan 60. Regnet smattrade som ett hån mot min ensamhet utanför. Nydumpad eller kanske snarare bedragen är rätt ordval. Munnen smakade fortfarande ren sprit. Kinderna sved av salt. Hjärtat slog så hårt att jag trodde att det skulle bli ett hål i Ikea sultanmadrassen under mitt hjärta. Och bara några veckor senare sprang jag in i mitt livs kärlek, efter ett svep åt rätt håll på en dejtingapp.

Livet ändå. Ganska fint när det glimmar till.

Det är så stort. Att någon älskar en utöver alla ens brister och skavanker, att man väljer att dela sitt liv med någon för de älskar en just precis för den man är. Och just därför.

Kan inte förstår att vi ska få tre hela dagar med familj och vänner i ett gassande hett Frankrike. Varit löjligt nästan generande orolig för yrs-väderläksrapporter då hela vårt firande är utomhus. Höll på att få ett mentalt breakdown härom dagen då det visade 22 mm monsunregn och storm. Jag åt upp min ångest. Jag skäms men jag bet av mina helt nygjorda lösnaglar som Frida kämpat med i en timme. På några minuter var det fina lacket ett minne blott. Men nu har det vänt om och appen visar 30 grader och en strålande sol. Min kannibaliska akt kändes lätt överdriven. Jag gör så när jag blir stressad. Äter på mig själv, ytterst märkligt beteende när man ser det så här i skrift. Alltså inte alla kroppsdelar – utan mina naglar och stackars ömma nagelband får alltid ta smällen. Ibland drar jag också frenetiskt i mitt hår, som att det skulle hjälpa. Kanske borde träna in att satsa på en mindre synlig del av kroppsmassan – får börja nypa mig i magen eller något.

Snälla vädergudarna var med oss. Jag lovar att aldrig klaga på vädret igen. Ska sluta kolla väderlägsrapporter nu om jag vill klara mig helskinnad fram till dagen d. Det enda man inte kan påverka. Vi har inte råd att hyra ett till tält. De sista besparingarna gick precis till en maxad fotoautomat. Och 600 öl. Bara att släppa det, jag vet. Regnar det så regnar det. Den som myntade uttrycket: ”Regn betyder tur” hade baggis regn på sin bröllopsdag, haha.

Är så pirrig inför alla tal. Dödsnervös inför mitt jag ska hålla till Markus. Orden faller inte rätt i munnen än. Jag vet vad jag vill säga men ibland är det så svårt att sätta ord på sina känslor. Hur summerar man de bästa fyra åren av sitt liv – och förhoppningsvis en livstid under några ynka minuter. Jag hinner inte ens rabbla alla mina smeknamn på Markus under den tiden. Han har mot sin vilja ganska många.

Snarkus, Snarki, Bråke, Kråke, Hanalban, Korvi, Lorpan, Lorpi, Smelly (har ingenting att göra med hans hygien, haha)…

Ni ser bara det är 10 sekunder…


12 kommentarer12 kommentarer om “Kärleksbabbel.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Blir helt varm i själen. Ska hålla tummar och tår för fantastiskt väder under era dagar av firande!

  Svara
 • Det är en konstig känsla när en person man aldrig har träffat men följt så länge ska gifta sig. Jag längtar och är så spänd på att se din klänning, dina fina tärnor och hela bröllopet. Trots att jag inte känner dig ”på riktigt” känner jag mig så delaktig i ditt och Marcus giftemål. Kort och gott så önskar jag er en fantastisk bröllopshelg och gärna mycket bilder på bloggen i efterhand, njut!!

  Svara
 • Grät så tårarna rann när jag läste det här. Dels för att jag följt dig så länge och är så otroligt glad för din och Markus skull, dels för att du är fenomenal på att skriva vackert och målande. Men också för att min historia påminner så mycket om din, nyutkommen från ett sex år långt destruktivt förhållande som slutade med mig grovt misshandlad och total avsaknad av framtidshopp när et kom till kärlek och närhet provar tinder för skoj skull och har turen att precis som du springa in i min livs kärlek. Vet att min lycka inte ligger i hans händer men känner precis som du att de här snart tre åren varit de absolut bästa åren i mitt liv. Vet inte vad jag ville säga med de här orden mer än att jag känner så mycket med dig och att ni som känner er hopplösa och ensamma inte ska ge upp för när man minst anar det men kanske som mest förtjänar det så kommer han eller hon dyka upp och förändra allt. tills dess, ha ett riktigt roligt singelliv och gå in på tinder. Heja tinder!

  Svara
 • Gud va fint. Känner mig också delaktig i bröllopet!! Hoppas allt går bra med vädret nu. Kram <3

  Svara
 • Åh tårarna bara rinner när jag läser denna fina texten… Vad för tal du än håller kommer det beröra alla och Markus förstå allt du vill få sagt. Du är så otroligt duktig Petra och jag är så glad för din skull!

  Svara
 • Herre Gud, så vackert och välformulerad! Kan bara instämma föregående kommentarer; det är så härligt och gott at läsa sånna inlägg i bland, eller okej alldeles för sällan. Du är minst lika duktig på att skriva sånna texter som på mode och mer ytliga ting.

  När jag gifte mig valde vi att inte hålla någon tal för varann. Vi tyckte det var svårt att uttrycka vår kärlek med ord inför publik, det kändes onaturligt och påträngt. I stället skrev vi vart sitt brev, som vi gav varann tillsammans med morgongåvan. Som en bonus sjung min man vår låt, ”Paraply” med Mott mardi, ackompanjerat av hans best man på piano. Du kan tro tårarna rann!

  Vill avsluta med att önska er Stort lycka till! Jag är säker på att ni får en alldeles magisk helg. Se till att vila och andas med magen innan allt drar i gång 😉

  Stor kram

  Svara
 • Gud så fint! Håller tummarna för sol <33

  Svara
 • Gud så fint! Håller tummarna för sol <333

  Svara
 • Mats du glömde Mats! Bästa smeknamnet ever <3

  Svara
 • Jaaaaaaa MATS!!! Hur kunde jag glömma???!!!

  Svara
 • Alltså wow kvinna, du kan verkliga skriva! Förmodligen är det den anledningen till att jag följt dig i så många år. Så kul att se din resa, önskar er stort lycka till med kärlek, väder och vind. Njut av er dag.

  Svara
 • Vilken fin text. Du kan onekligen konsten att skriva.

  Svara