window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

18:47 | maj 25, 2020

En lysande duo, Hög på bröstmjölk och Harry Ulf Anders Tungården.

Hej gänget!

Jäklar, vad dagarna flyger förbi! Vi har haft ganska mycket besök, så det har varit ett lite mission varje dag. Vi börjar varje dag med att gå en liten minipromenad för att handla lyxfrukost på något café i närheten. Sedan ska det ammas och plötsligt är klockan ett och så kommer gäster. Riktigt mysigt. På kvällarna har vi oftast bara myst järnet lilla familjen. Man blir ju lite sliten när man ammar under nätterna. Inatt ville Harpan inte alls sova, utan han skulle bestämt amma från 01.00-03.30. Så idag har vi varit lite trötta.

Idag var BVC här och gjorde hembesök. Harpan fortsätter stadigt lägga på sig som han ska. Frågade lite om mina ömma bröstvårtor, som just nu brinner under tröjan – men amningen verkar tydligen se bra ut, så jag hoppas att de ger med sig allt eftersom tiden går. Som barnmorskan sa: ”Det är som att gå in ett par fina skor, man får räkna med lite skavsår i början”. Håll ut brösten, snart ser vi soligare dagar.

Okej, nu till något annat än skavsår på brösten. Nu  ska vi prata livets lampa. För både jag och Carro fick en lysande idé att beställa hem den här godbiten från Gubi efter att vi överlagt noggrant över telefon. Carro fick hem sin före mig och skickade bildbevis. Amen succé!

Det är någon bugg i bloggen så bilderna blir galet dassiga. Men de har lovat att fixa det till ikväll, så håller tummarna för att det blir löst. Men fram tills dess får ni hålla till godo med lite livlösa lågupplösta bilder.

Jag pekade – och Lorpan fixade! Haha, rollen som nybliven pappa. Alltid på språng efter något.


Hej din lilla godbit! Ni ska få se finare bilder på dess rätta position så fort den hittat hem.

Förra veckan måste gått till historien. Har nog aldrig ätit så mycket bakverk i hela mitt liv under loppet av sju dagar. Några bullar om dagen är bra för magen. Varje gång Harpan äter så blir han oftast helt knockad. Som att han typ tagit morfin eller lustgas. Han ligger och skrattar för sig själv, hög på bröstmjölk.

Hello DILF! Vi har vågat oss ut på lite promenader. Men varje gång har jag velat gå hem lite tidigare. Blir liksom orolig att han inte andas eller är för varm. Men antar att man vänjer sig snart.

Jag är ju en riktig baglady – och har redan nu insett att det där bagageutrymmet under vagnen ligger riktigt risigt till. En gång hittade jag en ett år gammal bearnaisesås i min handväska, haha. Alltså det får ju plats HUR MYCKET SOM HELST UNDER HARRY.

Något som Burre fullkomligt älskar är babyinsatsen till den legendariska tripp trapp stolen. Vill typ köpa en till att ha på kontoret sen. Så soft att han ligger i samma höjd som oss bredvid matbordet. Perfekt när vi äter middag, jag sitter framför datorn eller är i badrummet. Det var Ida vår kompis som lovordade den insatsen som världsklass. Sedan är ju alla barn olika, men den fungerar kalas för Harry. Dessutom är den snygg, haha. Plus från mig.

HAR VI FÅTT VÄRLDENS SÖTASTE BEBIS? Haha, här är Harry nymjölkad och rätt nöjd med livet.

ORKAR EJ.

En dag hade vi pappa och hans Annika över tillsammans med Markus föräldrar på lunch. Beställde hem massa mat från mitt favoritställe Mahalo så det blev en liten  buffé på bordet.

Det här med att hitta plagg som man lätt kan amma i är en liten utmaning. Har bara slitit åt mig något snabbt i gardroben. Insåg till min glädje att vår Rivera klänning från Adoore är MAGISK att amma i. Eftersom man kan knyta upp överdelen framtill, stoppa ner tyget på den sidan man inte ammar och sedan hänga den andra delen över Harry och täcka bröstet. Man behöver liksom inte ens en filt.

Den får 10 av 10 amningspoäng, haha.

Vi överraskade våra föräldrar med att Harry skulle ärva deras namn. Så Harpan går numera under Harry Ulf Anders Tungården.


33 kommentarer



33 kommentarer om “En lysande duo, Hög på bröstmjölk och Harry Ulf Anders Tungården.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

  • Nämen Harry är ju ORIMLIGT GULLIG! Orkar ej!

    Svara
  • Här kommer världens bästa tips, som jag fick från min bm; trasiga bröstvårtor smörjes med bröstmjölk och luftas sedan ordentligt efter varje amning.
    Jag hade inga stora problem, men mina läkte på tre dagar.
    Lycka till!

    Svara
  • Jag gjorde samma och det fungerade jätte bra.

    Va söt han är!

    Svara
  • Ja. Lufta lufta lufta. Gå utan bh så mycket du kan. Googla ”Hamburger-greppet”. Den tekniken har räddat amningen med mina tre barn.

    Svara
  • Hej,
    Snabb grej bara- amningen skall EJ göra ont!!!
    Tog två kids att lära mig det.
    Det enda som behövs för att slippa sparka med foten in i en vägg varenda gång det skall matas, eller få lätt panik när man vet att det är dags igen är ett besök till gudarna på amningsmottagningen på Söder. (Finns fler men har ej testat dem). Ring dem! NU!
    Hej.

    Svara
  • +1 på den! Eller gå med i Amningshjälpens slutna grupp på Fb och be om råd, lärt mig såååå mycket där!

    Svara
  • Jaaa gå till Amsak! Jag gick på östermalm och fick sååå bra hjälp! De är säkert super på söder med 🙂 Ska inte göra ont. Man kan kolla upp läpp- och tungband med (säkert ngn som redan tipsat om det).

    Svara
  • +1 på den!
    Amningen ska ej göra ont. Gå med i gruppen och sök stöd. Min son hade kort bakre tungband som klipptes. Helt smärtfri direkt. Finns en grupp för det med på FB. Stödgrupp för kort läpp- och tungband.

    Svara
  • Precis som någon skrev så ska amning ej göra ont, sen förstår jag att det knappt hinner läka då de ibörjan ammas HELA TIDEN!! Men håller det i sig sök hjälp igen. För mig funkade att lufta bröstvårtorna och smörja med Purelan kräm. När det var som värst la jag in amningsinläggen i kylen och la på efter amning, så skönt när de ”brinner” men ha inte på för länge så du får mjölkstockning. Men just på bröstvårtan, så skönt!! Sen blir det bättre, och allt blir lättare när de blir äldre och får in mer rutiner även med sömnen, så se till att vila på dagarna nu i början när man får lite sömn på natten. Det vänder sen!

    Vilken guldklimp ni fått. Så söt!!

    Svara
  • Förresten när kommer förlossningsberättelsen??? Sååå nyfiken, älskar fölossningsberättelser, alltid så spännande!! 😍

    Svara
  • Harry är sååå söt så jag dör! Vilken färg har du på din stokke tripp trapp? Är det hazy grey eller storm grey?

    Svara
  • En Hazy Grey😊

    https://www.stokke.com/NOR/no-no/hoystoler/tripp-trapp/1001.html

    Svara
  • Har du testat denna magiska kräm? https://www.meds.se/purelan-kram-37-gram?gclid=CjwKCAjw2a32BRBXEiwAUcugiMydEmKYtZh-r-srYpaUCLLUJgrCC8wPFbYmtFaSSFKhZZ2npymAgBoC5JEQAvD_BwE Smörj innan och efter amning så blir det snart bättre. ❤️

    Svara
  • Har du testat denna magiska kräm på bröstvårtorna? Ska smörjas på efter amning och är räddaren i nöden. https://www.meds.se/purelan-kram-37-gram?gclid=CjwKCAjw2a32BRBXEiwAUcugiMydEmKYtZh-r-srYpaUCLLUJgrCC8wPFbYmtFaSSFKhZZ2npymAgBoC5JEQAvD_BwE

    Svara
  • Här kommer två oombedda tips som räddade mig. Lär dig att ligg-amma för då kan du slumra samtidigt som Harry äter. Sen ha alltid multimamkompresser på brösten.

    Svara
  • Underbart! så söt han är! Är också nyfiken på förlossningsberättelse :).

    Svara
  • Multi mam är bäst, jag har mina i kylen och unnar mig ett par per dag! 😂😂👍

    Svara
  • Gosen, han är jättefin!!
    Enda gången jag blir sugen på barn igen är när jag träffar bebisar. Jag älskar att kånka bebis men är inte mycket för att gå igenom de andra stadierna igen. Rätt skönt med en tonåring i huset som närmar sig att bli lite lätt självgående.

    Vad menar ni med att amning inte ska göra ont när nästan varenda mamma vittnar om att det gör ont första veckorna. Orimligt ont i och för sig men vad är hemligheten ?

    Svara
  • Hur tänker ni kring social distansering?

    Svara
  • Åh jag är så peppad på att få läsa din förlossningsberättelse – när kommer den? 🙂 Så ivrig haha!

    Svara
  • Ett superbra tips angående onda bröstvårtor är att smörja in dom med bröstmjölk så ofta du kan – läker såå bra! fungerar också på torr hud på bebis tex – det mest naturliga liksom – det fungerade för mig och finns ju lätt tillgängligt :-)!

    Svara
  • Alla sa att amning inte ska göra ont, men det är ju en person som äter från ens bröstvårtor. Det gör ju ont efter ett tag, oavsett teknik. Usch, var hemskt de första två veckorna. Men, det går över. Och det var inte alls lika jobbigt (fast inte inte jobbigt, om du fattar) med andra barnet, alltid något, haha.

    vad fin han är. Har en 5årig Harry och en 7-årig storebror hemma, kan verkligen sakna de där första bebisveckorna. Så oerhört mysigt. Kan fortfarande höra de där små grymtande ljuden och den lilla handen som ligger på ens bröst när de äter. Spela in amningsljuden, det är fint att ha kvar.

    Hoppas ni får några fina veckor i bubblan! Håller med tipset om att ligg-amma. Det var så jag överlevde. Man vaknade när bebisen var hungrig, drog den till mig från sin säng (hade sån insats där sängarna satt ihop) och lät honom äta uppbullad mellan mig liggandes på sidan och en amningskudde på andra sidan honom, medan jag somnade om.

    En barnmorska lärde mig det på bb och det gjorde att natt-ätningen blev mycket mycket lättare att hantera än om man ska upp och sätta sig någonstans och amma och sen lägga dem igen.

    Svara
  • Jag hade också en kort period av såriga bröstvårtor som jag trodde berodde på amningen men det visade sig vara svamp. Både pga att min bebis hade svamp på tungan (vit beläggning) och att jag använde amningspads dygnet runt vilket ger en väldigt härlig, fuktig miljö för svampen att växa i haha. Kändes som att bli huggen med nålar i bröstet vid amning.
    Räddningen var svampkräm från BVC och att lufta så ofta som möjligt (undvek behå om jag bara skulle vara hemma och slutade helt att sova med amningspads/sportbehå). För att slippa läckage höll jag istället en liten handduk mot bröstet som inte ammades. De små handdukarna tvättades hela tiden ändå pga kräks och annat så lite bröstmjölk gjorde ingen skillnad. Amning är ett krävande dygnet-runt projekt men också det mysigaste någonsin enligt mig 🙂

    Svara
  • GôllHarry! Alltså bilden på Markus & miniMarkus!😍👌

    Svara
  • Vill man få mig att kommentera en blogg så gäller det fasen att man har lite amningsbesvär att komma med för då tänder jag alltid till, haha.Min amningshistorik rymmer såriga bröstvårtor (Mina barn drack en & annan rosa pantern) mängder av mjölkstockningar med feber, svamp, två bröstbölder med dränage & många tårar.

    Visst kan det säkert vara så att amning kan göra lite ont i början, men det ska inte göra sparkaisoffbordetförattfokuserapåannansmärtaänsmärtanibröstet-ont. Att söka mer hjälp eller inte är helt upp till dig. Huvudsaken är att du inte väljer att avstå med anledning av att du känner dig besvärlig för det är du inte. Det kan vara jättesvårt för barnmorskorna att med blotta ögat se om allt ser rätt ut. Det är också olika hur känsliga bröst man har. Vissa kan slänga upp bebisen på måfå & det går bra ändå. Det är dessutom ett samspel, vissa barn gapar stort och ordentligt direkt & andra vill ligga & snutta på bröstvårtan. Inte rättvist med andra ord och en av många anledningar att man måste lyssna till sig själv och inte till andra.

    Jag såg att du hade mjölkstockning. Detta jävla mörker som känns som ett typfall där forskning som rör kvinnor inte alls prioriteras lika högt som forskning kring åkommor som kan drabba män. Hade med glädje slängt ur mig ett mirakeltips, men de finns väl tyvärr inte. Du har säkert läst allt vettigt och ovettigt som finns att säga om mjölkstockning. För mig funkade det bäst att:
    – Värma upp brösten ordentligt innan amning eller pumpning. Antingen med dusch eller med värmekudde.
    – Stryka (vill inte riktigt säga massera för man ska inte knåda hårt) över området knölen/mjölkstockningen sitter inåt i riktning mot bröstvårtan. Ta gärna lite babyolja på fingrarna så blir det ett lagomt glid så man inte råkar trycka för hårt & täppa till fler mjölkkörtlar. Variera med att köra lite pianofingrar & att köra bredare strykningar med tummen. Jättesvårt att förstå vad jag menar, man får prova sig fram lite.
    – Låt bebisens haka ligga mot knölen så att bebisen masserar den åt en vid amning.
    – Pumpa någon gång direkt efter amning om det känns som att bebis inte lyckats tömma bröstet.
    – Slänger väl in rådet om vitkålen också. Jag upplever att den hjälptmig ibland, men då har det varit mot de mildare mjölkstockningarna.
    – Om inte mjölkstockningen ger med sig eller om det blir outhärdligt redan första dagen (Jag hade drygt 41 graders feber en gång som fortsatte öka trots Ipren & alvedon. Då ska man inte stanna hemma trots att det står att man kan självbehandla) så ta dig till amningsmottagningen. Ibland krävs antibiotika för att det ska gå över.

    Med den här avhandlingen vill jag också säga. Du gör ett fantastiskt jobb som mamma!!! Även fast Harry är det viktigaste i era liv så är du fortfarande OCKSÅ DET. Så respektera dig själv & försök förstå att du också måste få tas om hand när du är sjuk eller inte mår bra. Kram till er alla!

    Svara
  • Men gud missade min poäng med att stryka med babyolja. Med fördel ska det här göras i en varm dusch & så handmjölkar man under tiden. Hur man bäst handmjölkar sig själv är också nåt man inte funderade så mycket på före barn, men sen står man där med mjölkstockning och x antal mjölkstockningar senare står man där & hade platsat på vilken 1700-tals ladugård som helst!

    Svara
  • Älskar din inlägg =)! Harry är en riktig godbit!
    Lufta tuttarna och testa vårtskydd att amma med. Läker snabbare då. Om Harry godkänner dom såklart 😉

    Svara
  • Hei!
    Jeg får ikke svar når jeg sender spørsmål til Adoore. Jeg får ikke bestilt Riviera settet til Norge. Sender dere ikke til Norge? 🙁

    Kram fra Tine

    Svara
  • Han är sockersöt!!!

    Svara
  • Finns inget mysigare än att mysa med en mätt bebis.

    Svara
  • Så fin han är!

    Mina barn är 10 och 12 år men när du pratar om bagageutrymmet under vagnen går jag igång, ÄLSKAR barnvagnar! Det är skitkul. Tror jag har haft 11 st olika🙈
    Saknade verkligen platsen jag kunde stoppa ner allt skit i.
    Nu är den tiden förbi såklart men köpte mig en lådcykel istället som är min mega handväska, haha!!

    Förresten, snygga solisar. Vilken modell? Ser att det är Ray Ban 👍

    Svara
  • Vet att många tipsar om krämer osv men det enda som hjälpte för mig var såna vårtskydd från medela att avlasta med mellan amningarna i början. Jag tyckte det gjorde ont med själva friktionen av tröjan bara och lufta funkade sådär. Hade dessa på mig jämt i början så vårtan fick utrymme och var drömmen! Rekommenderar till alla som har ont och alla tycker det hjälper! Testa!!

    Svara
  • Hej!
    Tack för en superhärlig blogg. Jag måste bara fråga – vad är det för färgkod på den gröna färgen? Håller på att leta efter den perfekt gröna till min nya lägenheten och det där ser ju ut att kunna vara det!

    Svara