window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

08:40 | september 4, 2020

Mat och träning som ger energi!

Nu har jag så smått börjat komma igång med träningen eller okej det har blivit väldigt sporadiskt senaste tiden eftersom jag haft så mycket på jobbet. Och orkar inte stressa runt med Harry. När corona kom och jag var höggravid och dessutom fick foglossning slutade jag träna helt. Har typ inte rört mig i sommar då jag inte ens kunnat gå längre promenader med Harry eftersom han inte diggat att ligga i vagnen och min fiffi tyckte det var på tok för tungt att bära honom i selen så långt. Jag känner fortfarande om jag står för länge med bärselen att det inte är jackpot för fiffi. Man vill ju inte lägga för mycket börda på sitt skrevs axlar efter den monsterprestationen med att pressa ut ett barn, känns jävligt otacksamt efter en sådan insats.

Vill känna mig stark igen. Längtar efter att ha någon form av fungerande magmuskler men förstår att det kommer ta tid. De har börjat dra ihop sig, men det finns fortfarande lite glapp i kommunikationen här och där. Så jag och Fannie, som är specialist på just mammaträning, kör på som ”vanligt” med resten av kroppen men håller alltid fokus på att jag aktiverar magen rätt. Och sedan gör vi massa astråkiga men nödvändiga mammamage övningar. Lite bitter på mig själv som inte gjorde övningarna tio minuter om dagen i mammamage appen som jag ändå tog mig tid att ladda ner och betala för. Så idag börjar jag. Tio minuter om dagen hemma med att vifta med armarna ovanför huvudet, pressa ner ländryggen och formulera ett vässande Ssssssssssssssss – så man verkligen aktiverar coren.

Känns liksom som att magen faller ut (pågrund av försvagade magmuskler) och rumpan trillar in i kroppen. För att man så naturligt trycker fram höften, framför allt när man bär runt Harry, ens höft och mage är ju så bra stöd att bära honom på. Den klassiska ”mammaställningen”. Jag är redan ganska överrörlig och vig – så blir nog extra påtagligt för mig.

Jag gillar ju att se resultat och blir mer sporrad av det. Så nu har vi mätt kroppen. Kommer absolut inte hålla på min någon diet, utan fortsätta äta det jag vill – men inte varje dag. Eller så här känner jag: jag vill äta mat som ger mig energi. Har ätit så tung, mastig mat hela året som man nästan behöver en powernap efter. Men jag känner ett sådant starkt behov nu av peppig mat. Och mer grönsaker, juicer och fräsch mat helt enkelt. Mat som gör att man håller sig på topp och inte får sådana jävla dippar. Haha, vad som helst som gör mig pigg. Said every mom. Har beställt så mycket Foodora senaste tiden att jag blir mörkrädd. Så nu är det dags att damma av vår spis och börja laga mat hemma i den mån det går.

Att man sedan unnar sig en liten bulle här och där och absolut lite godis hit och dit  är ta mig tusan det minsta man är värd. Men nu är det slut på en tung pasta varje dag, man somnar ju efter halva måltiden när allt lagt sig som en tegelsten i kistan.

Två recept som går varmt här hemma är:

Zeinas Saftiga Kycklingfilé i ugn. Alltså vardagshjälten. Jag drar även in lite broccoli, någon potatis, blomkål i ugnen och gör en god sallad till.

Larb – Thailänsk svingod taco typ med ris, mynta, koriander, lime, fisksås, kycklingfärs eller vegofärs.

Har ni mer bra vardagsrecept som ni kan dela med er av?

VAD ÄR ERT GO TO RECPET SOM NI GÖR HEMMA PÅ VARDAGARNA? Kan ni inte kommentera, så man kan få lite inspo.


31 kommentarer



31 kommentarer om “Mat och träning som ger energi!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

  • Litet Tips! Byt till sittdelen. Iallafall vår bugaboo funkade perfekt. Bytte när ungen vår var 3.5mån. Vår unge satt som en smäck där och älskade vagnen från då.
    Man kan ju liksom ha sittdelen ”ligg positon” fast endå ser dem lite mer😘
    Alt. har adapter med babyskydd på vagnen.
    Löv your blog.

    Svara
  • Vi återkommer ofta till vår snabba ”kålpudding”. Köper färdigstrimlad vitkål, steker köttfärs och lök. Lägger allt i en form och på med lite grädde och in i ugnen. Enkelt och gott.

    Svara
  • Jag gillar att göra bulgursallad (med typ tomat, rödlök, lime, gurka – vilka grönsaker som helst egentligen) och sedan steka på färdigmarinerad tofu HÅRT så den blir riktigt krispig. Sen bara blanda i den i bulgursalladen, strössla på lite fetaost och koriander! Tar max 15 min!

    Svara
  • Hej! Jag har en liten fyramånaders gostjej som precis som sin storasyster vägrar vagnen. Min räddning har varit bärsele och snabblagad mat. Har ätit omelett till lunch säkert fyra dagar i veckan sedan april. Slänger i det vi har hemma, ägg, ost, kanske lite svamp eller broccoli! Superenkelt och mättande!

    Svara
  • Varm couscous-sallad med halloumi:
    Lägg följande på 2 plåtar med bakplåtspapper;
    1 paprika i bitar
    4 tomater i bitar
    1-2 halloumi i kuber
    1 skivad rödlök
    färsk harricot verts
    kalamatioliver
    Ringla över olivolja
    Stoppa in plåtarna i ugnen på 200 grader varmluft, ca 15-20 minuter. Salta allt när du tar ut dem
    Undertiden, koka ca 5 dl couscous i en kastrull
    Riv ner skalet från 1 citron och pressa ur saften i couscousen.
    Blanda allt i en stor bunke. Saften från tomater och halloumi ska med ner i bunken då detta gör allt saftigt och sätter smak. Salta eventuellt lite till efter smak.

    Svara
  • Min version av Pasta Rosso med mängder av ”dolda” grönsaker som 5-åringen (och maken) inte äter. Använd matberedare för mindre stök och bök.
    3 morötter
    2 selleristjälkar
    Massa vitlök
    1-2 gula lökar
    Färsk svamp
    1/2 zucchini
    1 burk passerade tomater
    1-2 dl matlagningsgrädde alt lätt créme fraiche
    Salt/peppar
    Oregano eller basilika
    Riv alla grönsaker i matberedaren.
    Stek i lite olja på medelvärme 5-10 min till grönsakerna blir mjuka. Häll i resten av ingredienserna och låt småputtra 10 min. Smaka av. Om såsen ska serveras till småkräsna gäster kan man mixa såsen slät men tycker den är godast som den är. Servera med pasta, parmesan och en god sallad. Lycka till!
    Tack för en härlig blogg!
    P.s. testat appen Tät? Toppen för trötta fiffis…

    Svara
  • Udonnudlar med kimchi!
    https://www.ica.se/recept/udonnudlar-med-kimchi-726408/

    Asgott och tar max 10 minuter att laga. Tips är att byta bacon mot sidfläsk (lite matigare och inte så salt) och det går självklart bra att ha vilka nudlar som helst. Glöm inte att pimpa med lite böngroddar 😉

    Svara
  • Vår vardagsfavorit är ugnsbakad lax med rostad sötpotatis och fetaostcreme. Så gott!

    https://www.linanilsson.se/uncategorized/fem-middagssfavoriter-del-1-ugnsstekt-lax-med-rostad-sotpotatis-och-fetaostcreme/

    Svara
  • Wow, var är ditt träningsätt ifrån? Även kepsen var så snygg 🙂

    Svara
  • Vi har alltid lax som go to! Köper en helsida lax, på med kryddor man gillar (typ citron, chili, salt, peppar) och in i ugnen. Sen kör man sallad + bulgur/potatis/havre till och färdigköpt aioli. Så himla gott och laxen räcker även till sallad dagen efter! Och det går ju att variera kryddning och tillbehör och sås massor 😃

    Svara
  • rödbetsbiffar med sallad. bara riven rödbeta, kidneybönor som är mosade, riven gullök och salt peppar. eller ziccinibiffar.
    soppor av alla dess slag. favorit är grönkålssoppa med kikärtor, persilja och en klyfta citron över.
    ugnspannkaka med massa grönsaker, potatis, en stark korv och halloumi med ex tzatziki eller fetaoströra med vitlök och timjan.

    Svara
  • Heja dig!! 🙂
    Mitt recept jag gör om jag verkligen inte orkar laga mat, och pluset är att den blir godare när den har stått till sig någon dag också. Kan inte bli bättre!
    HALLOUMILASAGNE
    1 pkt halloumi á 200g
    Lasagneplattor
    1 zucchini
    vitlök
    körsbärstomater
    Ajvar relish stark
    2 dl creme fraiche
    riven lagrad ost
    pumpakärnor
    Hyvla zucchinin på längden och stek mjuk med finhackad vitlök i panna med rapsolja.
    Skiva halloumin i skivor. Blanda ihop creme fraiche med önskad mängd ajvar (jag brukar väl ha nån dl).
    Varvar sås, lasagneplattor, halloumi, tomater, zucchini och avslutar med riven ost och pumpakärnor.
    In i ugnen på 200 grader ca 25-30 min.

    Knappt ingen förberedelse, gör sig självt i ugnen och perfekt som matlåda.
    Jag hade i färska kantareller sist och det var en succé! Tänker att det är en bra rensa kylskåpet-rätt.

    Ha en trevlig helg 🙂

    Svara
  • 2 pkt halloumi ska det vara 🙂

    Svara
  • Tipa på enkla och snabba vardagshjältar följer:
    – Halloumistroganoff med ris.
    – Stekt laxfile med sesamfrön, kall sås och valfri kolhydrat, brukar köra ris eller klyftpotatis.
    – Halloumiwraps – stek halloumi och lägg i wrap med alla grönsaker du diggar och sen någon go sås eller dressing.

    Det jag kom på nu. Rester är annars det bästbästa. Ser alltid till att laga för två dagar så andra dagen gör micron jobbet 🙂

    Svara
  • https://www.ica.se/recept/ugnsbakad-lax-med-rostade-gronsaker-725975/

    Superenkelt & hyffsat snabbt!

    Svara
  • Lax med teriyaki sås och Sanna Marias Wasabi/Sesam krydda på toppen är sjukt snabbt och lätt. Steker på lite blandade grönsaker till.

    Svara
  • Tonfiskröra! Med typ: tonfisk, grekisk yoghurt, rödlök, soltorkad tomat, soltorkad tomat pesto, sambal olek, salt peppar lite lite honung.. 🙂 Med grönsallad eller på linkaka/fröknäcke. Gör en stor batch och ha i kylen.

    Svara
  • https://undertian.com/recept/kikartsgryta-i-rod-currysas-som-ger-manga-matlador/
    MAGISKT GOTT! känner mig som en professionell kock när jag lagar den strö över lite jordnötter och det blir 10 poäng. Finns så många goda, enkla, billiga och snabba recept på undertian😍

    Svara
  • Vart hittar man dina sanslöst snygga skärbrädor?
    Hoppas du har en trevlig helg!

    Svara
  • Halloumistroganoff med ris och en sallad!!

    Svara
  • Vad grym du är med träningen! Hejja!
    Mitt tips till dig är att köpa en riskokare.
    I den kan du göra bulgur, mathavre, osv osv men också såklart SVART ris (så gott och bra!) och råris med mera.
    Det spar jättemycket tid istället för att hålla på med kastruller.
    Med tex svart ris i botten kan du ju göra din egen poke Bowl?
    Svart ris
    Ägg
    Kimchi
    Gurksallad (sån med soja, vitlök, sesamolja och lime)
    Tufo

    Ett annat snabbt tips är
    Shashuka
    Gör bara en vanlig tomatsås med paprika men ha i extra mycket kryddor (spiskummin, kanel, gurkmeja, rökt paprikapulver etc och vitlök)
    Kläck sen i några ägg och låt dem ligga i tills dom blir klara

    Sen finns ett recept jag jag minst 2 ggr i veckan som tar 15 minuter att göra

    Fast frijoles
    2-4 vitlöksklyftor
    1-2 chilis
    Koriander hackad (kan också vara fryst, den är bättre en den där man köper med typ 3 små strån)
    Tomatpure lagom
    2 kidneybönor med vatten (inte sådana som är inlagda i sockervatten, utan ”vanliga”)
    1 grönsaksbuljong

    Stek vitlök, chili, tills innan vitlöken blir brun.
    Ha sen i två paket kidneybönor inkl vattnet i förpackningen + 1/4 av koriandern samt buljong och tomatpuré.
    Koka ner tills det blir mindre och mindre vatten. Ha lite vatten emellanåt och smaka av! Koka totalt kanske 15 -20 minuter, först lite hårdare sen mer puttrande.

    När det är klart ät med ris/koriander och gärna en Pico de Gallo eller nåt annat sur-starkt 🙂

    Ska bli kul att följa din träning!

    Svara
  • Vet inte om det är nyttigt, men smörstekt torsk med bacon bitar och kokt potatis är sååå gott. Och lite sallad till såklart 😍

    Svara
  • Hej! Jag har börjat byta ut hälften av mina kolhydrater till ugnsrostade grönsaker! Så mitt tips är att fylla kylen med massa grönsaker och ugnsrosta! 🥦🍆🌶🥕😋Så basen (halva tallriken) på tallriken är grönsakerna (och då menar jag inte nån tråkigt tomat och gurksallad, utan masa gott man kör i ugnen och sen med örtsalt på)! EXTREMT GOTT! Och något som är sjukt gott och enkelt är stekta kikärtor med kryddor man gillar, jag kör spiskummin, paprikapulver, vitlökspulver och örtsalt! Så smaskigt och enkelt! 🙌🏻
    Sen gör jag även en stor grynblanding (Kokar ex quinoa, mathavre och bulgur tsm i 12 min) som jag har i kylen hela veckan! Så kan man bara slänga ihop nåt lite snabbt, perfekt om det blir grönsaker över också!
    /tvåbarnsmamman som var trött på pyttipanna och korv 🙋🏽‍♀️

    Svara
  • Imponerad över hur du bjuder på dig själv och er så trygg i din mammaroll. Så bra förebild!

    Svara
  • Vart är tavlan i badrummet ifrån?

    Svara
  • Mmm vilket triggande inlägg, alltså om man redan är normsnygg och smal måste man inte lägga upp bilder och skriva hur man ska bli smal igen?

    Svara
  • Belugabolognese!

    4 portioner:
    Koka tomatsås på ditt favoritsätt på 1 burk/tetra tomatkross.
    Koka samtidigt 1,5-2 dl torkade belugalinser i en separat kastrull. När linserna är klara häll av dem och rör ned i tomatsåsen. Servera med quinoa, fullkornsris, matvete, pasta, etc. Toppa med mozzarella, fetaost, stekt/grillad halloumi eller parmesan.

    Om tiden är riktigt knapp går det ju att köpa exv. färdigkokta linser på tetra samt färdig tomatsås och värma på. Perfekt att ha hemma i skafferiet!

    Svara
  • Fiskwallenbergare! Mixa upptinad torsk med ägg, salt och persilja, forma till biffar och stek. Servera med kokt potatis och en härlig sallad och sås. En rätt som jag gör varje vecka till matlåda är kockos/morotssoppa. Koka morötter, lök och vitlök med grönsaksbuljong, ha i i burk med kockosmjölk, ingefära och chili och mixa till en slät soppa. Vill man ha med protein/kolhydrater är det bara att slänga i kyckling, pasta eller vad man nu gillar.

    Svara
  • En liten undran, vad händer med her hour? Ska det läggas ner?
    Är ganska lite inlägg och puffar om våren ligger högst upp. Vore synd för det kändes intressant när det var dom mest aktivt men förstår om du/ni har mycket med annat nu.
    Tack för toppenbra blogg, snälla fortsätt som du gör med bloggen! (Gör inget om det uppdateras sällan)

    Svara
  • Lax och grönsaker (oftast sötpotatis, broccoli och rödlök) på plåt i ugn med färdigköpt tsatsiki. Enda man behöver göra är att hacka grönsakerna. Tjoff in i ugnen, klart! Skitenkelt, skitgott och bra mat. Äter det varje vecka 😊

    Svara
  • Fick själv inspiration av en chèvre chaud sallad i helgen. Bara blanda stekt grönkål, rödbetor, sötpotatis, chèvre, walnötter (med honung)!

    Svara