window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

23:39 | augusti 7, 2019

Österlens bästa: Loppisar, Antikbutiker, Restauranger och Caféer – enligt er!

Osterlen Loppis restauranger guide

Vädret var dessvärre inte alls på vår sida de två första dagarna på Österlen. Så vi startade morgonen i lugn takt eller somliga läs (Viktor, han är singel! Just saying!) sprang milen. Sedan startade ett floss maraton i vardagsrummet. Tycker mig ändå ha rätt bra motorik, men poletten trillar inte ner, kan inte styra mina lemmar för en fulländad floss. Ekvationen går helt enkelt inte ihop, tur att det fanns två andra stjärnor som briljerade.

Ett hett tips till alla er som ska till Österlen är att spana in Linn Herbertsson ultimata Österlenguide, där hon listat de bästa caféerna, restaurangerna, hotellen och butiker.

Osterlen Loppis restauranger guide-2

Sedan rullade vi tio minuter bort för att fika på Backagården i deras växthus, de har även en liten mysig butik och galleri. Kan inte minnas senast jag tog en kaffeslurp med bakelse, måste bli bättre på det. Österlen är ju Sveriges mecka för just detta ändamålet, de mysiga caféerna trängs längst med vägarna.

Osterlen Loppis restauranger guide

Markus älskar prinsesstårta, tycker personligen mest om marsipanen – resten är sådär om du frågar mig. Vänd nu blicken åt vänster och spana in min krämiga läckerbit. En kladdkaka med ett generöst täcke kaffemousse och en ännu givmildare dos kolasås som pricken över i:et. Den satte sig som spiken i kistan må jag lova. Rekommenderar den varmt om ni har vägarna förbi.

Lilla familjen.

Älskar Lorpans sommarrufs eller kalufs.

Utflyktskommitén tuffade vidare. Vårt nästa mission var att lokalisera svenska signalkräftor. Vi hamnade i Kåseberga, en mysig liten hamnby där du hittar allt från inredningsbutiker till fiskhandlare. Vi förbeställde 4 kg kräftor till morgondagen på Kåseberga Fisk.

När magen började kurra igen efter matkoman traskade vi tio minuter till en av Österlens kändaste pizzerior, Örum 119. Som även är ett litet gårdshotell med café som dessutom har en egen glassverkstad och såklart en trädgårdsbutik. Okej, dra mig baklänges! Beställde en klassiker med fyra olika ostar med en himmelsk fikonmarmelad som fulländade hela ostfiestan.

osterlen

Slår ett hjärta för pizza? Då är det värt att åka till Österlen bara för en slice.

Osterlen Loppis restauranger guide-12

Morgonen efter startade vi dagen med en skön pw. Det är ett riktigt plus (IBLAND MINUS, när regnet öser ner) med att ha hund, att man alltid kommer ut och rör på sig flera gånger om dagen. Alla hus på Österlen ser ut som de är med i en gammal Astrid Lindgren berättelse.

Medan killarna åkte och rodda med allt inför kräftskivan drog vi tjejer iväg på loppisrunda. Det står ju loppisskyltar i precis alla hörn och kanter, så vi prickade av några på listan och snubblade in på några av en slump under resans gång. Hamnade på allt från gallerier till folks bakgårdar.

Okej, är ni redo? Fick ju massa tips av er läsare på instagram som jag lovade publicera! Om ni har fler tips får ni gärna lämna en liten kommentar i kommentarsfältet så fyller jag på listan. Kul att ha nästa gång någon av oss i bloggen besöker Österlen.

Here we go: 

Sixson – Lilla Västergatan
Jannes Loppis i Svalöv (Enorm, massa porslin – kolla öppettider innan).
Norrvalla
Apotekarnas
Gröna Ladan
Millan på Möllan mellan Borrby och Löderup
Karl-Fredrik på Eklaholm
BTK Ajax Borrby. 
Simrishamns loppis (lördagar)
Suckarnasgång (varje lördag)
Stallet utanför Åhus (stalletsecondhand.se)
Reunion Maria
Karossgården Gladsax
Reform Furniture
Ystad Antik & Vintage
Rörum Retro
Prylbyrån i Kivik
Aludaloppis i Svarte
Gröna ladan i Löderup
Öppna hjärtat i Ystad
Borgdesign Tomelilla
Artndeco (typ i Malmö så ganska långt bort – men de har VÄRLDENS finaste saker, shoppat från dem online).

Ett hett fyndtips: 

Enligt många av er läsare är de bästa loppisarna på Österlen typ idrottsföreningarna som har sina årliga loppisar där man kan göra sjuka fynd – kolla tex Hammenhög IFs loppis, Öja IF, Smedstorps IF (kolla deras fb för datum).

Fick även tips i Helsingborg:

Framtid
Magasin 36
Ballroom Blitzz

Fika: 

Wienerbröd Fritidsbaren
Olof Viktors i Glemminge (sägs ha Skånes bästa fika).

Restauranger:

Mellby Klockargård – (Krickelin)
Pastafabriken
Bella på Österlen
Örum 119
Hörte Brygga
Talldungen
Nordic Sea Winery
Kivik Allé

Efter några stopp fyllde vi på energidepåerna på Franskans Creperie. Solen tittade fram och livet var great.

Deras crepes var magiska, för att inte tala om äppelcidern som spelade minst lika stor huvudroll i lunchupplevelsen. Kan vi prata lite om vår efterrättscrepe som vi delade systerligt med havtorn, vitchoklad och vaniljglass, hej då.

Fick väldigt många frågor om min stass på instagram, den kommer från Ganni.

osterlen-2

Hej då lilla Franskans! Jag kommer tillbaka! Har ni sett något gulligare? De hade även en stor bakgård om man går rakt igenom restaurangen där det finns mer stjärterum.

kraftskiva alkholfritt-31

På kvällen var det äntligen dags för den efterlängtade kräftskivan, årets första.

Japp, kommentera loss med era bästa tips på Österlen, så fyller jag på listorna!


11 kommentarer



11 kommentarer om “Österlens bästa: Loppisar, Antikbutiker, Restauranger och Caféer – enligt er!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

  • Det var verkligen en gedigen lista. Det jag tipsade om senast var Österlens absolut bästa fik i alla katergorier och det inlägget hittar ni här;
    https://prettyhomeblog.se/berith-tipsar/ett-fik-man-maste-besoka-pa-osterlen/
    Samt ett inlägg om en inrednignsbutik som man inte får missa här;
    https://prettyhomeblog.se/inredning-design/dagstur-till-osterlen-i-skane-och-rolig-inredningsbutik-jag-rekommenderar/
    Ha en fin kväll!
    //Berith

    Svara
  • Prisbelönta Daniel Berlin såklart (kräver dock planering för att få plats), och när man ändå är där så passa på att köpa choklad på Österlenchoklad.

    Svara
  • -Olof Victors ligger alltid i topp på Sveriges bästa café o bageri,bara så det är klart för alla!!🙃
    -Karnelund i Gislöv ett måste för maten o gemytet.
    -Strandkompaniet Löderupsstrandbad är årets uppstickare! o deras gårdsbutuk — — Södra kompaniet rekommenderas!
    -Skillinge fisk/röken
    -Skillinge diversehandel

    Svara
  • Jag kom att tänka på en grej, angående att du skriver att din kompis Victor är singel. Det finns ju ett gäng influencer som är singlar, eller som du, hintar om vänner som är singlar. Det jag alltid undrat, är hur sjutton en ”vanlig dödlig”, någonsin kan närma sig dessa människor? Såklart finns det ju en eller annan B-kändis eller influencer som man skulle kunna tänka sig en dejt med, men jag skulle skämmas såååå mycket om jag skulle skriva till hen och säga att jag är intresserad/be om en dejt. Jag tänker, tänker inte dom att man är en töntig groupie som bara gör det för att dom är kända? Samma sak att skriva något om kompisar de skriver är singlar, man känner sig ju så töntig, även om man på allvar skulle vara intresserad. Underlig fundering kanske, men något jag kom på såhär 😛 Hur ser ”ni influencers” på saken? (Jag vet, jättekonstigt ämne, men jag var tvungen att fråga).

    Svara
  • Hahahah, jag gick ju fram till Joel Kinnaman för hundra miljarder år sedan. Höll på att dö när jag väl stod där. Så förstår vad du menar. Men tror inte att någon som är lite offentlig ser sig som ”känd” så det sitter nog bara i ens egna huvud. Om man typ inte är Beyonce eller Kimmy, haha. Eller vissa tycker nog att de är svinballa, men de vill man ju ändå inte vara med, haha.

    Jag säger go! Livet är för kort för att inte bara göra sin grej och köra, känd eller ej.

    Svara
  • Ja men när man ser någon dylik singelannonsering tänker man ju att det antagligen kommer vara femhundrafemtioelva (antagligen supersnygga) Petratungårdenläsare som skriver och så känner man ju sig bara som den töntigaste tjejen i klassen typ.

    Svara
  • Åh! Var är elefant tröjan ifrån?

    Svara
  • Hej.
    Ni får inte missa Friden Gårdskrog, http://www.friden.nu/www.friden.nu/Valkommen.html
    Bästa pizzorna. Rek boka bord innan vilket är nog så knivigt.

    Svara
  • Jag tar gärna en dejt med Victor! Skäms inte! ;P

    Svara
  • Jord & Bord i Örnahusen, strax utanför Skillinge. Magisk mat som är mångt och mycket är odlad i deras egen trädgård. Har fått mycket internationell uppmärksamhet och finns med i alla Österlenguider i våra grannländer.

    Svara
  • Hei Petra! Hvor er din fine blommiga klänning fra?

    Svara