Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

09:39 | mars 19, 2015

Vita avdomnade fingrar – Raynauds sjukdom?

4R2A3211

 Så här såg mina fingrar ut igår. Efter en promenad ute på 5 minuter. 

Senaste halvåret har något konstigt hänt med mina fingrar. Det började med att de domnade bort så fort jag gick ut. Och nu blir de gula, nästan vita och tappar känseln helt så fort jag går utanför dörren typ. Jag vet inte vad som hänt? Jag började googla på det och fick upp Raynauds sjukdom.

Har någon av er drabbats av det här? Gör man något åt det? Ganska jobbigt att fingrarna bara domnar av hela tiden. Jag kan knappt böja dem när de blir vita. Så här står det på wikipedia:

Vita fingrar, Raynauds sjukdomMorbus Raynaud eller Raynauds fenomen, yttrar sig i att fingrar eller tår vitnar. Detta beror på nedsatt blodflöde på grund av tillfälliga kramper i fingrarnas blodkärl.

Man skiljer på primär form, som uppkommer utan känd orsak, och sekundär form. Den sekundära formen orsakas ofta av skador från arbete med vibrerande verktyg, men förekommer också i samband med arteriosklerosSLE, tidigare köldskador etc. Vita fingrar uppkommer ofta i samband med kyla. Det är en biverkning som förekommer vid behandling medbetablockerare.[1]

Orsaken till den primära formen är inte känd, men man vet att det finns vissa ärftliga samband. Den drabbade uppmanas att sluta röka och att ta av sig alla ringar. Om inte ringar tas av kan kärlskador uppstå, som senare kan göra att fingret med ringen på måste amputeras[2]. Sjukdomen kan behandlas med hjälp av läkemedel mot kärlkramp.


35 kommentarer35 kommentarer om “Vita avdomnade fingrar – Raynauds sjukdom?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Har precis samma sak o även ett par vänner har likadant. Även mina tår kan bli sådär. Men nej, behöver ej medicineras

  Svara
 • Det bästa är väl att som alltid när man är orolig – ring sjukvårdsupplysningen, hör vad de tycker. Tycker de att du ska träffa läkare så är det så, annars bör det nog inte vara någon fara!

  Svara
 • Känner igen fenomenet, min man har också ”vita fingrar”. De blir alltid vita/gula så snart han ska göra något utomhus då det är kallt. Han har lärt sig att leva med det, han gör inget onödigt som riskerar att kyla ner fingrarna och håller dem alltid varma i vantar. Inget farligt vad vi har fått veta. När vi är ute på långprommis en kylig dag så håller jag honom i handen utanpå hans vante, efter en stund byter vi hand. Jag blir nämligen jättevarm om händerna när jag promenerar och överför mycket värme till hans händer på så vis vilket hjälper jättemycket, praktiskt och mysigt på samma gång 🙂 Nu kommer den varma årstiden och då är problemen som bortblåsta.
  Kramiz aka

  Svara
 • Har även jag haft detta sen typ puberteten och fått det diagnostiserat av läkare, finns en receptbelagd salva som hjälper litegrann men annars finns ingen medicin/botemedel eller liknande. Gäller att få igång blodcirkulationen och hålla händerna varma, det hjälper mig i alla fall. Absolut inget farligt och väldigt vanligt, speciellt bland kvinnor tydligen.
  Kram!

  Svara
 • Låter typiskt för raynauds fenomen. Helt ofarligt är det. Receptbelagd kräm (som nämndes) innehållande nitroglycerin kan skrivas ut av läkare. Absolut inget akut tillstånd. Vanligt att det uppstår när fingrar kyls ned, ex när det blåser, 20% av alla kvinnor har det tror jag man brukar säga. Sannolikt blir du tämligen besvärsfri nu under sommarhalvåret.

  Svara
 • Har varit ”drabbat” sedan yngre tonåren. Efter att ha förfrusit fingrarna under ridturer räcker det nu med en kall vindpust genom lägenheten så blir fingrarna vita. Det är jobbigt och gör otroligt ont ibland när värmen börjar komma tillbaka, har besökt läkare men precis som många skriver så finns ingen direkt hjälp att få. Har dock fått hjälp av en homeopat, genom olika tillskott som främjar cirkulationen och blutsaft upplever jag att problemet blivit bättre 🙂

  Svara
 • Du kan för säkerhetsskull kolla upp ditt blodtryck. Jag hade väldigt högt blodtryck en period och ett av symptomen var plötsligt avdomnade armar och händer.

  Svara
 • Hejsan, en läkarstudent med Reynauds här! Det är supervanligt, speciellt bland oss tjejer, och oftast hittar man ingen speciell orsak. Dock brukar man rekommendera (iaf i den region jag bor i) att man söker läkare som tar ett blodprov för att utesluta någon autoimmun sjukdom som kan ge samma symtom. Det är VÄLDIGT ovanligt, men bra att ha gjort så man slipper oroa sig:) Annars kan jag tipsa om att hålla sig varm generellt – om hela kroppen och inte bara händerna!

  Svara
 • Min mamma lider av den sjukdomen och har fått medicin från sin läkare som hon äter varje dag under de kallaste vintermånaderna, vilken då förbättrar blodflödet i händerna så att problemet inte uppstår. Sen är det också smart att investera i ett par varmare vantar.

  Svara
 • Hej!
  Händer mig alltid om vinterhalvåret när mina händer blir kalla. Är ju mest obehagligt men brukar gå över rätt fort :). Så du är inte ensam!

  Svara
 • Hej! Min lillasyster hade samma sak och hon kontaktade då en läkare som skrev ut ett recept på en speciell kräm som ökar blodcirkulationen. Så bäst är nog att ta kontakt med vården! 🙂

  Svara
 • kolla din sköldkörteln?!

  Svara
 • Helt seriöst Petra! Du måste börja klä dig varmare. Det är inte normalt att gå utan strumpbyxor mitt i vintern som du gjorde i vintras. Snälla ta hand om dig och låt inte blogghysterin (att alltid se perfekt ut i varenda outfit) äta upp dig! Vi som följer dig tar ändå inte efter dina outfits eftersom det är sommaroutfits! Hoppas det löser sig. Krya på dig!

  Svara
 • Jag har haft det där problemet i över tio år men aldrig funderat på det då det blir likadant för både min mor och min morfar. Det kan vara obehagligt och göra jävligt ont, men det ska nog mycket till för att man ska behöva amputera ett finger. Mina fingrar har hunnit bli grå väldigt många ggr innan jag hu nit in i värmen och jag har alla fingrar kvar! Bär alltid en massa ringar men har faktiskt märkt att det blir värre när jag har dem på så debrukar jag lägga i jackfickan när jag är ute.

  Svara
 • Detta bör du absolut gå och kolla upp hos en läkare. Raynauds finns precis som du skriver i primär form och är då relativt ofarligt. Vanligare är dock att detta är ett första symtom på en underliggande sjukdom. T.ex. Så är detta första symtom hos 75% av alla som drabbas av sklerodermi, kronisk bindvävsinflammation, som drabbar främst kvinnor. I vilket fall, så bör du kolla upp detta i tid och utesluta sekundär form.

  Svara
 • Hejhej
  Har samma sen kanske 10 år tillbak. Du behöver inte uppsöka läkare. Det gäller bara att hålla fingrar varma, kanske även dina tår är med om samma vithet? Det finns en kräm man kan få på recept om man ska vistas länge ute i kylan men annars behöver du inget särskilt förutom vantar 🙂 jag fick krämen när jag skulle stå på loppis en vinterkall dag tex.
  Den värre formen, att man skulle behöva amputera, tror jag gör förjävla ont så man nog inte skulle tveka att uppsöka äkare…

  Svara
 • Jag har samma problem, tappar känseln och all kraft i händerna. Ibland när jag varit ute på promenad kan jag inte vrida om mina nycklar i låset, dra ner dragkedjan på stövlarna osv. Då måste jag spola händerna i varmt vatten och vänta i några minuter till de ”vaknar till liv igen”
  Ett tips är att hålla handlederna varma!! Typ med lager på lager tröjor som går ner över handlederna, eller handledsvärmare… Det har hjälpt mig! 🙂

  Svara
 • Yeey jag är inte ensam!! Haha. Upptäckte att jag har Raynauds för några år sedan (eller okej sjävldiagnostiserade mig med googles hjälp) och läste då att 20% av alla kvinnor är drabbade men har fan inte träffat eller hört om en enda. Skönt att se detta och läsa alla kommentarer! Jag blir vit både om fingrar och tår och tror tyvärr att det enda som hjälper är att klä sig orimligt varmt om just händer och fötter, jag har faktiskt väldigt sällan lyckats hålla ”vitheten” borta eftersom jag tycker det är väldigt svårt att få just de kroppsdelarna varma, tycker att värmen inte riktigt ”når ut” till tårna eller fingertopparna. Plus att det är svårt att få plats med lager på lager-strumpor i skor och så. Men jag har vant mig med tiden, så det tror jag att du också gör! Kram

  Svara
 • Har det så under alla kalla perioder, bara att som alla andra klä sig supervarmt, enda som hjälper. Tog mig några år att inse men det blev bara värre och värre varje år. Jran

  Svara
 • Jag har också vita fingrar och tår, det enda som hjälper är att klä sig mer. Jag har fått en salva utskriven av läkare som ska vidga blodkärlen eller nått sånt. Biverkningen är dock huvudvärk. Som jag verkligen får när jag använder den.

  Svara
 • Jag har också detta syndrom/sjukdom sedan ca 13år tillbaka. Oerhört viktigt att klä sig varmt men för min del får jag det ändå. Bada i havet på sommaren, pool, hemma etc året runt. Får både i tår o fingrar. Gäller värma upp fingrarna för min del snabbt då blodet slutar cirkulera. O jag bor i Spanien sedan några år tillbaka o lider utav det ändå.

  Svara
 • Fan va sjukt, trodde jag var ensam om detta!!! Och skäms så mycket över det, mina vänner skrattar ofta åt mig när det blir så. Behöver inte ens vara ute länge men blir de för kalla är det kört. Så jobbigt. Varma vantar verkar vara nyckeln, men ändå. Jag röker inte ens

  Svara
 • Har haft så sen högstadiet men inte förrän för 2 år sen läste jag om detta i en tanttidning hos tandläkaren.. blev helt ställd.. har trott att ja har haft superkass blodcirkulation i ena handen. .är alltid kall, halva handen vit , röd & ingen känsel så fort ja går ut. . Rökte när ja va yngre så har alltid fått höra att den handen har men efter rökandet? Haha jävla cigg tänkte jag.. men sen läste ja de där & förstod äntligen va de var med min höger hand 🙂 bara ja går från bilen in t gymmet blir fingertopparna vita & ja får sitta som ett pucko & blåsa lite liv i dem innan passet drar igång
  Herreminguuu

  Svara
 • Åh det är exakt samma för mig, händer så fort jag kliver utanför dörren under vintern och de kallare dagarna!

  Svara
 • Drick ekologisk rödbetsjuice, minst 1 dl om dagen! 😀 Låter fett skumt, I know… men faktum är att rödbetsjuice förbättrar blodcirkulationen och gör kärlen mer elastiska. Sen är det ju inte dåligt att den förbättrar prestationsförmågan när det kommer till träning 😉 Finns studier på detta så googla så får du mer info.
  Hoppas du får ordning på det!

  Svara
 • Men fina Petra, istället för att skriva på bloggen och fråga om någon känner till detta RING 1177 ELLER TILL VÅRDCENTRALEN och boka en läkartid!!! Hör nu vad jag säger!!! 🙂 Det kan ju vara något annat och om det är detta så stod det ju att det fanns läkemedel. Ju förr du får detta kollat desto bättre! Lycka till och ha en fin lördag! Nu måste du ju såklart återkoppla till oss, dina läsare, så vi vet hur det går för dig!

  Svara
 • Är säkert ingen fara, men skulle definitivt gå till vårdcentralen och kolla upp för säkerhets skull, dumt å inte gå dit om det finns hjälp att få 🙂
  Jag hade exempelvis problem med svaga händer i en period (trodde jag fått MS….) men det var tydligen bara sköldkörteln som krånglade vilket är helt ofarligt, ibland skickar kroppen ut helt knäppa symptom på något som man inte hade någon aning om! Man ska försöka undvika att självdiagnostisera på internet, alltid bra att få det bekräftat av läkare så slipper du tänka på det 🙂 lycka till!

  Svara
 • Ingen fara! Har inte läst alla kommentarer men jag får sådär på tårna när jag badar på somrarna och ibland på fingrarna. Min mamma får det också och min mormor. Har stött på fler med samma sak. Morsan är läkare och säger att det inte är nån fara, bara dålig blodcirkulation. Spola med varmt vatten ett tag så går det över 🙂

  Svara
 • Försök göra ”väderkvarn” med armarna som hjälper att få blodcirkulationen fort och det känns så bra.

  Svara
 • Huuu! Hoppas verkligen inte att det är den sjukdomen! Tänk den dagen du blir förlovad eller gift, då vill man ju kunna ha en ring på fingret!

  Svara
 • Jag har exakt samma åkomma! Har haft det i många år vilket har varit skitjobbigt – både för händer och fötter. Har aldrig kollat upp det, men träning ska hjälpa för att få igång blodcirkulationen. Fast det hjälper bara lite. Har man det så har man det. Det gäller bara att klä sig bättre, tänkte även införskaffa en liten batteridriven handvärmare att ha i väskan. Batteridrivna sulor till vinterbootsen är också väldigt lockande när man står ute och fryser!

  Svara
 • Raynauds sjukdom är väldigt vanligt i befolkningen, framför allt den primära form hos kvinnor. Man vet som sagt inte orsaken, och därför kan inte behandlingen riktas mot en bestämd faktor. Fingrarna bliver vita av kyla eftersom det uppstår spasmer i de små blodkärlen – men det är som regel inte farligt. För att undgå vita fingrar rekommenderas det att hålla dem varma (handskar/vantar) när man är utanför, och evt. hålla dem i varmt vatten när man kommer hem.

  Svara
 • Hej , Jag har haft samma sak i sen jag var liten.. o började röka!
  Om du har de i fötterna så tipsar jag på sulor med ull på , över vintern! Har räddat mig från tårar och lidande vissa vintrar. Det bästa av allt är att ingen ser att du har dom! Jag har dom i klackskor/stövlar och sneakers. Det ser ut som en ull matta i form av en skosula. Jag köpte mina i Visby vid en ull butik, jag tror säkerligen det finns i gamla stan eller liknade. Även underbara vantar som man kan göma lätt i andra snygga vantar 😉
  Om det är någon som inte hört om det 🙂
  Kram

  Svara
 • Hej! Kanske liiite väl sent å kommentera detta inlägget nu men jag har googlat runt osv så kom detta inlägg fram men iaf,jag är snart 15år (blir det i augusti) å jag har i snart 1år haft rainaudssyndrom å det var supersvårt att ta in först att det var just det så jag började googla runt osv för läkarna sa först att de trodde det var rainaudssyndrom sedan mådde jag extremt dåligt vågade lixom inte ens byta strumpor/gå barfota då folk såg eller att de kunde se det var ganska jobbigt att leva med det då jag inte fick den hjälp å svar av läkarna men sedan gick jag hos kurator å hon hjälpte mig att försöka acceptera att det är rainaudssyndrom jag har,än idag känner jag mig ensam över att ha det syndromet fast att jag innerst inne vet om att andra kvinnor oxå har det. Jag brukar bada fötterna å värma dom i varmt vatten nån timme å tänka på att ha varmt om fötter å händer på vintern på sommaren blir det bättre å lättare för mig

  Svara
 • Jag har det även i brösten så amningen var tuff med första två barnen då jag inte visste att man ens kunde ha det i brösten, fick stora sår och staffylokocker och mastit så fick tidigt sluta amma. Med tredje barnen var jag förberedd, värmefläkt, elfiltar och halsdukar mm. Nu köper jag bara supervarma boots en storlek större för tighta saker gör det värre. Sen typ skidvantar för minus 30 så fort det blir under 15 grader ute så från aug. Luva med halsduk så det inte blåser på halsen och öronen är viktigt. Men jag har varit i 55 grader och det kom ändå så det är inte bara kylan. Ät regelbundet, sitt inte stilla för länge och träna mycket.

  Svara