window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

02:54 | oktober 30, 2014

Kriget mot tiden

Jag sitter med mina sista lämningar till magasinet. Precis skrivit klart ledaren som handlar om mina nutida morgnar. Just nu är jag inne i en dålig spiral. Jag kommer upp och kommer iväg men det är en hårfin smärtgräns nästan varje morgon. Ett krig mot klockan som jag inte orkar strida mot längre. En prioriteringslista som bara blir kortare och kortare för var morgon som går.  Snart kommer jag väl börja sova med morgondagens klädsel och tandborsten rätt i mun så jag bara kan sprinta ut genom ytterdörren. 

Det började med ett klick på snoozeknappen. Fem minuter till. Som sedan blev två. Fyra. Tio. Fan. Mina manér har lett till att mina morgnar numera är kantade av torrschampo, fula ord, obegripliga klädval och uteblivna koffeinkickar.

Om jag inte hade behövt dansa efter samhällets struktur varje morgon hade jag antagligen sovit till lunch under den här årstiden. Det hade varit både underbart och enastående om varje morgon inte började med hysteri. Tänk om varje morgon istället kunde börja med harmoni, schamponering, nyhetsmorgon, genomtänka outfits och nybryggt hemmagjort kaffe.

Efter att ha provat mirakellampor, ljusterapi och hysteriska alarm med närbesläktade militäriska drag – utan medvind. Funderar jag på att ge mig hän elstötar eller andra kontroversiella medel för att komma upp i tid.

Vissa morgnar går det bra. Andra är det lite som att väcka en död. Det här kanske låter banalt för vissa men…

Hur gör ni för att komma upp på morgonen?

Skärmavbild 2014-10-30 kl. 03.11.35 Skärmavbild 2014-10-30 kl. 03.12.09 Skärmavbild 2014-10-30 kl. 03.15.28Kanske borde klicka hem någon av dessa?

 

 


31 kommentarer



31 kommentarer om “Kriget mot tiden”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

  • alltså är du seriös? Tips nummer ett är ju att inte gå och lägga sig tre varje natt. Det gör morgonen lättare tro mig…

    Svara
  • +1

    Svara
  • Jag lägger mig typ 23 varje kväll. Ibland senare men oftast då.

    Svara
  • Fyfan det låter inte kul! Jag vaknar av mig själv varje morgon i princip, har behövt prioritera om för att ta hand om min kropp som höll på att falla samman. Vad har vi utan vår hälsa liksom, det blir en dominoeffekt på alla plan i livet och det tar tid att återbygga en sönderstressad kropp, trust me. Mitt tips är att gör något innan det är för sent, ändra dina vanor NU inte när du kraschat, du tjänar så enormt mycket tid och lidande på det. För mig handlar det om att tömma huvudet från dagen, skriva ner allt man ska göra imorn/whenever så man inte behöver gå och mala på det när man ska sova. Sedan slappna av, meditera/avslappning/lugn musik och tända ljus, ja du fattar. Viktigast är sömnen mellan 22-24 för kroppens återhämtning. Jag sover runt 8-9 timmar, efter ett tag får man in rutinen på att somna när man är trött på riktigt och vakna när man är utsövd, i början får man ju ha väckarklocka men sen reglerar det sig själv. Du kan ju ha en väckarklocka ändå för att försäkra dig om att inte försova dig men om du vill ha bra sömn och orka upp måste du börja jobba med kvällstimmarna, se över vad du gör och när. Hoppas det blir bättre snart! 🙂 kram

    Svara
  • Haha wow. Du tog orden ur min mun. I feel you, har samma jävla problem varenda morgon. Och jag har inga tips.

    Svara
  • Jag rekommenderar dig att söka dig till en sömnklinik! På riktigt alltså.
    De låter dels som att du sover för lite, stressar med mycket och på de sover ”för djupt”. Att du är aptrött är inte konstigt men alla sover inte så djupt att de är svårt att vakna för de… du kan sakna vitaminer, vätska lr ha en Light version av narkolepsi (de kan visa sig i att man har problem med att vakna inte just att man tuppar av som man är van vid). Lycka till!

    Svara
  • Oj vad jag känner igen mig! Jag kommer alltid i tid till jobbet men det är en stressig morgon som start. Har insett att jag inte är någon morgon människa, jag hatar tidiga morgnar. Ibland om jag vet att jag ska upp extra tidigt dagen efter så mår jag nästan fysiskt dåligt, kan knappt somna för att jag vet hur jobbigt det kommer bli att vakna.
    Har helt enkelt insett att jag inte är en morgon människa utan mer en kvällsmänniska. Därför bokar jag inte in något tidigt på morgonen utan tar gymmet på kvällen, och frukostmötet blir lunchmöte istället osv….Det funkar.

    Svara
  • Jag är exakt likadan. Blir fan ledsen på mig själv att kroppen måste vakna via hjärtklappningar av alla jävla larm som är på! Men något som jag har testat nu i nån vecka är appen Sleep Cycle. Jag är en väldigt skeptisk person och trodde inte att jag skulle vakna skönt via en app men det gör jag visst ^^ Testa den så får vi ju se om det funkar på dig också! Det kan ju inte skada liksom 🙂

    Svara
  • hur jag kommer upp? det ända som funkar är
    att lägga sig i tid! och det är det ENDA som funkar. Allt annat funkar ett par dar eller så. sedan går man runt som ett obalanserat irriterat mähä
    som inte är med i matchen!

    försök alltid att lägga dig i tid. 7 h. thats it!

    Svara
  • Jag börjar ibland jobba redan halv fem på morgonen och stiger då upp halv fyra. Överjävligt! Men det som har hjälpt mig är att i princip alltid lägga telefonen med alarmet minst tre meter ifrån sängen. På det viset måste jag stiga upp för att stänga av det och då är det inte lika lätt att man går och lägger sig igen…

    Svara
  • Jag lägger min privata mobil med 5 larm på i köket, jobbmobilen med 5 larm vid nattduksbordet. båda ringer samtidigt, måste gå upp & stänga av mobilen i köket = då är jag redan uppe. enda som funkar 😉

    Svara
  • åh! känner igen mig. sen när man snoozat 5,10,15 min extra så VET man vart smärtgränsen går för att man ska hinna på sekunden och då är den där extra minuten i sängen värd GULD! men de är hemskt sätt att vakna till på man blir ju rubbad i skallen 😛

    Svara
  • Jag går och lägger mig i tid, stänger av TV, dator, internet/sociala medier etc. 1-2 timmar innan för att få hjärnan att ställa in sig i sovmode, läser en stund innan och sover bra i minst 8 timmar varje natt, men är ändå helt död när klockan ringer. För mig är det pga mörkret och inga wake-up-lampor eller ljusterapilampor i världen hjälper. Är inte gjord för att gå upp på morgonen under höst-/vinterhalvåret helt enkelt…;) Så inga tips – bara sympatier.

    Svara
  • Ta några minuter och försök komma på när i livet du kommit upp av dig själv, utsövd, med ett leende på läpparna. Vad gjorde du då, hur mycket sov du, hur såg dagen ut? Hoppas det hjälper! Allt gott till dig

    Svara
  • Sonic bomb räddade mig, helt klart värt att testa.

    Svara
  • I ett inlägg berättar du att du älskar att arbeta på natten, i ett annat att du ställer väckerklockan så att du ska gå upp halv 6 för PT eller gympass och nu skriver du inlägg om att du har svårt att gå upp på morgonen. Konect the dots.

    Svara
  • Connect menar du nog…

    Svara
  • Skyller på sömnbrist.

    Svara
  • Håller med en föregående talare här. Testa appen Sleep cykle! Den har verkligen hjälp mig att orka gå upp, framförallt nu när det är extra tungt när det är så mörkt ute. Prova!

    Svara
  • Nu vet ju jag inte hur svårväckt du egentligen är, men jag är en zombie innan elva varje dag oavsett årstid så har utarbetat ett sätt att få upp kroppen ur sängen: sätter 5 alarm på mobilen med 3 minuters mellanrum med olika namn beroende på vilket i ordningen alarmet är (första är ”Godmorgon solsken” och sista är ”NU ÄR DET ALLVAR” tex) för att jag ska veta hur illa jag ligger till om jag kollar på mobilen. Mobilen ligger på nattduksbordet bredvid sängen så det vibrerar högt när första alarmet går och sen trycker jag på snooze, har kvar mobilen liggandes i handen och stänger ögonen. Det går liksom inte att sova igenom en vibrerande mobil i handen som har snooz-alarm var tredje minut. Hoppas det hjälper för dig med!

    Svara
  • Skaffa barn är inte att tänka på? Jag lovar du tvingas komma upp på morgonen =)

    Jag blir så glad om ni vill kika in på http://www.modevarlden.se. Svartvit fantastisk inspiration idag!

    Kram Johanna

    Svara
  • Jag älskar att sova och klivet inte upp tidigare än precis nödvändigt. För att detta inte ska bli stressigt så väljer jag alltid kläder på kvällen före som jag hänger fram (inkl saker som strumpbyxor, för vem vill stå och gräva efter det tidigt på morgonen?), jag laddar bryggaren så att det bara är att trycka på knappen och jag duchar oftast på kvällen. Allt handlar om planering. Så jag kliver bara upp en timme innan jg åker till jobbet men hinner både njuta av Nyhetsmorgon i morgonrock, dricka kaffe och fixa mig lugnt och stilla 🙂

    Svara
  • Jag har varit likadan i princip hela mitt liv. Inte förrän det senaste året (är 27) har det blivit bättre. Nu är det som ett under helt ok för mig att gå upp på morgnar. Mitt bästa tips är väl att förbereda allt på kvällen. När jag var som värst förberedde jag ALLT! Jag la fram alla kläder, packade väskan, laddade kaffekokaren, tog fram tallrik, kaffekopp, hårborste etc. Det underlättar i stressen. Sen ställde jag också flera lampor på timer i hela sovrummet som tändes vid ett visst klockslag. Är ju mycket svårare att sova om det är helt ljust i rummet. OCH LÄGG TELEFONEN LÅNGT FRÅN SÄNGEN SÅ ATT DU INTE KAN SNOOZA!

    Svara
  • Stämmer in i hyllningskören – Sleep Cycle. <3 Jag är inne på mitt andra år med appen. Som komplement till den har jag sex alarm på mobilen, plus radio som går igång på timer. Nu provar jag dessutom WakeUp Light, men det funkade bara de första två nätterna.

    Svara
  • Hej, jag läste ett inlägg på din blogg att du älskar cola light etc. En av de jobbiga sidoeffekterna med aspartam är att man blir riktigt trött. Försök att dra ner på intaget av light läsk eller lägg av helt. Det är inte bra för kroppen, lovar dig.

    Svara
  • En kompis till mig har en klocka som med hjälp av att känna av din puls vet ut djupt du sover.
    Din sömn går ju typ i vågor så denna väckarklockan väcker dig när din sömn är som lättast istället för när den är som djupas då det är då det är svårast att ta sig upp och vakna till 😀

    Svara
  • Gå och lägg dig så du får minst 8 h sömn!!!

    Svara
  • Kaffebryggare på timer, det kanske du har hört om förut men ett bra tips för nybryggt kaffe 😉

    Svara
  • Känner verkligen igen mig i det där! FY! Varje morgon är pest och pina! Pratade med några kollegor på jobbet som sa något i stil med ”äsch, det är väl bara att gå upp – det handlar om självdisciplin”. Jag kände att det där stämmer nog inte riktigt på mig och tog faktiskt upp det med min läkare. Hen sa att med stor sannolikhet så är jag en kvällsmänniska och kroppen är helt enkelt piggare på kvällen är morgonen – inget konstigt i det! Det som suger är att vi oftast väntas vara på jobbet mellan 7-8…. Inte det optimala för min del 🙂 Jag har inga problem med att springa en mil klockan tio på kvällen medan min sambo (som är morgonmänniska) har snarkat sedan en halvtimme tillbaka….. Gällande tips så har jag inga. Har själv inte knäckt koden mer än att vetskapen om att jag inte är lat eller sover för lite är en liten tröst.

    Svara
  • Har ångest varje kväll över att gå upp kl 5. Har väl inget bra tips egentligen. Har en inbyggd ”väckarklocka” och brukar vakna fem-tio min innan klockan ringer (helt död och vill sova vidare). Har insett att det inte är en idé att snooza för då kommer jag inte upp. Värt att nämna är jag mer av en morgonmänniska och har nog liiite enklare att gå upp.

    Svara
  • Det här låter jättedumt men jag vaknar lättare om jag sover med strumpor på

    Svara