window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

09:01 | mars 20, 2020

Vart är vi på väg?

Min kompis skickade över det här klippet från Aktuellt igår, där Kerstin Hessius lyfter problematiken. Kolla på klippet 19 minuter in i sändningen. 

Igår kväll hade jag ett litet mental breakdown. För det känns som att allt håller på att raseras och glider ur mina händer. Det ser inte bra ut.

Om det fortsätter så här och vi inte börjar leva igen och håller igång samhället så går vi mot en depression och en enorm arbetslöshet. En riktig lågkonjuktur. Jag vet inte om folk är beredda på den den smällen, bakslaget och dominoeffekten som kommer att golva oss. Nu kanske folk faktiskt njuter lite av denna misär. Ta mig inte på orden, förstår att ingen någonsin hade velat att detta skulle ske eller att någon skulle blivit drabbad. Men menar mer att man kan sitta hemma och jobba, ta sovmorgon, långpromenad runt Djurgården i solen med en kaffe och bulle mitt på blanka dagen – att varje dag är som en helg. Man kanske också tror att man själv inte kommer bli drabbad, men vill bara understryka att alla sitter i samma sjunkande båt. Du kanske inte kommer bli av med ditt jobb, men folk i din närhet kommer mista sitt arbete, arbetstillfällena kommer att minska och depressionen vara ett faktum.

Nu var det ganska hårddraget, men NÄSTAN ALLA FÖRETAG SITTER I KRISMÖTEN hela långa dagarna.

Alla postar på instagram ”att de bara vill ha det tillbaka sin vardag”. Men ens vardag kommer inte se likadan ut om detta fortskrider i samma tempo.

Jag förstår att folk har panik, men våga dig ut om du inte är sjuk eller har någon i en riskgrupp i din närhet. Det tåls att säga igen – stöd dina favoritbutiker, restauranger, blombutiker, skönhetssalonger. Beställ hem annars. Gör allt med försiktighet och enligt de åtgärder som folkhälsomyndigheten rekommenderar.

Är stolt över att Sverige vågat stå emot trycket och inte bommat igen helt som andra länder. Är det rätt beslut? Det återstår att se. Eller rycker vi bara av ett plåster betydligt långsammare? Kanske hade folk vågat sig ut mer om man utlöst två veckors karantän och sedan såg till att allt gick tillbaka till det normala med försiktighetsåtgärderna i ryggen.

Den här krisen är så svår för det finns två sidor av myntet och just nu känns det som att vi bara valt att se ena aspekten. Jag försöker inte på något sätt förminska viruset, de som blivit drabbade och dess spridning. Men är det rätt väg att gå? Jag vet inte. Vad tycker ni?

Var det rätt att självmant isolera sig eller borde endast riskgrupperna isolerat sig och resten vidtagit alla rekommenderade åtgärder? Även om vi inte är satta i karantän så lever många så. Nu talar jag alltså enbart utifrån Sveriges perspektiv och inte andra länder som Italien.

Jag är en inbiten optimist som tror att vi kommer ta oss ur det här. Vi kommer hitta rätt väg tillbaka om än lite omskakade med lite mindre pengar på fickan med nya värderingar, bättre hygien, mer medmänsklighet, bättre uppskattning och högre löner åt vården och förhoppningsvis i den mån det går hälsan i behåll.

Och jag vill verkligen inte sitta här och påstå mig vara någon hobbyexpert inom ämnet. Eller influera er att att ni ska tycka som jag. Jag vet lika som alla andra. Det här är bara mina tankar och funderingar som gnager konstant innanför pannloben.

Jag vet att ni kanske går in hit för att fly verkligheten en stund, men just nu skakar viruset om mitt liv rejält att jag var tvungen att vädra mina tankar. Och då har jag en backup, men kan inte ens sätta mig in i det mörkret och hopplösheten som många företagare känner just nu. Många har investerat allt i sin livsdröm, sitt livsverk, belånat sig över huvudet, har en familj att försörja och ge mat på bordet.

Så nu ska jag försöka att tänka på något annat för en stund. Jag behöver något peppigt idag. Tror inte all den här stressen är bra för Harry <3


65 kommentarer



65 kommentarer om “Vart är vi på väg?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

  • Jag hade helst inte suttit hemma och jobbat, hade mycket hellre suttit på jobbet. Ser det som att jag gör det för att folk som inte har möjlighet att sitta hemma ska kunna sköta sina jobb så det blir färre människor ute i samhället.

    Svara
  • Hade alla gått i karantän tidigare hade det inte motverkat något, då hade vi fått en enorm spridning när alla väl kommit ut. Karantän för tidigt är fel och farligt.

    Svara
  • Vårt jobb håller sig inte flytande hur länge som helst så jag hoppas verkligen på ett mirakel. För alla.
    Än så länge är vi på kontoret (färre än 10 pers och alla har egna rum) och dottern i skolan. Vi tar det lite dag för dag.

    Svara
  • När folk börjar dö hej vilt kommer det vara det största problemet att ha och göra med. Men ingen vill öppna ögonen. Varför skulle inte det som händer i Italien hända här? Vi testar inte ens folk längre utan har helt kapitulerat och gör inget för att begränsa smittan. Det kommer bli mycket värre än detta. Folkhälsomyndigheten har fått fria tyglar och en idiot håller i rodret som går mot WHO. När vi väl gör något kommer det vara för sent. Naiviteten i detta land får mig att häpna.

    Svara
  • Håller med dig. Folk pratar enbart ekonomi och ingen nämner liv. Finns det inga människor kommer företagen också att gå under. Stötta liv istället för företag, hälsan är det VIKTIGASTE en har. Men här verkar det vara pengar.

    Svara
  • Kan sånna som ni snälla försvinna från Petras blogg.

    Svara
  • Men kära nån, bara för att man oroar sig för folks plånböcker betyder väl inte det att man skiter i om folk dör? Så märkligt att utgå från det.
    Vi ränner inte runt och letar upp smittade personer att umgås med bara för att vi tar en promenad till kontoret. Vi träffar inte våra äldre föräldrar just nu heller för att inte utsätta de för ev smitta. Skulle jag få minsta sjukdomssymptom kommer jag att hålla mig hemma. Vad ska jag mer göra tycker ni? Slut andas?

    Svara
  • Men problemet är ju att om vi går in i en ekonomisk depression. Alltså värre än lågkonjunktur. Så är det folks liv som står på spel. Cancerforskning och vård kostar pengar. Pengar som vi inte kommer att ha. Att rädda för tidigt födda barn är ngt vi kan göra i Sverige. Det gör man inte i andra länder. Det kostar pengar. Osv osv.
    I Grekland under krisåren dog faktisk folk.
    De som dör nu (merparten) är män över 80 med underliggande sjukdomar. De kommer att dö i framtiden också om vi inte har skatteintäkter nog att vårda dem.

    Svara
  • Pengar är viktigt för att rädda liv. Vårt samhälle måste ha en fungerande ekonomi (pengar) för att kunna ha en fungerande sjukvård, ett fungerande rättssystem, för att folk som lever lön för lön ska kunna känna trygghet i att de har tak över huvudet och mat på bordet osv osv. Det är ett otroligt komplext problem vi står inför, och den som tror sig veta det enda rätta svaret förstår inte vidden av det.

    Svara
  • Till Anonym!
    Det dör 300.000 varje år i influensa. Corona är inte i närheten av den siffran ännu. MEN för riskgruppen är den farlig, så är det. Och smittspridningen är mer intensiv med Corona än Influensa, därför det är så viktigt att man inte hälsar på gamla, att man tvättar händerna noga osv just för att de som är i riskgrupp inte ska drabbas pga smittspridningen. Hittills har de som dött i Sverige haft minst 2 andra sjukdomar i kroppen, ex lunginflammation, influensa osv, så det är fel fakta att Corona bara tar massa liv på en fullt frisk person.

    Svara
  • Åh! I feel you. Är också gravid (vecka 31) och katastroftankarna blandas med optimism. Vet inte vilken fot jag ska stå på. Är sjuksköterska på infektionsavdelning (sjukskriven just nu pga komplicerad grav) och vet ju hur situationen ser ut på sjukhusen. Inte så rogivande. Tänker på mina underbara kollegor som kämpar i stormen. Också orolig för alla människor som kommer att förlora sina jobb och sina livsverk. OCH deppig över att pappa/partner/anhörig ej får vara med på BB. Orolig över att behöva förlösa lilla snutten med Corona i kroppen. 😣

    Jaja, vet egentligen inte vad jag ville säga förutom att du inte är ensam med alla tankar.

    Massa kramar till dig och lilla Harry!

    Svara
  • Sluta sprida osanning. Det gör man inte under en sån här tid. Man får ha med sig en anhörig under förlossningen så länge den personen inte har några symptom. /Barnmorska SÖS

    Svara
  • Ja under förlossningen men på BB får inte partnern vara med utan endast mamma och barn. Så är det i all fall i Göteborg.

    https://www.gp.se/nyheter/göteborg/bb-stoppar-partners-bara-för-mamma-och-barn-1.25477970

    Svara
  • Oj, vad otrevlig du är Petra Andersson barnmorska på SÖS. Har inte skrivit någonting om förlossningen utan om eftervården på BB. Och på Östra i Göteborg får anhörig ej vara med på BB. Vet inte hur det ser ut på SÖS men som barnmorska borde du väl veta att alla i Sverige inte föder på SÖS? 😊
    Vore trevligare med en härligare attityd höru. Förhoppningsvis är du trevligare på jobbet. KRAM!

    Svara
  • Petra A, gillar inte att lägga mig i andras business men när du är otrevlig i onödan kan jag inte låta bli. BN skriver inte att man inte får ha med sig en anhörig under förlossningen, utan att man inte får det på BB. Vet inte hur det ser ut på alla sjukhus, men på Sahlgrenska tex är det numera inte tillåtet för anhörig att följa med till BB-avdelningen efter förlossningen. Det som BN skriber är alltså ingen osanning.

    Svara
  • Jag är själv så deppig över detsamma. Jag ska inte ha barn för än i slutet av juli men kan knappt tänka på annat!

    Jag bor i Västerbotten som än så länge har 2% av Sveriges rapporterade fall och redan nu så stängs portarna på förlossningen och BB för partner som har förkylningssymtom oavsett slag. Ärligt talat tycker jag det är förkastligt. Det finns inte resurser att testa partner för Corona så istället portas alla med minsta snuva. När i vanliga fall de flesta förlossningensavdelningar tillåter partner med influensa, magsjuka och allt annat vanlig tid (och då i enkelrum så de inte träffar andra) eftersom det är väldigt speciellt med just en förlossning.

    Kommer säkert mest resultera i att de förkylda partners som kan kommer att ljuga om sina symptom om det går att dölja för att kunna vara med 🤔 Så bättre hade varit om det ordnats något säkert sätt att isolerat kunna ta emot mammor och partners med symptom.

    Svara
  • Internationell forskning berättar för oss att DU smittar innan symptom och dina symptom kan vara så milda att du smittar oavsiktligt ngn som är i riskgrupp – jag har 5 personer i min närhet i riskgrupp.
    Så att stanna hemma vid symptom är så jädrans dumt argument – du har redan potentiellt smittat människor.
    Ja, det ekonomiska är ytterst tragisk men jag tycker Sverige är naivt – om vi försenar spridning så kan det vara ett vaccin (man använder Existerande malaria och HIV medicin för att hitta vaccin) finns tillgängligt som kan användas.
    Jag bor i DK och stödjer den lock down totalt och det er så enormt tråkigt och enarverande men jag hoppas att den räddar liv snarare.

    Svara
  • Ett vaccin kan ligga kanske 1 år framåt i tiden (kanske tidigare, kanske senare). Att helt stoppa viruset går inte. Att försöka hålla nere kurvan för att belasta sjukvården så lite som möjligt är det som smittskyddsexperter rekommenderar. Efter en karantän kommer viruset fortfarande att finnas kvar. Förhoppningen är att vi ska bilda flockimmunitet (inte uttalat från FHM så killgissar). Att stänga gränser är ett politiskt beslut som har låg effekt och ej stöds av experter. Att införa en långvarig karantän fungerar inte för folk klarar inte det och bryter den, som i Italien. Eller får man svetsa in folk som i Kina. Detta är en influensa som dem flesta av oss kommer att få. Men vi ska inte få den samtidigt. Jag tycker Sveriges väg i detta är helt rätt. Det handlar om att kunna bibehålla vård inom andra områden och försöka hålla igång ekonomin, så att det finns något ”vanligt” att gå tillbaka sen. Om det lyckas får historien visa. 2017/2018 dog drygt 1000 personer i säsongsinfluensan. Riskgrupper kommer alltid vara extra utsatta och vi bör ju alltid tänka på att skydda dessa genom att inte utsätta dem för onödig smitta. Om det är rimligt att stänga ner världsekonomier kommer vi inte veta förrän detta är över.

    Svara
  • Nej, det är inte bara en influensa, det är värre och vi vet inte om den kommer ge hälsoproblem i framtiden för de som blivit smittade.
    Man, använder existerande medicin för HIV och malaria som liknar detta virus till viss del och tester pågår nu och de största aktörerna har gått ut i internationell media att de kan producera. Ett vaccin som man tar för att inte bli sjuk alls ligger minst ettår fram i tiden ja, men inte det arbete som man gör nu på existerande medicin. Nya siffror kom igår på hur många som intensiv vårdas i Sverige och det är brutal läsning samt att 600+ människor dog i Italien igår – modet inte är allvarligt och hänvisar till sunt förnuft som att stanna hemma så är man totalt restlagerna till fakta.

    Svara
  • *Om det inte är allvarligt och hänvisar till sunt förnuft som att stanna hemma så är man totalt resistent till fakta.

    Svara
  • Håller helt med! Enda vettiga människan hittills 🥰
    Folk som sätter sig i frivillig karantän utan att ens vara sjuka eller så är bara en korkad grej för att antingen hålla sig frisk oavsett om man får viruset, eller få snuva av viruset och sen antikroppar mot den som kroppen bygger upp!
    Folk fattar ju inte, Sverige ska inte sättas i karantän!!!!
    Så många kommer ta självmord och fler kommer dö av själva efterslängen än av viruset!!

    Svara
  • Det är alltså SARAS kommentar jag svarat på!

    Svara
  • Håller helt med dig Petra.
    Ja visst är det fruktansvärt att människor dör men man får inte glömma att varje år dör det mellan 1000-2000 personer i influensan i Sverige. Vi kan inte sluta leva för det, utan bara vara försiktig och inte egoistiska. Är ni friska, besök restauranger, frisörer, butiker och allt annat vi vill ha kvar i samhället. Vi måste tänka på att det blir en kedjeeffekt av alla beslut som görs. Jag stöttar Sveriges experter som tagit dessa beslut som dom tagit. Stolt över att bo i ett land som vågar gå sin egna väg. Bromsa!, inte stoppa helt tillfälligt för att sedan släppa samhället löst igen och då få ytterligare en explosion. Heja Sverige och heja dig Petra!!

    Svara
  • Måste ni influencers verkligen uttala er på det här sättet som att ni vore experter? Vad har DU för belägg för att vi är påväg mot en depression etc Petra? Det du gör nu är att vara en alarmist och riskerar att sprida missfakta. Förstår om du pratar om dessa saker och har dessa ÅSIKTER privat men tycker faktiskt att du borde välja en annan väg på dina plattformar. Prata absolut om din oro eller försök peppa, men lämna spekulationer och åsikter till experterna. SNÄLLA.

    Hoppas du tar detta som konstruktiv kritik och inget annat. Tycker verkligen om dig och dina sociala medier och har läst dom gladeligen i år och kommer fortsätta. Kramar och pepp till dig!

    Svara
  • Det finns det faktiskt massor av belägg för.

    Svara
  • Du tittade alltså inte på klippet med Kerstin?

    Svara
  • Måste bara fråga, läser du inläggen öht? Asså jag orkar inte med såna här inlägg men kan inte låta bli. För att ge dig en liten genväg till informationen i inlägget så att du inte behöver överanstränga dig:

    ”Och jag vill verkligen inte sitta här och påstå mig vara någon hobbyexpert inom ämnet. Eller influera er att att ni ska tycka som jag. Jag vet lika som alla andra. Det här är bara mina tankar och funderingar som gnager konstant innanför pannloben”.

    Svara
  • Läste inlägget, sett klippet. Tycker fortsatt inte att petra är rätt person eller att hennes blogg är rätt forum att uttala sig om vad som kommer hända eller vad vi bör göra. Och Det spelar ingen roll att hon påpekar att hon inte är expert.. som jag sa tidigare uppskattar jag Petra och hennes blogg men det är bättre om människor med kunskap i frågan uttalar sig i dessa tider för att minska risken för misspridning. Det är min åsikt.

    Svara
  • Hon måste ju inte redovisa sina alla sina tankar. Men nu när hon gör det tycker jag att man bör kunna möta det om man är saklig och konstruktiv 🙂

    Svara
  • Hänvisade därför just till klippet med Kerstin Hessius som just är expert på området. Tycker bara det är viktigt att belysa andra aspekter.

    Och understryker tydligt i texten:

    ”Och jag vill verkligen inte sitta här och påstå mig vara någon hobbyexpert inom ämnet. Eller influera er att att ni ska tycka som jag. Jag vet lika lite som alla andra. Det här är bara mina tankar och funderingar som gnager konstant innanför pannloben”.

    Svara
  • Jag vet petra och jag förstår att det är lätt att man uttrycker sina tankar och åsikter i denna fråga, det gör vi väll alla (jag med). Upplever dock att influencers, inte bara du, i allmänhet ibland uttalar er i frågor som ni inte har kunskap inom vilket kan leda till att det experter och lyndigheter säger ”drunknar” lite i media. Min kritik riktade sig främst i att man kan fundera över vilken typ av inlägg man gör om covid.

    Med vänliga hälsningar Mikaela

    Svara
  • det gör väll alla (jag md) = privat i samtal, inte på stora sociala plattformar

    Svara
  • Såg precis din senaste gravid vecka för vecka video på Youtube – älskar varje gång du uppdaterar !!
    Vart kommer din helt galet fina häst klänning ifrån du har på dig i slutet? Samt det rosa diademet? Såg att du hade det i din smink rutin video också.
    Tack för att du gör så peppande content ❤

    Svara
  • Håller med dig Petra! Jobbar hemifrån och undviker kollektivtrafik för att minska mitt sociala liv. Men går fortfarande ut och äter/tar med take away, bokat hotell om två veckor och går till gymmet. Så länge jag är frisk och uppmärksam på folk i min närhet tycker jag det känns bra! Ska promenera iväg på aw idag med fyra klasskompisar som alla mår bra. Kommer inte sitta i knät på varandra eller några andra. Men ett glas i solen behövs!

    Och nej. Jag är ingen passiv mördare som bryr mig mer om ekonomin än andras hälsa. Mina mor och farföräldrar är hemma och får hjälp med allt de behöver! Men om ekonomin dyker kommer det skörda fler liv i längden är detta virus är jag rädd.

    Svara
  • Bra skrivet!

    Svara
  • Bra skrivet Petra, jag håller med dig i dina reflektioner. Vi behöver se fler sidor av denna situation och inte låta panik styra, utan att göra en ordentlig analys av läget. Vad blir konsekvenserna av de beslut vi tar idag? Det är en jättesvår situation etiskt men vilket samhälle vill vi komma tillbaka till? Under en så kallad depression så dör folk också, det finns ont om pengar och människor riskerar att bli riktigt deprimerade.

    Med detta sagt ska man såklart vara försiktig, och jag lider med dem som har anhöriga som har gått bort. För mig är det dock något underförstått som jag hoppas att alla människor bär med sig. Att jag anser att isoleringen är tråkig eller att utelivet är värt att stötta gör inte att jag inte ser allvaret, utan snarare att jag väljer att se hela bilden. Jag jobbar hemifrån, tvättar händerna typ 100 gånger om dagen, träffar inga äldre personer, åker knappt kollektivt, träffar knappt andra människor, hostar inte, går i matbutiken en gång i veckan, håller avstånd till människor jag möter. Vad ska vi göra mer? Absolut inte slänga oss med hat mot de som inte agerar exakt som vi, även mot oliktänkande är det fint att visa empati. Det behövs extra mycket just nu.

    Sorry för eventuellt rörig kommentar, ville bara få uttrycka min sida av saken. Även om det egentligen är helt oviktigt i sammanhanget och vi ska lyssna på ”experterna” tror jag att en nyanserad bild är bra så länge vi håller oss borta från rena osanningar.

    Svara
  • Kerstin Hessius budskap var verkligen starkt!

    Svara
  • Har väldigt svårt att tro att någon ”sitter och njuter” just nu? Och jag kan förstå att många avstår från spontana och onödiga köp man gjort annars – då man nu tyvärr måste se över sin egen ekonomi om man skulle bli uppsagd eller behöva gå ned i lön/tid i en nära framtid.

    Svara
  • Nej, exakt det är ju det jag skriver : ) Jag förstår att ingen sitter och njuter, förlåt kanske formulerade mig klantigt.

    Det är ju precis det jag skriver och det är så man handlar när man går mot en lågkonjuktur. Skär ner på alla kostnader, håller i sina pengar och istället för att hjulen rör på sig så står allt istället helt stilla, vilket i sin tur leder till att ingen vågar satsa åt något håll. Folk är rädd för att spendera, vilket i sin tur leder till att människor förlorar sina jobb. Tror man måste inse att samhällets ekonomi är en cirkel.

    Arbetslösheten kommer att stiga för varje dag som går under det här undantagstillståndet. Jag tror detta kan sluta riktigt illa om det fortskrider så här.

    Svara
  • Håller med dig till 100%!! Att hålla samhället flytande är a och o enligt mig.

    Svara
  • Jobbar på en kommunikationsavdelning inom en av de branscher som klassas som samhällsviktiga. Vi är redo att stötta våra verksamheter så bra vi kan och på alla möjliga sätt. Här går det inte att jobba hemifrån, vi måste vara konstant bemannade på kontoret och finnas tillhands så fort vi behövs. Det som är konstigt för oss är förmodligen att många andras vardag har förändrats (alltså utanför vår egen bransch), medan vi jobbar på som vanligt på kontoret, om än kanske lite hårdare och i krisläge förstås. Har liksom inte upplevt den där tristessen av att ”sitta hemma”. Man kommer till kontoret tidigt, har möten, äter lunch, har fler möten, går hem, kollar mailen under kvällen osv osv. Samtidigt som världen utanför ens bubbla ”släcker ner”.

    Svara
  • Med risk för att vara riktigt magstark och att såra någon men jag kan bara nämna att självmorden i världen ökade med mer än 4 % i samband med senaste finanskrisen. Det innebär ungefär 25 000 personer fler än vanligt. Det enda jag vill säga är att livet efter och under corona måste fortsätta och håller helt med dig Petra om att vi måste försöka hålla igång ett någorlunda vanligt liv även om vi måste skydda riskgrupperna.

    Svara
  • Förhoppningsvis kommer din förlossning ge dig nya perspektiv på denna situation. Jag gissar att du, både under och efter din förlossning, kommer vara tacksam för att regeringen i detta läge prioriterat allas rätt till möjlighet att få vård (genom att minska risken för en katastrofal överbelastning där mängder av patienter, mer eller mindre sjuka, riskerar att drabbas).

    Svara
  • Om du/ni här inne är väldigt oroliga kan det vara bra att kanske försöka göra något åt det. Om man kan göra något åt det man är orolig för, gör det. Kan man inte det är bra att försöka släppa dom tankarna. Tankar och speciellt katastroftankar kommer göra att du mår sämre, kanske t.o.m. hamnar i en depression. Prova mindfullness, och lägga in 30 min om dagen där man får lov att oroa sig. Sen släpper man det. Det är viktigt för den mentala hälsan. Därför tycker jag att sånna här inlägg på en blogg kanske inte är det bästa för hälsan.

    Svara
  • Jag kikar in ofta här men kommenterar aldrig, men tycker att ditt inlägg är otroligt egoistiskt!

    Hade du varit i riskguppen så tror jag minsann att du hade haft en annan syn på karantän, social distancing, isolering etc. Jag förstår att Du, Petra, likt många andra lider ekonomiskt av COVID-19 och hur land efter land stänger gränser, ber sin befolkning att isolera etc. men ett lands befolkning och deras hälsa går före Din ekonomi. Som sagt, hade Du, Petra, haft diabetes, astma, cystisk fibros, cancer eller kronisk bronkit så hade du nog inte skrivit samma blogginlägg!

    Tänk för en gångs skull på alla andras hälsa, än på ditt bankkonto och hur jobbigt det är att du inte kan äta en kanelbulle medans du traskar runt Djurgården.

    Svara
  • Du har missat den stora bilden i det här. Det handlar inte om min eller Petras plånbok det handlar om landets överlevnad. Utan inkomster (skatter) kommer vi inte ha någon sjukvård och folk dör i en depression. Det är oerhört viktigt att vi håller verksamheterna i landet flytande samtidigt som vi skyddar utsatta grupper så mycket det bara går från det här viruset.

    Lyssna på Kerstin Hessius, det är en oerhört allvarlig situation vi står inför och det handlar inte bara om att folk behöver akut vård.

    Svara
  • Jag håller med dig Petra. Det handlar om Sveriges ekonomi och välstånd som betalar för vår välfärd som vi alla är beroende av. Desto fler människor som har jobb och tjänar pengar, desto mer pengar som går till skatt som ger oss utbildning, sjukvård, sjukersättning, forskning osv. Så länge jag är frisk tycker jag att det är viktigt att fortsätta att stötta lokala företag, restauranger osv. Jag läste om det senast idag i expressen: https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/experterna-detta-kan-du-fortfarande-gora-trots-krisen/

    Kram

    Svara
  • https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/na7zWn/influencers-ar-inte-plattformar-for-krisinformation

    Vi ska vara glada för de åtgärder myndigheterna gör för att flacka ut kurvan, all annan vård än den mest kritiska trycks åt sidan nu för att kunna hantera en stor våg av intensivvårdspatienter, Älvsjömässan byggs om och militärsjukhus byggs upp. Ekonomin är oerhört viktig men bör stimuleras på säkert vis och hårt och rejäl när pandemin börjar lägga sig. Lita på experterna och myndigheterna och ta det lugnt med att sprida vad du tycker, ta det i privata diskussioner. Som gravid skulle jag vara extra glad för de åtgärder som göra för att flacka kurvan.

    Svara
  • Jag bor i Norge och har inte varit utanför dörren på 8 dagar nu, 6 dagar kvar to go… men det känns extremt skönt att bo i ett land som tar detta på allvar. Jag är skrämd över hur Sverige bemöter detta som enda land i Norden som forfarande tillåter folksamlingar på 500 personer och har inte stängt gränsen. Helt sjukt. Jag är så otroligt rädd att Sverige kommer får århundrades bakslag på grund av att man inte tog detta seriöst i tid om någon vecka. Levde också på som vanligt och tog det inte seriöst först. Sen agerade Norge som land och fick mig att inse att detta är på riktigt. Detta är allvar. Och nej detta drabbar inte bara äldre och sjuka. Just nu ligger det flera i 30 år åldern på intensiven i Norge. Detta kan drabba alla. Och blivit av med jobbet i 8 veckor till att börja med. Men det känns okej så länge jag inte blir sjuk. Jag är till vanliga fall tvärtemot hypokondriker men har förstått att detta är på riktigt. Så ta hand om er! <3

    Svara
  • Finland gjorde precis samma som Norge (och DK) – fattar inte vad Sverige håller på med…

    Svara
  • Sverige tänker på ekonomin 🙂 det ser du på majoriteten av kommentarerna. Att folk dör som flugor tas med i förbifarten. Rör allt men inte plånboken 🙂

    Svara
  • Jag jobbar på en akutmottagning och har sett flertal patienter, under 40-50 som blir knalldåliga utan riskfaktor. Sluta uppmuntra folk till att inte följa rekommendationer. Mitt råd (som dagigen ser MÅNGA covid patienter) är att i längsta möjliga mån isolera sig ett tag. Träffa inte kompisar. Gå inte på en av där alla känner sig friska. Det förrädiska med detta viruset är att vissa bär på det utan symtom men ändå smittar. Vänta några veckor. Vad är några veckor av ett helt liv. Vad är några veckor mot att någons mamma mormor eller unga dotter DÖR av viruset. Skärpning. Ta ansvar.

    Svara
  • Så rätt! Håller med, jobbar också i vården, och vi människor i samhället måste begränsa oss. Så enkelt är det. Det här är förmodligen bara början, allt vi kan göra nu för att minska risken måste vi göra. Stötta ekonomin i samhället, absolut, men gå inte ut i onödan. Det är inte värt det.

    Svara
  • Jag håller med dig till 1000% Petra!
    Så skönt att du tar upp det 🙌

    Svara
  • Är glad att du lyfter detta! Vi går tyvärr emot en ekonomisk krasch som inte har upplevts sedan depressionen på 30-talet. Människor kommer att förlora sina jobb. Vi kommer som samhälle inte att ha råd med varken skola eller vård om ngt år om detta tilltar. Det om ngt kommer att skörda liv. Tack för att du ser. Och må oss alla kämpa och stötta företag och tillväxt i denna kris!

    Svara
  • Varje gång det blir jobbigt med covid-19 ska man tänka på delfinerna i Venedig. Det blir lite lättare då

    https://www.expressen.se/nyheter/bilder-pa-coronavirusets-effekter-forbryllar-invanarna/

    Svara
  • Heja Petra!

    Håller med dig helt och fullo. Som Kerstin påpekar måste vi jobba för sans och balans. Det kan inte fortlöpa såhär. För varje timme som Sverige är på paus möter vi en ökad arbetslöshet, depression och suicidal befolkning. Vi talar inte om de barn (ifall skolorna stänger) som blir instängda i hem med våldsamma föräldrar, föräldrar med psykisk underliggande sjukdom eller missbrukarproblem. De kvinnor som blir instängda med män som slår. Dessa liv pratar vi inte om?

    Få pratar om de katastrofala följder som påverka alla nivåer av samhället ifall vi fortsätter i denna riktning. Det är på allvar och viruset, influensan, är inte på långa vägar vårt största problem.

    Vi måste ha en plan för att ta oss ur denna kris – frågan är om isolering av en hel befolkning och Netflixtittande är lösningen? Jag tror inte det.

    Svara
  • Håller helt med Petra! Jag är mer rädd för samhällseffekterna än för själva viruset. Det går inte att blunda för att de allra flesta som dött av covid-19 varit gamla med underliggande sjukdomar. Sen går det såklart inte att ställa liv mot pengar men grejen är ju att dessa ekonomiska effekter också påverkar liv, det handlar inte om pengar. Tänker på självmordsantal, som jag tror kommer öka både pga att fler känner sig ensamma & isolerade men också för att människor kommer kommer skuldsätta sig. Tänker också på hur många barn som pga att föräldrarna nu förlorar jobbet kommer få ett tuffare liv. Och då har vi inte ens funderat på hur vi skall kunna få runt samhället om så många förlorar jobbet, om företag går i konkurs och jobb försvinner så försvinner också skatteintäkter och möjligheter till ex sjukvård för övriga befolkningen.

    Svara
  • Yes yes yes yes yes. Du sätter ord på alla mina tankar och funderingar. Är på ”sidan” att vi friska och krya ska ha en vardag som vanligt, MEN inte träffa personer i riskgrupperna osv. Undvika folksamlingar och spendera mer tid hemma med familjen. Sjukt rädd för vad som finns kvar efter att skiten är slut.

    Svara
  • Otippat att influencers hetsar om konsumtion även i kristider 😂 Världen kanske mår bättre av att minska konsumtionen och återhämta sig lite. Och ja, jag förstår att det innebär att levnadsstandarden som man är van vid i vår del av världen kommer sänkas en aning.

    Svara
  • +1

    Svara
  • Har läst din blogg länge men aldrig kommenterat. Vill bara säga att jag tycker detta var verkligen ett vettigt inlägg och jag tycker till skillnad från vissa andra att det är jättebra att influencers vågar uttrycka sig om annat än det ytliga (missförstå mig rätt!). Visst att du är en bloggare och främst fokuserar dina sociala medier på mode och skönhet, men du är ju precis som alla andra en människa med tankar och åsikter och tycker inte på något sätt att det är fel av dig att uttrycka det bara för att du är lite mer ”offentlig”.

    Vidare tycker jag det är så viktigt att vi tänker på ett ”efter Corona”. Redan nu har många timanställda inom restaurang och hotell blivit uppsagda, och fler kommer det bli om företag inom serviceindustrin tappar majoriteten av sina kunder. Det i sin tur kommer påverka nästan alla delar av den svenska jobbindustrin. Att man inte förstår att detta är ett problem för hela samhället utan tolkar det som ett individproblem är beyond me. Om fler blir arbetslösa –> färre skattebetalare –> sämre för hela svenska samhället. Vi kan också blicka utanför Sveriges gränser och notera börsfallen som skett på flera av världens största ekonomier – senast USA-börsen droppat så här kraftigt var på Black Monday på 80-talet. Det är naivt att tro att sviterna av corona och dess impact på världsekonomin inte kommer beröra oss. Samhället bygger på ekonomi och det är varken kapitalistiskt eller okänsligt att erkänna det. Som många andra påpekat är det skattebetalarna (privata och företag) som gör att vi har en fungerande sjukvård, så att säga att ekonomin och ”liv” inte hör ihop är direkt felaktigt.

    Svara
  • bra skrivet

    Svara
  • Bra att du lyfter Kerstin Hessius det är den enda vägen vi kan gå och det är underbart att det stiger fram en modig påläst och kunnig person och säger det som många tänker men ingen vågar fråga eller ifrågasätta.

    Svara
  • Jag tycker att man ska göra drastiska åtgärder så vi sätter stopp på mitten i tid och att det ska ta ännu längre tid för att återhämta detta sen…inte för att vi ska reagera i rädsla utan för att agera i vishet att då detta verkar minst sagt smittsamt..:-/ och det enda är att bryta smittotillfällen..

    Svara