window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

11:21 | mars 12, 2020

Nu är vi här.

Jag tror att vad jag än skriver så kommer lägerna vara delade. Ni får inte heller glömma att situationen ändrats från en dag till en annan. Så som vi diskuterar nu var inte de åtgärderna som vi pratade om för några dagar sedan. Jag är alltså i ett hus utanför byn Tavira i  Portugal, vi bor verkligen en bit från civilisationen i ett litet hus som liknar något från ”Det lilla huset på prärien”. Hittills har jag kanske sett 30 människor sedan jag kom hit, inklusive de som vi hyrde bilen av. Man skulle kunna säga att vi är satta i en egen karantän.

Det är så lätt att peka finger och skambeläga folk – och skulle något hända skulle de människorna sitta redo på tårna OCH MED SIN GÄLLASTE STÄMMA SKRIKA:

”VAD VAR DET JAG SA”.

Men nu är jag här. Nu är det så. Var det fel beslut? Kanske. Men jag har tagit beslutet och kommer inte sitta här och jämra mig för det och jag hoppas att ni också kan respektera det. I värsta fall om situationen uppdagas få jag bänka mig hemma i karantän efter flyget. Om vi nu kommer hem.

Tror bara det är otroligt viktigt att alla vidtar åtgärder. Är man sjuk stannar man hemma, rör dig inte i alltför stora folkmassor, gå inte till gymmet, kan man jobba hemma gör det – följ anvisningarna.

Ta hand om varandra och var snälla mot varandra därute,

Puss & kram Petty.


37 kommentarer



37 kommentarer om “Nu är vi här.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

  • 💕

    Svara
  • Jag är livrädd för viruset. Både för min egen del som har astma, men också för de äldre i familjen.

    Svara
  • Det kommer säkert att gå fint utan virus för er.

    Jag är inte rädd för egen del men är försiktig för andras skull. Sats stängde idag så nu väntar jag bara på att skolan ska stänga. Bäst att bunkra mat så barnet inte hungrar om dagarna om det sker.

    Svara
  • Mm det fattas snabba beslut nu, det som gällde i förrgår gäller inte idag, nu har finska UD gått ut med rekommendation att undvika alla resor. Övriga EU-länder kan göra liknande beslut. Följ utvecklingen noga och boka om hemresan om fallen ökar snabbt i Portugal. Tänker att det är lättare att boka av en jobbtripp, mitt jobb har ställt in allt resande, och glöm inte ditt arbetsgivaransvar för tjejerna som jobbar för dig.

    Svara
  • Min flygresa nästa vecka (som jag ändå tänkt hoppa) blev inställd idag. Se till att ni har bra dialog med flygbolaget så ni kommer hem 🙏🏻. För det känns väl kanske som det viktigaste. Och njut så klart – nu är ni ju där som sagt

    Svara
  • Ja inte roligt om de stänger gränser och flygplatser så man inte kan ta sig hem.

    Svara
  • Alternativt kom inte hem om du själv väljer att resa och utsätta andra för sjuka konskvenser

    Svara
  • <3 helt rätt inställning Petra! Hoppas ni får en underbar vistelse! Kram

    Svara
  • Tror inte att lägerna är så delade, de flesta verkar vara överens att det är oansvarigt och egoistiskt att resa på icke-nödvändiga resor just nu.

    Det är nu vi alla måste hjälpas åt och tänka på allas bästa, inte bara oss själva. Att du har betalat modellen redan är verkligen inte en orsak till att riskera att sprida viruset vidare till andra. Så många personer, företag, organisationer ställer in enorma event och stora planer med vida ekonomiska konsekvenser för andra människors säkerhet – inte för sin egen. Jag ser så många som kanske förlorar jobb, kontrakt osv pga detta, men ändå tycker att det är rätt beslut.

    Ja, situationen ändrades men detta har ju pågått i flera veckor nu. Och bara för att situationen inte var samma som förra veckan behövde du ju inte gå på planet. Man kan ställa in hela vägen fram tills planet lyfter.

    Jag förstår att du tycker att vi ska stryka ett streck över detta och vill att vi ska vara snälla. Med all respekt, Petra, detta är en oerhört viktig fråga för personer som mig som har familjemedlemmar med hjärtsjukdomar och andra riskgrupper. Beteende som ditt kan hota deras liv, så för oss är det en fråga om liv och död. Att se folk medvetet fortsätta riskera att sprida viruset är inte ok.

    Svara
  • Jag håller verkligen med dig. Har vänner som inte verkar förstå allvaret o bara tänker på sig själva, de planerar fortfarande att nöjesresa i Europa närmsta veckorna med argument att de behöver semester. Hoppas allt blir inställt men vore ju bättre ifall de insåg själva hur orimligt o fel det är? Tips på vad man kan säga?

    Svara
  • Håller med! Sjukt egoistiskt.

    Svara
  • De direktiv som gällde igår har hårdnat idag, men bara för att vi inte vet vad som ska komma imorgon så kan vi ju räkna ut vart det är på väg. Det handlar om att tänka ett steg längre. De flesta avgångar ställs in, Spanien rapporterar högs antal döda per smittade, men UD avråder inte ännu från att flyga dit. De flesta förstår ju att det bara är en tidsfråga och ställer in sina resor. Både för egen säkerhet och risken att smitta andra då också vi potentiellt kan riskera att smitta andra i andra länder. Tänk efter!

    Innan USA stängde gränserna för resande från Europa så förstod ju de flesta att det bara skulle bra en tidsfråga.

    Så jag håller med!

    Svara
  • Jag tror inte någon tycker detta är ok. När man inser allvaret bokar man om och åker hem direkt. Det handlar ju inte bara om att du tar med smitta hem utan att du kan ta med smitta dit. Stockholm är en hotspot där folk smittas fort. Att boka om en modell är en väldigt liten kostnad. Vad kostar det samhället om man behöver sätta hela städer i karantän? Jag förstår att du inte insåg allvaret. Men ta bara ansvar för det och kom inte med dåliga ursäkter. Att dessutom dela med sig av ”kontent” där du reser och på så sett normalisera resande under coronaspridningen känns ännu oansvatigare. Du vet vilka risker det innebär men ändå väljer du att få det att framstå som oproblematiskt.

    Svara
  • Exakt så!

    Svara
  • Nu säger dock forsking en helt annan sak än vad alla som skuldbelägger Petra: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/lokala-insatser-mycket-viktigare-an-reseforbud-for-att-hejda-smittspridning/?fbclid=IwAR0VDvA8J7LgQs1s3aaYCwRWwjNQ3rmrs4tcR5r4rXRtxtQt-7sfM5zRurw

    Svara
  • Fast vadå ”stryka ett strek”? Det är väl inte riktigt så att du eller någon annan bestämmer över Petra? Att uttrycka sig på det sättet låter som att du på något sätt har rätten att döma ut Petra. Om du inte håller med henne, fine men skriv det på ett snyggare sätt och lämna bloggen? Om man är en riskgrupp, stanna hemma, ta dig inte ut och träffa människor. Snälla, lägg inte all skuld på någon annan.

    Svara
  • Jag instämmer helt. Jag har en nära familjemedlem i ung ålder som riskerar livet om hen får smittan. Tillsammans som familj kan vi stötta denne allt vi kan, med de försiktighetsåtgärder som går. Men när folk som du åker på icke-nödvändiga resor och riskerar att föra smittan vidare till andra både i Sverige och i Portugal så blir jag förbannad. Ja, du anser dig ha den lyxen att ta det beslutet. Men oss andra då? Mitt syskon?? Hen får ta konsekvenserna av beteende som ditt. Men visst, hoppas fotona blir fina. Här har du förlorat kunder kan jag säga.

    Svara
  • Obs. jag tilltalar alltså Petra här!

    Svara
  • Hoppas verkligen att du kommer hem utan att bli smittad eller smitta. Sedan behöver du och många andra börja ta kloka beslut. Vet man att man behöver sjukvård inom snar framtid ska man nog vidta alla försiktighetsåtgärder. Inte bra om förlossningspersonal behöver hantera en patient med Corona tänker jag.

    Svara
  • Uppmanar du andra att inte gå till gymmet men själv åker genom hela Europa? Stora evenemang ställs in men du kan inte boka av en resa? Det är ju genom resandet spridningen har skett.

    Svara
  • Jag tycker inte heller man ska ägna sig åt nöjesresande just nu men samtidigt tror jag största problemet är att folk inte haft vett att hålla sig undan andra människor när de mått dåligt. Jag har hört om åtminstone något fall där folk börjat känna sig dåliga redan när de var nere i Italien och åkt skidor och vad gör de då? Jo, de trycker i sig en Alvedon och tar flyget hem. Även en vanlig influensa kan ta död på äldre människor och riskpatienter. Problemet är förstås att det blir dyrt och krångligt när man blir sjuk utomlands och det i sig kan vara en anledning att stanna hemma just nu. Med det sagt tycker jag inte Petra har begått något större brott just nu som hon måste straffas för.

    Svara
  • Om jag var du skulle jag ta första flyget hem, känns som allt fler flyg kommer ställas in. Du vill inte bli fast i ett annat land utan dina nära där du inte kan språket, spec inte som gravid. ❤️

    Svara
  • Men orka sitta och diskutera åsikter om försiktighetsåtgärder kring Corona i en blogg. EN BLOGG PEOPLE. Fine att Petra är en influencer med stor reach, men ni kommenterar, kritiserar och kravställer som om hon har lika stor genomslagskraft i sina handlingar som Sveriges regering. Tror ni på riktigt att de ”signaler hon skickar ut” kommer påverka en enda vettig människa i sina resebeslut? Ingen av er verkar ha påverkats av det iaf, eller blev ni plötsligt så akut resesugna nu när Petra åkte att all vett åkte ut genom fönstret? Synd om er beslutsfattningsförmåga isf. Vad åstadkommer ni med att sitta o kommentera här, och hålla med och bekräfta varandras åsikter och oro? Förutom att skriva av er lite uppbyggd irritation. Känns som ni bara väntat på att hon ska tabba sig så ni får anledning att kommentera hur jävla dum i huvet hon är. I förtäckta ord och i sån välmening och omtanke om samhället. Så otroligt orimligt beteende. Sen ska man inte ens gå in på faktumet att hon inte ens är sjuk så på exakt vilket sätt hon är en sån fara för sin omgivning förstår jag verkligen inte hur ni resonerar.

    Svara
  • Jag tror inte det handlar öht om att Petra skulle ”influera” andra att fortsätta resa i dessa tider utan främst att hon utsätter sig själv och andra för en onödig risk. Resandet har ju de facto inneburit att smittan har spridits.

    Svara
  • Och gravida brukar räknas in som riskgrupp, varpå det känns ytterst oansvarigt att ens tänka tanken på att ge sig iväg.

    Jag är själv under cancerbehandling och har därmed nedsatt immunförsvar, varpå jag hoppas alla i solidaritet tar sitt ansvar att förhindra smitta i möjligaste mån.

    Svara
  • Håller helt med Linnea. Jag skiter fullständigt i att Petra är influenser. Vi talar här om ett medborgaransvar som individ.

    Svara
  • Ja nu är det ju inte regeringen som stoppar smittan, utan människorna som bor och lever (och reser). Hur många gånger har vi hör” alla måste ta sitt samhällsansvar” i rapporteringen nu?

    Svara
  • Paniksamhället är banne mig värre. Forskning säger följande: ”Förbud och restriktioner mot resor från Kina hade liten effekt på covid-19-epidemin och sköt bara upp den några dagar”.

    https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/lokala-insatser-mycket-viktigare-an-reseforbud-for-att-hejda-smittspridning/?fbclid=IwAR0VDvA8J7LgQs1s3aaYCwRWwjNQ3rmrs4tcR5r4rXRtxtQt-7sfM5zRurw

    Svara
  • Håller med dig, är inte dugg rädd för viruset däremot något oroad över alla panikslagna opålästa dömande människor som ploppar fram som svampar ur marken.

    Svara
  • Fantastiskt att folk blir så hysteriskt rädda för en influensa, börjar bunkra och sluta flyga, men missar det grundläggande som att tvätta händerna, inte smitta andra och nysa i armvecket.
    Heja dig som inte låter influensan stoppa dig, tror att du är klok nog att fatta vettiga beslut. Njut av Portugal, hoppas det blir fantastiska bilder!

    Svara
  • Det är knappast samma människor som bunkrar upp men inte hostar i armvecket? En enorm generalisering ju. Ps. Detta är alltså inte ”influensan” vi talar om.

    Svara
  • ”I värsta fall” smittar du någon annan på vägen hem eller hemma.

    Svara
  • Det finns tyvärr inte två läger. Det finns bara ett rätt och fel. Vi i vården går under pga all jobb med att ta hand om alla vanligt sjuka människor och för att förbereda för ev samhällssmitta och rusta upp och planera. Det minsta man som invånare kan göra är att lyssna på myndigheternas rekommendationer. Jag blir provocerad och ledsen. Jobbat häcken av mig hela veckan. Ställt in vår resa över påsk, gissa om våra tre små barn blev ledsna? Och du pratar om två läger? På riktigt? Hade jag som du rest iväg trots rådande läge hade jag varit jäkligt tyst om det, pinsamt.

    Svara
  • Makalöst självcentrerat.

    Svara
  • Ansvarslöshet i sin högsta form, grattis.

    Svara
  • Och där försvann min respekt och beundran kring dig. Du har ett ansvar som blivande förälder då det inte finns tillräckligt vetenskapliga studier om hur foster/barn påverkas längre fram.

    Du bör även ta ansvar som medmänniska och stanna hemma. Du lär ändra inställning om din familj blir drabba av någon annan medmänniska som tänker som dig. Fundera på om du skulle vilja träffa mig som arbetar som lärare på en skola med flera elever som varit i norra Italien. Om du vill sitta bredvid mig på planet när min näsa börjar rinna eller jag börjar hosta i mitt armveck. Som förälder bör man ALLTID tänka ”tänk om”… men jag hoppas ni får en fin flygresa hem och att ingen av er blir sjuka eller någon i er närhet strax efter att ni kommit hem.

    Svara
  • Oj, vad intelligent du är. Du är höggravid?! Hur vågar du utsätta ditt barn för den risken? Usch. Hoppas det blir fina bilder

    Svara