window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

15:33 | januari 17, 2012

Världens godaste köttfärssås!

Here you go! Ni frågade om receptet på världens bästa köttfärssås. Jag brukar äta den med sallad!

2 gula lökar
2 rivna morötter

2 klyftor vitlök
1 kalvbuljong
tomatpuré
kalvfond
500 g köttfärs
1 burk krossade tomater
1 matsked stark ajvar
2 teskedar sambal oelek
färsk basilika
10 cocktailtomater
färska champinjoner 
1 1/2 dl rödvin
salt
peppar

Bryn löken och champinjonerna, tillsätt en bit kalvbuljong, kalvfond och de hackade vitlöksklyftorna. Låt det stå och puttra. Ta sedan en stor kastrull häll i de krossade tomaterna, de skivade tomaterna, tomatpurén, den stekta löken, rivna morötterna och champinjonerna. Stek köttfärsen och häll även i den.

Blanda ner det resterande ajvarn, sambal oelek, rödvinet, salt, peppar, basilika – låt det stå och puttra i all evighet.

Gör gärna köttfärssåsen dagen innan så den får stå på lågvärme i flera timmar och mysa ihop sig! Det blir lite drag i köttfärssåsen med ajvarn och sambal oelek så gillar ni inte stark mat, skippa det.  


16 kommentarer



16 kommentarer om “Världens godaste köttfärssås!”

Lämna ett svar till Emelie - Divine Magazine Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

  • den ska jag prova! låter riktigt gott och jag har länge letat efter en god köttfärssås då jag uppenbarligen glömt hur man gör för de senaste gångerna har jag fått hälla ut den..

    Svara
  • måste testas!!

    Svara
  • Låter riktigt gott ju. =)

    Svara
  • Oj så god! den skall jag testa!

    Svara
  • Spännande! Alltid kul med en variation på den gamla klassikern…

    Svara
  • Måste jag testa nån dag. Låter supergod!

    Svara
  • Lagade detta för ett tag sen och det var så jäkla gott!! TACK för receptet 🙂

    Svara
  • Ser jättegott ut och ska laga den i kväll. Hittade dock inte ajvar i mataffären. Eller kanske ska erkänna att jag inte riktigt visste hur det skulle se ut och letade både bland tuber och glasburkar utan resultat. Glömt mobilen men googlade ajvar när jag kom hem och har nu sett att det är en glasburk jag ska kika efter nästa gång jag handlar.

    Svara
  • Lagade till den 2 timmar sedan, har stått o dragit till sig
    smaken, kan bara säga. Gud så god den blev aldrig
    smakat en sån god köttfärssås tidigare och detta är
    sagt vid en ålder av 65. Tack för tipset+++++++++

    Svara
  • Hej!
    Jag ska precis till att laga denna köttfärssås
    Funderar på hur mycket kalvfond ock kalv buljong
    Ska man ha i ?

    Svara
  • Va på willys och tänkte fixa köttfärs, sökte på just köttfärs och hamnade här. Köpte allt du skrev ner och hem och laga. WOW! Vilken köttfärsås. Tusen tack!

    Svara
  • Kan bara instämma HELT SUVERÄN (ok personifierade den något men 1000-TACK ändå)

    Svara
  • Väldigt lik en version jag brukar göra med parmesan ost som man lägger över sen.

    1-3 hackade lökar
    1-3 stora hackade morötter

    som du lägger i efter du stekt köttfärsen (stekt inte för hårt.)
    sen blandar du i löken och morrötterna och låter dem vara med på medel värme
    några minuter sen salta och peppra efter smak.
    sedan blandar du i

    500g krossade tomater
    2dl rött maglagnings vin
    1 nypa socker
    1 matsked oregano
    1 matsked timjan
    1 tesked salladskrydda
    1 kalvbuljong
    2 kryddmått cayenne peppar
    1 tesked rosmarin
    3 matskedar med tomatpuré

    sen koka på låg värme under lock i 1-1½ timma.
    ju längre det får stå ju bättre smak blir det. men skulle inte går över 1½ timma, då är det på egen risk :).

    sen kommer bästa delen
    Lägg på ett tjock lager parmesan ost på en fet portion and dig in 🙂 .

    Finns ju massa versioner av bolognese. Bara att man testar sig fram med kryddor etc.
    Men den brukar jag göra ofta så 😀 om nån vill ha ett till recept som är as gott.

    Svara
  • Väldigt lik en version jag brukar göra med parmesan ost som man lägger över sen.

    1-3 hackade lökar
    1-3 stora hackade morötter

    som du lägger i efter du stekt köttfärsen (stekt inte för hårt.)
    sen blandar du i löken och morrötterna och låter dem vara med på medel värme
    några minuter sen salta och peppra efter smak.
    sedan blandar du i

    (500g nötfärs)

    500g krossade tomater
    2dl rött maglagnings vin
    4 pressade vitlöksklyftor
    1 nypa socker
    1 matsked oregano
    1 matsked timjan
    1 tesked salladskrydda
    1 kalvbuljong
    2 kryddmått cayenne peppar
    1 tesked rosmarin
    3 matskedar med tomatpuré

    sen koka på låg värme under lock i 1-1½ timma.
    ju längre det får stå ju bättre smak blir det. men skulle inte går över 1½ timma, då är det på egen risk :).

    sen kommer bästa delen
    Lägg på ett tjock lager parmesan ost på en fet portion and dig in 🙂 .

    Finns ju massa versioner av bolognese. Bara att man testar sig fram med kryddor etc.
    Men den brukar jag göra ofta så 😀 om nån vill ha ett till recept som är as gott.

    EDIT. skickade in ny, förra missade vitlök

    Svara
  • Det är värkligen värdens godaste köttfärssås

    Svara
  • Denna köttfärssås har jag nu lagat ett flertal gånger och familjen bara älskar den. Så tack för receptet?

    Svara