window.strossle=window.strossle||function(){(strossle.q=strossle.q||[]).push(arguments)};   strossle('fae85a04-77bf-4ce8-a2ed-5d6da496d454', '.petratungarden-strossle-widget');

Det förekommer cookies på petratungarden.se. Genom att fortsätta läsa på petratungarden.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

00:48 | september 30, 2013

en käftsmäll

Om det är något som jag är riktigt trött på så är det folks förutfattade meningar om människor. Om hur en människa ska vara och bete sig. Nästan som att folk har ett arkiv i sitt huvud där de placerar folk i fack, utan att ens ha yttrat ett ord med människan i fråga. Att alla människor måste vara antingen eller. För vissa människor finns det tydligen bara ett fack för varje individ och passar du inte in i något av facken är du ”konstig” och särskiljer dig från normen för vad som anses normalt.

”Aha, det är en sådan människa som gillar att träna på Sats Odenplan som bara dricker proteinshakes och har tribetatueringar” eller ”Aha, juste det är en sådan Stureplanstjej som bara gillar att dricka skumpa på V” eller ”Juste hon bor vid Hornstullstrand, äter bara ekologiska krassemackor, är lesbisk, källsorterar och äter lunch på Vurma”.

Okej, om jag gillar att äta ekologiska krassemackor på Vurma och källsortera, spendera mina dagar med homosexuella, träna som en galning på Sats Odenplan, har en tatuering på min arm och gillar att dricka skumpa på V så får vissa människor inte ihop ekvationen och har ingenstans att placera en.

Hur ofta får man inte den här kommentaren kastad i sitt ansikte: ”Aha, jag trodde du var en sådan där ”bloggtjej” – men du är ju skön”. Vad svarar man på det? Jaha, och du jobbar på föräkringskassan så jag trodde du var blytrist?

Varför måste man alltid vara antingen eller? Är det för att människor vill dela upp samhället i läger för att känna samhörighet?

Jag vet själv, när jag dejtade en kille som var gammal huligan för DIF. Och han berättade att de flesta i hans gamla ”slagsmålsgrupp” var 30 plus och jobbade på bank och hade fru, barn och villa i Bromma. Det var väl kanske inte den bilden jag hade målat upp av en ”huligan”. Alla har vi förutfattade meningar om folk. Men jag tror att de flesta av oss skulle må riktigt bra av att riva ner sin barriär av förakt och vidga sina vyer då och då. Men framförallt sluta dra alla över en kam.

Ibland funderar jag nästan på att bli lesbisk så folk har ännu ett upphov att bli konfronterade över. Om tjejer ändå kunde utveckla ett riktigt härligt skägg – då hade jag spelat för det andra laget för längesedan.

För det bästa jag vet är när man nästan får en käftsmäll av någons personlighet. Likt en överfil som svider till i en timme efter man mött någon som man trodde var på ett visst sätt men som charmat bort all ens förakt, som ett svidande bevis och ett bryskt uppvaknade på att man haft så fel om en människa. Och man skamset och generat måste gräva upp människan ur ett fack. Ett fack man placerat någon i på förutfattade meningar utan grund.


38 kommentarer



38 kommentarer om “en käftsmäll”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag accepterar villkoren som finns här

  • ” Men jag tror att de flesta av oss skulle må riktigt bra av att riva ner sin barriär av förakt och vidga sina vyer då och då. Men framförallt sluta dra alla över en kam.”

    Utveckla gärna denna mening, på vilket vis kommer vi alla ”må riktigt bra” av att sluta placera människor i fack, vilket jag tror är det du försöker skriva?

    Svara
  • Vad tror du? Kan du inte tänka själv?

    Svara
  • Nej jag har ingen aning. Jag vill höra Petra utveckla sitt inlägg, vad är det för fel med det? Jag har läst uppmaningen ”att sluta placera folk i fack” hundra gånger förr, så vore intressant att höra av Petra varför hon tror att vi mår bättre av att låta bli att placera folk i fack. Själv tycker jag att texten är dränkt i floskler.

    Svara
  • Varför vi skulle må bättre av att inte placera människor i fack? Tycker inte att det borde vara så svårt att förstå, men okej. När vi har fördomar, när vi bestämmer oss för att vissa människor ”bör eller ska vara på ett visst sätt”, när vi väldigt gärna vill placera människor i vissa fack, kan detta exempelvis leda till rasism. ”Alla muslimska män är potentiella terrorister som slår sina fruar”. Att ta för givet, att ha fördomar, att vilja etikettmärka ÄR farligt. När vi bestämmer oss för att sortera olika människor skapas i slutändan ett slags ”vi” och ”dom”, det är oundvikligt.

    Svara
  • jag tror bestämt Petra sorterade in ”homosexuella” i ett litet fack i texten sin nu 😛

    Svara
  • Fan vad du är bra Petra!! Kunde inte sagt det bättre själv, är så sjukt trött på alla som måste placera folk i fack hela tiden. Älskar din blogg, keep up the good work och bry dig inte om folks negativa kommentarer :):)

    Svara
  • Helt rätt skrivet Petra!
    Tror att människor måste ha referensramar till att ” dömma” människor. Det blir lättare att anta en persons egenskaper och placera dem i ett fack! Jag har alltid fått höra att jag är så mycket och att jag alltid ändrar mig och har nya saker på gång( i negativ betoning). Har aldrig själv sett detta som något problem eftersom det är så jag är! Men tydligen så förvirrar det andra människor eftersom jag inte följer ” den skrivna och konstruerade mallen” och där med blir svårplacerad i fackets ramar! Du är grym som kör ditt race och du är verkligen dig själv!

    Svara
  • Har faktiskt tänkt att du nog är lesbisk 🙂 allt detta överdrivna tjat om skägg är bara en ”täckmantel” för annars borde du väl skaffat nån tomte vid de här laget. Lite så.

    Svara
  • Haha tönt. Vadå täckmantel? Hade Petra vart lesbo hade hon sagt det. Och Petra är inte gammal, så vad menar du med ”vid det här laget”? Hon har kanske inte träffat killen hon skall gifta sig med än (hur många gör det innan 25-30?!), men hon har haft flera stycken killar i sitt liv. Chilla liksom. Varför pressa henne? Sen träffar faktiskt inte alla bara en livspartner – vissa har flera stycken under en livstid.

    Svara
  • GUD VAD ROLIGT ATT DET HÄNDER NÅGOT I DEN HÄR BLOGGEN!

    Svara
  • Skrev faktiskt min C-uppsats om bland annat det där… tycker att det är jävligt intressant och jag förstår precis vad du menar…

    ”Stereotyper kan förklaras som förenklade bilder i våra huvuden av människor i omvärlden. Forskare
    hävdar att den verkliga världen är för komplex för att människan ska kunna ha direkt kännedom om
    den. Därför konstrueras förenklingar både hos människan själv och i hennes kultur. Stereotyper
    kan uppstå när människor upplever att personer i andra samhällsgrupper är likadana i flera
    avseenden. Man bortser helt enkelt från individen och kategoriserar människor efter egenskaper.
    Människan tilldelar samhällsgrupper olika stereotyper och skapar föreställningar kring dem.
    Människan skapar ofta stereotyper av andra beroende på vilket yrke de har men också utifrån
    social status där yrke och pengar är väsentligt. Flertalet forskare anser att stereotyper är
    en felaktig generalisering, en övergeneralisering, av människor som egentligen är olika. Vi skapar
    våra värderingar och föreställningar av det informationsflödet som vår omgivning ger oss. För att lagra definitionen av ett objekt hävdar forskare att vi skapar oss prototyper av hur saker är för att förenkla för hjärnan. Forskarna skriver att det självklart är svårt att hitta en uppsättning egenskaper som stämmer överens för alla medlemmar i en grupp och två individer kan ha olika bilder av hur en viss prototyp ser ut.
    Målet med deras forskning var att visa att en egenskap hänger samman med flera egenskaper som
    tillsammans skapar en prototyp.En människas personlighetsdrag definieras i åskådarens huvud efter
    hur prototypen ser ut. Om en person visar upp en viss egenskap tror åskådaren att denne även har
    andra egenskaper som utgör prototypen för personlighetsdraget. Åskådaren använder därmed
    prototypen för att fylla de luckor som finns i kännedomen kring personen.”

    Så jag tror inte att folk med meningen har förutfattade meningar.. det är bara så att hjärnan är skapt lite så. Ta inte åt dig Petra. Som du säger finns det inget mer upplyftande än när folk slår sönder ens förutfattade meningar, detsamma gäller dig. Älskar det här inlägget till exempel 🙂 Man skulle kunna säga att det är lite o-Petra att skriva ett långt käftsmällsinlägg, haha, men jag ÄLSKAR DET!

    Kör hårt, du är grym!

    Svara
  • Jag får i princip höra samma sak av varje ny människa jag möter, ”jag trodde du var dryg och tråkig och bitchig men du var ju rolig och världens ödmjukaste och inte alls som jag trodde” nej vad roligt för dig då, så trött på det. Bara för jag inte går och ler när jag går ensam på stan, kan ju inte le dagarna i ända. Åh hatar facken och dömandet

    Svara
  • Haha! Vilken skön kommentar. Har i och för sig också alltid undrat varför Petra inte har träffat någon än!! Hon är ju för skön!! & vacker. Men sen så slår det mig alltid att man såklart inte skriver sånt i sin blogg när man har så många läsare..

    Svara
  • SÅ BRA skrivet!

    Svara
  • Så jävla rätt och så bra skrivet! <3

    Svara
  • Riktigt bra skrivet!!

    Svara
  • Petra, du källsorterar inte.. Jag vet. Och jag är ledsen att säga det, jag har träffat dig många gånger och du lämnar inte något stort intryck efter dig heller.
    Håll dig till dina skor och ditt smink..

    Svara
  • men fy vad otrevligt skrivet. Väldigt onödig kommentar men det är klart, du mår nog fint när du får trycka ner andra

    Svara
  • Bra skrivit!

    Svara
  • Fan så jävla bra skrivet!!

    Svara
  • Hej Petra,

    Jag brukar aldrig kommentera din blogg, jag är helt enkelt inte sådan som person MEN jag är inne och läser din blogg ett par 3 gånger per dag, minst. Men idag kände jag att det är dags att kommentera. Skit i dom människorna, låt ingen få trampa på dig eller sätta sig över dig. Jag gillar den mixen du ger varje dag från jobb till att äta hälsosamt, till att träna som en tok och sedan gå ut och dansa som om det inte finns någon morgondag, eller i alla fall så är det den bilden du ger på bloggen (alla vet vi att det som händer på bloggen bara är en bråkdel av vad som egentligen händer i era liv). Skit i dessa människor som tror att du ger sig rätten och slänga upp en kommentar i ansiktet hur du är på det ena eller det andra sättet, vem är det som ger dom rätten att berätta? Ingen. Ingen någonsin. & till de sista som ja vill skriva att skulle jag få byta liv med någon så är det bland annat dig. Jag skulle byta liv med dig alla dar i veckan om det fanns möjlighet till det . Alltså ja känner dig inte och så, men fan vilken jävla rockstar du är & du är så förbannat snygg. Som sagt, alla dar i veckan hade jag bytt mitt liv emot dig. För fy fan va du verkar bra, sådan jävla stjärna rakt igenom.

    Svara
  • Håller med! Hälsningar från Italien!

    Svara
  • Så jäkla bra skrivet! Håller med till 100%. Finns inget värre än fördomar och man måste jobba aktivt med sina egna varje dag för att inte låta dem definiera sin omvärld. Alla tänker vi tankarna, men det gäller att bortse ifrån dem och se personerna bakom.

    Svara
  • ”spendera(r) mina dagar med homosexuella” HAHAH, älskar att inlägget om att inte placera folk i fack innehåller ett heteronormativt understrykande av hur homosexuella måste refereras till som just HOMOSEXUELLA människor. LOL. gör om gör rätt.

    Svara
  • Precis! Så fördomsfri och icke fack-placerande är Petra! Hahahaha!

    Svara
  • Så jävla bra Petra! Du borde skriva av dig mera, håller med till tusen

    Svara
  • Ah, där slog du huvet på spiken. Vi bloggar om att leva sitt life med ångest och skrev för ett tag sen ett inlägg som handlar om hur snubbar ser på ens sexualitet när man är tjej och går på antidepressiva. Då måste man tydligen verkligen vara antingen eller, vilket är jävligt trist.

    Kram
    http://emoboost.blogspot.se/

    Svara
  • Bra skrivet. Vet du, just prove them wrong then. Man kan aldrig slå sig fri mot andras fördomar men man kan välja hur man vill tackla dem. Var den du vill vara, and disregard the rest.

    Svara
  • DU GÖR MIN DAG. Bästa jag hört.

    Svara
  • Så rätt! Känns som att det är vanligare att tjejer blir dömda direkt på det viset. Att man inte tar fram komplexiteten som vi alla har, som är så jävla underbar. Att det går att vara akademiker och modell med ett brinnande intresse för ekologiskt och porr. Haha åh vilken fantastisk blandning jag fick till där! 😉

    Svara
  • Go Petra! Bra skrivet. Livet handlar verkligen om att behandla varandra med respekt och värdighet. Du äger!

    Svara
  • Grymt skrivet Petra! Kan inte hålla med mer!

    Svara
  • Jag ansluter i kören, bra skrivet Petra! Jag tror att många blir missuppfattade av dig här på bloggen för du avhandlar inte allt för ofta sådana här djupare saker. Huvudet på spiken!

    Svara
  • Galet bra skrivet! jag haller totalt med dig fullt ut! Jag befann mig pa ett typisk Amerikansk fest harborta i Los Angeles, och under festen gang kom det fram en kille som undrade om jag ville roka? nej sager jag da! Da slanger han ut sig en kommentar; Ja, du ser ju inte ut som en party girl, utan mer som en tjej som lyssna pa sina foraldrar. Jag blev glad samtidigt sur, eftersom att jag inte ville roka ska han val inte slanga ut den kommentaren? Ps. under kvallens gang fick jag veta att han hade gatt runt och sagt samma sak till tjejer som inte ville roka.

    Svara
  • Amen, fan Petra det där var fantastiskt. Stå på dig och var den du där – oavsett om det får människors hjärnor att slå runt.

    Svara
  • Snyggt!

    Håller med dig. Jag tror även att det är många som går och kämpar för att inte falla ifrån sina ”fack”. Är man en träningstjej så tränar man och äter nyttigt, är du en hipster så lyssnar du på rätt musik, hänger på rätt ställen och har rätt kläder. Är du en stureplansbrutta så….. osv. Dock tror jag att alla är vi lite av allt MEN det känns som att det ibland är viktigare att köra på sin linje än att faktiskt bara vara dig själv. Personligen tycker jag att det låter fett jobbigt.

    Heja Petra!

    Svara
  • Det du beskriver kallas kategorisering och är ett psykologiskt fenomen som hjälper oss att sortera vår omvärld under kategorier för att spara kognitiv energi. Det är under samma princip som man benämner typ djur, växter , färger osv – man kategoriserar in dem under objektkategorier. Min poäng är iallafall att det inte är vissa människor som gör det, utan alla. Det är givetvis bra att vara medveten lm dem.

    Svara
  • SÅ bra Petra!!

    Svara