window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

06:25 | december 5, 2019

Lyckolott i graviditetsbingo. Hormoner i schack. Enorma Meloner.

Jag tror att jag dragit livets lyckolott just den här graviditeten. Kanske kommer jag skratta åt detta om någon månad när jag fått ett bakslag eller svullnar upp som en blåsfisk. Men just nu mår jag så förbannat (peppar peppar ta i trä) toppen. Mår typ bättre av att vara gravid, än att inte vara det. Äntligen är mina galna hormoner som bara sprutade åt höger och vänster i schack. Känns som jag är mer jämn i mitt mående och typ utseende.

Min menscykel har ju alltid varit som en berg- och dalbana.

Veckan innan mens: Svullnar upp, känner mig allmänt ful och lite låg.
Två dagarna innan mens: Vill döda alla jag ser. Är ännu mera svullen.
Tre första dagarna under mens: Svullen och vill dra en påse över huvudet.
Veckan efter mens: LIVET ÄR PÅ TOPP. Månadens glänsdagar, känner mig snärt, peppad och glider runt på ett lyckorus.

Nu är det liksom veckan efter mens alla dagar.

Det enda som är tråkig är att man inte haggar loss på samma sätt över några glas rödpang, men just den vanan har jag ändå haft min beskärda del av i livet. Så några månader till känns helt klart överkomligt. Sedan är jag såklart mycket tröttare på kvällarna, vill inte linda in hela min graviditet i något sockersött skimmer, men annars toppen.

Däremot behöver ju inte det betyda att det går lika bra nästa gång. Min kusin Niklas fru Anna mådde som jag första graviditeten och andra gången spydde hon som en liten gris varje dag och blev sjukskriven. Så man vet ju aldrig. Men just nu ska jag njuta av nuet.

Måste höra med mina föräldrar om det finns någon sanning i mitt resonemang: ”Att de som är galet hormonella innan de blir befruktade hamnar i någon zen under graviditeten”. Antagligen inte. Ni vet väl att min mamma är barnmorska och pappa gynekolog? Funderar på om jag ska spela in en rolig v-logg med dem. Vi verkar ju vara en drös härinne som är på smällen samtidigt! Så kul ju!

Petra Tungåden hormeoner

Älskar att jag står med min favorit Bingo också på bröstbilden, haha. Kan vi prata om min hårfärg, ögonbryn och bruna linser, haha.

Kommer ni ihåg innan jag slutade med p-piller hur enorma mina bröst var och hur vätskefylld hela min kropp och ansikte var? Tre månader efter jag slutade med yasmine var det som att någon stack hål på mig och all vätskeansamling bara rann ut, tappade typ 6 kg i bara svullnad. Jag gick från en E- till en C-kupa. Minns att Forni brukade skämtade om att min bh-kupa var lika stor som hennes huvud och så satte hon bh:n som en hatt på hjässan, haha. Hur sjuk hylla hade jag? Man fattar ju att brösten inte sitter uppe som två bollar, när de fått kämpa med att byta storlek genom livet.

Tror verkligen vissa människor bara inte tål det tillskottet av östrogen. Medan andra inte känner av hormoner alls.


31 kommentarer



31 kommentarer om “Lyckolott i graviditetsbingo. Hormoner i schack. Enorma Meloner.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

  • Åh väldigt intressant detta :). Jag äter p-piller (yasminiell) och har gjort väldigt länge. Är 29 år och börjar bli sugen på barn, det allra bästa vore dock att bli på smällen efter sommaren eller liknande. Hur ska man tänka kring när man ska sluta med p-piller? Har hört fall där det tagit extremt långt tid innan det ”gått ut kroppen”. Är också livrädd för att få tillbaka all min acne samt tappa hår, som tydligen är en biverkning. Hur blev det för dig? Tacksam för svar 🙂 och stort grattis till er!

    Svara
  • Hej Anna! Jag vet att frågan inte var till mig men jag tycker verkligen att du ska sluta nu direkt om du vill skaffa barn inom en snar framtid (ja, till och med efter sommaren). Det kan vara en stor omställning för kroppen att sluta med p-piller.
    Det har tagit mig ett halvår att få en stabil menscykel och vi kämpar på med att bli gravida. Lycka till!
    Petra, skulle du inte kunna berätta lite om hur lång tid ni försökte bli gravida, när ni bestämt er för att försöka och lite mer om resans gång 🙂 Tack för grym blogg! Kram

    Svara
  • Nu talar jag bara utifrån mig, och jag har ju verkligen ingen läkareskunskap. Men jag har hört både och. För jag har blivit gravid en gång innan för en jädrans massa år sedan och det var precis när jag hade slutat med mina p-piller, och då fick jag höra att det var för att man kunde vara extra fertil precis efter.

    Men sedan har jag även hört motsatsen att det kan ta några månader innan festligheterna i kroppen vaknar till liv igen. Så räkna med att det tar några månader eller dubbelkolla med en barnmorska ; )

    Jag har inte ätit något previtilmedel på flera år. Utan kört på natural cycles.

    Kramar!

    Svara
  • När jag gick av mina yasminell följde ca ett år av acne och håravfall:)) går aldrig igenom det igen. Är inte på hormoner idag och lider av den pms Petra beskriver med samma typ av svullnad.

    Svara
  • Har kompisar som blivit gravida direkt efter att dom slutat med p-piller så är nog väldigt individuellt. Kanske sluta nu men komplettera med typ Natural Cycels tills du vill bli gravid? Då får du lite koll på din cykel och kan även när det är dags se när i månaden du är fertil.

    Svara
  • Jag hade ätit Neovletta i ca 8 år, slutade och blev gravid efter ca 2 mån så det där att det skall gå ur kroppen länge är nog isåfall olika 😉

    Svara
  • Jag har nyss fått mitt första barn och jag mådde bättre rent hormonellt av att va gravid än inte. Mina hormoner blev mer stabila kändes de som 🙂

    Svara
  • Har natural cycles fungerat felfritt för dig? Hur mycket skulle du säga att du har ”slarvat” med mätningar osv? Vill så gärna testa eftersom jag är så extremt trött på alla hormoner (testat typ ALLT). Jag är däremot livrädd eftersom jag för ett par år sedan provade ”räkna själv” på dagarna när jag var fertil eller inte, vilket fungerade i ca ett halvår tills jag blev oönskad gravid och var tvungen att hoppa på hormon-karusellen igen. Hur många år har du kört med appen? Tack på förhand!

    Svara
  • Natural cycles har fungerat felfritt för mig i mer än 2,5 år. Jag lever ett otroligt regelbundet liv, sover bra, vaknar samma tid varje dag på vardagarna och dricker väldigt lite alkohol. Jag är noga med att mäta varje dag förutom på helgerna och på semestern mäter jag faktiskt också fem dagar i veckan. Det är nog därför den fungerar så bra för mihg. Min mens kommer alltid när Natural cycles säger att den ska komma och jag har aldrig blivit gravid. Har man oregelbunden mens, sover oregelbundet och har en tendens att glömma eller missa att mäta så tror jag inte att Natural cycles passar.

    Svara
  • Haha älskar!
    Men får jag bara fråga vad du körde för preventivmedel istället för piller? Länge funderat på att sluta med piller själv, mycket för att tittarna blivit så stora sedan jag började!

    Svara
  • Mådde också bättre som gravid än inte gravid! När jag säger det så skrattar alla och bara ”mm okej”. Njut!

    Svara
  • Jag mår typ också bättre som gravid! Speciellt i början när man blev lite mjukare och mer avslappnad i kroppen. Även känt mig lugn och balanserad (förutom att det gör skitont om jag slår mig det minsta, smärttröskeln har dalat och jag börjar gråta av att slå i en tå… 😉 Känns typ som att jag har för lite hormoner i vanliga fall och att ett litet tillskott var bra för mig! Nu passar vi på att njuta så länge vi mår bra i våra graviditeter! Kram

    Svara
  • Sen jag gick min lilla Charlie har jag blivit extremt lugn och harmonisk. Det började redan under graviditeten.
    Jag har haft humörsvängningar hela mitt liv (och har kämpat med olika sorters p-piller) och har alltid varit orolig för att det skulle spåra ur när jag blev gravid, men det blev tvätt om. Graviditetshormonerna gjorde mig gott och nu efter 3 månader är allt fortfarande toppen. Jag har aldrig varit så lugn och positiv, inget stör mig. Hoppas att det håller i sig för dig också och lycka till med allt! 💗

    Svara
  • Så skönt att du mår bra, hoppas det håller i sig hela vägen!

    Svara
  • Åhh så skönt att höra hur bra du mår! Är i vecka 9 & ja tröttheten är ett faktum! När vänder de? Sedan är jag konstant hungrig & känner mig redan uppsvälld. Är de ens möjligt!!
    Kramar till dig

    Svara
  • Ja, men det gjorde jag med då ; ) Men sedan efter vecka 12 försvann det! Klart man är lite mera trött men inte som i början då det känns som något drogat än. Men mig inte alls lika uppsvullen nu, så tycker det blir bättre med!

    GRATTIS <3 <3 <3 till bebben!

    Svara
  • Tack Petra!!! <3

    Svara
  • Tack snälla Petra!!! <3

    Svara
  • Haha! Minns att jag lyssnade på ett avsnitt av Michaelas och Dashas podd som du gästade för mååånga år sen när jag va typ 15. Du berättade att du hade sjuukt stora bröst när du gick på ppiller och sen den dagen har jag tvärvägrat ppiller av rädsla att samma ska hända mig (som redan har stora bröst). Vågade mig äntligen på mellanpiller utan östrogen i somras, men är fortfarande rädd att brösten ska bli ballonger🤯🤯😂<3

    Svara
  • Kan du inte berätta i ett inlägg mer om din graviditet vad du har haft för symtom och när du börja känna symtom:)

    Svara
  • Haha känner igen mig i det du skriver! Jag mådde toppen i min graviditet tills vecka 28! Sen kom det psykiska + andfåddhet och kände mig som en flodhäst (trots att jag bara gått upp 3kg allt som allt hittills).
    I nuläget blev jag sjukskriven 50% för hemsk foglossning och galna förvärkar. Är i vecka 33:) livet..
    Kram

    Svara
  • Jag har mått toppen under graviditet och första månaderna med bebis. 🙏🏼 Visst jobbigt till och från att vara gravid men sån annan känsla i hormonerna, det blev liksom ett år av lugn i kroppen, önskar jag alltid kunde få må så. Men sen när mensen kommer tillbaks då är jag tillbaka på ruta ett igen. Den kom tillbaka 5 månader efter förlossningen med båda barnen.

    Svara
  • Okej, ska fan passa på att njuta järnet nu då, haha! När allt är i bra balans ; ) Kramar!

    Svara
  • Jag grät av avundsjuka när du avslöjade att du var gravid. Har ett riktigt pissår bakom mig med ”fertilitetsrelaterade” problem. Men i morse tog jag ett test och tamigfan så är det positivt. Är isf i vecka 4 nu, så lite efter dig, men nu behöver jag iaf inte läsa din blogg med så blandade känslor. Håller tummarna för att det går vägen.

    Svara
  • Grattis!!!!!!

    Svara
  • Hurra hurra hurra! Håller tummarna att allt ska gå bra för dig och din bebis! <3

    Svara
  • Men gud fick GÅSHUD!!!! WOW, grattis till dig!!!! Gud, vad glad jag är för din/er skull! Hoppas allt går vägen. Börjar nästan gråta här borta. Massa kramar!

    Svara
  • Tack! Vad fina ni är som håller tummarna med mig 🙂
    Nu ska jag bara komma på ett vattentätt sätt att mörka detta. Har min födelsedagsfest nästa vecka (bjöd ju in innan jag visste) och sen kommer jul och nyår och jag är så inte redo att berätta för familj och vänner än. Blir intressant. Är ju mer än glad men tajmingen kunde varit bättre haha.

    Svara
  • åh, stort grattis och lycka till!

    Svara
  • Så fin blå klänning!! Älskar färgen!! Är det också din design?

    Svara
  • Jajamän, den kommer dock först i vår ; )

    Svara