Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

14:31 | december 4, 2015

Inte varit hos tandläkaren på 10 år!

TandläkareVar ett tag sedan jag var hos tandblekaren Eva Hultén, men så här vita tänder får man efter ett besök. 

Jag har inte varit hos tandläkaren på hela tio år. Hjälp! Däremot har jag blekt tänderna tre gånger och då har jag gått till Eva Hultén som är gammal tandläkare (men fick diskbråck och var tvungen att sluta) men nu är hon istället världsbäst på att bleka tänderna. Så hon har tagit bort tandsten och kollat till mina tänder snabbt. Men även hon har hetsat mig att jag måste gå till tandläkaren på en riktigt undersökning. Innan jag gick jag alltid till min granne som varit tandläkare men när han slutade och jag inte blev kallad längre så slutade jag gå. Egentligen bara av ren idioti. Jag har tänkt att jag ska boka tid flera gånger men bara inte kommit mig för att ta tag i det.

Jag öppnade en ölflaska med tänderna för tre år sedan (så fruktansvärt korkat – jag vet). Då gick en del av tanden av. Jag har inte alls märkt av det, men nu har det börjat ila i tanden. Dessutom har mitt tandkött blivit så mesigt och superkänsligt. Vet inte vad som hänt? Undrar om jag har brist på någon i kroppen? För varje gång jag borstar tänderna nu så blöder jag nästan och på min undre tandrad vid en tand så har tandköttet börjat försvinna (!) – hjälp. Jag använder tandtråd varje dag och borstar tänderna noga.

Tänk om jag har tandlossning? Gah! Man ska aldrig googla symptom – läs det här, låter ju precis som mitt fall.  Dock luktar jag inte illa i munnen iallfall som det står att ett av symptomen är (tack gode gud).

Nu har jag iallafall ÄNTLIGEN bokat en tid hos min pappas tandläkare. Jag ber till gudarna att det inte är något allvarligt. Så på onsdag bär det av. Uppdatering följer.

Har ni haft liknande symptom med tandköttet? BERÄTTA! Vad fick ni för diagnos? Är jag döende? 


31 kommentarer31 kommentarer om “Inte varit hos tandläkaren på 10 år!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Du borstar säkert bara för hårt så att tandhalsarna kommer fram.
  Jag har lika fast på hörntänderna. Min mamma är tandhygienist och säger alltid till mig att du ska inte skura tänderna.
  Bäst med eltandborste, skonsammare.
  Tyvärr går inte tandköttet tillbaka 🙁
  Tack annars för inspirerande blogg:)
  Kramen

  Svara
 • Håller med föregående. Borsta försiktigt, inget tryck på tandborsten. Hellre små gnuggande, cirkulerande rörelser än att ”skura”. Ha mjuk eller extra mjuk tandborste. Mest skonsamt för tandköttet.
  Bra att du har bokat tid, laga tanden innan det blir värre symptom än ilning och därmed annan behandling.
  /Tandläkaren.

  Svara
 • Så bra att du bokat tid tillslut, allt för många slarvar med att gå till tandläkaren!
  Jag har gjort allt man kan göra hos tandläkare. Tandställning, hål, implantat, skrapat bort infektioner (!!), dragit ut – rubbet. Inte värst roligt, men det jag lärt mig av det är att om det visar det sig att du har något problem, så kan man i det allra flesta fall göra något åt det, hur bra är inte det egentligen? Och nej, hos en riktigt bra tandläkare gör det inte ont, och gör det det så säger man bara till så fixar dom det.
  Tror dock inte att du har tandlossning, utan bara borstat för hårt. Mitt tandkött får också perioder när det är extra känsligt.

  Svara
 • Jag har precis samma med tandköttet och det är inget farligt. Däremot kommer det aldrig tillbaka när det väl trillat av. Jag fick köpa en bakteriedödande kräm på Apoteket för att inflammationen skulle förvinna och sen är det viktigt att man borstar noga där tandköttet har försvunnit. Lycka till hos tandläkaren!

  Svara
 • Är i precis samma sits! Inte varit där på massa år, blöder också varje gång jag borstar, blekt några gånger. Måste nog ta och boka en ordentlig tid iaf.

  Svara
 • Min tandläkare (som också är min morbror så han säger till mig på skarpen ganska ofta haha) säger att jag borstar tänderna alldeles för hårt, och att det därför ”sliter ner” tandköttet och gör det irriterat. Kanske det kan vara någonting?

  Svara
 • Min tandhygienist sa att det blöder för att man borstar för dåligt på tandköttet, att det inte bara är tänderna som ska borstas utan tandköttet också 🙂

  Svara
 • en bra eltandborste säger jag bara. Världsomvälvande!

  Svara
 • Mitt tandkött kan bli inflammerat och då blöder det när jag borstar. Har som någon annan skrivit en bakteriedödandekräm som jag köpt på apoteket. Smakar äckligt men blödningarna försvinner ganska omgående typ efter en natt eller två.

  Svara
 • Var hos tandläkaren idag efter att inte ha varit där på typ 3-4 år… Hon berättade att blödande tandkött kan bero på infektion mellan tänderna, läskigt! Som tur va mådde mina tänder bra så mådde inte allt för dåligt på att jag inte varit där på så länge.. Så vet inte, borde man vara mer ordentlig med det eller inte? 😉 Lycka till! Hoppas dina tänder mår bra!

  Svara
 • Om man borstar tänderna för hårt kan tandköttet dra upp sig, har hänt mig! Ser lite ut som att tandens rot har börjat komma fram och det ilar, som du säger, i tanden. Min tandläkare sa åt mig att borsta löst och dra tandborsten nedåt istället för upp & ner när man borstar. Ett tips! 😉

  Svara
 • Hej!
  Det blöder för att ditt tandkött är inflammerat då du troligtvis inte får bort alla bakterier (plack) när du borstar tänderna. Lösningen är: borsta noggrant 2ggr/d i minst 2 minuter och använd tandtråd varje dag. Anledningen till att tandköttet har försvunnit beror nog på att du borstar för hårt. Köp extra mjuk tandborste. 🙂 Du har INTE tandlossning.
  /tandläkare

  Svara
 • Da fuuuuuk????? Du har nog inflammerat tandkött = leder till att munnens immunförsvar attackerar bakterier mellan tänderna och införlängningen skelettet vilket leder till tandlossning när du når 50-60 års åldern. Gå till tandläkaren för faaaaan!!! Så fina tänder och du medvetet pajjar deeeem!

  Svara
 • Jag läser till tandläkare.
  Du har med all säkerhet gingivit (tandköttsinflammation) och om man låter det gå kan det bli tandlossning. DOCK är det en väldigt långsam process för de flesta och gingivit är relativt vanligt.
  Lösningen är borsta 2ggr/dag noga, fortsätt borsta även om det blöder. Blödning är tecken på att du måste borsta bättre/noggrant! Och se till att använda tandtråd 1g/D och efter 2v lovar jag att det läkt ut. Gingivit ger svullet/rödare/lättblödande tandkött.
  Vanligt om man ej använder tandtråd. Placket och ev tandsten sitter då kvar och irriterar tandköttet vilket skapar en inflammation.
  Och om den får pågå länge blir det värre/mer irriterat, man får fickor, mer plack fastnar och blir svårt att få bort, ännu mer irriterat och tillslut börjar vävnaden (benet) dra sig tillbaka = tandlossning. Men som sagt, långsam process och gingivit kan man bli av med på ett par veckor .
  Att tandköttet har försvunnit kan bero på två saker. Dels att du borstat för hårt/med för hård tandborste. Man ska borsta löst men Nogrannt.
  Kan också bero på att när man får gingivit så blir tandköttet lite svullet och om det sedan blir ”friskt” så drar det sig tillbaka och kan fästa lite längre ner. Det är inget farligt mer än att det ev kan ila vid kalla drycker osv, det hjälper sensodyn och fluorskölj emot.

  Svara
 • Måste även tillägga till dessa tandläkares kommentarer här ovan att tandlossning beror på en viss bakterie som inte alla behöver drabbas av… Vissa som har tandköttsinflammation (gingivit) hela livet behöver inte få tandlossning (parodontit) utan som sagt krävs även denna elaka bakterie för detta.
  Mjuk tandborste och kanske lite grundligare tandstensborttagning kommer säkert hjälpa dig i massor! Gå till en tandhygienist så kan du få stöd och råd hur du på bästa sätt skall rengöra dina tänder och var du i dagsläget missar. Ibland kan det vara så enkelt som att du vinklar tandborsten fel när du borstar, eller inte vågar gå tillräckligt långt ner med tandtråden. /Leg Tandhygienist.

  Svara
 • Jag hade problem med irriterat och blödande tandkött när jag pluggade på universitetet. Gick till tandläkaren som sa att det var på grund av stress. Det gick över efter något år eller så, men sjukt jobbigt att behöva vänta ut det.

  Svara
 • Jag vet! Eller det låter i alla fall som att du har samma problem som jag hade. Du borstar nog lite för hårt. Om du är högerhänt så brukar det vara så att man börjar borsta på höger sida och där borstar man då också hårdast. Det är svårt att själv känna av om man borstar för hårt eller inte. Min tandläkare rekommenderade eltandborste med trycksensor, så den säger till om man borstar för hårt! Funkade jättebra för mig 🙂

  Svara
 • Hej Petra! Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig ang en ev styling i Göteborg för 2016. Antingen om du har vägarna förbi eller om du har kontakt med någon annan som utför detsamma i Göteborgsområdet. Du får jättegärna höra av dig på mejl. Tack på förhand. Alice

  Svara
 • Låter som du har tandköttsinflammation… Vinkla tandborsten så en del av stråna borstar vid/på tandköttskanten- man måste få bort bakterierna där. Då slutar det blöda efter ca 1v. Håll lätt grepp om tandborsten så borstar du inte så hårt…
  Lycka till – tandläkare Emma

  Svara
 • Har samma problem, lösning:
  – eltandborste (de andra rengör för hårt), håll elborsten med lätt hand
  – Corsodyl, finns på Apoteket, skölj två g om dagen. Världens bösta munskölj, har använt det i 20 år mot just blödande tandkött.

  Svara
 • Hej fina du!
  Jag har precis blivit premiumbloggare hos Bloggerfy. Hade varit kul om du ville kika in och kanske lämna en kommentar 🙂
  Kram till dig och dina läsare!
  http://goteborgsmamman.se

  Svara
 • Oj, om tandköttet blöder är det inte friskt. Jag har haft så lite och då är det för jag har fickor mellan tänderna som måste åtgärdas hos tandläkare. Går det för långt- lossnar tänderna. Du borde verkligen gå till tandläkaren och kolla 🙂 Sedan bör man ju gå varje år och titta att allt ser fräscht ut.

  Svara
 • Tandläkarstudent (som älskar din blogg!). Det låter som att du har inflammation i tandköttet. Att tandköttet dragit sig tillbaka kan bero på inflammationen (då stor risk för tandlossning om du inte går till tandläkaren) eller så är det borstskador (det får du om borstar du väldigt hårt). Använd mjuk tandborste, borsta 2 ggr/dag med fluortandkräm, tandtråd morgon och kväll. Läste att någon läsare tipsade om korsodyl — det är bra men bör endast användas som en kur i 2 veckor och inte användas direkt efter borstning (risk för missfärgningar på tänderna + motverkar tandkrämen så vänta minst 30 min). 🙂

  Svara
 • Om det blöder lätt från tandköttet så brukar de bero på inflammerat tandkött tror jag! de brukar iallafall min tandläkare säga när han petar i tandköttet för att se om det är ”inflammerat”

  Svara
 • Mitt tandkött blev jättekänsligt och blödde lätt när jag borstade tänderna. Sedan hade jag en smak av typ Järn i munnen hela tiden, min diagnos var att jag var gravid ☺️

  Svara
 • Det låter som du har en inflammation i tandköttet vilket inte är något att ligga sömnlös över. Jag hade exakt likadana besvär och min tandläkare sa att tandstenen som byggts upp längst nedre tandraden (precis som för dig) orsakade bakterier och därför inflammation i tandköttet. Jag blev skickad till en tandhygienist som tog bort all tandsten och efter det slutade tandköttet att blöda när jag borstade tänders och gör ont! Med andra ord som kommer allt bli prima efter ett besök hos tandläkarn 🙂

  Svara
 • Gravid?

  Svara
 • fick precis samma, trodde jag drabbats av tandlossning.. visade sig att jag var gravid..

  Svara
 • Det här är så sjukt. Jag var hos min tandläkare idag (har inte varit där på 7,5år pga samma anledning som dig + tycker det är så jävla obehagligt att jag undviker det), blev nekad att bleka tänderna för att jag inte varit på undersökning på så länge. Jag hade exakt samma problem som dig. Förlåt, men det forsade blod ur min mun och jag grät eftersom jag också googlat och ställt en diagnos på mig själv. MEEN det var inte tandlossning. Tandköttet tar lång tid på sig att bli normalt igen alternativt att det stannar kvar där det är nu. Jag fick en utskällning, sen klappade hon mig på axeln och sa att det inte gått så långt att jag kommer tappa mina tänder.
  Jag fick mellanrumstandborste (extremt mjuk) och en gel som jag ska borsta med morgon och kväll i två veckor, därefter återbesök pga att hon kunde inte göra så mycket eftersom det gjorde så ont.
  Det låter vidrigt, vilket det är. Men är så glad att jag gick dit i tid. Preppa med alvedon efteråt.
  Lycka till <3

  Svara
 • Hej Petra! Jag hade så skört tandkött när jag var gravid. Det blödde så fort jag åt något lite hårdare eller vasst som knäckebröd. Kram

  Svara
 • Nu kommer jag få en rejäl känga av alla duktiga tandläkare här men wtf…
  Använd inte den där jäkla gelen folk jiddrar om. Efter antal operationer, ”tandställning” och implantat så har jag använt den, Cordosyl eller vad det heter och det gav mig en hel del missfärgningar…
  Sen sluta med fluor. Alla mina vänner och min 30åriga sambo som har slutat med flour har fått märkbart bättre mun och tandhygien. Ett hål ”växte tillbaka” på min sambo efter att ha borstat tänderna med flourfri tandkräm i 1 år. Alla borde göra sin egna undersökning kring fluor och fråga sig själva varför det är bra för tänderna. Bra mot karies ja, för att det dödar allt i sin väg, (inklusive vårat iq och skelett) eftersom det är gift. Bland annat utvinner man flour (flouride) från olika industriers skorstenar, tex aluminium…. Jaja. Hoppas dina tänder blir bra igen 🙂
  Educate yourself.
  Du är grym Petra! Massa kramar <3

  Svara